Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΥΤΟ....

Νέο βήμα προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ - Εκκλησίας
Νέο βήμα προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ - Εκκλησίας
Ο συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε σε συνέδριο υπέρ του διαλόγου και κατά των αιφνιδιασμών

Ενα περαιτέρω βήμα προσέγγισης (έπειτα από την αρχή που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του κ. Αλ. Τσίπρα) μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησίας της Ελλάδος, έγινε την Τρίτη, με την επίσημη εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του Αριστετελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο συντονιστής της Γραμματείας, κ. Δ. Βίτσας, ο οποίος τόνισε στην αρχή της παρέμβασής του ότι στέκεται στο βήμα χωρίς την παραμικρή αμηχανία, λέγοντας παράλληλα ότι ανάλογη πρωτοβουλία θα έπρεπε να έχει αναλάβει η Αριστερά προ πολλού.

Σημείωσε δε ο κ. Βίτσας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αιφνιδιασμούς ως προς τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας και τόνισε ότι η συζήτηση για την εκκλησιαστική περιουσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους μισθούς και τις συντάξεις των κληρικών.
Αφού παρουσίασε τις βασικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κρίση, τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την χώρα, ο κ. Βίτσας προέβη σε ένα παραλληλισμό, λέγοντας ότι «αν στη θεολογία αναζητούμε το δρόμο της αρετής και της αγάπης και εξ αυτού αντιστρατευόμαστε την αμαρτία, η Αριστερά υπηρετεί το δρόμο της ανθρώπινης δημιουργικότητας και αξιοπρέπειας και εξ αυτού μάχεται την ατομική και κοινωνική αδικία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πεπεισμένος ότι «και η Εκκλησία έχει σ' όλη αυτή τη διαδικασία τον ουσιαστικό ρόλο της» και σημείωσε: «Μια ελεύθερη και ζωντανή Εκκλησία που βιώνει τις καλύτερες παραδόσεις της, μέσα και στο πλάι του κοινωνικού κινήματος, κοντά στις καθημερινές αγωνίες και τον καθημερινό πόνο των πολιτών, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά σε λύσεις υπέρ της κοινωνίας. Εκκλησία που δεν ανέχεται και εξ ορισμού απορρίπτει οποιαδήποτε συναλλαγή με την κρατική εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή, είναι δύναμη για την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα».
Στη συνέχεια, ο κ. Βίτσας τάχθηκε σαφώς υπέρ του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, λέγοντας ότι πρόκειται για  «στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας, που κατά τη θεώρησή μας σέβεται απόλυτα το θρησκευτικό συναίσθημα και ζωογονεί και την ίδια την Εκκλησία».
Υπογράμμισε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφεύγει να συζητήσει δύσκολα ζητήματα όπως το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, «που δεν του αξίζει επικοινωνιακή διαχείριση» και «που δένεται με την απόλυτη εξασφάλιση του μισθού και της σύνταξης του κλήρου».
Διαβεβαίωσε δε ότι «σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και  ως κυβέρνηση της Αριστεράς, θα ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου, της επιδίωξης συναίνεσης, του σεβασμού και της προφύλαξης των θεσμών χωρίς αιφνιδιασμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger