Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα 15 Ιανουαρίου 2013, έγινε κοινή συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος, των Κοσμητόρων και των Προέδρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» που προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού.
1. Το ΠΘ στην εικοσιπενταετή παρουσία του έχει καταγράψει διεθνώς αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά και επιστημονικά επιτεύγματα, έχει επιτελέσει έργα και δράσεις σημαντικής κοινωνικής ωφέλειας και έχει αποδώσει μερικές χιλιάδες αποφοίτων, μεταπτυχιακών και διδακτόρων που στελεχώνουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ‘Έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων του κατέδειξε τα ισχυρά ακαδημαϊκά και επιστημονικά χαρακτηριστικά του. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον με διαρκώς συρρικνωμένο προϋπολογισμό. Σήμερα συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών του σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ.


2. Όλα τα τμήματα του ΠΘ έχουν σαφή γνωστικά αντικείμενα, διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα και επάρκεια σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ανάγκη συγχώνευσης τμημάτων του ΠΘ δεν υπάρχει. Κατά μείζονα λόγο οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης σε άλλες πόλεις, πέρα του ότι θα ήταν ακατανόητη με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όχι μόνο για την πολιτεία, αλλά και για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

3. Θεωρούμε ότι το όνομα «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» είναι ευρέως αναγνωρίσιμο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και όλες τις ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων. Οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του τίτλου θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας και αναγνωσιμότητας, σε διδάσκοντες και αποφοίτους, ιδιαίτερα σε μια εποχή εξαιρετικά ανταγωνιστική για την ανώτατη εκπαίδευση.

4. Το ΠΘ στηριζόμενο στη διεθνώς καθιερωμένη αρχή της δημιουργίας ισχυρών σχολών με ευρέα γνωστικά αντικείμενα που δημιουργούν συνθήκες κοινών δράσεων και συνεργιών. Αμέσως μόλις λειτουργήσουν τα θεσμικά του όργανα (Πρύτανης, Σύγκλητος, Συμβούλιο) θα εντάξει στις 4 σχολές του τα 2 υφιστάμενα ανεξάρτητα τμήματα. Επίσης προτίθεται να εντάξει στις σχολές του και τμήματα άλλων ανωτάτων ιδρυμάτων τα οποία ενδεχομένως δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.

5. Εκτιμούμε ότι οι όποιες επιλογές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, επιστημονικά και αναπτυξιακά και να μην υπακούν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές.

6. Καλούμε την πολιτεία να μην ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος
Οι Kοσμήτορες των Σχολών
Οι Πρόεδροι των Τμημάτων

Ζούμπος Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας, Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος του Συμβουλίου
Ζουμπουλάκης Μιχαήλ, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου
Θεοδοσίου Ιωάννης, Professor of Economics, University Of Aberdeen, Scotland, UK, μέλος του Συμβουλίου
Θεοδωράκης Ιωάννης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου
Κούγκολος Αθανάσιος, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου
Κρόγκφελτ Κάρεν Αγγελική, Honorary Professor, Technical University of Denmark, Copenhagen, μέλος του Συμβουλίου
Μαλίζος Κωνσταντίνος, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου
Μπαλτζόπουλος Βασίλειος, Professor of Biomechanics, Brunel University, London, UK, μέλος του Συμβουλίου
Μποντόζογλου Βασίλειος, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου
Παπαγεωργίου Δημήτριος, Professor of Applied Mathematics, Imperial College, London, UK, μέλος του Συμβουλίου
Τσιρόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου
Φεζουλίδης Ιωάννης, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής
Ανδρέου Ελένη, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Μεσσήνης Ιωάννης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής.
Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη Μαρία, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.
Σκάγιαννης Παντολέων, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μουνδρέα-Αγραφιώτη Αντίκλεια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, σε αναπλήρωση της Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Καθηγήτριας κας Μαρίας Βασιλάκη.
Βαφείδης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.
Βλάχος Φίλιππος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.
Ηλιού Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
Κόλλιας Χρήστος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
Κουτεντάκης Ιωάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Λεωνίδας Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.
Μπιλλίνης Χαράλαμπος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής.
Μποζάνης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.
Παπαδόπουλος Λόης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Παπαδοπούλου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Σφουγγάρης Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.
Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Τσιακάρας Παναγιώτης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
Χριστοπούλου Όλγα, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger