Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Συσχετισμοί στο Αιγαίο και ακτοπλοΐα

Το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συσχετισμοί ως προς την τουριστική ανάπτυξη στα νησιωτικά συγκροτήματα του Αιγαίου προς όφελος του τουρισμού της Τουρκίας διαβλέπουν νησιωτικοί επιχειρηματικοί κύκλοι του τουρισμού εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους για την ακτοπλοΐα.
Καθώς κοινή είναι η παραδοχή ότι χάρη στην ακτοπλοΐα και στις επενδύσεις που έγιναν στον στόλο της «διατηρήθηκε» σε ικανοποιητικά επίπεδα το οικονομικό γίγνεσθαι της νησιωτικής χώρας, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν με νόημα ότι στην παρούσα συγκυρία τα συναρμόδια υπουργεία για την οικονομία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό θα πρέπει να «συλλειτουργήσουν» στη λογική των αναγκαίων τομών που απαιτούνται.

Και αυτό για να μη διαταραχθεί το συγκεκριμένο επιχειρηματικό-επιχειρησιακό status αλλά και να υπάρξει ο αναγκαίος εξορθολογισμός που θα επιτρέψει την επιβίωση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.
Η πρόληψη είναι καλύτερη της ίασης λένε οι ειδήμονες. «Κανόνας» που δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ακτοπλοΐας με αποτέλεσμα τώρα ο κλάδος να απαιτεί παρεμβάσεις «νευροχειρουργού».
Ο λόγος βέβαια για τις παρεμβάσεις που πλέον «επιβάλλονται» και μάλιστα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το δεύτερο μήνα του τρέχοντος έτους, τώρα από την τρόικα και δεν είναι άλλες από εκείνες που αφορούν στην εναρμόνιση του πλαισίου λειτουργίας της ακτοπλοΐας προς τον κοινοτικό κανονισμό 3577 .
Δηλαδή εκείνες που στην διαδρομή των ετών, από της άρσεως του cabotage και εντεύθεν, υποστήριζε και υποστηρίζει σθεναρά ο φορέας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί τον ακτοπλοϊκό κλάδο.
Ωστόσο τα αποτελέσματα της «εμμονής» στο μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς από την πλευρά της πολιτείας είναι ευρέως γνωστά καθώς τα οικονομικά των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων έχουν οδηγηθεί σε καταστάσεις πέραν της επιχειρηματικής λογικής.
theseanation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger