Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δημοτική Αρχή Προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων ΡΕ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ....

Σε κατασχέσεις και αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων προχωρά η (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ) δημοτική αρχή της Αθήνας προκειμένου να εισπράξει, σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας, δυσβάσταχτα ποσά από τους δημότες. Αφορμή ένα έργο πρασίνου που στην ουσία δεν έγινε...

Στη δεκαετία του '80 αγοράστηκε (ένα τμήμα του) και απαλλοτριώθηκε (το υπόλοιπο) το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων. Σκοπός να γίνει κοινόχρηστος και κοινωφελής χώρος πρασίνου. Στα αρχικά σχέδια αγοράς προβλεπόταν και χώρος στάθμευσης, κάτι που επιχειρήθηκε να γίνει επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Η αντίδραση των κατοίκων της πολύβουης και πυκνοκατοικημένης περιοχής έδιωξε τις μπουλντόζες εμπόδισε το παραπέρα κόψιμο δέντρων αν και κακό είχε ήδη γίνει, ο δε χώρος πολύ λίγο μοιάζει σήμερα με οργανωμένο και συντηρημένο χώρο πρασίνου δοσμένο στο λαό για να ικανοποιούνται βασικές ανάγκες ξεκούρασης, παιχνιδιού, αναψυχής.
Κι όμως τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή δημοτική αρχή πατούν σε σχετικό νόμο που προβλέπει ότι από τέτοια έργα τα πέριξ ακίνητα αποκτούν «υπεραξία» εξ ου και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να «συμβάλουν» χρηματικά στο ποσό της απαλλοτρίωσης. Έτσι, λέγεται ότι ήδη από το 2003 επιμέρισαν π.χ. στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων σε παρακείμενη πολυκατοικία (Πατησίων 190) συνολικά το ποσό των 140.000 ευρώ. Υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση ιδιοκτήτη που ο δήμος του όρισε να πληρώσει 7.195 ευρώ. Δεν το κατέβαλε και η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2008 προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση του ακινήτου. Η σημερινή υπολογίζει ότι το οφειλόμενο ποσό αγγίζει πλέον με τους τόκους τις 12.000. Επιπλέον με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου τυπικά (και κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα περί είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 27/3. Πιέζεται έτσι ο ιδιοκτήτης να προσέλθει για «τακτοποίηση» της «οφειλής» του, έστω με διακανονισμό και δόσεις. Μόνον έτσι πετυχαίνει αναστολή του πλειστηριασμού, ωστόσο ως χρεωμένος παρακολουθείται αν καταβάλλει τις δόσεις, διαφορετικά ο πλειστηριασμός επανέρχεται. Κατά πληροφορίες από την Διεύθυνση Οικονομικών του δήμου, ανάλογα ειδοποιητήρια έχουν φύγει και για άλλα διαμερίσματα, ότι θα κληθούν να πληρώσουν όλοι.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο ότι σε τέτοιους καιρούς και μάλιστα για έργο που  στην ουσία δεν έχει γίνει, η δημοτική αρχή υλοποιώντας το καθαρό εισπρακτικό και φορομπηχτικό θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων, στην ίδια αντιλαϊκή ρότα χαρατσώματος των δημοτών, ζητά πάλι χρήματα, κινεί διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ οι λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και για τα βασικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger