Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Απεργία του κλάδου για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Πανελλαδική - παντραπεζική απεργία στις 16 Γενάρη κήρυξε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) το οποίο έχει μπει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν ξεκινήσει από χτες απεργία στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων, όπου χτες το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση τον αγώνα τους χαιρέτισε η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, καλώντας σε αγώνα ενάντια σε κάθε απόλυση (με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκδηλωθεί) και για να μη χαθεί κανένα δικαίωμα, όποιος και αν είναι ο εργοδότης.

Με δεδομένη την απόσυρση του ενδιαφέροντος των τραπεζών για την εξαγορά του ΤΤ, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συγκυβέρνηση και οι λεγόμενες «εποπτικές αρχές» να προχωρήσουν στην κατάτμηση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι κερδοφόρες δραστηριότητες και στη δεύτερη τα «βαρίδια», όπως τα προβληματικά δάνεια. Νέος μεγαλομέτοχος στο κερδοφόρο κομμάτι αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο διαχειρίζεται τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ), που αφορούν στην «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει ο νέος μεγαλομέτοχος - ιδιοκτήτης, υπολογίζονται στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ.
Για τους εργαζόμενους, η εξέλιξη αυτή σημαίνει την απόλυσή τους από το ΤΤ και την επαναπρόσληψή τους από τη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ζήτημα αυτό το ΔΣ του Συλλόγου απευθύνθηκε χτες το μεσημέρι στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο ΤΧΣ, τα οποία απάντησαν ότι δε γνωρίζουν!
Παράλληλα, δρομολογείται και η ραγδαία απαξίωση των μετοχών, διαδικασία μέσα από την οποία σκοπεύουν να λεηλατήσουν τους δεκάδες χιλιάδες μικρομετόχους, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές του ΤΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger