Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ζητούν την αναστολή της διαθεσιμότητας

Νέα «βόμβα» δίπλα σε εκείνη που έσκαγε παραμονές Πρωτοχρονιάς με τη σύλληψη αξιωματικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου κατηγορούμενου για εμπλοκή του σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, έσκασε προχθές το βράδυ με την απόφαση που εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να θέσει με διαδικασίες - express πέντε αστυνομικούς της Μαγνησίας σε διαθεσιμότητα!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Οι πέντε αστυνομικοί βγήκαν εκτός υπηρεσίας λίγες ώρες μετά τη συγκέντρωσή τους στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης σε συμπαράσταση του συναδέλφου τους, ο οποίος οδηγούνταν στη Δ’ ειδική ανακρίτρια για την απολογία του σχετικά με τις κατηγορίες που του προσάπτονται.
Εκτός, όμως, από το χειροκρότημα με το οποίο δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αξιωματικό της Δίωξης Ναρκωτικών, γιουχάισαν με ειρωνικά σχόλια τους αστυνομικούς του Μεταγωγών, οι οποίοι τον συνόδευσαν στο χώρο των δικαστηρίων.

Σε διαθεσιμότητα βρίσκονται από χθες πέντε αστυνομικοί από το Τμήμα Τροχαίας, από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας και από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας. Η εξέλιξη προκάλεσε χθες το πρωί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και έντονη κινητικότητα στους κόλπους της Ομοσπονδίας τους.
Σφοδρή ενόχληση
Η απόφαση, που έδειξε τη σφοδρή ενόχληση υψηλόβαθμων της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόφαση αστυνομικών να σταθούν δίπλα σε έναν συνάδελφό τους, κινούμενοι, όπως οι ίδιοι έλεγαν, όχι από συνδικαλισμό ή επειδή ήταν ένας «δικός τους», αλλά από ανθρώπινη συμπαράσταση σε έναν ακέραιο χαρακτήρα και έναν ευσυνείδητο αστυνομικό -σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς που ημέρες τώρα ακούγονται από όσους τον γνώριζαν- έχει προκαλέσει σεισμό στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.
Εκείνο που φέρεται να εξόργισε την ηγεσία της ΕΛΑΣ είναι ότι οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί δεν αρκέσθηκαν να δηλώσουν την παρουσία τους στο πλευρό του συλληφθέντα αστυνομικού με φράσεις, «ψηλά το κεφάλι» και «κράτα γερά», αλλά λοιδόρησαν συναδέλφους τους, οι οποίοι στη μεταγωγή του κρατουμένου με φράσεις όπως «τώρα θα πάρετε και προαγωγή», «μπράβο, πιάσατε τον καλύτερο αξιωματικό».
Η υπόθεση δείχνει ότι θα έχει μεγάλη συνέχεια, με δεδομένο ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτός από τους πέντε οι οποίοι αναγνωρίστηκαν και τέθηκαν χωρίς κουβέντα σε διαθεσιμότητα, δήλωσε την πρόθεση ότι θα επιχειρήσει να «κόψει το βήχα» και σε άλλους αστυνομικούς του Βόλου, μόλις ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε, με την εντολή ολοκλήρωσής της σε τρεις ημέρες.
Σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι περίπου 60 αστυνομικοί της Μαγνησίας, όσοι συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση στη Θεσσαλονίκη, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα! Τουλάχιστον, οι επόμενοι -εκτός των πέντε που βγήκαν προσωρινά εκτός υπηρεσίας- θα έχουν στο πλαίσιο της ΕΔΕ τη δυνατότητα να «απολογηθούν».

Η Ενωση Αστυνομικών
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας αναφέρονται τα εξής:
«Η Ένωσή μας κατόπιν ομόφωνης απόφασης της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσία και του Νομικού μας συμβούλου, Μπάστα Διονυσίου, την 5-1-2013, αναφορικά με το ζήτημα των συναδέλφων, μελών της Ενώσεώς μας, οι οποίοι φέρονται να συμμετέχουν σε εκδήλωση συμπαράστασης στον συλληφθέντα για αναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες, Αξιωματικό της Α.Δ Μαγνησίας, στις 4/1/2013 στη Θεσσαλονίκη, εκθέτουμε τα ακόλουθα:
Μέλη της Ενώσεώς μας και μη, αστυνομικοί εν ενεργεία και μη, πέραν και των λοιπών, παρευρεθέντων πολιτών, μετέβησαν μεμονωμένα και με δική τους πρωτοβουλία για λόγους καθαρά ανθρώπινης και όχι «συντεχνιακής» συμπαράστασης προς τον ανωτέρω.
Η Ένωσή μας, η Διοίκηση και τα μέλη της, εμπιστεύονται απόλυτα και στηρίζουν τους Θεσμούς και τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, η οποία θα αποφανθεί αμερόληπτα και αντικειμενικά για τις τυχόν τελεσθείσες πράξεις και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε, ότι πρέπει να τηρούνται οι δέουσες αποστάσεις και να αποφεύγονται οι γενικεύσεις που αυθαίρετα μπορούν να οδηγήσουν στην επίρριψη συλλογικών ευθυνών κατά συναδέλφων, εξαιτίας της παρουσίας τους και μόνο για εκδήλωση ανθρώπινης συμπαράστασης η οποία δεν έχει καμία σχέση με την υπηρεσιακή δραστηριότητα».


Προφυλακιστέοι 21
Προχθές το βράδυ έκλεισε ο μαραθώνιος κύκλος των απολογιών για τους 35 συλληφθέντες γύρω από την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.
Προσωρινά κρατούμενοι, μεταξύ 21 συνολικά από τους 35 κατηγορούμενους, κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί -ο ένας αξιωματικός της δίωξης ναρκωτικών Βόλου και ο άλλος αρχιφύλακας της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.
Απολογούμενοι ενώπιον της Δ’ ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, οι δύο αστυνομικοί έκαναν λόγο για εις βάρος τους σκευωρία.
Σε ερώτηση της ανακρίτριας για τις «συναλλαγές» που κατηγορούνται ότι είχαν με τους φερόμενους ως «αρχηγούς» της οργάνωσης, υποστήριξαν ότι η όποια «συνεργασία» αφορούσε στην προσπάθεια άντλησης πληροφοριών για τη δράση -και εν τέλει- εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.
Ειδικότερα, ο αξιωματικός από το Βόλο φέρεται να είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα όσα του προσάπτονται, αμφισβητώντας ευθέως τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Μάλιστα, διά του συνηγόρου του, φέρεται να έθεσε θέμα ακυρότητας των τηλεφωνικών συνομιλιών, κάνοντας λόγο για «αλλοίωση» και «συρραφή» συνδιαλέξεων. Για αυτό το λόγο κατέθεσε μήνυση ζητώντας να διωχθεί ποινικά ο αστυνομικός που έκανε την απομαγνητοφώνηση, που, επιπλέον, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, συμμετείχε προανακριτικά στις έρευνες για τη εξάρθρωση του κυκλώματος.
Από την πλευρά του, ο αρχιφύλακας της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, απολογούμενος φέρεται να είπε ότι όλες οι συνομιλίες που είχε με τους Αλβανούς εμπόρους ήταν σε γνώση της Υπηρεσίας τους και ότι αυτές αφορούσαν το «ξεσκέπασμα» κυκλωμάτων ναρκωτικών, ενώ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τους Αλβανούς.
Στην ανακρίτρια οδηγήθηκαν επίσης οι δύο συλληφθέντες Αλβανοί που κατηγορούνται, μαζί με έναν ακόμη συμπατριώτη τους που διαφεύγει τη σύλληψη, ότι «διηύθυναν» την οργάνωση. Κατά τις ολιγόλεπτες απολογίες τους αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Όπως έγινε γνωστό, ο ένας επικαλέστηκε την τοξικομανία του, ενώ ο δεύτερος επιφυλάχθηκε να δώσει νέα απολογία εφόσον κριθεί αυτό απαραίτητο, διότι η συνήγορός του ανέλαβε μόλις χθες, Πέμπτη, την υπόθεση και δεν πρόλαβε να μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία.


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger