Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τις εποχικές προσλήψεις

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τις εποχικές προσλήψεις 

«Συντρέχουν σε διάφορες περιπτώσεις οι προϋποθέσεις» τονίζεται στη γνωμοδότηση

Να προσληφθούν εποχικοί υπάλληλοι προκειμένου να ικανοποιηθούν σοβαρές και επείγουσες ανάγκες διαφόρων υπηρεσιών, γνωμοδότησε η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας ότι συντρέχουν σε διάφορες περιπτώσεις οι προϋποθέσεις του Ν. 2190/1994 για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου χρειάζεται η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής του ΣτΕ για την ανάγκη προσλήψεων υπηρεσιακών μετακινήσεων κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή (του άρθρου 28 παράγραφος 4 του Ν. 2190/1994) του ΣτΕ έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πρόσληψη προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί στο ΣτΕ, οι ανάγκες προσωπικού ανέρχονται σε 1.263 άτομα για υλοποίηση έργων για την προστασία και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ χρειάζονται και 680 άτομα με πεντάμηνη σχέση εργασίας για προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για λόγους ασφαλείας και ενόψει τουριστικής κίνησης.

Επίσης, η επιτροπή του ΣτΕ ενέκρινε αίτημα του υπουργείου Υγείας για κατ' εξαίρεση πρόσληψη 270 ειδικευόμενων γιατρών και 280 επικουρικών γιατρών για να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα και ελλείψεις των νοσοκομείων όπου υπάρχουν κενά λόγω συνταξιοδότησης γιατρών που δεν καλύφθηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το ΣτΕ γνωμοδότησε ακόμη υπέρ της πρόσληψης συμβασιούχων στη ΔΕΗ και ειδικότερα 285 ατόμων για τη γενική διεύθυνση παραγωγής και 28 για τη γενική διεύθυνση ορυχείων για τα οποία είχε κινηθεί διαδικασία προκηρύξεων με έγκριση του ΑΣΕΠ.

Ακόμη, το ΣτΕ επέτρεψε την πρόσληψη 43 εποχικών στο Δήμο Πλατανιά Χανίων για καθαριότητα και 26 για το Δήμο Χαλανδρίου για την καλοκαιρινή φύλαξη με δημιουργική απασχόληση μαθητών δημοτικού - νηπιαγωγείου εργαζομένων γονέων.

Τέλος, η επιτροπή του ΣτΕ δέχθηκε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να επιτραπεί στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας να αποφασίσουν τις αναγκαίες μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ. εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

«Δεν δεχόμαστε τη διάψευση του κ. Παπαδήμου»

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούν αξιόπιστο το Reuters

Επίθεση κατά του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters που υποστηρίζει ότι ο τέως πρωθυπουργός «ζήτησε επιτακτικά από τον κ. Μπαρόζο να απειλήσει την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ για να αφυπνιστούν οι Έλληνες».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν δέχονται τη διάψευσή του κ. Παπαδήμου και θεωρούν αξιόπιστο το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Όπως λέει ο κ. Κουίκ, μεταξύ του ειδησεογραφικού πρακτορείου και του κ. Παπαδήμου «είναι σαφές ότι μεγαλύτερη αξιοπιστία αποδίδουμε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο με την παγκόσμια αναγνώριση και εγκυρότητα».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγορεί τον κ. Παπαδήμο λέγοντας ότι επιδίδεται σε ανυπόγραφα έγγραφά (non papers), ενώ -όπως λέει- οι δημοσιογράφοι του Reuters βάζουν πάντα τις υπογραφές τους σε ό,τι γράφουν, και καλεί τους πολίτες «να διώξουν τον φόβο από μέσα τους, και να εμπιστευτούν όσους αγωνίζονται και όχι όσους παραδίδονται».

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΕΕΚ

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΕΚ
Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των εκρηκτικών εξελίξεων που ξετυλίγονται στην χώρα, στην Ευρώπη και διεθνώς. Δεν θα είναι βέβαια κι ο τελευταίος. Η αναμέτρηση του λαού με τα Μνημόνια της ΕΕ, του ΔΝΤ, των διεθνών τοκογλύφων και τις ντόπιες αστικές κυβερνήσεις των «προθύμων» του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών μνημονιακών δυνάμεων έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή κρίση εξουσίας της κεφαλαιοκρατίας. Στις 6 Μαΐου έγινε φανερό ότι η χρεοκοπημένη Ελλάδα έγινε ακυβέρνητο καράβι κι η Ευρωζώνη ένας Τιτανικός που βυθίζεται. Οι «από πάνω» δεν μπορούν πια να κυβερνούν με το δικομματικό αστικό πολιτικό σύστημα με το οποίο κυβέρνησαν μετά το 1974 και το οποίο απαξιώθηκε τελείως κι απονομιμοποιήθηκε από τους « από κάτω» που βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης..

Οι καπιταλιστές απέτυχαν να φτιάξουν μια συναινετική μνημονιακή κυβέρνηση ακόμα και με πρόσημο αντιμνημονιακό τον ΣΥΡΙΖΑ, στα χέρια του οποίου έλπιζαν να σκάσει η μπόμπα της ανεξέλεγκτης οικονομικής κατάρρευσης. Έτσι προκηρύχτηκαν ξανά εκλογές στις 17 Ιουνίου, σε ένα πολωτικό κλίμα, όπου το συνονθύλευμα της δεξιάς –ακροδεξιάς πολυκατοικίας του Σαμαρά με θυρωρό τον Βενιζέλο, με μια ξέφρενη εκφοβιστική κι εμφυλιοπολεμική εκστρατεία προσπαθεί να επικρατήσει πάνω σε ένα αντιπολωτικό ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε κιόλας και συνεχίζει να ρίχνει νερό στο αντιμνημονιακό κρασί του. Το σταλινικό ΚΚΕ από την μεριά του ζει στον δικό του κλειστοφοβικό γραφειοκρατικό κόσμο και ζητά από τον λαό να «διορθώσει το λάθος και την ψήφο του». Ένα κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανοιχτά αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πλήττοντας έτσι την αξιοπιστία της αυτόνομης εκλογικής της καθόδου.
Το ΕΕΚ παραμένει πιστό στην επαναστατική του προοπτική και το πρόγραμμα μιας σοσιαλιστικής εξόδου από την κρίση και το καπιταλιστικό σύστημα, με την εργατική εξουσία που θα στηρίζεται στα δικά της ανεξάρτητα όργανα και θα στηρίζει την δική της αριστερή εργατική κυβέρνηση και με την διεθνιστική προοπτική της κοινής πάλης με την ευρωπαϊκή εργατική τάξη για την συντριβή της ιμπεριαλιστικής ΕΕ της Μερκολάντ και την εγκαθίδρυση των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης.
Με αυτή την προοπτική και πρόγραμμα πήγε και στην συζήτηση για την διερεύνηση της δυνατότητας μιας εκλογικής συνεργασίας που ζήτησε κατά πρώτο λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την ανακοίνωσή της στις 9 Μαΐου. Θέλαμε να δοθεί έκφραση σε μια ενότητα αριστερών δυνάμεων , με την προοπτική της πάλης για την εργατική εξουσία, ενάντια σε κάθε εθνικισμό, για την κομμουνιστική διεθνιστική προοπτική στην Ευρώπη, των αριστερών δυνάμεων που αρνούνται να δορυφοροποιηθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ανέφικτο συμβιβασμό που αυτός ζητά από την ΕΕ και την αστική «αριστερή» κυβέρνηση που ευαγγελίζεται. Δυστυχώς, όχι με ευθύνη του ΕΕΚ, η ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προφανώς υποχωρώντας στις φιλο-ΣΥΡΙΖΑ τάσεις στο εσωτερικό της, τορπίλισε την τελευταία στιγμή κάθε εκλογική συνεργασία βάζοντας σαν τελεσίγραφο την συγχώνευση του ΕΕΚ στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με τον καπελωτικό τρόπο που παλιότερα το είχε κάνει το ΚΚΕ π.χ. με την Κομμουνιστική Ανανέωση). Φυσικά τα «τεχνικά»-πολιτικά προσχήματα και το τελεσίγραφο που πρόβαλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απορρίφτηκαν από το ΕΕΚ.
Το ΕΕΚ δεν είχε κρύψει, ακόμα και όταν συζητούσε την πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας, ότι θεωρούσε πρωταρχική ανάγκη στις συνθήκες κρίσης εξουσίας της αστικής τάξης να προβάλλει την ανάγκη της πάλης για εργατική εξουσία κι έτσι ετοιμάζονταν ταυτόχρονα για την δική του αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Το εντελώς αντιδημοκρατικό, όμως σύστημα των κεφαλαιοκρατών που μπορούν- σε συνθήκες, μάλιστα πείνας του λαού- να χρηματοδοτούν με εκατομμύρια ευρώ τις καμπάνιες των κοινοβουλευτικών κομμάτων ή και να στήνουν «νέα» κόμματα στην υπηρεσία των κάθε είδους λαμογιών, ορθώνει τα πιο δυσβάσταχτα οικονομικά εμπόδια κι αποκλεισμούς για να πνίξει κάθε ανεξάρτητη από το σύστημα επαναστατική φωνή. Ένα μικρό επαναστατικό κόμμα της βαριά πληττόμενης εργατικής τάξης, της άνεργης νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως το ΕΕΚ, βρίσκει μπροστά του απαγορευτικό φραγμό το συντριπτικό οικονομικό βάρος μιας δεύτερης πανελλαδικής εκλογικής εκστρατείας μέσα σε σαράντα ημέρες. Με λύπη και μιλώντας με ειλικρίνεια απέναντι στην εργατική τάξη και τον λαό, ανακοινώνουμε ότι είμαστε γι’ αυτούς τους οικονομικούς λόγους, υποχρεωμένοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μην κατέβουμε αυτόνομα στις 17 Ιουνίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθίσουμε στην άκρη. Θα παρέμβουμε με δικές μας πολιτικές δραστηριότητες σε κάθε φάση αυτής της επιμέρους σημαντικής μάχης, προβάλλοντας την πολιτική μας , ασκώντας κριτική και αναπτύσσοντας παραπέρα το πρόγραμμα σοσιαλιστικής διεξόδου από την κρίση.
Για το ΕΕΚ η επόμενη μέρα δεν είναι η 18η Ιουνίου αλλά σήμερα.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΕΕΚ
29 Μαΐου 2012

Ανακοινωση της Ν.Ε. ΚΚΕ Ιωαννινων


ΟΛΕΘΡΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Πρεπει να ηττηθει η πολιτικη που λεει οτι μεσα στην ΕΕ οι λαοι μπορουν να ζησουν καλυτερα γιατι υπαρχει εναs καινουριοs αεραs στην Ευρωπη.Αυτη η πολιτικη πρεπει να ηττηθει και στο προσωπο τηs ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και τηs ΔΗΜΑΡ και ολων των αλλων κομματων.Η πολιτικη,δηλαδη,που λεει <<υπαρχει αεραs την Ευρωπη ευνοικοs,αρα μπορουμε να τροποποιησουμε το μνημονιο και ο λαοs να ανακουφιστει>>.Αυτη η πολιτικη πρεπει να ηττηθει και να μην περασει η επιχειρηση αποδυναμωσηs του ΚΚΕ,που πρεπει να ανακτησει το χαμενο εδαφοσ,αναμεσα σε αυτουs που εκτιμουν τον ρολο του ΚΚΕ,παλεψαν μαζι και εχουν εκτιμηση στον ρολο του ΚΚΕ οτι δεν θα τουs προδωσει.Γιατι στιs 18 Ιουνη και μετα,ο πρωταγωνιστηs πρεπει να ειναι το εργατικο κινημα,γιατι υπαρχει σοβαροs κινδυνοs το εργατικο,λαικο κινημα να δωσει πιστωση χρονου στην καινουρια κυβερνηση που θα γινει,οποια και αν ειναι αυτη.Και να κρατησει μια σταση αναμονηs που θα ειναι ολεθρια.

Για αδιαφάνεια+παρατυπίες καταγγέλλει ο Κ.Πουλάκης την Περιφερειακή Αρχή, για ΚΕΚΑΝΕΜ+LEADER αλιείας

Για αδιαφάνεια+παρατυπίες καταγγέλλει ο Κ.Πουλάκης την Περιφερειακή Αρχή, για ΚΕΚΑΝΕΜ+LEADER αλιείας
ΕΡΩΤΗΣΗ με 9 "καυτά" σημεία θέτει στους Περιφερειάρχη Αγοραστό και Αντιπεριφερειάρχη Κοπάνα, για τα χαμένα 5 εκατ. ευρώ της Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ολόκληρη την ερώτηση που θα κληθούν να απαντήσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο...

Σε συνέχεια των αποκαλύψεων του e-Volos.gr, αφενός για τον αποκλεισμό της Μαγνησίας από το LEADER Αλιείας, μέσω του οποίου οι Β. Σποράδες θα επωφελούνταν με 5 ολόκληρα εκατ. ευρώ και αφετέρου της εκπρόθεσμης ένστασης που κατατέθηκε από πλευράς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κώστας Πουλάκης, φέρνει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με ερώτηση 9 "καυτών" σημείων προς τους Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και Αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Κοπάνα.

Ο κ. Κώστας Πουλάκης, μάλιστα, δεν διστάζει, μέσα από την ερώτησή του, να καταγγείλλει ευθέως αδιαφάνεια και παρατυπίες στους χειρισμούς, από πλευράς της Περιφερειακής Αρχής, παραθέτοντας μάλιστα βήμα - βήμα το ιστορικό των γεγονότων και θέτοντας μία σειρά από αμείλικτα ερωτήματα, με σημαντικότερο όλων βέβαια, το πώς θα αντισταθμιστεί η απώλεια των 5 ολόκληρων εκατ. ευρώ που χάθηκαν για τη νησιωτική Μαγνησία.

Το e-Volos.gr σας παραθέτει ολόκληρη την ερώτηση, στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι δύο άντρες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
http://www.e-volos.gr/el/topika_1/gia_adiafaneiaparatupies_kataggellei_o_kpoulakis_tin_perifereiaki_arxi_gia_kekanemleader_alieias.htmlhttp://www.e-volos.gr/el/topika_1/gia_adiafaneiaparatupies_kataggellei_o_kpoulakis_tin_perifereiaki_arxi_gia_kekanemleader_alieias.html5.jpghttp://www.e-volos.gr/el/topika_1/gia_adiafaneiaparatupies_kataggellei_o_kpoulakis_tin_perifereiaki_arxi_gia_kekanemleader_alieias.html

Συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για σεξουαλική παρενόχληση και απειλές σε ανήλικη ημεδαπή, μέσω του διαδικτύου


Σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος 24χρονου ημεδαπού ο οποίος απειλούσε και παρενοχλούσε σεξουαλικά μέσω γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ανήλικη ημεδαπή.
Ο 24χρονος συνελήφθη χθες (29-05-2012) στη Καλαμάτα και οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν τα αδικήματα της απειλής και της κατ΄εξακολούθηση προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας με ανήθικες προτάσεις μέσω διαδικτύου.
Αναλυτικότερα, πριν από λίγες ημέρες, καταγγέλθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τη μητέρα 14χρονης ημεδαπής ότι άγνωστος χρήστης του διαδικτύου αφού προσέγγισε την κόρη της μέσω ιδιωτικής διαδικτυακής συνομιλίας σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, την απείλησε ότι θα δημοσιεύσει ψηφιακό υλικό πορνογραφικού χαρακτήρα που είχε δημιουργήσει με φωτογραφίες που είχε υποκλέψει από το προφίλ της, αν δεν του γνωστοποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας της. Η 14χρονη φοβούμενη, έδωσε το τηλέφωνό της σε αυτόν και στο επόμενο χρονικό διάστημα δέχτηκε επανειλημμένα απειλητικά τηλεφωνήματα, στα οποία της ζητούσε επίμονα να συνευρεθούν σεξουαλικά ενώ την εξανάγκαζε να προβαίνει μαζί του σε συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου.
Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έγινε στο πλαίσιο των διευκολύνσεων της άρσης του απορρήτου, ταυτοποιήθηκε ως διαχειριστής του προφίλ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ως αποστολέας των απειλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ο 24χρονος ημεδαπός.


Ακολούθησε χθες (29-05-2012) έρευνα στο σπίτι του καθώς και σε κατάστημα που διατηρεί στη Καλαμάτα, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, όπου βρέθηκε ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop).
Ο 24χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις τέτοιου είδους απειλών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων παιδιών μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461
• Στέλνοντας E – mail στο 11012@ hellenicpolice . gr

Είπαν της γριάς να χeσει και εκείνη…

Η επιστροφή του νομάρχη της καρδιάς μας
thumb
Είπαν της γριάς να χ…σει και εκείνη…, που λέει και η παροιμία. Αυτό έχει πάθει ο Πανίκας Ψωμιάδης, ο οποίος εκεί που ήταν στη γωνία και αναζητούσε ρόλο δίπλα στον Καρατζαφέρη, ξαφνικά τον έχρισε «μακεδονάρχη» ο Σαμαράς και άρχισε το γνωστό σόου, με ύβρεις και άλλα γραφικά και κύριο στόχο τον Αλέξη Τσίπρα.
Μα έτσι τον...
 «φτιάχνουν» τον Τσίπρα, λίγο νιονιό δεν έχουν εκεί στη Συγγρού…  Α.Χ.

Μειώθηκε ο αριθμός καπνιστών στην Ελλάδα

alt
Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, ειδικά όσον αφορά τους νέους ενήλικους άνδρες, στους οποίους το ποσοστό έπεσε από το 61,9% το 2010 στο 46,4% σήμερα.
Στις γυναίκες, το ποσοστό των καπνιστών έπαψε να ανεβαίνει και σταθεροποιήθηκε στο 30%. Μείωση παρουσιάζουν επίσης ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνεται από κάθε καπνιστή και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος επέκρινε την Πολιτεία για την αποτυχία της να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
«Με διάτρητες δικαιολογίες, μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε βάρος ενός λαού προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα» δήλωσε ο Δρ Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος και καθηγητής των πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard,
Ο κ. Μπεχράκης διερωτήθηκε γιατί οι έγκυες γυναίκες αποκλείονται εκ των πραγμάτων από τα καταστήματα μαζικής εστίασης, γιατί 250.000 εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες αντίστοιχες με ορυχείων του 15ου αιώνα και γιατί το παθητικό κάπνισμα όχι μόνο δεν ελέγχεται, αλλά με ένοχη σιωπή καλλιεργείται από το κράτος.
Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου: «Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ισχύει από το 2005».
Πάντως, ο έλεγχος του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπεχράκης, καθώς η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται.
Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίλησε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με έρευνες δεν είναι ακίνδυνο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΝΤΑΒΑΤΖΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ?


ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Επιστράτευση της Εθνικής Τράπεζας στο μπλοκ της μαύρης προπαγάνδας

Αδίστακτη η συμμορία του Μνημονίου, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει τα μόνα όπλα που τις απέμειναν για να διαμορφώσει τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών. Και αυτά τα όπλα δεν είναι παρά ψέμα, εκβιασμός, τρομοκρατική διλλήματα. Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια της άρχουσας ελίτ, του πολιτικού της προσωπικού και των κολαούζων της κάθε μορφής.

Στην συγκεκριμένη φάση χρησιμοποιείται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές , για να τρομοκρατήσουν και να χειραγωγήσουν τις πλατιές λαϊκές μάζες προβάλλοντας τον «μπαμπούλα» της επιστροφής στην δραχμή ο οποίος θα φέρει τον Αρμαγεδδών και θα χρεοκοπήσει μια ήδη ισοπεδωμένη κοινωνία.

Και η πλάκα είναι ότι τα ίδια τα έντυπα που με ξύλινους τίτλους  προβάλλουν αυτά τα τρομοκρατικά-εκβιαστικά σενάρια αυτοδιαψεύδονται. Όπως ο «Ελεύθερος Τύπος» π.χ. που πάλι πρωτοσέλιδα γράφει:  «Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ», προβλέπουν διεθνείς οίκοι, λόγω του υπέρογκου κόστους εξόδου για την παγκόσμια οικονομία». Δηλαδή ρε τζιμάνια δημοσιοκάφροι πιο έγκυρη είναι μια «μελέτη» της Εθνικής Τράπεζας» που η σκοπιμότητα της είναι ολοφάνερη παρά οι αναλύσεις μεγάλων οικονομικών οίκων όπως η Fitch, η Pimco, η Credit Suisse, η  JP Morgan, η  Meryll Lynch και το πρακτορείο Bloomber, που προειδοποιούν για τις παγκόσμιες επιπτώσεις του σεναρίου επιστροφής της δραχμής, το οποίο αποκλείουν;

Θα μπορούσαμε να γράψουμε αρκετά γ’ αυτό το ζήτημα. Αρκούμαστε όμως να παραθέσουμε την σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


 Επιστράτευση της Εθνικής Τράπεζας στο μπλοκ της μαύρης προπαγάνδας

Στο πλαίσιο της «μαύρης προπαγάνδας» εντάχθηκε και η Εθνική Τράπεζα. Η Έκθεσή της για τις επιπτώσεις από την έξοδο από την ευρωζώνη συνειδητά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και στηρίζεται σε αβάσιμες υποθέσεις. Μόνο στόχο έχει να τρομοκρατήσει την κοινωνία και να παρουσιάσει τη μνημονιακή καταστροφή ως αναπόδραστη. Ειδικότερα:

- Η Έκθεση (και όσοι άκριτα την αναπαράγουν) παραβλέπει ότι οι δυνάμεις που απαιτούν την έξοδο από το ευρώ, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη συνδέουν με ένα φάσμα ριζοσπαστικών πολιτικών που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, την επιβολή φραγμών στις κινήσεις κεφαλαίου, τις παρεμβάσεις εναντίον των «αγορών» για την εξασφάλιση βασικών αγαθών και τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα και τη γενναία αναδιανομή εισοδήματος με αυξήσεις στους μισθούς και φορολόγηση του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου.

- Η Έκθεση κάνει την αβάσιμη υπόθεση ότι εισαγωγή νέου νομίσματος θα σημαίνει τεράστια μείωση του ΑΕΠ παραβλέποντας ότι αυτή – και στα ποσοστά που η Έκθεση αναφέρει – είναι ήδη σε εξέλιξη ως αποτέλεσμα των Μνημονιακών πολιτικών. Σήμερα είναι που έχουμε κατάρρευση, εξαθλίωση και διάλυση του παραγωγικού ιστού. Αντίθετα, χωρίς μνημόνια και ΕΕ θα έχουμε τη δύναμη και τα εργοστάσια να τα αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και την πολιτική διάλυσης της αγροτιάς να ανακόψουμε. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι πλούτος και ανάπτυξη της κοινωνίας είναι οι εργαζόμενοί της και όχι οι τραπεζίτες του νεοφιλελεύθερου ολέθρου. Μόνο έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί και η ανεργία.

- Η αναφορά σε κίνδυνο υπερπληθωρισμού είναι αβάσιμη καθώς μεταφράζει την διολίσθηση της ισοτιμίας σε εσωτερική αύξηση τιμών, όταν όχι μόνο δεν είναι αυτόματη αυτή αλλά και είναι σαφές ότι ριζική αλλαγή πολιτικής, όπως αυτή που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει και έλεγχο των τιμών σε βάρος των αγορών και εθνικοποιήσεις και εξασφάλιση των βασικών αγαθών σε κοινωνικά δίκαιες τιμές.

- Πάνω από όλα η Έκθεση δεν λέει σε τι κατάσταση είμαστε σήμερα και κυρίως τη συνθήκη καταστροφής που θα βρεθούμε εάν εφαρμοστούν τα μνημόνια και αφήσουμε την κοινωνία να αιμορραγεί στο όνομα της παραμονής στο ευρώ.
Η κοινωνία και το κίνημα δεν πρόκειται να τρομάξουν με εύκολα προπαγανδιστικά τρικ. Με τους αγώνες τους μπορούν και πρέπει να επιβάλουν τη ρήξη με ευρώ και ΕΕ.

Χρήστος Μπουκώρος: «Δεν θα πληρώσω τα «σούρτα – φέρτα» της Μπακογιάννη»

NDΑναταραχή και παραίτηση υποψηφίου από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στη Μαγνησία, μετά την ανακοίνωση της λίστας υποψηφίων από το κόμμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ στην Τρίτη θέση του ψηφοδελτίου τοποθετείται η κ. Ελενα Αντωνοπούλου από την «Δημοκρατική Συμμαχία», γεγονός που προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος παραιτήθηκε.
Ο τελευταίος με γραπτή δήλωση ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα στην τέταρτη θέση και επισημαίνει ότι «ο τρόπος που χειρίστηκαν οι αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες την υποψηφιότητά μου αγγίζει τα όρια της υφαρπαγής».

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΑ Βόλου ο Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πληρώσει τα σούρτα-φέρτα της κ. Μπακογιάννη στη ΝΔ» επισημαίνοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν και άλλες περιοχές (όπως στην Ηλεία με τον υποψήφιο κ. Κοντογιάννη). Ο Χρήστος Μπουκώρος μίλησε για μυστική τακτική αιφνιδιασμού τονίζοντας ότι αν τον είχαν ενημερώσει η αντίδρασή του ενδεχομένως να ήταν διαφορετική.
Επιστολή Μπουκώρου
Στην επιστολή παραίτησής του ο Χρήστος Μπουκώρος υπογραμμίζει : «Εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου είχα ενημερώσει τους κομματικά αρμόδιους της Νέας Δημοκρατίας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, ότι αναγνωρίζω το απόλυτο δικαίωμα της ηγεσίας να καθορίζει τη σειρά κατάταξης στη λίστα του κόμματος με τα δικά της κριτήρια. Είχα ενημερώσει επίσης ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η σειρά σταυροδοσίας και παρεισφρήσουν νεοεισερχόμενα στελέχη από άλλους κομματικούς χώρους στη Νέα Δημοκρατία, αλλοιώνοντας τη βούληση των πολιτών, όπως αυτή πρόσφατα εκφράστηκε, δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος. Όλοι οι αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες με διαβεβαίωσαν προκειμένου να καταθέσω την υποψηφιότητα ότι θα καταταγώ στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου. Οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΟΔΕ Μαγνησίας στα Μέσα Ενημέρωσης αποδεικνύουν περίτρανα τους ισχυρισμούς μου. Εντελώς ξαφνικά με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, χθες το βράδυ, πληροφορήθηκα ότι την τρίτη θέση καταλαμβάνει η προερχόμενη από τη Δημοκρατική Συμμαχία Έλενα Αντωνοπούλου.
Επειδή αυτή η επιλογή δεν δικαιολογείται ούτε από την κοινή, ούτε από την πολιτική, ούτε από την κομματική λογική, διότι η απλή αριθμητική αποδεικνύει ότι οι 680 σταυροί προτίμησης της κ. Αντωνοπούλου στις πρόσφατες εκλογές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τους 5.370 πολίτες της Μαγνησίας που με τίμησαν με την προτίμησή τους, είμαι υποχρεωμένος να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα της τέταρτης θέσης. Θεωρώ ότι ο τρόπος που χειρίστηκαν οι αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες την υποψηφιότητά μου αγγίζει τα όρια της υφαρπαγής. Είτε εσκεμμένα είτε από λανθασμένους χειρισμούς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Για τις προθέσεις μου ενημέρωσα χθες το βράδυ τόσο το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, όσο και το γραμματέα του Κόμματος.
Κατέληξα στην απόφαση αυτή λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το αξιακό σύστημα που υπηρετώ. Είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπική μου και την πολιτική μου αξιοπρέπεια, καθώς και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων συμπολιτών που με τίμησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δεν έχω συνηθίσει τα παιχνίδια του παρασκηνίου, δεν ανήκω σε πολιτικές ομάδες πίεσης, ούτε διαθέτω πολιτικούς πάτρωνες και, ως γνωστό, δεν κατάγομαι από πολιτικό τζάκι. Τέλος ενημερώνω τους συμπολίτες ότι παραμένω στην παράταξη και θα αγωνιστώ για την επικράτησή της και τη σωτηρία της χώρας με τις ασήμαντες - όπως κάποιοι τις ζύγισαν - πολιτικές μου δυνάμεις».
Δηλώσεις Ελενας Αντωνοπούλου
Η κ. Ελενα Αντωνοπούλου μιλώντας στην ΕΡΑ Βόλου, στην πρωινή εκπομπή, ανέφερε ότι δεν διαπραγματεύτηκε για την σειρά συμμετοχής της στο ψηφοδέλτιο, όμως στην παρούσα φάση καλόν είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να εργαστούμε για το καλό της χώρας που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στελέχη της ΝΟΔΕ Μαγνησίας αιφνιδιάστηκαν από τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, ενώ ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος κ. Δημ. Κολυνδρίνης ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου ότι γίνεται προσπάθεια να μην αλλάξει τίποτε στη σειρά της λίστας υποψηφίων και να ανακαλέσει την παραίτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος. Ο τελευταίος σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης είπε ότι «αν αποκατασταθεί η αδικία θα αλλάξει γνώμη».
Ο πέμπτος στη σειρά, ο κ. Αργ. Μποτός που ρωτήθηκε είπε ότι «δεν σχολιάζω και δεν αντιδρώ σε αποφάσεις του κόμματος».
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας και είναι άγνωστο τι θα γίνει με την κενή θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μαγνησία, αν ο κ. Μπουκώρος επιμείνει στην απόφασή του.
Χθες η ΝΔ ανακοίνωσε τις λίστες με τα ψηφοδέλτια σ’ όλη τη χώρα. Στη Μαγνησία η σειρά κατάταξης, όπως ανακοινώθηκε από την ΝΔ, έχει ως εξής: Αθ. Νάκος, Ζέττα Μακρή-Θεοφίλου, Έλενα Αντωνοπούλου, Χρ. Μπουκώρος, Αργ. Μποτός, Μαρία Καπάνη και Σπ. Δεσύλλας. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου με βάση τους σταυρούς προτίμησης, πρώτος είχε έρθει ο κ. Νάκος, δεύτερη η κ. Μακρή, τρίτος ο κ. Σούρλας που αποχώρησε από την πολιτική, τέταρτος ο κ. Μπουκώρος, πέμπτος ο κ. Μποτός και έκτη η κ. Καπάνη, ενώ μία θέση κατείχε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς. Νέα πρόσωπα για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η κ. Αντωνόπουλου και ο κ. Δεσύλλας.
Εξάλλου, η υποψήφια βουλευτής κ. Έλενα Αντωνοπούλου στην προσωπική της σελίδα στο Facebook ανήρτησε χθες βράδυ την παρακάτω δήλωση: «Στις εκλογές της 6ης Μαΐου συμμετείχα στο Νομό Μαγνησίας με τη Δημοκρατική Συμμαχία, Συμφωνώ με τις απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη και την ακολουθώ γιατί ξέρω ότι κάνει σωστές επιλογές. Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου έχουν διαφορετικό διακύβευμα. Από τη μία μεριά έχουμε ένα λόμπι της δραχμής και από την άλλη έχουμε ένα πατριωτικό μέτωπο που θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ. Συστρατεύομαι στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι νικηφόρο για το καλό της Ελλάδος. Είμαι υποψήφια στη Μαγνησία στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Καλώ τους συμμαχητές να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Για την Ελλάδα μας!».
O πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε στη ΝΔ, Παύλος Μαρκάκης μιλώντας στην ΕΡΑ συνέστησε ψυχραιμία, στόχος είναι η ενότητα της ΝΔ και να αναλογιστούν όλοι  το διακύβευμα των εκλογών. "Να μην μπούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και μετά να συζητηθούν όλα τα θέματα". Οσον αφορά πληροφορίες που τον φέρουν να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ -σε μη εκλόγιμη θέση- ανάφερε πως δεν έχει ο ίδιος σχετική πληροφόρηση. Σημείωσε δε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο είναι τιμητικό, χωρίς να σημαίνει ότι αν δεν γίνει θα είναι υποτιμητικό και θα αλλάξει η στάση του.

Νομαρχιακή συνέλευση απόψε
Υπενθυμίζεται πως σήμερα Τετάρτη 30/5/2012 στις 19:30 το απόγευμα, η ΝΟ.Δ.Ε Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει τη Νομαρχιακή της Συνέλευση στην αίθουσα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» του ξενοδοχείου «VOLOS PALACE», με ομιλητή τον αναπληρωτή τομεάρχη Ευθύνης της Οικονομίας κ. Ιωάννη Βρούτση, βουλευτή Κυκλάδων, ενώ θα κληθούν να πάρουν μέρος, τόσο ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Π. Μαρκάκης, όσο και τα τοπικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που ως γνωστόν ανέστειλε τη λειτουργία της και αποφάσισε να συμπαραταχθεί με τη ΝΔ.

Θ.Φωτίου:"Υπέρτατος τρόμος είναι αυτός της επιβίωσης"

Την άποψη ότι το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που προσπαθούν κάποιοι να εδραιώσουν στη συνείδηση του λαού, είναι ψεύτικο και ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί μια κατάσταση τρόμου πως – δήθεν – από ώρα σε ώρα καταστρεφόμαστε, διατύπωσε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, λίγο πριν την ομιλία της στη συγκέντρωση του κόμματος, στην Πλατεία Ελευθερίας. «Ο λαός έχει να αντιμετωπίσει τον υπέρτατο τρόμο, που είναι αυτός της επιβίωσης» τονισε χαρακτηριστικά η κ Φωτίου, κατηγορώντας για την τακτική αυτή, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και τα μεγάλα ΜΜΕ, που καλλιεργούν – όπως είπε – το κλίμα τρομοκράτησης. Επισήμανε ακόμη, πως ανέκαθεν η Αριστερά έχει μάθει να δίνει αγώνες, να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται και ως εκ τούτου, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί το μνημόνιο, ενώ εξέφρασε για μια ακόμη φορά, την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη τότε, το ντόμινο που θα ξεκινήσει, θα την οδηγήσει στη διάλυση.
Αναφερόμενη στο θέμα των πολλών συνιστωσών που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από τα αντίπαλα κόμματα στις κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον του για πολυγλωσσία, η κ. Φωτίου τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και αυτό θα αποδειχθεί την Παρασκευή, οπότε θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρώτο κομμάτι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.
Αντιθέτως, μιλώντας για την πανστρατιά που έχει κηρύξει η ΝΔ, επισήμανε πως δε γίνεται για να σωθεί η πατρίδα, αλλά το … τομάρι της.
Εκδήλωση σήμερα στο πάρκο της ΜΕΤΚΑ
Στο μεταξύ, εκδήλωση – ζωντανό διάλογο με τους πολίτες, διοργανώνει για σήμερα, στις 20:30, στο πάρκο της ΜΕΤΚΑ (Μυτιλήνης – Κυριλλου), η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταδειχθεί – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – ο επικίνδυνος παλαιοδεξιός λαϊκισμός της ΝΔ και να συζητηθεί το θέμα της δραχμής στην οποία μας οδηγεί η τήρηση του Μνημονίου, η ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας της χώρας μας και η ανάγκη απαλλαγής από τη φρίκη που ζούμε σήμερα.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο: "Η ΑΟΖ και το μέλλον της Ελλάδας". Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, Νέο Αμφιθέατρο. Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012, ώρα: 12.00.Το Μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο
Σε πυρετώδεις ρυθμούς εργάζεται το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προετοιμαστεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Σήμερα, Τετάρτη, παρουσιάστηκε η πολιτική εισήγηση του Μανιφέστου της οικονομικής πολιτικής του κόμματος από την Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής του είναι:

-Η άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα του 2ου Μνημονίου.

- Η ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων για τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δυνάμεις καθώς και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

-Καταγγελία των Δανειακών Συμβάσεων, επαναδιαπραγμάτευση για διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους.

-Δημόσιος έλεγχος των ΔΕΚΟ και κατάργηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

-Δίκαιο και εύχρηστο φορολογικό σύστημα.

-Κατάργηση των «χαρατσιών» για τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

-Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι χωρίς ψήφο. Οι δημόσιες τράπεζες θα λειτουργήσουν ως εργαλείο ανάπτυξης, παραγωγής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της πολιτικής εισήγησης:

Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ


1. ΑΚΥΡΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα του 2ου Μνημονίου, το οποίο διαμόρφωσε μαζί με την τρόικα και άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη στήριξη κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Στη θέση τους θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ως γνωστόν τα Μνημόνια και ειδικότερα το Μνημόνιο 2, κυρώθηκαν δια νόμου με διαδικασίες εξπρές και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε στη Βουλή είχε καταγγείλει την ψήφιση των μνημονίων, είχαμε υποβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας στις σχετικές διαδικασίες υπερψήφισης, που τις είχαμε χαρακτηρίσει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και είχαμε υπογραμμίσει ότι θα ακυρώσουμε τους σχετικούς νόμους.

2. ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

Η άμεση ακύρωση των μνημονίων και των νόμων που τους θεσπίζουν, θα συνοδευτεί στη συνέχεια με την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων, αρχής γενομένης ειδικότερα από εκείνους τους εφαρμοστικούς νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις, περιορίζουν συνδικαλιστικές ελευθερίες και αποδιαρθρώνουν εργασιακές σχέσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθούν σταδιακά οι συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και ταυτόχρονα θα λαμβάνονται μέτρα βαθιών προοδευτικών αλλαγών.

3. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καταγγείλει τις Δανειακές Συμβάσεις, προκειμένου να αντικαταστήσει τους επαχθείς τους όρους και να επαναδιαπραγματευθεί τη διαδικασία διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του συνόλου του δημόσιου χρέους, προκειμένου το εναπομείναν να μπορεί να αποπληρώνεται, με όρους και προϋποθέσεις που δε θα αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία και την οικονομική βιωσιμότητα της πατρίδας μας.

Οι όροι για προτεραιότητα αποπληρωμής δανείων έναντι εσωτερικών αναγκών και για άρση ασυλίας της δημόσιας περιουσίας λόγω εθνικής κυριαρχίας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτά τα είχαμε τεκμηριωμένα και αξιόπιστα αναδείξει όταν αυτές οι Συμβάσεις είχαν έρθει προς ψήφιση.

Ο τρόπος, ο χρόνος και οι άλλες πολιτικές και νομικές πλευρές της καταγγελίας και επαναδιαπραγμάτευσης αυτών των Δανειακών Συμβάσεων θα αποφασιστούν και θα υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση της Αριστεράς ανάλογα με τις δυνατότητές της και τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Η χρηματοδότηση της τρόικας, η οποία συνομολογείται από τις εν λόγω Δανειακές Συμβάσεις, κατευθύνεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων και δεν έχει άμεση σχέση με την υλοποίηση των δαπανών και προϋπολογισμού.

4. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ταυτόχρονα, με την καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη συνολική διαπραγμάτευση του χρέους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε κάθε περίπτωση σε εθνικό επίπεδο, αφού ιδιαίτερα το διατεινόμενο ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι μόνο άδικο και βαθύτατα ταξικό αλλά και μη βιώσιμο.

Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους. Στα πλαίσια αυτά θα αξιοποιήσουμε τη διαδικασία του Διεθνούς Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και των χρεών άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι αναμφισβήτητη.

Στόχος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα είναι να καταφέρει με τις κατάλληλες συμμαχίες ιδίως με τις χώρες του Νότου, να πραγματοποιήσει μια ευρωπαϊκή και διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί ώστε να δοθεί κοινή και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, με στόχο την οργανωμένη διαγραφή χρεών χωρίς τα μνημόνια της κοινωνικής κατεδάφισης.

Αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας μπορεί να είναι και το μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους προς με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης για το υπόλοιπο, στα πρότυπα της απόφασης για τη Γερμανία το 1953.

Στόχος μας είναι η συνεννόηση και η επίτευξη δίκαιης και για όλους τους λαούς της Ευρώπης βιώσιμης λύσης.

Μονομερείς ενέργειες, όπως για παράδειγμα αναστολή πληρωμών, θα πράξουμε, αν αναγκαστούμε να πράξουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του λαού μας στη επιβίωση.

5. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιτάσσεται στο πρόγραμμα ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, αν και του δίνει ένα διαφορετικό χαρακτήρα στην κατεύθυνση της εθνικοποίησής τους.

Αυτή η ανακεφαλοποίηση, ως γνωστόν, είναι μέρος του προγράμματος PSI. Με αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (κούρεμα) δεν είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το είχε χαρακτηρίσει ανεπαρκές, ενώ ήταν ληστρικό για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, σειρά άλλων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κ.λπ.) και των φυσικών προσώπων.

Παρόλα αυτά το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να διακοπεί τώρα, στη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, χωρίς να καταρρεύσουν οι τελευταίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν αντιτάσσεται στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, και συνακόλουθα στη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση που στηρίζει αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου (και όχι χωρίς ψήφο όπως αποφάσισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο πλαίσιο της υπό τον Λ. Παπαδήμο συγκυβέρνησής τους).

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετά ψήφου μετοχές, θα έχει ως συνεπακόλουθο να περάσουν οι τράπεζες υπό εθνική κρατική ιδιοκτησία.

Αυτή η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι ιδιαίτερα απαραίτητη και απόλυτα αναγκαία σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς όχι μόνο θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες αλλά και θα τις κοινωνικοποιήσει, δηλαδή θα τις θέσει υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής, παραγωγικής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Θεμελιώδης στρατηγική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημόσιος έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (πχ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουν σταδιακά υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.).

Το χρονοδιάγραμμα, ο τρόπος, οι ρυθμοί και τα μέσα κάτω από τα οποία θα υλοποιηθούν οι ως άνω θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες στρατηγικές κατευθύνσεις μας θα καθορισθούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της Αριστεράς, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει.

Σε κάθε περίπτωση θα αποτραπούν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από το Ειδικό Ταμείο Διαχείρισης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

7. ΡΙΖΟΣΠΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ

Θεμελιώδης και άμεση πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ριζοσπαστική αναδιανομή του πλούτου, με την οποία, πέραν των πολλών άλλων, θα επιχειρήσουμε να υποβοηθήσουμε μια νέα στρατηγική κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Βασικό εργαλείο για μια τέτοια ριζοσπαστική αναδιανομή του πλούτου είναι ένα νέο, απλό, δίκαιο και εύχρηστο φορολογικό σύστημα, το οποίο, μαζί με τα άλλα, θα διευκολύνει την σταδιακή και αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, παράλληλα με την ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να εκφωνούν από τα μέσα ενημέρωσης προσωπικές προτάσεις φορολόγησης, όσο κι αν μοιάζουν εκ πρώτης όψεως δίκαιες και σωστές, αφού τα θέματα της φορολογίας είναι πολύ σύνθετα και χρειάζονται ειδικές γνώσεις.

Σύντομα θα παρουσιάσουμε συνοπτικότατο πρόγραμμα 4-5 μέτρων αναδιανομής πλούτου, στα οποία θα πρέπει να επιμένουμε στις δημόσιες παρουσίες μας.

8. ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΜΙΣΘΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της δίκαιης αναδιανομής του εθνικού πλούτου αλλά και της στήριξης μισθών και εργασιακών σχέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ.

α) Θα προχωρήσει, στο πλαίσιο της υπόσχεσής του για κατάργηση των ειδικών επιβαρύνσεων (χαράτσια), στην άμεση ακύρωσή τους για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους διαβιούν στα όρια της φτώχειας.

β) Θα προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, του επιδόματος ανεργίας και των κατώτατων συντάξεων, θα ακυρώσει άμεσα την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, θα επαναφέρει τη μετενέργεια και θα αποκαταστήσει στην πρότερη κατάσταση το θεσμό της Διαιτησίας.

Στόχος μας η άμεση ακύρωση οριζόντιων περικοπών και μέτρων λιτότητας που επιτείνουν την ύφεση και η σταδιακή αναδιανομή από τα κάτω προς τα πάνω.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τη σταδιακή αύξηση των μισθών και συντάξεων, πρώτα επί όλων των χαμηλότερων, παράλληλα με τους ρυθμούς ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και με στόχο μισθούς και συντάξεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

9. ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ

Η προοπτική της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ χρησιμοποιείται ως κυρίαρχος εκβιασμός στην πορεία προς τις εκλογές. Για μας ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή των εταίρων, εκτός και εάν έχουν αποφασίσει τη καταστροφή του ευρώ και τη διάλυση της ευρωζώνης.

Τότε όμως θα βρισκόμαστε μπροστά σε παγκόσμιας κλίμακας εξελίξεις που μόνο μια κυβέρνηση Αριστεράς, με στοχοπροσήλωση στη προτεραιότητα προστασίας των αδυνάτων, και με σχέδιο αντιμετώπισης που θα θέτει σε προτεραιότητα τη κοινωνική συνοχή, μπορεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Τα κόμματα του μνημονίου χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτή τη στρεψοδικία για να εκβιάσουν την ψήφο του ελληνικού λαού, την ίδια ώρα που Διεθνείς αναλυτές τεκμηριώνουν ότι το κόστος από τη διάλυση της ευρωζώνης θα είναι τεράστιο. Αν μία χώρα φύγει από το κοινό νόμισμα οι χρηματαγορές θα προεξοφλήσουν την έξοδο της επόμενης προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Καμία πολιτική ηγεσία δεν το εύχεται και είναι προς το συμφέρον όλων των λαών να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση που αποτρέπει τη συνέχιση της καταστροφής στην Ελλάδα και έναρξη της καταστροφής και στις άλλες χώρες Ευρώπης.

Το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, όμως, γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές.

Η Ευρώπη των μνημονίων είναι καταδικασμένη να διαλυθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή τη κατεύθυνση, όταν τίθεται το ερώτημα, ότι η ακύρωση του μνημονίου θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση της χώρας και θα την έθετε σε τροχιά εκτός ευρωζώνης, θα απαντά δια των στελεχών του ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί δική μας επιλογή.

Αντιθέτως μπορεί να γίνει αναπόφευκτη αν συνεχιστούν τα μνημόνια.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον κυρίαρχο εκβιασμό και να αθετήσουμε το αντιμνημονιακό ανορθωτικό προοδευτικό πρόγραμμά μας, δίχως το οποίο η καταστροφή της χώρας, είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης, θα είναι μοιραία και απόλυτη.

Συνεπώς ο δρόμος που προτείνουμε μπορεί να μην είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, μπορεί να έχει δυσκολίες αλλά είναι δρόμος που θα οδηγήσει τη χώρα σε μια προοπτική εξόδου από τη κρίση, με δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Διαβάστε επίσης Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, Πρώτη καταχώρηση:

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησε χθές από την Αλόννησο κλιμάκιο Βέλγων δημοσιογράφων

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησε χθές από την Αλόννησο κλιμάκιο Βέλγων δημοσιογράφων, οι οποίοι πραγματοποίησαν ολιγοήμερη επίσκεψη στο συγκεκριμένο νησί των Βορείων Σποράδων. Η αποστολή των Βέλγων δημοσιογράφων οργανώθηκε για την περίοδο 26 - 29 Μαΐου σε συνεργασία με τη Ryan Air, το Γραφείο ΕΟΤ Βρυξελλών και το Δήμο Αλοννήσου. «Φυσική συνέχεια της παρουσίασης της Αλοννήσου σε επιλεγμένο κοινό δημοσιογράφων και επαγγελματιών του Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο αποτελεί το πρόσφατο ταξίδι των Βέλγων δημοσιογράφων στην Αλόννησο.
Σκοπός μας είναι η τουριστική προβολή και ειδικότερα, η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού», όπως επισημαίνει η διευθύντρια του ΕΟΤ Βρυξελλών κ. Ελένη Σκαρβέλη. Η ίδια προσθέτει επίσης : «Χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό του Δήμου Αλοννήσου, η δράση θεωρείται επωφελής όχι μόνο για την Αλόννησο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένου και του Βόλου, όπου οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία σύντομης γνωριμίας κατά την πρώτη ημέρα».
Στοχεύοντας στην ανάδειξη όλων των δυνάμεων του προορισμού, το διήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας περιελάμβανε την οργάνωση καταδύσεων, περιπατητικών δραστηριοτήτων, επίσκεψης στο Θαλάσσιο Πάρκο και γνωριμίας με τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού. Με την συμβολή του δραστήριου Γραφείου ΕΟΤ Βρυξελλών, δημιουργούνται οι βάσεις για την ολοκληρωμένη προσέγγιση της υποσχόμενης Βελγικής αγοράς από την Αλόννησο.
Ο Δήμος Αλοννήσου υπογραμμίζει στο σημείο αυτό την συνδρομή όσων συνέβαλαν στην επιτυχή οργάνωση της φιλοξενίας των Βέλγων δημοσιογράφων, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στους φορείς και ιδιώτες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.
Συγκεκριμένα, διατυπώνονται ευχαριστίες στους: Ηellenic Seaways, Κώστα Ευσταθίου, Ταξιδιωτικό Γραφείο, Albedo Travel, μεταφορές με ιδιωτικό van στις μετακινήσεις του επιτελείου από το Βέλγιο, Αθανάσιο Kοναξή, ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Alonissos Bungalows & Suites 4 * Hotel, Κώστα Μαυρίκη, δημιουργό του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλοννήσου, Ελένη Τούντα, Υπεύθυνη της Μοm, ενημέρωση στο κέντρο πληροφόρησης στο Πατητήρι, Μελπομένη Βασιλείου, Καφέ-μπαρ Χαγιάτι, Γεώργιο Μπέλλο, Εστιατόριο "Πανσέληνος", Διογένη Θεοδώρου, Ταξιδιωτικό Γραφείο Αlonnisos Travel, για την πραγματοποίηση ημερήσιας κρουαζιέρας στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. (και τη Μπλε Σπηλιά στα βόρεια της Αλοννήσου) με το ιστιοφόρο «Πλανήτης», στο οποίο καπετάνιος είναι ο Νίκος Αναγνώστου.
Οι δημοσιογράφοι είχαν, σημειωτέον, την ευκαιρία να δουν και δελφίνια εν πλω. Σημαντική ήταν επίσης η συνδρομή του εκπροσώπου του φορέα διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ κ. Γρηγόρη Καραμήτρου, συντονιστή του φορέα, ο οποίος έκανε παρουσίαση του θαλασσίου πάρκου εν πλώ, ενώ ευχαριστίες διατυπώνει επίσης ο Δήμος Αλοννήσου στον κ. Νίκο Σαντίκο, ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Μαρπούντα, το καταδυτικό κέντρο ΙΚΙΟΝ DIVING και την υπεύθυνη του Καταδυτικού Χαρίκλεια Θεοδώρου, το Try Scuba στην παραλία Γλυφά, Στενή Βάλα, τον Δημήτρη Δροσάκη, ιδιοκτήτη της Ψαροταβέρνας "Αρχιπέλαγος".
Στους Βέλγους δημοσιογράφους προσφέρθηκαν, τέλος, αναμνηστικά
δώρα από το Δήμο Αλοννήσου, μεταξύ δε αυτών παραδοσιακά γλυκά και τόνος Αλοννήσου από τη κ. Ευμορφία Καλογιάννη, ιδιοκτήτρια της «Αλοννησιώτισσας», ενώ την παραμονή των Βέλγων δημοσιογράφων κάλυψε φωτογραφικά η κ. Φιλίτσα Θεμελή.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Πρόσληψη εποχικών στη Σκόπελο


 
Στην πρόσληψη έντεκα διμηνιτών θα προχωρήσει ο Δήμος Σκοπέλου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την αντιμετώπιση εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών, ήταν το βασικό θέμα της σημερινής, έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, ελλείψει προσωπικού.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά, συγκεκριμένα, στην πρόσληψη έξι εργατών καθαριότητας, ενός εργάτη με ημίονο, μιας καθαρίστριας, ενός οδηγού, μιας νηπιαγωγού και μιας βρεφονηπιοκόμου.
Οι διαδικασίες πρόσληψης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο περίπου εβδομάδες, προκειμένου να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό οι τρέχουσες ανάγκες της Σκοπέλου, οι οποίες εστιάζονται κατά βάση στον τομέα της καθαριότητας. «Η πρόσληψη διμηνιτών είναι μια αναγκαία λύση και θα δώσει μια ανάσα στο Δήμο, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω έλλειψης προσωπικού» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής.
Στην ίδια συνεδρίαση, εξάλλου, συζητήθηκε η εκμίσθωση τμήματος δημοτικού ακινήτου στη Δημοτική Κοινότητα Γλώσσης για την τοποθέτηση μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων (Α.Τ.Μ.) από Τραπεζικό Οργανισμό της Ελλάδας. Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, τόνισε ότι «αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών συνταξιούχων οι οποίοι διαμένουν στην Γλώσσα, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς να απαιτείται να μεταβούν στην Σκόπελο προκειμένου να εισπράξουν την σύνταξή τους». Το ΑΤΜ θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Γλώσσας, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού. Την πλήρη αντίθεσή του στην συγκεκριμένη πρόταση διατύπωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Βασιλούδης, τονίζοντας ότι διαφωνεί με την «εκμίσθωση δημοτικού χώρου αντί συμβολικού αντιτίμου» καθώς θα μπορούσε να προηγηθεί δημοπρασία για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου, ώστε να καταβληθεί το αντίστοιχο τίμημα.
Μεταξύ των βασικών θεμάτων της προχθεσινής συνεδρίασης συγκαταλέγονταν, τέλος, και η πρόταση συμμετοχής του Δήμου Σκοπέλου στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη με την επωνυμία «Βόρειες Σποράδες». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελής «είναι ωφέλιμη η εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο κάθε παρόμοια πρωτοβουλία που έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση και κατάρτιση ανέργων, την παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα επιχείρηση κ.λ.π.».
Κάθετα αντίθετος δήλωσε απέναντι στην συγκεκριμένη πρόταση ο κ. Ραμαντάνης, τονίζοντας στην τοποθέτησή του ότι «δεν πρόκειται να λυθούν με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα της ανεργίας. Πρόκειται για ακροβατισμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά, μέσα από τους οποίους δεν νομίζουμε ότι θα λυθούν τα προβλήματα της ανεργίας και γενικά της απασχόλησης».

Χιόνι στον Παρνασσό!


Άστατος είναι και σήμερα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα στην κορυφή του Παρνασσού και συγκεκριμένα στα Κελάρια σε υψόμετρο 1750 μέτρων, σήμερα, λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του δορυφόρου χιόνισε! Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά κυρίως από την Κυριακή και μετά....
Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της Θεσσαλίας ενδέχεται να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Zougla.gr

ΤΡΟΧΑΙΟ στη Σκοπελο

Τροχαιο ατυχημα πριν απο λιγο στη Σκοπελο στις Αντρινες κοντα στο Πανορμο
Σε λιγο περισσοτερα...

Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε αποθηκευμένο πετρέλαιο. πολύ καλή δουλειά από τον κ. Απόστολο Τάνα προϊστάμενο ΣΔΟΕ Θεσσαλίας

sdoeΕλέγχους ακόμη και σε δεξαμενές σπιτιών όπου έχει αποθηκευθεί πετρέλαιο θέρμανσης από τον Απρίλιο, προκειμένου να είναι διαθέσιμο τον επόμενο χειμώνα, θα διενεργήσουν συνεργεία υπαλλήλων του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας το επόμενο διάστημα. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο το εν λόγω πετρέλαιο να διατεθεί προς κίνηση σε αυτοκίνητα ή γεωργικά μηχανήματα ή ακόμη και να μεταπωληθεί σε αυξημένη τιμή, όταν ξεκινήσει η νέα χειμερινή περίοδος και ο πωλητής να καρπωθεί την τεράστια διαφορά στην τιμή.

Σκάνδαλο εκατομμυρίων στα υποθηκοφυλακεία......
Στην άκρη ακόμη μιας υπόθεσης φοροδιαφυγής έφθασαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια ελέγχων σε τρία υποθηκοφυλακεία.

Στη Νίκαια, την τελευταία δεκαετία έχουν παρακρατηθεί για... «δαπάνες» εκσυγχρονισμού 1.230.266,97 ευρώ, στο Κορωπί 1.915.080,83 ευρώ και στα Σπάτα 1.038.591,29 ευρώ. Τα ποσά αυτά αναγράφονται σε ιδιαίτερη στήλη του βιβλίου εσόδων - εξόδων.

Τέτοιου μεγέθους δαπάνες αφενός δεν «φαίνονται» στα υποθηκοφυλακεία, αφετέρου παραστατικά δεν υπάρχουν πουθενά και στα βιβλία δεν έχουν γραφτεί οι αντίστοιχες δαπάνες.

Το κόλπο ήταν απλό και ουδείς πήρε χαμπάρι την κομπίνα. Θεωρητικά πάντως, αφού δεν έγιναν δαπάνες, τα χρήματα ή θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο ή, αν πρόκειται για έσοδο του άμισθου υποθηκοφύλακα, να έχουν φορολογηθεί. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και οι ελεγκτές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το παραδάκι μπήκε αφορολόγητο στην τσέπη των υποθηκοφυλάκων.

Η άκρη του νήματος βρίσκεται στο 1993 και τις διατάξεις του Νόμου 2145. Ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει ότι ο άμισθος υποθηκοφύλακας παρακρατεί συγκεκριμένα ποσοστά επί της αξίας των μεταγραφόμενων τίτλων, «για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του καθώς και για την εισαγωγή συστήματος πληροφορικής, η οποία θα γίνει με δαπάνη του». Στις ίδιες διατάξεις ορίζεται πως με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος έναρξης των έργων εκσυγχρονισμού, ενώ επίσης με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης σε περίπτωση υπαίτιας καθυστέρησης έναρξης ή περάτωσης των σταδίων της μηχανογράφησης διακόπτεται εφεξής η παρακράτηση του εν λόγω ποσού υπέρ του υποθηκοφύλακα και αποδίδεται στο Δημόσιο, αφαιρουμένων των ποσών που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του.

Τι ισχυρίζονται οι υποθηκοφύλακες

Οι ελεγχόμενοι υποθηκοφύλακες είπαν στους ελεγκτές ότι από το 1993 μέχρι σήμερα δεν έχουν καθοριστεί με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ούτε ο χρόνος έναρξης του συστήματος πληροφορικής ούτε η εφαρμογή ενιαίου συστήματος μηχανοργάνωσης, γι' αυτό και δεν έγιναν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν όμως γιατί, αφού παρακράτησαν αυτά τα ποσά, δεν τα εμφάνισαν καθόλου στην Εφορία.

Τώρα το ΣΔΟΕ προγραμματίζει ελέγχους σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, κάνοντας αρχή από τα άμισθα, όπου οι υποθηκοφύλακες αμείβονται με ποσοστά επί των μεταγραφόμενων ακινήτων και εισπράττουν με τον νόμο ποσοστά για τον εκσυγχρονισμό των άμισθων υποθηκοφυλακείων.

Ο λαός πεινάει, η χώρα καίγεται και οι φιλόδοξοι αρχιχρυσοκλαράτοι τον χαβά τουσ....ποιοσ θα γίνει αρχηγόσ?ιχρυσοκλαράτοι νοιάζονται μόνο για το ποιος θα γίνει αρχηγο


ΑΕΙ σιχτίρ πια! Είστε απαράδεκτοι πολύ επιεικώς! Πόπη Χρ.

Η απόλυτη ξεφτίλα..σκάφος εξέπεμψε SOS αλλά το Λιμενικό ..δεν είχε σκάφος!

Την απόλυτη γύμνια του λιμενικού Σώματος έφερε στην επιφάνεια το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε σκάφος που έπλεε χθες στα διεθνή  ύδατα, όμως τόσο το σκάφος από το λιμεναρχείο της Ιεράπετρας όσο και αυτό από τη Σητεία δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω βλάβης.
Το σκάφος που φαίνεται να ζήτησε βοήθεια έπλεε νοτιοανατολικά κοντά στο Μύρτο στα διεθνή μας ύδατα.
Χρειάστηκε να σηκωθεί ελικόπτερο το οποίο έκανε πτήσεις στην περιοχή και αλιευτικά σκάφη τα οποία εντόπισαν ένα ξύλινο σκάφος μήκους 20 μέτρων το οποίο φάνηκε ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Σύμφωνα με στελέχη του Λ.Σ τα σκάφη των λιμεναρχείων Ιεράπετρας και Σητείας είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ εκείνα του Ηρακλείου και του Αγίου Νικόλαου δεν έχουν συντηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Το τηλεφώνημα ήταν ανώνυμο και προκάλεσε συναγερμό στο λιμενικό!

Μετά το τηλεφώνημα οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση...

Κακόγουστη φάρσα αποδείχτηκε το ανώνυμο τηλεφώνημα που ανέφερε ότι πλοιάριο με λαθρομετανάστες βρίσκεται σε κίνδυνο ανοιχτά της Ιεράπετρας, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση στις αρχές. Νωρίς το βράδυ της Τρίτης (29-05-2012) το Κέντρο Ελληνικών Επιχειρήσεων δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο που ανέφερε ότι πλοιάριο με 30 λαθρομετανάστες έπλεε σε περιοχή κοντά στην Ιεράπετρα και κινδύνευε να βυθιστεί.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές και μετά από σχετική έρευνα εντοπίστηκε ότι η κλήση έγινε από σημείο νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας. Σκάφος του Λιμενικού αλλά και ελικόπτερο κατευθύνθηκαν προς την περιοχή και περίπου στις 22.30 το βράδυ, σκάφος με τους αλλοδαπούς εντοπίστηκε αρχικά από αέρος και στη συνέχεια από θαλάσσης.

Το πλοιάριο ωστόσο σε αντίθεση με τα όσα είχαν αναφερθεί στο ανώνυμο τηλεφώνημα δεν κινδύνευε, έπλεε μάλιστα κανονικά ενώ άντρες του λιμενικού που επιβιβάστηκαν στο πλοιάριο για έλεγχο διαπίστωσαν ότι οι αλλοδαποί είχαν νόμιμα χαρτιά και δεν ήταν λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, το περιστατικό έληξε καθώς δεν υπήρχε θέμα διάσωσης λαθρομεταναστών και οι αρχές αποχώρησαν από το σημείο. Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτηματικά για το ποιός και γιατί κινητοποίησε μια ανώφελη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των λιμενικών αρχών μιας και ούτε κίνδυνος υπήρχε ούτε πρόκειται για υπόθεση λαθρομεταναστών.

Σηκώνομαι πολλά πρωί τρείς ώρες πριν να φέξει

Αναταράξεις στην τοπική Ν.Δ. Παραιτήθηκε από υποψήφιος ο Χρ. Μπουκώρος

Αναταράξεις στην τοπική Νέα Δημοκρατία. Παραιτήθηκε ο υποψήφιος βουλευτής Χρ Μπουκώρος, ενώ προειδοποίησε με παραίτηση ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημ. Κολυνδρίνης. Αιτία, η τοποθέτηση της Έλενας Αντωνοπούλου στην 3η θέση του ψηφοδελτίου. Στο μεταξύ, δεν ανακοινώθηκε ακόμη το ψηφοδέλτιο του τοπικού ΚΚΕ, που ίσως κρύβει αλλαγές.

Τι προηγήθηκε....

Εντελώς ξαφνικά άλλαξε η σειρά των υποψηφίων της Ν.Δ. στο Ν.Μαγνησίας. Η Έλενα Αντωνοπούλου που είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι στην 6η θέση και ο Σ.Δεσσύλας στην 7η θέση, «πετάχθηκε» στην 3η θέση αναπληρώνοντας το κενό του αποχωρίσαντος Γ.Σούρλα. Η ιδιαίτερα τιμητική θέση που δόθηκε από τη Ν.Δ στην κ.Έλενα Αντωνοπούλου, είναι γεγονός ότι προκάλεσε αναταράξεις όχι μόνον σε όσους βρέθηκαν υπό…της υποψήφιας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά και άλλων στελεχών οι οποίοι τους τελευταίους μήνες επέκριναν στην στάση της απέναντι στη Ν.Δ. Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο υποψήφιος βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους με την ευνοϊκή μεταχείριση στην Έλενα Αντωνοπούλου και τη Δημ.Συμμαχία. Τελικά η λίστα που ανακοινώθηκε χθες επίσημα από τη Ν.Δ. έχει ως εξής: Θανάσης Νάκος, Ζέτα Μακρή, Έλενα Αντωνοπούλου, Χρήστος Μπουκώρος, Αργύρης Μποντός, Μαρία Καπάνη, Σπύρος Δεσσύλας.


Παραιτούμαι της υποψηφιότητάς μου…

Σε δήλωσή του ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 6ης Μαΐου με τη Νέα Δημοκρατία στο Νομό Μαγνησίας αναφέρει τα εξής:

«Εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου είχα ενημερώσει τους κομματικά αρμόδιους της Νέας Δημοκρατίας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, ότι αναγνωρίζω το απόλυτο δικαίωμα της ηγεσίας να καθορίζει τη σειρά κατάταξης στη λίστα του κόμματος με τα δικά της κριτήρια.

Είχα ενημερώσει επίσης ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η σειρά σταυροδοσίας και παρεισφρήσουν νεοεισερχόμενα στελέχη από άλλους κομματικούς χώρους στη Νέα Δημοκρατία, αλλοιώνοντας τη βούληση των πολιτών, όπως αυτή πρόσφατα εκφράστηκε, δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος.

Όλοι οι αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες με διαβεβαίωσαν προκειμένου να καταθέσω την υποψηφιότητα ότι θα καταταγώ στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου.

Οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΟΔΕ Μαγνησίας στα Μέσα Ενημέρωσης αποδεικνύουν περίτρανα τους ισχυρισμούς μου. Εντελώς ξαφνικά με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, χθες το βράδυ, πληροφορήθηκα ότι την τρίτη θέση καταλαμβάνει η προερχόμενη από τη Δημοκρατική Συμμαχία Έλενα Αντωνοπούλου.

Επειδή αυτή η επιλογή δεν δικαιολογείται ούτε από την κοινή, ούτε από την πολιτική, ούτε από την κομματική λογική, διότι η απλή αριθμητική αποδεικνύει ότι οι 680 σταυροί προτίμησης της κ. Αντωνοπούλου στις πρόσφατες εκλογές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τους 5.370 πολίτες της Μαγνησίας που με τίμησαν με την προτίμησή τους, είμαι υποχρεωμένος να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα της τέταρτης θέσης.

Θεωρώ ότι ο τρόπος που χειρίστηκαν οι αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες την υποψηφιότητά μου αγγίζει τα όρια της υφαρπαγής. Είτε εσκεμμένα είτε από λανθασμένους χειρισμούς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Για τις προθέσεις μου ενημέρωσα χθες το βράδυ τόσο τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, όσο και τον Γραμματέα του Κόμματος.
Κατέληξα στην απόφαση αυτή λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν το αξιακό σύστημα που υπηρετώ.

Είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπική μου και την πολιτική μου αξιοπρέπεια καθώς και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων συμπολιτών που με τίμησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Δεν έχω συνηθίσει τα παιχνίδια του παρασκηνίου, δεν ανήκω σε πολιτικές ομάδες πίεσης, ούτε διαθέτω πολιτικούς πάτρωνες και, ως γνωστό, δεν κατάγομαι από πολιτικό τζάκι. Τέλος ενημερώνω τους συμπολίτες ότι παραμένω στην παράταξη και θα αγωνιστώ για την επικράτησή της και τη σωτηρία της χώρας με τις ασήμαντες -όπως κάποιοι τις ζύγισαν- πολιτικές μου δυνάμεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ?


ΑΥΤΗ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΙΡΕΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΞΕΝΟΣ ΑΛΟΔΑΠΟΣ  ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ
Στην Σκόπελο μπορεί κανείς να διακρίνει δυο βασικούς αρχιτεκτονικούς τύπους: Τη λαϊκή αρχιτεκτονική στην οποία ανήκουν ο Μακεδονικός και ο Αγροτικός τύπος και την Νεοκλασική αρχιτεκτονική.
Η επαφή των κατοίκων του νησιού με το Πήλιο, καθώς και οι μακεδόνες μετανάστες, επηρέασαν τις νησιωτικές κατοικίες και έτσι χτίστηκαν διώροφα ή τριώροφα λιθόκτιστα σπίτια με ξύλινες στέγες σκεπασμένες με πλάκες. Τα σπίτια που χτίστηκαν σύμφωνα με τον αγροτικό τύπο είναι λιθόκτιστες κατοικίες με ένα, δυο ή τρία πατώματα, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχουν μεγάλα μπαλκόνια, που στεγάζονται με προέκταση της στέγης, το γνωστό «κουκλέντο».
Μετά την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, το 1829, η αρχιτεκτονική των σκοπελίτικων σπιτιών δέχεται την επιρροή της Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Έτσι έχουμε ογκώδης κατασκευές και λιθόκτιστα διώροφα ή τριώροφα σπίτια με όμορφες προσόψεις, μαρμάρινα μπαλκόνια με περίτεχνες σιδεριές, πλούσια διακοσμημένα και στο εσωτερικό τους υπάρχουν περίτεχνα έπιπλα, πορσελάνες και ακριβά αντικείμενα που έφερναν οι ναυτικοί επιστρέφοντας μετά από κάποιο μακρινό ταξίδι τους.
Ο Νεοκλασικισμός θα διατηρηθεί στο νησί μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Στην συνέχεια τον διαδέχτηκε η σύγχρονη αρχιτεκτονική ή αλλιώς η αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου.
Το αξιόλογο βιβλίο "Σπίτια της Σκοπέλου: Επισημάνσεις σε μία λαϊκή αρχιτεκτονική", του γνωστού αρχιτέκτονα Marc Held, αφιερωμένο στους τεχνίτες και τους χωρικούς που έπλασαν το νησί μέσα στους αιώνες, προσφέρει μιαν εποπτεία του πυρήνα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού.

ο Αλ. Τσίπρας, Ούτε λέξη για το ΝΑΤΟ! ΓΙΑΤΗ ΡΕ ΑΛΕΞΗ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΚΩΛΟ ΤΟΥΜΠΑ?

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Αλ. Τσίπρας, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Φ. Φράγκο, η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της Εθνικής Αμυνας και τις Ενοπλες Δυνάμεις εξαντλούνται σε κορόνες για μια «άλλη», τάχα «πιο διάφανη» διαχείριση των στρατιωτικών δαπανών. Πέρα από τις διακηρύξεις του Αλ. Τσίπρα, ότι «η εθνική άμυνα, η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, καθώς και η προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δε βρήκε λέξη να πει για το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, που αφορούν άμεσα το λαό και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Πολύ περισσότερο που ο υπουργός συμμετείχε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και έχει πλήρη γνώση των όσων εξυφαίνονται στις πλάτες (και) του ελληνικού λαού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει διαθέσει μεγάλο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και τον οπλικών συστημάτων στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συμμετέχει στην «αντιπυραυλική ασπίδα», λειτουργούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα και έχουν διατεθεί όλες οι υπάρχουσες υποδομές στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει και το σχετικό μνημόνιο Ελλάδας - ΝΑΤΟ του 2009. Αντί να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε όλα τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας περιορίστηκε στην «άχρωμη» διαπίστωση «ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσε ένα υπέρογκο κόστος από το υστέρημά του σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς». Είπε ακόμα για τις «σχέσεις διαπλοκής» που δημιουργήθηκαν και το «τεράστιο παρασιτικό στρατιωτικομεσιτικό πλέγμα», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Κατά το αναμενόμενο, δεν τόλμησε καν να συμπεριλάβει τις εξοπλιστικές ανάγκες του ΝΑΤΟ (και όχι βέβαια της εθνικής άμυνας) στους παράγοντες που εκτόξευαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τους προϋπολογισμούς για τα εξοπλιστικά, στρώνοντας το έδαφος στα πολυεθνικά επιχειρηματικά μεγαθήρια, κύρια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων, να κάνουν πάρτι σε βάρος του λαού.
Στον αντίποδα, ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε και το μάτι στα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της πολεμικής βιομηχανίας, λέγοντας: «Η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί». Σκόπιμα ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο «εθνικός έλεγχος», για να χωρέσει μέσα στην πρότασή του τους ιδιώτες, οι οποίοι προφανώς θα μείνουν ακλόνητοι και στην αμυντική βιομηχανία, όπως άλλωστε και σε κάθε κλάδο της παραγωγής. Ακόμα όμως και σ' αυτό το θέμα, ο Αλ. Τσίπρας δεν βρήκε λέξη να πει ούτε για τα σχέδια της ΕΕ να μετατρέψει την ελληνική αμυντική βιομηχανία σε «φασονατζίδικο» των μεγάλων πολυεθνικών, ούτε βέβαια για τις συμφωνίες Ελλάδας - Ισραήλ, που ανοίγουν το δρόμο για επιχειρηματικές συνεργασίες στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Γιατί δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θα καταργήσει τις συμφωνίες αυτές και όλο το επικίνδυνο πλέγμα που τις συνοδεύει;
Βέβαια, τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι καινούργιο. Να θυμίσουμε («Ριζοσπάστης», 2/8/2011) ότι η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, είχε έμμεσα καλέσει σε στρατιωτική επέμβαση της «διεθνούς κοινότητας», στη Συρία, δηλαδή επέμβαση των ιμπεριαλιστών για να... σώσουν το λαό, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αντίληψη των οπορτουνιστών για «καλούς» και «κακούς» ιμπεριαλιστές. Στη συγκεκριμένη δήλωσή της, ανέφερε: «Τώρα η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οφείλει να απομονώσει το αιμοσταγές καθεστώς, στηρίζοντας παράλληλα, πολιτικά και οικονομικά, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Τώρα είναι πραγματικά η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης προς το λαό της Συρίας!». Είναι η «διεθνής κοινότητα», που με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ (και τις ΗΠΑ), αιματοκύλησε τη Λιβύη, στο όνομα της «προστασίας» του λαού της από το καθεστώς Καντάφι. Είναι οι ίδιοι που με ανάλογα προσχήματα αιμοτοκύλησαν τη Γιουγκοσλαβία και ισοπέδωσαν το Ιράκ.
Μάλιστα, στην εν λόγω δήλωση του στελέχους του ΣΥΝ γινόταν επίκληση του παραδείγματος της Λιβύης: «Σήμερα, πέντε μήνες μετά από το ξεκίνημα της "άνοιξης της Συρίας", οι εξεγερμένοι επιμένουν, παρά το λουτρό αίματος, να στέκονται όρθιοι και να αντιστέκονται διεκδικώντας ό,τι και οι Αιγύπτιοι, οι Τυνήσιοι, οι Λίβυοι: Ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένος στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και δεν έχει στρατηγική ρήξης, αλλά συνεργασίας με το κεφάλαιο. Η πολιτική υπέρ της ΕΕ σημαίνει αποδοχή της ευρωατλαντικής συνεργασίας, του ευρωστρατού ως επιθετικού ιμπεριαλιστικού στρατού, εγκλωβίζοντας το λαό στο φόβο ότι χωρίς ιμπεριαλιστές συμμάχους, άρα χωρίς μονοπώλια, δεν μπορεί να ζήσει. Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας προαναγγέλλουν νέους κινδύνους για το λαό, απέναντι στους οποίους, μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς, θα τον μετατρέψει σε θύτη και θύμα. Ισχυρό ΚΚΕ και δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για το λαό.

ΡΕ ΤΟΝ ΔΡΑΓ-ΑΡΠΑΖΗ ΤΟΥ ΣΥΡΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

... που λένε οι ίδιοι!
Είπε ακόμη ο Δραγασάκης: «Οι τράπεζες έχουν χάσει κεφάλαια (...) έχουν απαξιωθεί οι διάφορες αξίες που είχαν οι μετοχές... άρα στις τράπεζες πρέπει να μπει χρήμα... το χρήμα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το βάλουν οι ιδιώτες, άρα θα το βάλει το Δημόσιο, το κράτος, το οποίο και αυτό δεν έχει τα χρήματα, θα τα δανειστούμε... 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες».
Τι αλλάζει λοιπόν; Απολύτως τίποτα. Ο Δραγασάκης είπε ότι το σχέδιο είναι να βάλει λεφτά το κράτος, αφού δε βάζουν οι ιδιώτες και να δοθούν ξανά στους ιδιώτες και συμπλήρωσε ο ίδιος ότι η όλη συζήτηση για την αρχιτεκτονική του συστήματος θα γίνει αργότερα. Μήπως αυτή η «νέα αρχιτεκτονική» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τους ιδιώτες; Προφανώς και τους περιλαμβάνει. Γι' αυτούς δουλεύει στρατηγικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε αφορά τις τράπεζες, είτε τις άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, αφού εκεί θα κατευθυνθούν τα λεφτά για να κάνουν επενδύσεις, στο όνομα της ανάπτυξης. Αρα, γιατί φωνάζει; Μήπως επειδή η κριτική του «Ριζοσπάστη» αποδεικνύει ότι οι «κερδοσκόποι» και οι τραπεζίτες, ενάντια στους οποίους επιτίθεται προπαγανδιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο εχθροί του, αφού στα χέρια τους θα παραμείνουν οι τράπεζες και τα μέσα παραγωγής με μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση της αριστεράς. Λέμε μήπως;

Επιχειρηματικοί έρωτες με τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφαμε τις προάλλες για τον ξαφνικό «έρωτα» που αναπτύχθηκε τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα διάφορα ΜΜΕ, ένα από τα οποία είναι και η «Αυριανή» του ομίλου Κουρή, γνωστή για τη σχολή του «Αυριανισμού» που καθιέρωσε όταν μεσουρανούσε το ΠΑΣΟΚ και κήρυττε τον ανένδοτο στη «δεξιά». Το πρωτοσέλιδο της Δευτέρας (φωτ.) είναι χαρακτηριστικό, ενώ όπως γράφτηκε χτες, ο όμιλος Κουρή ετοιμάζεται να εκδώσει και νέα εφημερίδα «με κεντροαριστερό πολιτικό προσανατολισμό, που εκτιμάται ότι θα εκφράζει κυρίως τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για την υπερπροβολή του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αφορά βέβαια μόνο τη συγκεκριμένη εφημερίδα, αλλά συνολικά τα Μέσα του ομίλου (κανάλι «Κόντρα», εφημερίδες και ραδιόφωνα που συνδέονται επιχειρηματικά με την οικογένεια Κουρή και πάει λέγοντας). Από κοντά και άλλα Μέσα, παραδοσιακοί θεματοφύλακες των επιχειρηματικών συμφερόντων και με περγαμηνές στη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων, φαίνεται να δίνουν «ψήφο» στον ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας κλίμα υπέρ μιας κεντροαριστερής κυβερνητικής λύσης. Το «καρέ» συμπληρώνει η κρατική τηλεόραση, η οποία τείνει προεκλογικά να γίνει κανάλι ενός κόμματος, προωθώντας τη στρατηγική επιλογή για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Τα λέμε όλα αυτά επειδή επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι μια μερίδα της αστικής τάξης στην Ελλάδα έχει «ποντάρει» στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς για να διαχειριστεί αποτελεσματικά και χωρίς λαϊκές αντιδράσεις τα χειρότερα που έρχονται για το λαό μετά τις εκλογές, καλλιεργώντας στάση αναμονής μήπως και παρθούν κάποια μέτρα ανακούφισης. Πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις διαδραματίζονται σε μια ΕΕ βυθισμένη στην κρίση και με ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας του λαού. Το ΚΚΕ δεν τα λέει στο βρόντο και ο λαός έχει κάθε συμφέρον να πάρει στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις του. Οταν βλέπει Μέσα Ενημέρωσης που για λογαριασμό των επιχειρηματιών σκυλιάζουν παραδοσιακά ενάντια στις εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις και τους αγώνες, πρέπει να χτυπάει καμπανάκι για το τι ετοιμάζουν σε βάρος του με τις προωθούμενες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ @@@@@@ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ?


ilias,
Κάποιος επιχείρησε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή για να συνδεθεί στον Λογαριασμό σας Google, skopelosnews@gmail.com. Η απόπειρα σύνδεσης παρεμποδίστηκε σε περίπτωση που επρόκειτο για έναν εισβολέα ο οποίος προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Ελέγξτε τις λεπτομέρειες της απόπειρας σύνδεσης:
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 6:52:54 π.μ. GMT
Διεύθυνση IP: 50.28.85.221
Τοποθεσία: Νιού Τζέρσεϊ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ GOOGLE

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΗ ΚΊΝΗΣΗ ΑΠΟ ΨΑΡΑΔΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ !

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΙΜΕΣ

«Τουρισμός για όλους τους εργάτες»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Σημαντικό βήμα η απεργία του Σαββάτου στην Αττική
Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Αποφασιστικό μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης για την υπεράσπιση μισθών και συμβάσεων έστειλαν το περασμένο Σάββατο στους μεγαλοεργοδότες του κλάδου οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό μέσα από την 24ωρη απεργία που οργάνωσε το κλαδικό τους συνδικάτο. Απαίτησαν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Δεσμεύτηκαν ότι δυναμώνουν τη μάχη μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς για να οργανωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος στον αγώνα όχι μόνο για να μην περάσει η σαρωτική επίθεση των εργοδοτών, αλλά για να διεκδικηθεί αποφασιστικά η ζωή που τους αξίζει.
Στις 5 το πρωί στα μεγάλα ξενοδοχεία στήθηκαν απεργιακές φρουρές, κόντρα σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Στο «Λίδρα Μάριοτ» μόλις η διεύθυνση διαπίστωσε ότι στην πρωινή βάρδια η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία άρχισε να παίρνει τηλέφωνα «εξτρά» εργαζόμενους (δηλαδή εργαζόμενους με σύμβαση μιας μέρας), προκειμένου να δουλέψει το ξενοδοχείο. Βέβαια η προσπάθειά της προσέκρουσε στην αποφασιστικότητα των απεργών και αναγκάστηκε σε υποχώρηση. Σε άλλα ξενοδοχεία κατά την προσφιλή τακτική τους οι εργοδότες «κοίμισαν» στα ακριβά τους δωμάτια εργαζόμενους από το προηγούμενο βράδυ. Στο «Σοφιτέλ», παρά τις εργοδοτικές απειλές η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν έξω από το ξενοδοχείο και έδινε τη μάχη της περιφρούρησης. Ανάλογη η εικόνα και σε άλλα ξενοδοχεία όπως στο «Νοβοτέλ», στο «Κρόουν Πλάζα», ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο «Μετροπόλιταν» και αλλού.
Λίγο μετά τις 10.30 άρχισαν να μαζεύονται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου οι απεργοί με μπλοκ συγκροτημένα από τα ξενοδοχεία τους. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν πρόεδροι από πολλά επιχειρησιακά σωματεία.
Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος και υπογράμμισε ότι η ενότητα των εργαζομένων πρέπει να διαφυλαχθεί και να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα γιατί η επίθεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Επεξεργάζονται νέα σχέδια που προβλέπουν μηδενικά για τους εργαζόμενους δικαιώματα», σημείωσε. Κάλεσε τους εργαζόμενους να σταθούν απέναντι σε αυτές τις επιλογές, να υψώσουν εμπόδια, με την ενότητά τους να κάμψουν την αδιαλλαξία των εργοδοτών. Και προς αυτή την κατεύθυνση «η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι δύναμη για το λαό», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Ν. Παπαγεωργίου, παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι σε αυτή την απεργία δυο λόγοι έφεραν τους εργαζόμενους. Ο πρώτος η επίθεση των εργοδοτών «στην καρδιά της ζωής μας που είναι οι συλλογικές μας συμβάσεις». Ο δεύτερος λόγος, τόνισε, «είναι η απόφαση 18 επιχειρησιακών σωματείων να μπουν ενωμένα μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα όχι μόνο για να μην περάσει το σχέδιο το εργοδοτών για μισθούς πείνας αλλά για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Και αυτό που μας αξίζει είναι τα πάντα». Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε τους εργαζόμενους, τα σωματεία να δώσουν το επόμενο διάστημα πιο αποφασιστικά τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων. «Μπορούμε, τόνισε, να γίνουμε πιο δυνατοί, πιο πολλοί και σε ποσότητα και σε ποιότητα, όταν βάλουμε στην άκρη τις αυταπάτες, όταν αναγνωρίζουμε την τρικλοποδιά πριν μας τη βάλουν».
«Τουρισμός για όλους τους εργάτες»!
Με συνθήματα όπως «Τουρισμός για όλους τους εργάτες και όχι τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Με τα συνδικάτα παλεύουμε συμβάσεις για τις ανάγκες της δικής μας τάξης», ακολούθησε πορεία μέχρι τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων στην οδό Σταδίου. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μετέφερε για μια ακόμα φορά τα αιτήματα του κλάδου σε αντιπροσωπεία της Ενωσης ξενοδόχων της Αθήνας, οι οποίοι δήλωσαν ότι στη γενική τους συνέλευση μετά τις εκλογές θα καταθέσουν την πρόταση των σωματείων για τη διατήρηση των σημερινών ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι καμία εμπιστοσύνη και καμία ανοχή δεν δείχνουν στους εργοδότες και οργανώνουν την επόμενη κινητοποίησή τους που είναι η πανελλαδική κλαδική απεργία στις 27 του Ιούνη.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου