Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Οκτώ προτεραιότητες δίνουν ώθηση στην Κρουαζιέρα

Η φετινή τουριστική περίοδος για τα κρουαζιερόπλοια έληξε και το μοναδικό όφελος για τη χώρα μας την χρονιά που τελειώνει σε λίγο ήταν η έναρξη της χρησιμοποίησης των λιμανιών του Ηρακλείου και της Ρόδου ως home porting από κρουαζιερόπλοια της εταιρείας COSTA. Τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία από την αύξηση της κρουαζιέρας σε συνδιασμό με την αύξηση του home porting θα είναι σημαντικά αρκεί να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Ο θαλάσσιος τουρισμός και ιδιαίτερα ο τομέας της Κρουαζιέρας έχει τεράστιες δυνατότητες που αντανακλούν και αποδίδουν στην στήριξη των τοπικών οικονομιών αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να παρέχονται στους τουρίστες ποιοτικές υπηρεσίες. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους:
• αύξηση αφίξεων κατά 35% σε σχέση με το 2010,
• 6,5 εκατ. σύνολο επισκεπτών για το 2011, 600 εκατ. έσοδα απευθείας στην ελληνική οικονομία,
• 3η θέση σε αριθμό επιβατών μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Για τη προοπτική και τις κινήσεις κομβικής σημασίας που πρέπει να γίνουν μιλάει στα «Παραπολιτικά» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ICTS Security Solutions κ. Παναγιώτης Καμπούρογλου:

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα για να βελτιώσει περαιτέρω τα μεγέθη της είναι η Διαφορετικότητα, η Συνέργεια, η Καινοτομία, η Εξωστρέφεια, με δύο λέξεις Branding Hellas! Αυτό χρειαζόμαστε σήμερα!» και προσθέτει:
«Οι οκτώ δράσεις, άμεσης προτεραιότητας, που θα δώσουν ώθηση στη Κρουαζιέρα, απαιτούν τη συνεργασία Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμών με τους Διεθνείς και Εθνικών Φορείς Κρουαζιέρας και τους Tour Operators:
1 Απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τις μεγαλύτερες αγορές τουριστών κρουαζιέρας, όπως των ΗΠΑ (13,5 εκατ.) και της Μεγάλης Βρετανίας (5,5 εκατ.) στους σημαντικότερους προορισμούς κρουαζιέρας. Η βελτίωση των αερολιμενικών υποδομών και της εξυπηρέτησης των επιβατών τίθεται πλέον ως επιτακτική ανάγκη.
2 Διαμόρφωση έγκαιρου πλάνου ανά λιμένα κρουαζιέρας για το πού και πότε θα δέσει το πλοίο σε συγκεκριμένο λιμάνι (berth allocation) και σύνδεσή του με τον αερολιμένα της περιοχής.
3 Λιγότεροι, αλλά ουσιαστικότεροι κρατικοί έλεγχοι. Πρέπει να αποφασίσουμε αν είναι αναγκαίος ο τελωνειακός έλεγχος σε επιβάτες κρουαζιέρας που προέρχεται από Intra-Schengen περιοχή και ο επόμενος προορισμός της είναι εντός Ελληνικού εδάφους και, βέβαια, σε Intra-Schengen γεωγραφική ζώνη.
4 Εργασιακό καθεστώς σε ελληνικής σημαίας κρουαζιερόπλοια και επίτευξη της κατάλληλης αναλογίας πληρώματος με επιβάτες, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις και συνθήκες της αγοράς.
5 Έγκαιρα γνωστή τιμολογιακή πολιτική λιμένων, καθώς και αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων ανά φορέα στο ίδιο λιμάνι. Σήμερα για το ίδιο κρουαζιερόπλοιο επιβάλλονται έως 8 διαφορετικές χρεώσεις από 8 διαφορετικούς φορείς…
6 Διάθεση κυλιόμενων στατιστικών αναλύσεων για βελτιστοποίηση της απόδοσης της κρουαζιέρας και διαρκές benchmarking μεταξύ ελληνικών και αντίστοιχων ευρωπαϊκών προορισμών, για παράδειγμα η Βενετία με τον Πειραιά, το Ηράκλειο με τη Μαγιόρκα
7 Εκπόνηση μελετών χωρητικότητας του πλήθους των επισκεπτών σε προορισμούς όπως Σαντορίνη, Μύκονο, Πάτμο κ.ά. με μικρό χωροταξικό μέγεθος.
8 Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της δυναμικής που παρατηρείται σε ελληνικούς προορισμούς (π.χ. Πάρος), όπου καταπλέουν μικρά μεν κρουαζιερόπλοια με τουρίστες δε υψηλής εισοδηματικής κλίμακας.
Όσο αφορά τις προϋποθέσεις προκειμένου η αύξηση των επισκεπτών κρουαζιέρας να έχει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, ο Παν.Καμπούρογλου επισημαίνει:
«Ζητούμενο εδώ είναι να δούμε – στρατηγικά - τον επιβάτη της κρουαζιέρας ως δυνητικό πελάτη για πολυήμερες διακοπές στη χώρα μας. Να τον κερδίσει δηλαδή η Ελλάδα! Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαμε για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας, τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά για τη θέληση του επιβάτη της κρουαζιέρας να επανέλθει για πολυήμερες διακοπές στη Κέρκυρα (90%!), αξιοποιώντας τουριστικά πακέτα που προσφέρονται διεθνώς για το μαγευτικό νησί μας. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στο τομέα των τοπικών αγορών, ώστε να τις καταστήσουμε πιο ελκυστικές στον επισκέπτη/επιβάτη κρουαζιέρας» και προσέθεσε:
« Διαρκής στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του μέσου όρου κατανάλωσης των επιβατών κρουαζιέρας. Τα νέα τεχνολογικά μέσα, π.χ. mobile applications, internet δίνουν πολλά εργαλεία στην αγορά για την εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Ο επιβάτης / επισκέπτης κρουαζιέρας αναζητά τη διαφορετικότητα, την ικανοποίηση των πέντε αισθήσεων, τη γοητεία του προορισμού. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηράκλειο, από την δουλειά που γίνεται σε Λιμένα και Δήμο, ώστε να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα του προορισμού» και κατέληξε:
« Ως χώρα και ως τοπικές αγορές έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Σκεφτείτε μόνο ότι 6,5 εκατ. επιβατών άφησαν στην τοπική αγορά φέτος, με βάση το μέσο όρο, 600 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερα, αν εκμεταλλευόμασταν τις συνέργειες. Στην Κέρκυρα για παράδειγμα αναδείχθηκε ως ανάγκη για βελτιωτικές κινήσεις η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων του νησιού. … Μου φαίνεται ακατανόητο, όταν σε τέτοιες δύσκολες οικονομικά εποχές, ειδικά για το λιανικό εμπόριο αλλά και για τα εστιατόρια, τις τουριστικές υπηρεσίες, τα ταξί, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, τα ξενοδοχεία κτλ. παραμένει ανεκμετάλλευτη στη Κέρκυρα η παρουσία 600 χιλιάδων επιβατών/δυνητικών πελατών.»


 Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger