Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Δίωξη κατά των πρώην απεργών πείνας

Κλήσεις κατηγορούμενου για απολογία έχουν αρχίσει να φτάνουν στα σπίτια των πρώην απεργών πείνας στα Χανιά και τις Καλύβες. Συγκεκριμένα, καλούνται να απολογηθούν ενώπιον της Πταισματοδίκη Χανίων για «φθορά πράγματος χρησιμεύοντος σε κοινό όφελος κατά συναυτουργία κλπ», μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη.
 
Δεν έχουμε δει τη δικογραφία, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για τη Νομική (η Υπατία είναι ιδιωτικός χώρος). Δεν ξέρουμε επίσης ακόμη, αν εκείνο το «κλπ» που αναφέρεται στην κλήση της Πταισματοδίκη Χανίων (έχει, προφανώς «χρεωθεί» από την εισαγγελία να πάρει τις απολογίες και να ολοκληρώσει το φάκελο της δικογραφίας) αφορά και άλλα αδικήματα.
 
Είμαστε, όμως, σίγουροι πως πρόκειται για μια εκδικητική δίωξη, η οποία εμφανίζεται δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της απεργίας πείνας, η οποία έγινε μετά από δύο διαδοχικές συναντήσεις των απεργών πείνας με κλιμάκιο τεσσάρων υπουργών, που κατέληξαν σε συμφωνία. Αλήθεια, με υπόδικους συζητούσαν τέσσερις υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Προ-Πο;
 
Εάν επρόκειτο για διώξεις ενάντια σε Ελληνες θα λέγαμε ότι πρόκειται για γελοιότητα. Είναι γνωστό πως στη Νομική δεν έγινε η παραμικρή ζημιά, ούτε από τους μετανάστες ούτε από τους αλληλέγγυους. Είναι επίσης γνωστό, ότι ο φοιτητικός σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του «υιοθέτησε» την παραμονή των απεργών πείνας στη Νομική. Είναι τέλος γνωστό, ότι ο χώρος παραδόθηκε καθαρός, μετά την αναγκαστική εκκένωσή του από τους απεργούς πείνας, χάρη σε δουλειά που έριξαν αλληλέγγυοι.
 
Οταν, όμως, η δίωξη αφορά μετανάστες, οι οποίοι μάλιστα αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν το κωλόχαρτο που πήραν, αλλά μόνο μια αίτηση ότι ζήτησαν την ανανέωσή του για τέταρτο εξάμηνο (σ’ ένα μήνα το εξάμηνο θα έχει παρέλθει και ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση), το πράγμα αλλάζει και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί.
 
Εκείνοι που είχαν την ευθύνη της άδικης συμφωνίας με την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα παραβιάστηκε από την επομένη της προφορικής σύναψής της, μολονότι γνωρίζουν για τη δίωξη, σιωπούν. Γιατί άραγε; Για να κρύψουν τις πομπές τους ή για να μη δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στον αγαπημένο τους ΣΥΡΙΖΑ;
 
Εμείς καλούμε κάθε πραγματικό αλληλέγγυο σε επιφυλακή. Οι ίδιοι οι πρώην απεργοί πείνας θα πάρουν την απόφαση για το πώς θ’ αντιμετωπίσουν τη δίωξη (εμείς θα τους πούμε τη γνώμη μας), όμως ως αλληλέγγυοι σε κείνον τον σπουδαίο αγώνα και ως αλληλέγγυοι στους μετανάστες γενικά, οφείλουμε όλοι και όλες να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να κάνουμε τον αγώνα ενάντια σ’ αυτή τη δίωξη δική μας υπόθεση, μέχρι να πάει στα σκουπίδια. Δεν χρειάζεται να πούμε πως αυτό αποτελεί χρέος που δεν αποτινάσσεται με τίποτα.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger