Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας να πάρουν μαζικά μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ, που θα κλιμακωθούν στο προσεχές διάστημα, απηύθυναν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, σε συνεντεύξεις Τύπου που οργάνωσαν, σήμερα, Τρίτη, στις πρωτεύουσες των τριών νομών.
Η οργάνωση και ο πανθεσσαλικός συντονισμός των κινητοποιήσεων θα συζητηθεί στην πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11 π.μ. στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη με μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια, σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Λέσβο, και θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ και γενικότερα η αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης.
Υψώνοντας τείχος αντίστασης για να ανακόψουν τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στη ζωή τους, μάχονται, ταυτόχρονα, και για την ανατροπή της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής, προβάλλοντας την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.
Νέα βάρη
Στις συνεντεύξεις Τύπου, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών στάθηκαν, ιδιαίτερα, στα νέα δυσβάστακτα βάρη που φορτώνονται στους φτωχούς αγρότες, όπως:
* Η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των σπιτιών και των χωραφιών.
* Οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΑ, στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, των ζωοτροφών και των άλλων αγροτοκτηνοτροφικών μέσων και εφοδίων, στα δημοτικά τέλη για το νερό στα χωριά κ.ά.
* Τα τσουχτερά χαράτσια για επίσκεψη, εισαγωγή και περίθαλψη στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα.
* Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, από 11% σε 6% φέτος, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και στο φόρο πετρελαίου.
* Την άγρια περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με μείωση 30 ευρώ και το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
* Η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
Ειδική αναφορά έγινε και στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού στην οποία επιδίδονται η συγκυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τα περί λίστας Λαγκάρντ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «ας δοθούν στη δημοσιότητα οι λίστες και οι ληστές κι ας σταματήσει η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από την ανάγκη να υψώσει αγωνιστικό ανάστημα για να αποκρούσει την σφοδρή αντιλαϊκή επιδρομή και ν' ανοίξει δρόμους για μια διαφορετική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».
Διεκδικητικό πλαίσιο
Στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν με τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες περιλαμβάνονται:
* Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.
* Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.
* Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.
* Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.
* Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
* Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία και στη συμμετοχή στα φάρμακα της εξέτασης και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.
* Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.