Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ο Όλι Ρεν «άνοιξε» και πάλι το θέμα για μείωση του κατώτατου μισθού κατ'Α επιταγή του μνημονίου

 ΟΞΕΙΕΣ πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του κατώτατου μισθού. Χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, κατόπιν ερώτησης των ευρωβουλευτών της ΝΔ Κώστα Πουπάκη και του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, επισήμανε ότι «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Με αυτό τον τρόπο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης πριν από το 2016, κάτι που απέκλεισαν τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.


Η αναθεώρηση δεν σημαίνει μείωση, τόνισε σε χθεσινή του δήλωση ο κ. Στουρνάρας, ενώ με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας ότι οι κατώτατοι μισθοί είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα.
Μάλιστα κ. Βρούτσης πήγε κι ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι δεν έχει τεθεί θέμα, αλλά ακόμα και να τεθεί από την τρόικα δεν θα γίνει, όπως κατηγορηματικά διαβεβαίωσε, αφήνοντας και κάποια μικρά περιθώρια αισιοδοξίας, λέγοντας πως ελπίζει, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, για διορθωτικές κινήσεις που θα αφορούν αύξηση του κατώτατου μισθού πριν τη λήξη του μεσοπρόθεσμου το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι στον εφαρμοστικό νόμο 4093/2012 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μετά από πράξη του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πρέπει να ορισθεί εντός του α΄ τριμήνου του 2013, κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο, θα ορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας.
Ενώ κατά το α΄ τρίμηνο του 2014 το σύστημα θα πρέπει να αξιολογηθεί ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του, τη συμβολή του στη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Απάντηση ευρωβουλευτών

«Η όποια διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας για διατήρηση των μισθών στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2016 μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι», σχολίασε ο κ. Πουπάκης, ζητώντας  την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας ότι μόνο αυτός μπορεί να κλείσει οριστικά προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, που δοκιμάζεται σκληρά, κάθε βλαπτική και ανεύθυνη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Από την πλευρά του, ο κ. Χουντής είπε: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά ότι για το 2014 θα μειώσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς από 1ης Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι»

Συνδικάτα

«Εύχομαι να ήταν μια γκάφα ολκής. Εάν υπάρξει όμως και η παραμικρή υπόνοια ότι έρχεται περαιτέρω μείωση, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Έχουμε φτάσει πλέον σε επίπεδα τραγικά. Όλοι αυτοί ξεχνούν τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας, με την κατακόρυφη αύξηση της μαύρης και της ανασφάλιστης εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Μάλιστα η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι η μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η απάντησή σε αυτή τη συζήτηση.

«Θα οδηγηθούμε σε νέα ύφεση με χιλιάδες λουκέτα. Η μείωση των μισθών δεν μείωσε και την ανεργία», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν φταίει η τρόικα αλλά η εξυπηρέτηση εγχώριων εσωτερικών συμφερόντων.     
Αργυρώ Μαυρούλη 
   
 Πηγή: Express.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger