Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Αντιδράσεις για το σχέδιο ... εξαφάνισης της πάλης

Aντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να ανοίξει ουσιαστικά την πόρτα εξόδου από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο άθλημα της πάλης. Η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του προγράμματος των αθλημάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το παράπεμψε για ψήφιση στην Ολομέλεια της ΔΟΕ που θα γίνει το Σεπτέμβρη στο Μπουένος Αϊρες.
Κύρια αιτία γι' αυτό προφανώς είναι οι λογικές του κέρδους που επικρατούν στους αρμοδίους των παγκόσμιου αθλητισμού και έχουν οδηγήσει, όπως δείχνει και το παρελθόν, σε αποφάσεις πώς ό,τι δεν πουλάει καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως την ώρα που η Εκτελεστική Επιτροπή δείχνει την πόρτα της εξόδου στο άθλημα αποφάσισε την ένταξη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στην Βραζιλία του ράγκμπι και του γκολφ, δύο αθλήματα που παγκοσμίως διαθέτουν ως χορηγούς κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες (ιδιαίτερα το δεύτερο).

Για αλλοτρίωση της ιστορίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Κώστας Θάνος, μιλώντας στην αθλητική ιστοσελίδα «gazzetta.gr»: «Είναι μια επιεικώς ανιστόρητη απόφαση. Τελείως απαράδεκτη. Διότι οι λεγόμενοι αθάνατοι, αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν το πραγματικό αθάνατο αρχαίο πνεύμα. Η πάλη δεν είναι ένα τυχαίο άθλημα. Μαζί με το στίβο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των Ολυμπιακών Αγώνων» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Στο εξωτερικό η σφοδρότερη αντίδραση ήρθε από την Τουρκία, μια χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχεί στο άθλημα . «Είναι άδικο ακόμη και να μιλάς για ένα τέτοιο θέμα. Δε θα το επιτρέψουμε ποτέ» τόνισε ο πρόεδρος της τουρκικής Ομοσπονδίας και μεγάλη δόξα της ελληνορωμαϊκής πάλης Χαμζά Γιερλίκαγια.
Ο πρόεδρος της ιταλικής Ομοσπονδίας και Νο 2 της διεθνούς Ομοσπονδίας Ματέο Πελικόνε, χαρακτήρισε την απόφαση παράλογη, ενώ ο Ιταλός χρυσός Ολυμπιονίκης Αντρέα Μινγκούτσι τόνισε: «Είναι μια ολική παραφροσύνη. Πώς μπορούν να σκέφτονται να αφαιρέσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αρχαιότερο άθλημα; Τι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι χωρίς την πάλη;».
Ο πρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας Σαλβατόρε Ατάρντο χαρακτήρισε την απόφαση «ολοκληρωτικά ακατανόητη» και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να βρεις άθλημα πιο παγκόσμιο απ' ό,τι η πάλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger