Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αίτημα παραμονής της ΔΟΥ

Η παραμονή της ΔΟΥ είναι το κυρίαρχο αίτημα των νησιών των Βορείων Σποράδων, τα οποία υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας, ενώ όπως αναφέρει ειδικότερα ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής «δεν μας ικανοποιεί η απόφαση του Υπουργείου για παράταση. Θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο εάν παραμείνει η ΔΟΥ στο νησί».
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών δίνεται παράταση στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας των ΔΟΥ έως τις 18 Ιανουαρίου, σε νησιωτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Σκιάθος και η Σκόπελος, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η διαδικασία ενοποίησης έχει ορισθεί από την 14η Ιανουαρίου σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του αρμόδιου Υπουργείου. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

 Πάγιο αίτημα των νησιών των Βορείων Σποράδων είναι, κατά συνέπεια, η διατήρηση των αντίστοιχων υπηρεσιών και γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την κατάργηση της ΔΟΥ,  από τον Δήμο Σκοπέλου, ενώ ο Δήμος Αλοννήσου που συνδράμει την ίδια πρωτοβουλία, κατέθεσε αντίστοιχα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, κατόπιν συνεννόησης των δύο δημάρχων.
Οι επικεφαλής των δύο νησιών ένωσαν την φωνή τους με τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία αποφάσισαν να καταθέσουν, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αίτηση ένστασης και ακύρωσης,  με παράλληλο αίτημα χορήγησης άρσης της προσωρινής διαταγής του Π.Δ. 18/1989,  σύμφωνα με το οποίο περιορίζεται ο αριθμός των Δ.Ο.Υ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το αίτημα που επρόκειτο να συζητηθεί χθες από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναβάλλεται για τον επόμενο μήνα.
Όπως υπογραμμίζει επιπροσθέτως στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής «πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά και να γίνει αντιληπτό από την πολιτεία ότι οι νησιωτικές περιοχές χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, σε σχέση με τις αντίστοιχες χερσαίες».

Στο μεταξύ, δίνεται παράταση ως τις 18 Μαρτίου, «με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων», στα νησιά: Σπετσών, Κέας, Άνδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Τήνου, Κηθύρων, Λήμνου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου, ενώ οι υπόλοιπες ΔΟΥ θα ενοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου Υπουργείου.
Σύμφωνα με την επισήμανση του αρμόδιου Υπουργείου «η παράταση δίνεται προκειμένου να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη μετάβαση φορολογουμένων στις ΔΟΥ, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές».

Στην Αλόννησο

Η δημιουργία Φορολογικού ΚΕΦ στην Αλόννησο είναι παράλληλα το αίτημα που διατυπώνει ο Δήμος Αλοννήσου, που δεν διαθέτει, σημειωτέον,  αντίστοιχη δομή. Οι κάτοικοι του νησιού εξυπηρετούνται από την ΔΟΥ της Σκοπέλου και όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης «ως Δήμος στηρίζουμε έμπρακτα την παραμονή της ΔΟΥ της Σκοπέλου, ζητώντας, ωστόσο, παράλληλα την δημιουργία φορολογικού ΚΕΠ στην Αλόννησο, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο ίδιος, είναι αναγκαία η δημιουργία φορολογικού ΚΕΠ στην Αλόννησο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Σκόπελο προκειμένου να εξυπηρετηθούν και όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή δεν υπάρχει μέσο για να επιστρέψουν αυθημερόν, διανυκτερεύουν κατ’ ανάγκη στην Σκόπελο». 
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαφίνης απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στο πλαίσιο ενοποίησης των ΔΟΥ στη χώρα μας συμπεριλαμβανομένης και της ΔΟΥ Σκοπέλου όπου ανήκουν  οι φορολογούμενοι του δήμου  μας,  ζητάμε, την αποκατάσταση μιας αδικίας που εδώ και πολλά χρόνια βιώνουν οι κάτοικοι της Αλοννήσου.
Στα τρία νησιά των Β. Σποράδων που ανήκουν στο Ν. Μαγνησίας, λειτουργούν μέχρι  σήμερα ΔΟΥ στα δύο, στη Σκόπελο και στη Σκιάθο».  Όλα αυτά τα χρόνια «μόνο οι φορολογούμενοι της Αλοννήσου επιβαρύνονται με ταλαιπωρία, κόστος μετακίνησης, απώλεια εισοδήματος κ.ά. ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγο δυσμενών καιρικών συνθηκών ακόμη και με αποκλεισμό στην Σκόπελο  2-3 ημερών μετά από ραγδαία μεταβολή του καιρού.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγο της αύξησης των εισιτηρίων και ταυτόχρονα λόγω συρρίκνωσης των δρομολογίων (μεγαλύτερο οικονομικό κόστος και περισσότερος χρόνος παραμονής τους στη Σκόπελο)» καταλήγει ο Δήμαρχος Αλοννήσου.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger