Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΦΩΤΟΠΝΙΓΌΜΑΣΤΕ .......

ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΜΙΛΑΜΕ

H σφοδρή κακοκαιρία στην Σκόπελο


Μεγάλη καταιγίδα χτυπά την Σκόπελο

Συνελήφθη ο δημοσιογράφος Γ. Παπαγιάννης

Συνελήφθη σήμερα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, ως διαχειριστής της ιστοσελίδας Fimotro, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Εναντίον του είχε καταθέσει μήνυση ο Κώστας Βαξεβάνης, λόγω μίας ανάρτησης που παρουσίαζε έγγραφο, με το οποίο τον κατηγορούσε ότι χρηματίζονταν από την ΕΥΠ.

Το απόγευμα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Τα λαμογια του Σύριζα ας μας πουν .....


Οι Δαμανακηδες, οι Ανδρουλακηδες, οι Μπιστιδες που χτισανε πολιτικες καριερες και κονομες πατωντας σε ψευτοαριστερες διακηρύξεις.

Ας μας πει ο Τσιπρας, τώρα  και οι λοιποι του ΣΥΡΙΖΑ (και μελλοντες διαδοχοι της Δαμανακη και του Ανδρουλακη) ποια ειναι η περιουσια τους και απο πού βγαζουνε λεφτα για να δουμε αν συμβαδιζει η επαγγελματική τους δραστηριότητα με τις ψευτοαριστερες θεωριες και διακηρυξεις τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Προσπαθούν να διαγράψουν μέλος του ΠΑΜΕ από το σωματείο!

Πραξικόπημα στη λειτουργία του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης μεθοδεύει η εργοδοτική πλειοψηφία με πρωτοστάτες τους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Επιδιώκει τη διαγραφή του γιατρού, εκλεγμένου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Γιώργου Μητσιάκου, από το Σωματείο, χωρίς καμία αιτιολογία. Θέλει να πετάξει έξω από το ΔΣ του Σωματείου το στέλεχος του ΠΑΜΕ, γιατί μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, στην απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης.
Η Διοίκηση του νοσοκομείου και η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου αναδεικνύεται πως δρουν σε ενιαίο μέτωπο.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Σωματείου, που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, η εργοδοτική πλειοψηφία (όπου χωρούν μέσα συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλοι) έθεσε προς ψήφιση τη γνωμοδότηση που η ίδια ζήτησε και έλαβε από νομικό σύμβουλο, η οποία αναφέρει ότι ο Γ. Μητσιάκος δεν μπορεί να είναι μέλος του Σωματείου διότι παραιτήθηκε από το νοσοκομείο. Η απόφαση για εφαρμογή της γνωμοδότησης λήφθηκε με τις ψήφους των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ.
Η γνωμοδότηση αυτή στηρίχθηκε στη μισή αλήθεια που παρουσίασε η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Διότι η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Μητσιάκος παραιτήθηκε από το νοσοκομείο όπου εργαζόταν ως επιμελητής γιατρός και την ίδια μέρα προσλήφθηκε ως λέκτορας, διότι στο μεταξύ έγινε πανεπιστημιακός γιατρός. Ο Γ. Μητσιάκος εξακολουθεί να εργάζεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και να πληρώνεται από το νοσοκομείο μέρος του μισθού του καθώς και τις εφημερίες. Απασχολείται δηλαδή με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Και σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου, μέλη του μπορούν να είναι όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο νοσοκομείο με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή των εργαζομένων που παραβρέθηκαν μαζικά στη συνεδρίαση στο πλευρό των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κατήγγειλαν τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να περάσουν.
Την ίδια ώρα, με τη μαζική τους κινητοποίηση, ανάγκασαν την πλειοψηφία του Σωματείου να υιοθετήσει την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου να δώσει σε ιδιώτη την υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού.
Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» καλεί τους εργαζόμενους να «χτυπήσουν» και να αποδυναμώσουν τη συμβιβασμένη διοίκηση του σωματείου, που γίνεται το «εκτελεστικό» όργανο της διοίκησης του νοσοκομείου. Ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΜΕ θα εντείνει τη δράση του, θα τους ξεσκεπάζει και θα συνεχίζει να τους ξεγυμνώνει στα μάτια των εργαζομένων. Να οργανώνει την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και όσων τη στηρίζουν.
Το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) καταγγέλλει το πραξικόπημα που επιχειρούν διοίκηση νοσοκομείου και εργοδοτικοί συνδικαλιστές και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του σωματείου.

Καρμανιόλα οι αξιώσεις των βιομηχάνων

Τις αξιώσεις των βιομηχάνων για μείωση των κλαδικών συμβάσεων επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει «να κοπούν τα σκουλαρίκια, τα περιδέραια και τα χαϊμαλιά των κλαδικών», δείχνοντας έτσι όχι μόνο τις πραγματικές στοχεύσεις του ΣΕΒ, αλλά και το τι θα έχουν απέναντί τους οι εργάτες, μέσα στις επιχειρήσεις την επαύριο των εκλογών. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την «ετοιμότητα» του ΣΕΒ «να συζητήσει είτε σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων είτε μέσα από την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, που πρότεινε και η ΓΣΕΕ» αλλά «και την ανάγκη να συζητηθούν τα θέματα του μη μισθολογικού κόστους»! Φάνηκε δηλαδή τι πραγματικά εξυπηρετεί η πρόταση της ΓΣΕΕ για τη σύγκληση των Επιτροπών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που ζήτησε η πλειοψηφία της. Οτι ο διάλογος που προωθείται - όποια μορφή και αν πάρει - θα είναι σφαγείο για τους εργάτες.
Απροκάλυπτα εχθρικός προς τα εργατικά συμφέροντα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης, θέτοντας ευθέως όχι μόνο ζήτημα για τις κλαδικές συμβάσεις και τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, αλλά και για τον κατώτερο μισθό, αφού στη συνάντηση αναφέρθηκε σε μοντέλο Γερμανίας, όπου δεν υπάρχει κατώτερος μισθός. Ο ίδιος μίλησε για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου του που τη συνδέει ευθέως με τις συμβάσεις και δήλωσε ότι ο ΣΕΤΕ επιμένει στην καταγγελία της σύμβασης στο χώρο του τουρισμού για να βρεθεί όπως είπε «λογική λύση».
Προτεραιότητα στην «ανάπτυξη» και στο πώς «θα ξαναπάρει μπροστά η οικονομία» ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Κορκίδης τάχθηκε και αυτός υπέρ του διαλόγου, κρύβοντας όμως επιμελώς ότι η ηγεσία των εμπόρων την ώρα που ομνύει υπέρ του διαλόγου ζητάει μείωση της κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο μέχρι και 15%.
Να, γιατί, μετά από τα παραπάνω, η επιμονή του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου να γίνει διάλογος μέσα από την Επιτροπή Απασχόλησης δε γίνεται «για να φανεί η αλήθεια», ούτε οι επιδιώξεις των εργοδοτικών φορέων - αυτές είναι πέρα για πέρα καθαρές στους εργάτες - αλλά για να αφοπλιστεί το κίνημα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρίσκεται στο ίδιο όχημα με αυτό της εργοδοσίας και η συμμετοχή της σε ένα νέο διάλογο εξυπηρετεί την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι της εργατικής τάξης, όπως πάμπολλες φορές αποδείχτηκε στο παρελθόν.
Εξίσου επικίνδυνη είναι και η θέση της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ο εκπρόσωπος της οποίας Θ. Βασιλόπουλος με τη θέση για «πάγωμα» της κατάστασης μέχρι τις εκλογές, - για το οποίο δεν έκρυψε την απογοήτευσή του που δεν επετεύχθη και ενώ όπως ομολόγησε η παράταξή του πρωτοστάτησε σε αυτό - εξυπηρετεί και αυτή τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Γιατί το ζήτημα δεν είναι τι θα γίνει μέσα σε ένα μήνα, αλλά τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Εκτός και αν, όπως είπε ο ίδιος, μετά τις εκλογές το πρόβλημα θα το λύσει η κυβέρνηση...!
Αλλά αυτό που απαιτείται σήμερα, δεν είναι ούτε «διάλογος» με τους σφαγείς, ούτε «πάγωμα» και να περιμένουμε μια κυβέρνηση να μας λύσει τα ζητήματα. Αυτό που απαιτείται είναι οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς, αντίσταση και πάλη για την υπεράσπιση των συμβάσεων και όλων των εργατικών δικαιωμάτων.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΣΙΔΕΝΟΡ»


Σε πανεργατικό ξεσηκωμό καλεί το ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ
Να παλέψουν για την ανάκληση της «εθελούσιας», για να μην κλείσει το εργοστάσιο, καλεί τους εργάτες της «ΣΙΔΕΝΟΡ» η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από μαζική εξόρμηση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου, τα στελέχη του ΠΑΜΕ μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να εμποδίσουν το έγκλημα που σχεδιάζεται. Να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργάτες όλου του ομίλου, όλου του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης. «Είναι ώρα κάθε εργοστάσιο να γίνει μια νέα ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ».
Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στους εργάτες, η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η ΣΙΔΕΝΟΡ, μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, δεν πτωχεύει. Μόνο η πτώση των κερδών (κέρδη συνεχίζουν να υπάρχουν) την κάνει "ασύμφορη" για την εργοδοσία. Πετά στο δρόμο της ανεργίας 400 περίπου εργαζόμενους. Στερεί από τη χώρα μια αναγκαία βιομηχανία.
Η ΣΙΔΕΝΟΡ έχει συμφέροντα αντίθετα μ' αυτά των εργαζομένων και του λαού.
Γι' αυτό η υπόθεση αφορά και τους εργαζόμενους και όλο το λαό.
Η εργοδοσία δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, γιατί:
Η επιχείρηση χτίστηκε από τον ιδρώτα εκατοντάδων εργατών που μόνο ένα μικρό μέρος πληρώνονταν. Το μεγαλύτερο μέρος του ήταν απλήρωτη εργασία - θυσία στα κέρδη της επιχείρησης.
Χτίστηκε από τις κρατικές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια που πληρώνονται από τη βαριά φορολογία του λαού. ΕΚΕΙ βρίσκεται η αιτία των κρατικών ελλειμμάτων που σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε με τα μνημόνια.
Ο όμιλος ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ απλά έβγαζε κέρδη. Σήμερα αποφάσισε ότι (προς το παρόν) του αρκούν τα άλλα εργοστάσιά του (στη Βουλγαρία, το Βόλο κλπ.), ότι μπορεί να προσανατολίσει τα κεφάλαια της ΣΙΔΕΝΟΡ σε άλλες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο πατριωτισμός των επενδυτών και του κεφαλαίου.
Συνάδελφε, σκέψου:
Ποιος έδωσε το δικαίωμα στην κάθε ΣΙΔΕΝΟΡ να χτίζει μια αυτοκρατορία με τα λεφτά των εργαζομένων και του λαού και αφού την ξεζουμίσει να την κλείνει;
Ποιος έδωσε το δικαίωμα στην κάθε ΣΙΔΕΝΟΡ να μεταφέρει δραστηριότητες σε άλλες χώρες με ακόμα πιο φθηνό μεροκάματο;
Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση που επιτρέπει κάθε επιχείρηση να μετακινείται όπου βρίσκει μικρότερο μεροκάματο;
Είναι η πολιτική που λέει ότι αν δεν υπάρχει επενδυτής δεν υπάρχει και δουλειά; Κι όμως: Επενδυτής υπάρχει. Δουλειά δεν υπάρχει.
Δεν είναι όλοι εκείνοι (πολιτικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, εργοδοτικές οργανώσεις) που σε τρομοκρατούν ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς βιομήχανους και Ευρωπαϊκή Ενωση; Να που όλα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, εσύ όμως θα χάσεις τη δουλειά σου.
Οσοι εργοδότες και πολιτικοί κάθε απόχρωσης (δεξιοί, κεντρώοι και αριστερούληδες) τα λένε όλα αυτά, έχουν εγκληματικές ευθύνες.
Είναι άμεση ανάγκη: Η ΣΙΔΕΝΟΡ, όπως και οι άλλες μεγάλες, κρίσιμες βιομηχανίες να κοινωνικοποιηθούν, να περάσουν στην ιδιοκτησία εργαζόμενων και λαού.
Με τους σημερινούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς συσχετισμούς, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Επείγει: Να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Να καταδικαστούν από τους εργάτες όσοι τους κοροϊδεύουν τόσα χρόνια με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον αναντικατάστατο ρόλο των βιομηχάνων».

Στο νησί του Πέταξαν συνταξιούχο από το σπίτι του

Σε έξωση και κατάσχεση σπιτιού οικογένειας συνταξιούχου στρατιωτικού από το Μέγα Λιβάδι της Σερίφου, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα, εκπρόσωποι της «Εταιρείας Μεταλλίων Σερίφου και Σπηλιαλέζας», η οποία διεκδικεί στο νησί 280 στρέμματα στη συγκεκριμένη περιοχή και 180 στρέμματα ακόμα στον Κουταλά, διπλανή περιοχή. Το περιστατικό συνέβη μόλις ένα 24ωρο πριν από την εκδίκαση της απόφασης για αναστολή και αναίρεση της κατάσχεσης του σπιτιού, που έχει καταθέσει η οικογένεια εναντίον της εταιρείας μεταλλίων και η οποία χτες βγήκε αρνητική, με αποτέλεσμα η οικογένεια να προχωρήσει σε νέο δικαστικό αγώνα.
Στο σπίτι, την περασμένη Δευτέρα, εμφανίστηκε η νομική σύμβουλος της εταιρείας, ένας δικαστικός λειτουργός, δύο αστυνομικοί και τρεις μάρτυρες, οι οποίοι απαίτησαν από την οικογένεια να αποχωρήσει από το σπίτι της αμέσως καθώς η εταιρεία προχωρά σε κατάσχεση του οικήματος.
Η ιστορία είναι παλιά. Πρόκειται για δύο από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, με παρθένες παραλίες στους ορεινούς όγκους των οποίων, στέκουν τα ιστορικά και εγκαταλελειμμένα ορυχεία της Σερίφου, που διεκδικεί η συγκεκριμένη εταιρεία με διάφορους τρόπους από το 1980 και μετά. Μάλιστα, το 2005, η εταιρεία μετά από δικαστική διαμάχη, είχε βγάλει ξανά από το σπίτι τους το ζευγάρι ηλικιωμένων οι οποίοι κατοικούσαν για πάνω από έναν αιώνα στο συγκεκριμένο σημείο.
Οι κάτοικοι, έχουν καταγγείλει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προσπαθεί αυθαίρετα εδώ και χρόνια και με την ύποπτη συμβολή των τοπικών διοικήσεων, να καρπωθεί τις εκτάσεις και να τους πετάξει από τα σπίτια τους τα οποία ανήκουν στις οικογένειές τους για πάνω από έναν αιώνα.

ΚΑΒΑΛΑ 4 ΣΤΙΣ 10 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι 5μελούς οικογένειας από την Παναγούδα πέτυχαν χθες μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Καβάλας, με μαζική παρέμβασή τους στη ΔΕΗ της περιοχής. Η οικογένεια με πενιχρό εισόδημα, δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις δόσεις του διακανονισμού που είχε συνάψει με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μέλη των επιτροπών με το διευθυντή του εμπορικού τμήματος της ΔΕΗ, αναδείχθηκε το συγκλονιστικό στοιχείο ότι το 43% των λογαριασμών της ΔΕΗ στην περιοχή της Καβάλας είναι ανεξόφλητοι και κάθε μέρα από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ έρχονται 300 εντολές διακοπής ρεύματος. Η φτώχεια εξαπλώνεται και αγγίζει την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Ο χρόνος είναι μαζί μας (του Ν. Λυγερού)

ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΕΙ Η ΜΑΡΙΟΡΗ, Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ. Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Σκόπελο !

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει την Κυριακή 27 Μαΐου από:
7.30 π.μ. – 11.30 π.μ.:
Παραλία Λουτρακίου, Γλώσσα, Παλαιό Κλίμα, ορεινό τμήμα Σκοπέλου, Ράχες, Ποτάμι, Γλυστέρι, Γλυφονέρι, Καλόγηρος.
11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.:
Όλη η πόλη της Σκοπέλου εκτός από την παραλία.
ΡΕ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟ ΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ ΕΊΜΑΣΤΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΈΝΗ ΤΩΡΑ 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΚΟΥΣ?


Αγαπητό blog και η πόρτα είναι άμεση προτεραιότητα να γίνει και τα κάγκελα στην πάνω πλευρά έχουν σπάσει και οι βρύσες που τρέχουν συνέχεια και τα σκουπίδια στο προαύλιο και τα σώματα των καλοριφέρ είναι σκουριασμένα και τρέχουν και τον χειμώνα τα παιδιά κάνανε μάθημα με τα μπουφάν και η σκεπή έχει προβλήματα και οι τουαλέτες χρειάζονται επισκευή βρωμοκοπάνε και τα καζανάκια είναι χαλασμένα και οι τοίχοι των αιθουσών χρειάζονται βάψιμο και άλλα πολλά.Για όλα αυτά ο κύριος Δήμαρχος δεσμεύτηκε ενώπιον των Σκοπελιτών στο Δημοτικό καφενείο ότι θα τα αποκαταστήσει άμεσα.Μέχρι τώρα δεν έκανε απολύτως τίποτε.Άλλωστε γιαυτό επέλεξε το καφενείο για ενημέρωση των πολιτών για να μας πεί λόγια του καφενείου.Η σχολική χρονιά σχεδόν τελείωσε.Τελείωσε όμως και η ανοχή των γονέων κι αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε εξελίξεις εάν δεν αποκατασταθούν όλα τα παραπάνω.Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να προσβληθεί το δικό μου παιδί με υπατήτηδα γιατί αδιαφορούν ορισμένοι.Θα μας δώσουν την εύκολη απάντηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 

Παπαδιαμαντική αγρυπνία στην Σκιάθο.

του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου.Στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στην Σκιάθο, μέσα στο δάσος και χωρίς ο αμαξιτός δρόμος να φτάνει στην πόρτα του, ανηφόρισαν μερικές ψυχές, ίσα που κόντευαν τις δυό δεκάδες.
Έξι παπάδες, πέντε Σκιαθίτες και ένας ξενομερίτης και από κοντά φιγούρες γυναικών σιγομιλώντας και κρατώντας καλάθια με τις λειτουργιές, το νάμα και το λάδι και μερικοί άνδρες. Κάτω από το φως των κεριών - ήταν αμερικάνικα μελισοκέρια, γέμισαν τα στασίδια και μερικά καθίσματα εξωτερικά.
Ευλογημένη η Βασιλεία, και τούτη η αγρυπνία, σαν να την διάβαζες σε Παπαδιαμαντικό διήγημα προχωρούσε ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, εις τιμήν και για την μνήμη εκείνων, των βασιλέων από Κωνσταντίνου του Μεγάλου έως και Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου.
Και ναι, σε διαφορετικές μεριές της λειτουργίας, ακούστηκαν τα ονόματα όλων των Βασιλέων. Κάποιοι μνημονεύτηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση, κάποια αναφέρθηκαν στην ολιγόλεπτη ομιλία και κάποιοι πήραν την θέση τους στην απόλυση. Άγιοι οι τελευταίοι, ορθοδόξως τελειωθέντες οι πρώτοι, εξωμότες και διώκτες αυτοί που ονοματίστηκαν στην προσλαλιά.  
Στο σχόλασμα, το αντίδωρο και το κόλλυβο και από κοντά οι Σκιαθίτισες, λες και ήρθαν από αλλοτινές εποχές, γέμισαν την τάβλα με φαγητά, δροσιστικά κηπευτικά αλλά και καλοφτιαγμένα γλυκίσματα.
Κάπου εκεί από τα φυλλώματα που θρόιζαν σαν να κρατούσαν ίσο, παραστέκονταν οι Αλέξανδροι και οι κολλυβάδες, μα και οι αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, για αν ακούσουν την υπόσχεση παπάδων και λαϊκών ότι την Τρίτη στις 29 του Μάη, θα λειτουργήσουν στο χάλασμα της Αγιασοφιάς, το παλιό μοναστήρι της του Θεού Σοφίας, και εκεί γύρω στις 9 να αποσώνουν την λειτουργία, την ώρα που έπεσε η ΠΟΛΗ και ακούστηκε το "Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα 'αγια, παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστήτε, γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη τουρκέψει".

Μπορείτε να δείτε τα πρωτοσέλιδα από της εφημερίδες της Θεσσαλίας ,άλλα αγοράστε να της διαβάσετε !

ΒΟΛΟΣ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΑΤΡΙΔΑ
Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Η ΕΡΕΥΝΑ

«Καπνός» έγινε λογιστής του Βόλου

alt
Σε απόγνωση βρίσκονται επαγγελματίες του Βόλου οι οποίοι και βρέθηκαν «χρεωμένοι» με χιλιάδες ευρώ στο ΙΚΑ με ευθύνη του λογιστή τους, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι θιγόμενοι, αντί να αποδίδει τα χρήματα στο Ίδρυμα τα κρατούσε ως φαίνεται για δική του χρήση!
Οι επαγγελματίες τον αναζητούν, ωστόσο εδώ και μερικές ημέρες ο λογιστής είναι άφαντος...
Ο λογιστής φέρεται να είχε οργανώσει ιδιαίτερα καλά το σχέδιο του για αυτό και δεν έγινε αμέσως αντιληπτός από τους πελάτες του, τους οποίους ωστόσο επιβάρυνε με τεράστια χρέη στο ΙΚΑ.
Ειδικότερα όπως καταγγέλλει ένας εκ των καταστηματαρχών που συνεργαζόταν με τον εν λόγω λογιστή και ο οποίος έχει βρεθεί να χρωστά στο ΙΚΑ 84.000 ευρώ ενώ έδινε στον λογιστή τα χρήματα για να πληρώσει τις οφειλές στο ΙΚΑ εκείνος απέδιδε ένα μικρό έναντι στο Ίδρυμα και τα υπόλοιπα τα κρατούσε.
Βέβαια οι καταστηματάρχες δεν είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την «κομπίνα» που είχε στηθεί για αυτό και έμειναν έκπληκτοι, όταν κλήθηκαν από το ΙΚΑ να αποκαταστήσουν τις οφειλές τους τις οποίες και φυσικά δεν γνώριζαν.
Σε προσπάθειά τους να βρουν τον λογιστή εκείνος δεν εμφανιζόταν στο τηλέφωνο, ενώ είναι εξαφανισμένος και από το γραφείο του, με τους ιδιοκτήτες τη Δευτέρα να καταθέτουν μήνυση, επιλέγοντας πλέον τη νομική οδό, καθώς εντελώς ξαφνικά βρέθηκαν χρεωμένοι για υποχρεώσεις όμως που οι ίδιοι είχαν πληρώσει!
Ερωτηθείς να σχολιάσει το περιστατικό ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών - Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μαγνησίας Νίκος Πουμάνας επεσήμανε πως όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στο συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν οι επίορκοι.
«Πρόκειται για ενέργειες που θίγουν τον κλάδο και τις καταδικάζουμε, διότι διασύρουν όλους τους σωστούς επαγγελματίες. Κατά καιρούς εμφανίζονται τέτοια περιστατικά, βλέπετε οι λογιστές έχουν να κάνουν και με λεφτά και ενδεχομένως να δελεάζονται λίγο παραπάνω, ωστόσο ο ψεύτης και ο κλέφτης στη συγκεκριμένη περίπτωση τον πρώτο χρόνο πιάνονται», τόνισε ο κ. Πουμάνας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος λογιστής δεν ανήκει στο Σύλλογο που αριθμεί 120 μέλη και συνέστησε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ποιους απευθύνονται αλλά και με ποιους συνεργάζονται.
(Αλίκη Φωτιάδου - Ταχυδρόμος)

Κανένας δημοσιορουφιανοσκουπιδοανδρεικεκελονταβατζοκαπελωμένος δε ρωτάει για τις συνιστώσες της ΝΔ...

Χάρρυ Κλυνν
ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΝΔ
ΝΥΝ Π.Ε.ΚΕ.Μ. (ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ)
1.
Σαμαρικοί (Προερχόμενοι κυρίως από την ΠΟΛ.ΑΝ.)
2. Ντορικοί-Μητσοτακικοί
3. Ακροδεξιοί (προερχόμενοι κυρίως από ΛΑΟΣ/Βορίδης, Γρωργιάδης, Πλεύρης. Βελόπουλος, Αποστολάκης κλπ)
4. Εκλεγμένοι (Που θα θυσιαστούν υπέρ επικεφαλής των...
  νέων συνιστωσών)
5. Καραμανλικοί
6. Δίκτυτο 21 (Κρανιδιώτης και λοποί)
7. ΚΕΠ (πάλαι ποτέ Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών) του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
8. Μνημονιακοί-Ενωτικοί (Υπέρ της συνύπαρξης των δύο πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων. Σπηλιωτόπουλος, Χαζηδάκης, Βαρβιτσιώτης, Δένδιας κλπ)
9. Λαϊκοί δεξιοί (Μαζί με τους Καραμανλικούς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της πρώην ΝΔ νυν Π.Ε.ΚΕ.Μ.)
Πλην όμως κανένας δημοσιορουφιανοσκουπιδοανδρεικεκελονταβατζοκαπελωμένος δε ρωτάει για τις συνιστώσες της ΝΔ, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ... Και οι λόγοι παραπέμπουν σε μια παλιά μου διαφήμιση, «ο,τι πεις εσύ αφεντικό!»

Σκυλιά κυνήγησαν τεχνικό της ΔΕΗ που έκοβε το ρεύμα

Συνέβη κι αυτό…

Στα Κεραμειά της Λέσβου, πήγε προχτές εργάτης με εντολή εργολάβου που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ, για να διακόψει την παροχή ρεύματος σε ιδιώτη για μικροοφειλή.

Μόλις ο καταναλωτής άνοιξε την πόρτα και ενημερώθηκε από τον εργάτη το λόγο της επίσκεψής του, αμέσως αμόλησε τρία σκυλιά, τα οποία πήραν τον εργάτη στο κηνυγητό.

Ο εργάτης αφού αρχικά ξέφυγε από τα σκυλιά που τον κυνήγησαν, στη συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά τον εργολάβο Ε.Α. για το συμβάν και για τον ρώτησε τι έπρεπε να κάνει στη συνέχεια.

Ο εργολάβος τότε του έδωσε εντολή, να διακόψει την παροχή της ηλεκτροδότησης στον οφειλέτη, από τη γραμμή που ηλεκτροδοτείται το ρολόι, δηλαδή από την κολώνα της ΔΕΗ.

Πράγματι, μετά από λίγα λεπτά ο εργάτης επανήλθε και αφού ανέβηκε στην κολώνα, έκοψε τελικά το ρεύμα του καταναλωτή.

Όμως η συνέχεια ήταν δυσάρεστη γι αυτόν… Ο καταναλωτής μόλις αντιλήφθηκε ότι του κόπηκε τελικά το ρεύμα, αμόλησε εκ νέου τα σκυλιά, τα οποία πρόλαβαν τον εργάτη επάνω στην κολώνα της ΔΕΗ και τον περίμεναν από κάτω, με άγριες διαθέσεις.

Ευτυχώς είχε μαζί του το κινητό τηλέφωνο του, μέσω του οποίου ενημέρωσε και πάλι τον εργοδότη του, ο οποίος φρόντισε και μετά από 10 περίπου λεπτά που βρέθηκε «επί ξύλου κρεμάμενος», κατέβηκε και με ασφάλεια επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

Πάντως ο άτυχος εργάτης, θα το θυμάται για πολύ καιρό το πάθημά του αυτό…
Πηγή: lesvosnews.gr

Εκλογές στο Σύλλογο Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων – Ναυπηγών Μηχανικών


ΑΝΑΤΡΟΠΗ της πολιτικής του ευρωμονόδρομου!

Τη Κυριακή 27 Μάη πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες στο Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η), στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη συγκυρία κλιμάκωσης της γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, με την άρχουσα τάξη να προσπαθεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις συμπληγάδες της κινδυνολογίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και του εμπορίου ψεύτικης ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι μηχανικοί έχουν καθήκον, ειδικά σ’ αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, να απαντήσουν στο πραγματικό ερώτημα, «ανάπτυξη για το λαό ή τους μονοπωλιακούς ομίλους»; 
Η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική και ξεσκεπάζει το πραγματικό αντιδραστικό πρόσωπο της ΕΕ ως φύλακα των κερδών και της εξουσίας των μονοπωλίων, . Είναι η ώρα οι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι μηχανικοί να συμβάλουν και με την ψήφο τους στη λαϊκή αντεπίθεση για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους, απαλλαγμένο από την εξουσία των μονοπωλίων. Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καλεί όλους τους φίλους της να δώσουν με αποφασιστικότητα και μ’ αυτό τον προσανατολισμό και την εκλογική μάχη στον ΠΣΔΜ-Η,  να ενισχύσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτιά της.

Για το τοπικό παράρτημα Μαγνησίας οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης είναι οι:

ΘΕΟΧΑΡΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑ
ΚΟΝΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ (ΣΙΣΣΥ)
ΤΑΡΓΟΝΤΣΙΔΟΥ ΛΕΜΟΝΑ
ΧΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δήλωση του Αποστόλη Νάνου, μέλους της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή:


«Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους γνωρίζουν την προσφορά του ΚΚΕ, σε όσους αισθάνονται αριστεροί και ριζοσπάστες,
    Να κάνουν σκουπίδια τις μεθοδεύσεις για την αποδυνάμωση του ΚΚΕ! Επιδιώκουν αδύναμο ΚΚΕ ώστε την επομένη των εκλογών όποια κυβέρνηση βγει να έχει λυμένα τα χέρια, να βάλει στο χέρι το εργατικό και το λαϊκό κίνημα ώστε απέναντι στα νέα μνημόνια που φέρνουν, στις νέες θυσίες που θα καλέσουν είτε για να μείνουμε στην Ε.Ε. και το ευρώ, είτε για να δούμε το «φως στο τούνελ», να μην ξεσηκωθούν αντιδράσεις, να είναι απροετοίμαστος και στη γωνία ο λαός μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται.
    Τους καλούμε να πάρουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Να μην εμπιστευτεί ο λαός τον ΣΥΡΙΖΑ που τον επέλεξαν ώστε να βγάλει τη λάντζα της χρεοκοπίας. Απέναντι στη θύελλα που έρχεται, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να μπουν στη μέση των συμπληγάδων της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, δηλαδή της νέας μεταμφίεσης του σάπιου πολιτικού συστήματος. Κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά θα τους πουλήσουν ξανά!
    Την επομένη των εκλογών απαιτείται ισχυρό ΚΚΕ! Είναι η μόνη προϋπόθεση ώστε το λαϊκό κίνημα, τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν ανάστημα, να παρεμποδίσουν τα χειρότερα, να συμβάλλουν ώστε να μην πέσει απότομα ο λαός στην απογοήτευση να μην μπει στη γωνία!
    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Βόλου, την Πέμπτη 31 Μάη, στις 21:00 στην παραλία του Βόλου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
    Το σύνθημα που πρέπει να κυριαρχήσει στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές και στα σπίτια είναι: ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ – ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΛΑΟΣ!»

Δημοσκοπήσεις για ηλίθιους

Δίνουν τα ρέστα τους οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αφού παρόλο την πανωλεθρία που πάθανε με τις εκλογές του Μαϊου πέφτωντας 7 μονάδες έξω για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να παραπλανούν τον κόσμο.
Σειρά πήρε η εταιρεία RASS...
που πριν τις 6 Μαΐου προέβλεπε οτι η ΝΔ θα πάρει 24% και το ΠΑΣΟΚ 17%!!

Σημειωτέον οτι η δημοσκόπηση δημοσιεύεται στην εφημερίδα METRO του κολλητού της Ντόρας, Μαρινάκη. Βέβαια. Τώρα που γυρίσαμε στο μαγαζί, ας το στηρίξουμε λίγο, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση πρώτη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 23,6%. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,4%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 13,1%, Δημοκρατική Αριστερά με 6,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,8%, ΚΚΕ με 4,8% και Χρυσή Αυγή με 3,8%.
Για να απολαύσετε την αξιοπιστία και τον εξευτελισμό μιας εταιρείας που εκτελεί συμβόλαια κατά παραγγελίαν, τσεκάρετε:

ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΜΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΜΕΣΑ! ΜΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΑ!

Αυτή λοιπόν η δημοσκοπικη απάτη προσπαθεί να μας πείσει οτι η ΝΔ είναι πρώτη…

Καλά, οτι πείτε…και μετά ξυπνήσατε…

Το κορυφαίο όλων; Η εταιρεία Rass (μαζί με την Alco) αναφέρεται στην επιστολή του ”κυρίου Νίκου” προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο οτι με το κατάλληλο ”λάδωμα” θα έβγαζε στημένη δημοσκόπηση που θα μιλούσε για σκευωρίες κατά πολιτικών ώστε να βγει λάδι ο Ακης.

Δεν είναι τυχαίο νομίζω οτι η Rass και η Alco ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΝΔ. Εκτελούνται συμβόλαια.

Σας πήραμε χαμπάρι ρε.

”ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ”
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/05/blog-post_8550.html#more 

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,


Κάθε χρόνο, μακριά από φιέστες, ιστορικές λαθροχειρίες και κηρύγματα περί αταξικής «ομοψυχίας», κάνουμε ένα προσκλητήριο στους 156 συντοπίτες μας μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν σ’ αυτό εδώ τον τόπο, από τις 17 Δκέμβρη 1947 έως και τις 6 Σεπτέμβρη 1949.
Είναι μαζί μας ο Κώστας Μαμουρίδης, 21 ετών, τελευταίος γραμματέας της ΕΠΟΝ, που δεν λύγισε μπροστά σε αφόρητες πιέσεις και βασανιστήρια. Δεν υπέκυψε ακόμη κι όταν, οδηγώντας τον για εκτέλεση, του υποσχέθηκαν ότι θα  του χάριζαν τη ζωή αν κατέδιδε τους συντρόφους του.
Είναι εδώ μαζί μας, η 26χρονη Ελευθερία Μπελογιάννη, που θαρραλέα  απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα ζήτησε μια σφαίρα στο κούτελο.
Είναι εδώ μαζί μας, η εικοσιενός χρονών Εβραιοπούλα Χρυσούλα Φελούς που μαθαίνοντας ότι θα την οδηγήσουν στο απόσπασμα, ντύθηκε με τα καλά της ρούχα, σαν να πήγαινε σε γιορτή ή γάμο.
Με την αναφορά μας σ’ αυτά τα τρία παιδιά, δεν υποτιμάμε καθόλου τη θυσία των υπόλοιπων άξιων τέκνων του λαού μας. Είναι εδώ όλοι τους, κοντά μας, όπως και πολλές χιλιάδες άλλοι αγωνιστές και μαχητές, γυναίκες και άνδρες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η προσφορά και θυσία τους δείχνει τη σκληρότητα της ταξικής πάλης αλλά και την ομορφιά του αγώνα, που περνάει ακόμη και μέσα από το θάνατο.

Τα διδάγματα της εποχής εκείνης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σήμερα.
Πρώτον,  γιατί την περίοδο που διανύουμε η αστική τάξη κάνει προσπάθεια να καθοδηγήσει και διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, με ταυτόχρονη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ.
Δεύτερο, γιατί σ’ αυτό το νέο περιβάλλον συμπεριλαμβάνει και αξιοποιεί την κατ’ εξοχή οπορτουνιστική δύναμη στη χώρα μας, το ΣΥΡΙΖΑ και ότι ξεφεύγει απ’ εκεί, για παράδειγμα τη ΔΗΜΑΡ.
Τρίτο, γιατί και σήμερα όπως και τότε ανέδειξε το ΚΚΕ, οξύνονται στο έπακρο οι αντιθέσεις μεταξύ κεφαλαίου – εργασίας, εντείνεται εκ των πραγμάτων η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη και κεντρικό ρόλο εδώ διαδραματίζει για άλλη μια φορά ο οπορτουνιστικός χώρος που με τη στάση του επιχειρεί να ευνουχίσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με τη συμμετοχή του στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.
Τέταρτο, γιατί σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης και έντονων ανταγωνισμών, πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή μας, με σχεδόν σίγουρη και τη συμμετοχή της χώρας μας στην αναπόφευκτη πολεμική σύγκρουση.

    Σε αυτές τις εξελίξεις, είναι καθαρό ότι η αστική τάξη θέλει διαμόρφωση ενός ισχυρού δίπολου κεντροδεξιά – κεντροαριστερά, αναδιαμόρφωση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου με υλικά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στήριξη των αναγκαίων αναχωμάτων,
    ….ΑΛΛΑ κυρίως επιδιώκει ένα αδύναμο ΚΚΕ, με μικρή ή και καθόλου δύναμη στη Βουλή, με αδύνατη παρέμβαση στο κίνημα και στις δυνατότητες ανάτασης που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα

          à Τόσο κάτω κι απ’ το βάρος των συνεπειών αυτής της βάρβαρης πολιτικής

     à όσο και με την πιθανή εξέλιξη μιας άτακτης χρεοκοπίας, λόγω εξόδου της χώρας από το ευρώ

Τους ενδιαφέρει λοιπόν, ένα αποδυναμωμένο ΚΚΕ για να μην μπορεί να παίξει το ρόλο της αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού,
της πρόβλεψης, της προειδοποίησης για το τι έρχεται, θυμηθείτε το 2009 όταν προειδοποιούσαμε το λαό και τον τυφώνα που έρχεται
και πάνω απ' όλα,
της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης,
στήριξης της ελπίδας του λαού ότι μπορεί,
παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια του,
να αντεπιτεθεί και να ματαιώσει τα χειρότερα, να κερδίσει κάτι και τελικά να νικήσει, στην κατεύθυνση της προοπτικής της δικιάς του εξουσίας.

Δεν θέλουν να ακούγεται δυνατά αυτή η φωνή, ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με μονομερή διαγραφή του χρέους, έξω από την ΕΕ, με Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία.

Δεν θέλουν να ακούγεται δυνατά η θέση του ΚΚΕ ότι φιλολαϊκός δρόμος, μέσα στην ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει. Ότι τα λαϊκά δεν περνάνε μέσα από τη συνεργασία λαού και μονοπωλίων. Ότι η όποια ανάπτυξη υπόσχονται όλοι τους θα περάσει μέσα από βαριά λιτότητα για την εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Είμαστε το μόνο Κόμμα που απαντάει στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς των μηχανισμών της ΕΕ αλλά και μέσα στη χώρα, ότι ο λαός δεν έχει και δεν νομιμοποιεί καμιά δέσμευση απέναντί τους. Δεν δεσμευόμαστε από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα. Δεν τις σεβόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις. Δεν θέλουμε να τις τηρήσουμε

Σε 20 μέρες θα γίνουν εκλογές.
Το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από  το αποτέλεσμα, θα βρεθεί και πάλι στους χώρους  δουλειάς, δίπλα και μέσα στη λαϊκή πάλη, θα πρωτοστατεί για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, θα διαφωτίζει για την πολιτική πρόταση εξουσίας.
Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία για το πόσο δυνατό ή αδύνατο θα βγει απ’ αυτές τις εκλογές. Από το ποια θα είναι η κοινοβουλευτική του δύναμη αλλά και με ποιο ποσοστό, ποιες δυνάμεις θα παλεύει μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Από τις 18 Ιούνη, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, και κυβέρνηση θα γίνει, δεν έχουν άλλα περιθώρια, ο λαός πρέπει να περπατήσει με συνέπεια τον ένα και μοναδικό δρόμο που έχει να επιλέξει.
Ασυμφιλίωτη αντίθεση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, καμιά εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας, οργάνωση της πάλης και βήμα – βήμα να παίρνει την υπόθεση στα χέρια του.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Τότε ο αγώνας του Δ.Σ.Ε. χαρακτηρίστηκε από τη διεκδίκηση του δίκιου των λαϊκών μαζών, από τη συλλογικότητα, την αυταπάρνηση, το ήθος.
Αξίες διαχρονικές, πολύτιμα εφόδια για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αξίες που συγκροτούσαν ένα γνήσια λαϊκό στρατό.
Σήμερα, η εργατική τάξη, ο λαός, βρίσκεται και πάλι μπροστά στο ίδιο λίγο – πολύ δίλημμα: υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση;
Αν και με καθυστέρηση, τότε ο λαός επέλεξε το δεύτερο δρόμο. O ένοπλος αγώνας του Δ.Σ.Ε., ήταν αναγκαίος για την περίοδο εκείνη και φυσικά αποτελεί πηγή διαπαιδαγώγησης όλων μας.
Σήμερα, δεν έχει κριθεί ακόμη τίποτα.
Πολύ σύντομα το Κόμμα μας θα επιβεβαιωθεί για τις εκτιμήσεις του, για το βάθεμα της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη ή και αλλού, για νέα και μεγαλύτερα προβλήματα που θα σηκώσει στις πλάτες του ο λαός.
Εμείς γνωρίζουμε ότι σηκώνουμε βαρύ φορτίο, κάναμε και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.
Αλλά πρέπει κι ο λαός να ξεπεράσει φόβους και τρομοκρατία, αυταπάτες και διλλήματα, δισταγμούς και να στραφεί αποφασιστικά στην κατεύθυνση της ρήξης, της σύγκρουσης με τα μονοπώλια, της ανατροπής τους.
Προϋπόθεση είναι και η σύγκρουση με κελεύσματα κεντροδεξιών και κεντροαριστερών για ταξική συνεργασία, κοινωνική συνοχή, εργασιακή ειρήνη, που στόχο έχουν να φέρουν το λαό, το κίνημα, σε κατάσταση ηττοπάθειας και μοιρολατρείας.

Ναι, σήμερα τιμάμε τους 156 εκτελεσμένους μαχητές και μαχήτριες, εδώ στο ΄΄Καζανάκι΄΄ αλλά η καλύτερη προσφορά και τιμή στη μνήμη τους είναι να κρατήσουμε δυνατό το Κόμμα για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους.

Οι κομμουνιστές, οι ριζοσπάστες, αυτοί που με συνέπεια αισθάνονται προοδευτικοί και  αριστεροί, να μπούμε στην πρώτη γραμμή, με τις αξίες και τα ιδανικά που μας άφησαν παρακαταθήκη, πλούσια κληρονομιά οι παππούδες και πατεράδες μας.

Ομιλία Γιώργου Λούμα
Γραμματέα Ν.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ
Κυριακή 27 / 5 2012 – Μνημείο ΄΄Καζανάκι΄΄

Προς την 17η ΙουνίουΣυντάχθηκε απο τον/την Σάββας Μιχαήλ   
Προς την 17η Ιουνίου

Τίποτα δεν είναι ίδιο μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, την μαζική απόρριψη από τον ελληνικό λαό των βάρβαρων Μνημονίων με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μαζί και των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεων που τα υπηρέτησαν, την εκλογική κατάρρευση του αστικού πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την πτώση της χούντας, την απειλητική επανεμφάνιση της φασιστικής απειλής αλλά, προπαντός, την αποφασιστική στροφή του λαού προς τα αριστερά, με κεντρικό σημείο αναφοράς τον ΣΥΡΙΖΑ και το σύνθημά του για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Παρατηρήθηκε ότι από το 1950 και το τέλος του εμφυλίου είχαν να δουν τέτοια εκλογική συντριβή τα παραδοσιακά αστικά κόμματα εξουσίας, κι ότι από το 1958 είχε να δει ο τόπος ένα κόμμα της Αριστεράς στην θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι αναλογίες, όμως, σταματούν εδώ. Οι ιστορικές συνθήκες είναι ριζικά αλλαγμένες, διαμετρικά αντίθετες. Στη δεκαετία του ’50, με την ήττα του εργατικού κινήματος στον εμφύλιο, μπορεί τα αστικά κοινοβουλευτικά κόμματα να έβγαιναν απονομιμοποιημένα αλλά το ίδιο το ματωβαμένο Κράτος της μαύρης μοναρχικής αντίδρασης, της ντόπιας κεφαλαιοκρατικής κυριαρχίας και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων έβγαινε νικηφόρο. Το 1958, μπορεί το αριστερό εργατικό-λαϊκό κίνημα να έδειχνε το αδάμαστο φρόνημά του στέλνοντας την ΕΔΑ στη δεύτερη θέση αλλά απέναντί της βρίσκονταν μια πανίσχυρη δεξιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι ένα σιδηρόφρακτο κράτος. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντί του μια καθημαγμένη Δεξιά, ένα διαλυμένο ΠΑΣΟΚ κι ένα χρεοκοπημένο οικονομικά και πολιτικά -πάντα, όμως επικίνδυνο- αστικό κράτος με τους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους βουλιαγμένους στη χειρότερη κρίση της Ιστορίας του συστήματός τους. Προπαντός: η κρίσιμη ιστορική αναμέτρηση δεν βρίσκεται αυτή την φορά πίσω μας, αλλά εμπρός μας, σε συνθήκες όχι ενός σταθεροποιημένου ευρωπαϊκού και διεθνούς καπιταλισμού (όπως στη δεκαετία του ’50) αλλά σε συνθήκες πλήρους αποσταθεροποίησής του.
Οι κοινωνικοί σεισμοί της τελευταίας διετίας και οι μαζικοί αγώνες ενάντια στα Μνημόνια διαμόρφωσαν τους όρους μιας οιωνεί «κλασικής» προεπαναστατικής κατάστασης, όπου οι «από πάνω» δεν μπορούν να κυβερνούν με τον παλιό τρόπο και οι «από κάτω» δεν ανέχονται πια να κυβερνούνται όπως μέχρι τώρα υπάρχει απότομη επιδείνωση των συνθηκών ζωής των μαζών, μόλις μέσα σε δύο χρόνια οι ίδιοι οι «από πάνω» κινητοποιούν τους «από κάτω» σε μαζική δράση.
Στις 6 Μαΐου έγινε ένα παραπέρα, κρίσιμο βήμα στη μετάβαση από μια προεπαναστατική σε μια επαναστατική κατάσταση: ένα σημαντικό τμήμα των λαϊκών μαζών αρχίζει να συγκεντρώνει τις προσδοκίες του για μια λύση του αδιέξοδου με την απόρριψη των παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων και την μετακίνησή τους προς τα αριστερά, σε ένα κόμμα που έθεσε θέμα αλλαγής της (κυβερνητικής) εξουσίας και σχηματισμού μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης των κομμάτων της Αριστεράς.
Ένα επαναστατικό κόμμα δεν μπορεί να εγκαταλείπει καιροσκοπικά την κριτική του στάση για το τι εννοεί και ποιο είναι το πρόγραμμα της αριστερής κυβέρνησης, μέσα σε ένα αστικό καθεστώς και μέσα στην ΕΕ, όπως αυτής που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, όμως, και να μένει τυφλό στην αντικειμενική κίνηση των μαζών ή να ζητάει από τον λαό… «να διορθώσει το λάθος του», όπως κάνανε οι σταλινικοί εγκέφαλοι του Περισσού. Ο λαός και η εργατική τάξη μαθαίνουν με την πείρα τους, μέσα από διαδοχικές προσεγγίσεις που δεν είναι γραμμικές μα προχωρούν, αντιφατικά, με ζιγκ ζαγκ ή και με παλινδρομήσεις. Το καίριο ζήτημα είναι: το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης να διεισδύσει στις μάζες, να δεθεί μαζί τους, να γίνει το ίδιο η συνειδητή έκφραση της ασυνείδητης ιστορικής διαδικασίας, παλεύοντας την σύγχυση για να δώσει σ’ αυτήν την κίνηση επαναστατική κατεύθυνση και πρόγραμμα, για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση με την εργατική εξουσία και την διεθνιστική της προοπτική στην Ευρώπη και παγκόσμια.

Κρίση εξουσίας και καπιταλιστική κρίση

Μετά την 6η Μαΐου, η κρίση πολιτικής εξουσίας στην χώρα κορυφώθηκε. Παρόλες τις γιγάντιες πιέσεις που άσκησαν διεθνή και ντόπια κέντρα καπιταλιστικής εξουσίας -η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η Λαγκάρντ, η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόϋμπλε, ο Πρόεδρος Παπούλιας, τα ερείπια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η «συμμαχία των προθύμων» συνενόχων τους, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες, κλπ.- στάθηκε αδύνατο να κατασκευαστεί μια αστική συγκυβέρνηση του Μνημονίου, έστω και με «αντιμνημονιακή» βιτρίνα. Το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κεφάλαιο είδε να αδυνατεί να κυβερνήσει μια χώρα εξεγερμένων που αρνούνται να υποταχτούν στα μνημόνια λαϊκής εξόντωσης.
Η οικτρή αποτυχία των μνημονίων σε Ελλάδα αλλά και στις άλλες περιφερειακές υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόστηκαν απέδειξε περίτρανα την οικονομική τους αναποτελεσματικότητα κι ανορθολογικότητα και πυροδότησε κοινωνικές εκρήξεις που κλιμακώνονται. Τότε, όμως, γιατί επιμένουν, ιδιαίτερα οι υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής του γερμανικού Ordoliberalismus; Είναι φανερό ότι τα Μνημόνια κοινωνικού κανιβαλισμού λειτουργούν πια κυρίως σαν μηχανισμός κοινωνικού ελέγχου, για την καθυπόταξη των πληθυσμών μέσα από την μαζική ανεργία, την εξαθλίωση, την εξατομίκευση, την ανασφάλεια, την ανομία, την απόγνωση, μαζί και την ρατσιστική κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων (μετανάστες, οροθετικές γυναίκες κλπ.) σαν τέχνη διακυβέρνησης. Στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα όχι μόνο στα οικονομικά μέτρα των διεθνών τοκογλύφων αλλά και στον ίδιο τον επικρατούντα βιοπολιτικό μηχανισμό κοινωνικού ελέγχου. Τα ίδια τα θεμέλια των εξουσιαστικών σχέσεων μπήκαν σε δοκιμασία - γεγονός που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τις άρχουσες τάξεις.
Εδώ βρίσκεται και η βαθύτερη αιτία της πρωτοφανούς οξύτητας και της αντικομμουνιστικής υστερίας των επιθέσεων στην Ελλάδα και διεθνώς ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Τον τελευταίο τον παριστάνουν σαν κάτι μεταξύ κόκκινου χούλιγκαν, Τεντέν και Έλληνα Τσάβες… Όταν πια έγινε φανερό ότι οδεύουμε σε νέες εκλογές, τότε ζώστηκαν τα άρματα ο Τσαούς Αντόν Σαμαράς (κατά την έξοχη γελοιογραφία του Βαγγέλη Χερουβείμ), η νεοφιλελεύθερη θυγατέρα του Μητσοτάκη, οι Πλεύρηδες, οι Βελόπουλοι, κι άλλοι φασίστες αντισημίτες, μαζί κι ο πασοκοκράτης Ναπολέων Μπενίτο Βενιζέλος Ζέρβας με το σκόρπιο ασκέρι του, για να σώσουν τους «νοικοκυραίους» και τα συμφέροντά τους από τους νέους κομμουνιστοσυμμορίτες. Μέσα σ’ αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, από όπου δεν λείπουν ούτε η φάρσα ούτε η απειλή μιας τραγωδίας, οδεύουμε προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Από την μεριά τους ο Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν έναν ανέφικτο συμβιβασμό: την σταδιακή κατάργηση, για την ακρίβεια την «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου, με την ταυτόχρονη παραμονή στην ΕΕ, την ευρωζώνη που το επέβαλλαν, διατηρώντας το συνολικό συστημικό πλαίσιο του καπιταλισμού.
Περιθώρια ουσιαστικού συμβιβασμού που θα ανακούφιζε τις μάζες δεν υπάρχουν. Το ζήτημα δεν είναι απλώς ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι επ’ ουδενί βιώσιμο: η ίδια η ευρωζώνη δεν φαίνεται να είναι βιώσιμη. Ένα οποιοδήποτε «πιστωτικό γεγονός» -μαζί κι εκείνο που ορισμένοι κύκλοι θα θέλανε να σκάσει παραμονή εκλογών ώστε να πειθαρχήσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι στις απαιτήσεις του Σόϋμπλε και του «σοσιαλιστή» Φαμπιούς ψηφίζοντας «υπεύθυνα» δηλαδή μνημονιακά- θα μπορούσε να προκαλέσει μια χιονοστιβάδα καταρρεύσεων και χρεοκοπιών των ευρωπαϊκών τραπεζών και κυβερνήσεων, μαζί και την έκρηξη της γιγαντιαίας βόμβας υπερχρέωσης της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Αυτό δεν σημαίνει, όπως νομίζουν ορισμένοι στις κορυφές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ μπλοφάρουν όταν απειλούν με εκδίωξη την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, οι άρχουσες τάξεις είναι διασπασμένες, όπως φάνηκε πάλι στην πρόσφατη Σύνοδο της G-8 στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου με αφετηρία την μετεκλογική Ελλάδα, ασκήθηκαν πιέσεις πάνω στην σκληρή γραμμή Μέρκελ -Σόϋμπλε από μεριάς τμήματος της κεφαλαιοκρατίας των HΠΑ, της Ιαπωνίας αλλά και της Ευρώπης, για κάποιο χαλάρωμα της άγριας λιτότητας και την λήψη ισχνών «αναπτυξιακών» μέτρων στη βάση έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Εκεί στηρίζει τις φρούδες ελπίδες ο ΣΥΡΙΖΑ και τις μπούρδες του ο Μπενίτο Βενιζέλος και οι λοιποί «επαναδιαπραγματευτές» τύπου Σαμαρά κι «απαγκιστρωτές» τύπου Κουβέλη.
Καθώς προχωράει η άγρια προεκλογική διαμάχη στην Ελλάδα, όλοι οι παραπάνω διεκδικούν την θέση του καλύτερου «διαπραγματευτή» του Μνημονίου. Από την μια, οι «ρεαλιστές» που το υπέγραψαν, μαζί και τις δουλικές, δεσμευτικές, δηλώσεις νομιμοφροσύνης στην Μέρκελ, ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος ή κι ο δορυφόρος τους Κουβέλης, κι από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, κατά τον Δραγασάκη ή τον Παπαδημούλη, θα είναι «πιο σκληρός διαπραγματευτής». Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι εκείνοι που στην ΕΕ και το ΔΝΤ θα ήταν υποτίθεται διατεθειμένοι να χαλαρώσουν τα σκοινιά και να διαπραγματευτούν ηπιότερους όρους, πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο Ολάντ (που το λιγότερο είναι να τον αποκαλέσει κάποιος «Ολαντρέου») δεν έκρυψε ότι δεν θέλει την κατάργηση της σιδερένιας πειθαρχίας του δημοσιονομικού συμφώνου της Μέρκελ αλλά την «συμπλήρωσή» του με κάποια «αναπτυξιακά» μέτρα, βασισμένα στα λεγόμενα ομόλoγα έργου (project bonds) ή και ευρω-ομόλογα, με την σύμφωνη πάντα γνώμη του εχθρικού σε κάτι τέτοια Βερολίνου. Η γαλλική και η γερμανική σοσιαλδημοκρατία, με την περιφρονητική αλαζονική στάση τους απέναντι στον πρόθυμο για συνομιλίες Τσίπρα δείξανε πού το πάνε. Έτσι, η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης κι όχι της αναγκαίας μονομερούς καταγγελίας των Μνημονίων, ακόμα κι αν γίνει ποτέ δεκτή, θα σημαίνει τον εγκλωβισμό σε μια ατελείωτη κι ατελέσφορη διαδικασία στείρων «διαπραγματεύσεων», με τον ΣΥΡΙΖΑ να συντηρεί την εναγώνια και μάταιη ελπίδα κάποιας βελτίωσης των όρων επιβίωσης του λαού. Μια τέτοια παγίδευση θα δώσει πολύτιμο χρόνο ανασύνταξης των δυνάμεων του ταξικού εχθρού, ενώ θα απογοητεύονται οι λαϊκές μάζες.

Τι σημαίνει «αριστερή κυβέρνηση»;
Η στροφή των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων προς τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα μετά την προβολή του συνθήματος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς είχε ένα σαφές, μέσα στην ασάφειά του, νόημα: «Αρκετά είχαμε στο σβέρκο μας κυβερνήσεις των δύο παραδοσιακών κομμάτων που τα λαμόγια τους μας ρημάξανε, καιρός είναι να έρθει μια κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, μπας και δούμε άσπρη μέρα, αποτινάζοντας τον ζυγό του Μνημονίου».
Όπως η προεκλογική υπόσχεση για άμεση καταγγελία-κατάργηση του Μνημονίου, μετατράπηκε, μετεκλογικά, και μετά τον θρίαμβο, σε γραμμή «σκληρής επαναδιαπραγμάτευσης», σε κάποια μικρή απόσταση από την γραμμή «απαγκίστρωσης» α λα Κουβέλη, έτσι και το κάλεσμα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς γίνεται τώρα προοπτική μιας «κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά».
Αξίζει να προσεχτούν οι διευκρινήσεις που δίνει σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Αυγή της 20/5/12, ο γνωστός «κινηματικός» Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος διευκρινίζει: «δεν μπορείς να πεις, με τους παρόντες συσχετισμούς στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχω τελειώσει με το Μνημόνιο, θα έχω εθνικοποιήσει τις τράπεζες, θα έχω κάνει ξανά δημόσιες τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις, θα έχω δημεύσει την εκκλησιαστική περιουσία, θα έχω παγώσει τις στρατιωτικές δαπάνες». Στη συνέχεια παραθέτει κάποια ανακουφιστικά μέτρα, μπόλικο κινηματισμό, προτροπές στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στους Οικολόγους να μην κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αλλά να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει: «τελειώνοντας, τι σημαίνει «κυβέρνηση της Αριστεράς»; Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι μια πολιτικά μεταβατική φάση, μέσα στον καπιταλισμό - δεν μιλάμε για επαναστατική ανατροπή του συστήματος». Παραθέτει πάλι κάποιες μετριοπαθείς ρεφορμιστικές προτάσεις για να τονίσει τελικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε σαν αριστερή κυβέρνηση είτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση θα αντιμετωπίσει σκλήρυνση του κοινωνικού ανταγωνισμού και συνεπώς «πρέπει να φτιάξουμε συσχετισμούς μέσα στην κοινωνία, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται από την μία ότι βελτιώνεται η ζωή τους, και, από την άλλη, γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, ότι νοιώθουν καλά, ότι ακόμα κι αν δεν αποκαθίστανται αμέσως τα εισοδήματά τους, ζουν με αξιοπρέπεια»...
Αυτή την ασπιρινούλα προτείνουν; Γι’ αυτό, πρέπει να δώσει κανείς κριτική ψήφο; Γι’ αυτό ένα σημαντικό κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιέζει και προσανατολίζεται στην ενσωμάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση, όπως την βλέπουν οι ιθύνοντες και τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει μέσα στον καπιταλισμό και διαχειρίζεται «φιλολαϊκά» την κρίση του. Πρόκειται για μια αστική κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, στην καλύτερη περίπτωση ένα ομοίωμα του τραγικού προηγούμενου της κυβέρνησης Αλλιέντε, στην χειρότερη μια εφήμερη φάρσα. Είμαστε αντίθετοι σε μια αριστερή κυβέρνηση του αστικού καθεστώτος, μέσα στο καπιταλιστικό κράτος και σύστημα. Μια πραγματική κυβέρνηση της Αριστεράς, του ενιαίου μετώπου των εργατικών κομμάτων, που θα ανταποκριθεί στις λαϊκές προσδοκίες, με ένα πρόγραμμα σοσιαλιστικής διεξόδου από την κρίση, θα προκύψει με την ανατροπή του αστικού καθεστώτος, την ρήξη με τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό της ΕΕ, με την νίκη της εργατικής εξουσίας που δεν θα μείνει στον εθνικό απομονωτισμό αλλά θα συνενωθεί σε κοινό επαναστατικό αγώνα με τις εργατικές και λαϊκές μάζες της Ευρώπης για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.
Με αυτό το πνεύμα και πρόγραμμα απευθύναμε κάλεσμα εκλογικής συνεργασίας- όχι συγχώνευσης- στις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις αριστερές δυνάμεις που αρνούνται να γίνουν δορυφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, με την πλήρη κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και φυσιογνωμίας τής καθεμιάς οργάνωσης. Για να υπερασπιστούμε την πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από τα μέτωπα και τις κυβερνήσεις ταξικής συνεργασίας, για να ετοιμάσουμε την επόμενη μέρα των επαναστατικών κοινωνικών αγώνων.
Μέχρι αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει ακόμα τελική απάντηση στις προτάσεις του ΕΕΚ. Σε κάθε περίπτωση θα παλέψουμε, με κάθε μέσο, για να προβάλλουμε την επαναστατική μας προοπτική και πολιτική.
Σάββας Μιχαήλ
23 Μαΐου 2012

Νέα Προοπτική τεύχος #527# Σάββατο 26 Μάη 2012

Η ACTA είναι ακόμη ολοζώντανη.

Η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις υπερψήφισε ένα ψήφισμα το οποίο αναφέρει ότι «λυπάται (το Ε.Κ.) που η Κίνα δεν έχει λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για την Εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (Anti-Counterfeiting Trade Agreement ACTA)«
 Αν και αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να υπερψηφίσουν την ίδια την ACTA, το ότι μπορεί να υπάρχει μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πλειοψηφία που θα πει ναι στη συμφωνία, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα, εν αντιθέσει με τις δηλώσεις που λένε ότι «η ACTA έχει πεθάνει», οι οποίες κυκλοφορούν στον Τύπο και αλλού.
 Η ψηφοφορία περιλαμβανόταν ως επιμέρους ψηφοφορία σε ένα ευρύτερο ψήφισμα με τίτλο «Ε.Ε. και Κίνα: Ανισορροπία στο Εμπόριο/ Εμπορική Ανισορροπία». Η αναφορά στην ACTA είναι στο άρθρο 15 του συγκεκριμένου ψηφίσματος.
 Το ότι το ευρύτερο ψήφισμα υιοθετήθηκε είναι κάτι ξεχωριστό, καθώς περιείχε πολλά άλλα πράγματα, τα οποία μπορεί να ήταν αρκετά αρεστά στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές), ώστε να ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος.
 Το ανησυχητικό σημείο όμως είναι ότι έγινε χωριστή ψηφοφορία για την ACTA. (Εγώ βέβαια την καταψήφισα.)
 Κρούει ο κώδωνας του κινδύνου για όλους τους ακτιβιστές του διαδικτύου που είχαν την εντύπωση ότι έχουμε κερδίσει ήδη την ACTA. Αυτό είναι τελείως λάθος. Η μάχη συνεχίζεται, και μετά τη σημερινή ψηφοφορία είμαι πολύ προβληματισμένος.
 Την επόμενη εβδομάδα, μια σειρά από επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν και θα ψηφίσουν για να σχηματίσουν γνώμη για την ACTA. Αυτές οι ψηφοφορίες από μόνες τους δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά είναι βήματα προς την τελική αποδοχή ή απόρριψη της εμπορικής αυτής συμφωνίας.
 Επικοινωνήστε άμεσα με τους ευρωβουλευτές σας, και υπενθυμίστε τους λόγους για την απόρριψη της ACTA. Αυτό είναι απολύτως επείγον.
Το τελικό αποτέλεσμα του ζητήματος ACTA είναι πραγματικά αμφίρροπο αυτή τη στιγμή.

Christian Engström, Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου για το Κόμμα Πειρατών Σουηδίας,Piratpartiet
Σημείωση από το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας:
Πιθανότατα θα έχουμε Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της ACTA στις 9/6. Οι Έλληνες Πειρατές θα την οργανώσουμε στην Ελλάδα.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 6,55 ΧΑΜΟΣ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΚΙΑΘΟ ΑΜΕΣΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΘΕΛΟΥΜΕ !!!


Καμιά ανοχή, ισχυρό ΚΚΕ


Την ώρα που διάφοροι μιλάνε για την ανάγκη ταξικής συνεργασίας μεταξύ εργατών και καπιταλιστών για τη σωτηρία της χώρας, το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα καλούν σε ταξική συστράτευση για να αντιμετωπιστεί από τώρα η επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά συμφέροντα. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά και ενόψει εκλογών.
Στην πράξη συγκρούονται ήδη οι δυνάμεις που κηρύσσουν την ταξική συνεργασία και κοιμίζουν την εργατική τάξη, με τις δυνάμεις που οργανώνουν την ταξική αντεπίθεση.
***
Στον πόλεμο που εξελίσσεται οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, που καλλιεργούν τον εφησυχασμό στην εργατική τάξη, προχτές βγήκαν με τίτλο στην «Αυγή» ότι «ξηλώνονται οι αντεργατικοί νόμοι». Χτες, όμως, μέσα από το ραδιόφωνό τους ανακοίνωσαν «ναυάγιο στο πάγωμα στην άρση της μετενέργειας». Παίζουν με το γεγονός ότι λίγοι θυμούνται σήμερα τι ειπώθηκε χτες.
***
Ο οπορτουνισμός σ' όλο του το μεγαλείο αποκαλύπτεται στα ζητήματα της καπιταλιστικής κρίσης. Οπου εμφανίζονται να αξιοποιούν δήθεν τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις για να δείξουν πως υπάρχει ελπίδα για τους λαούς μέσα από την επιλογή καπιταλιστή.
Γνωρίζουν πως οι καπιταλιστικές αντιθέσεις όχι μόνο δεν φέρνουν ευημερία για τους λαούς, αντίθετα προαναγγέλλουν δεινά καθώς η εργατική τάξη στο πλευρό αυτού ή του άλλου ιμπεριαλιστή καλείται να παίξει κορόνα - γράμματα τη ζωή της ανάλογα με την τελική επικράτηση.
Για την εργατική τάξη η μόνη επιλογή είναι να αξιοποιήσει τις αδυναμίες στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα για να τη σπάσει. Στο βαθμό που η Ελλάδα συνιστά έναν τέτοιο αδύναμο κρίκο, για τους εργάτες είναι αναγκαστικό να σπάσουν αυτόν τον κρίκο, όχι να δεθούν ισχυρότερα στην αλυσίδα.
Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει ο οπορτουνισμός, τον ρόλο του οποίου αναγνωρίζει η αστική τάξη, η οποία ήδη κάνει έκκληση στην «καλή επιχειρηματικότητα» να δει τα νέα δεδομένα και να πάρει θέση.
Στο σύνολό τους οι δυνάμεις υπεράσπισης του συστήματος τρέχουν να προλάβουν. Αλλοι με επίκληση της «καλής επιχειρηματικότητας» κι άλλοι προσφέροντας διέξοδο στην κρίση με προτάσεις «ευθύνης» που στέλνουν δεμένους τους εργάτες στον ντορβά.
***
Στο μεταξύ η σφαγή στους χώρους δουλειάς είναι η μόνη πραγματικότητα. Με αυτό το δεδομένο η προβολή της αυταπάτης για λύσεις που θα έρθουν από τα πάνω, από μια καλή κυβέρνηση, είναι επιχείρηση αφοπλισμού της εργατικής τάξης την ώρα που πρέπει να συγκεντρώσει τα πυρά της ενάντια στον ταξικό αντίπαλο.
Το «μορατόριουμ» μέχρι τις εκλογές, που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προάγγελος νέας ήττας για την εργατική τάξη. Κι αυτή η προοπτική ενισχύεται από την προσπάθεια του ίδιου πολιτικού σχηματισμού να αναβιώσει τον «κοινωνικό εταιρισμό», παρουσιάζοντας τα συνδικάτα να υπογράφουν μαζί του νέο «κοινωνικό συμβόλαιο».
Την ώρα που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και το σύστημα δηλώνει πως απαιτείται άκρα του τάφου σιωπή μέσα στους χώρους δουλειάς, τα «κοινωνικά συμβόλαια» συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση.
***
Το ΚΚΕ καθημερινά προειδοποιεί: το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βρεθεί ετοιμοπόλεμο στις 18 Ιούνη. Κι αυτό αναγκαστικά προϋποθέτει ισχυρότερο ΚΚΕ.
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ πλασάρεται, μέσα από το ίδιο το κύριο άρθρο στην χτεσινή «Αυγή» σαν η πολιτική δύναμη που έχει χρέος να γίνει το αμορτισέρ που θα εμποδίσει να «εκραγεί η κοινωνία».
Καθώς η κατάσταση της εργατικής τάξης την επόμενη μέρα των εκλογών προαναγγέλλεται ήδη τραγική μέσα από σημερινά γεγονότα, όπως η πλήρης αδυναμία της εργατικής οικογένειας να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες που αφορούν στην επιβίωσή της, το κρίσιμο είναι σε τι θέση θα βρίσκεται το λαϊκό κίνημα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κάθε επανάπαυση οδηγεί σε τραγωδίες.
Το σύνολο των δυνάμεων του ΚΚΕ προετοιμάζονται ήδη για μάχες που θα αποτρέπουν την τραγωδία, θα ενισχύουν την λαϊκή πάλη. Οσο πιο ισχυρές είναι αυτές οι δυνάμεις και εκλογικά, τόσο καλύτερα για το λαό. Το σίγουρο είναι πως σ' ό,τι αφορά το ΚΚΕ απ' όποια θέση κι αν βρίσκεται, δεν θα παρέχει καμιά πίστωση χρόνου σε όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, για το τσάκισμα, δηλαδή, των εργατών.
Η αγωνία των καπιταλιστών για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα στις 18 Ιούνη πρέπει να αφήνει παγερά αδιάφορη την εργατική τάξη. Και αντίθετα, πρέπει από τώρα να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε η όποια αστική κυβέρνηση προκύψει να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη. Αυτό σημαίνει ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα, ισχυρότερο ΚΚΕ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Απεργούν σήμερα για μισθούς και συμβάσεις

Στις 11.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Οι μεγαλοξενοδόχοι πληρώνουν τους εργαζόμενους ακόμα και πιο χαμηλά από την τιμή που χρεώνουν δωμάτια για μια νύχτα... (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων)
Με 24ωρη απεργία σήμερα στα ξενοδοχεία της Αττικής και στις επιχειρήσεις εστίασης για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων απαντούν οι εργαζόμενοι του κλάδου στην επιθετικότητα των εργοδοτών οι οποίοι κατήγγειλαν σχεδόν ταυτόχρονα και τις τρεις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, απαιτώντας μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Από το πρωί οι εργαζόμενοι μαζί με τα σωματεία τους θα δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης και στη συνέχεια συγκροτημένα από όλα τα ξενοδοχεία θα κατευθυνθούν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.Παραμονές της δύσκολης απεργιακής αναμέτρησης που δίνει ο κλάδος, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε να προσφύγει στον ΟΜΕΔ (!) για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η απόφαση αυτή αποτελεί τουλάχιστον υπονόμευση της σημερινής απεργίας, της οργάνωσης των εργαζομένων και των μετέπειτα απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχθεί, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το συνδικάτο, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας σε δελτίο Τύπου που ενημερώνει για αυτή την απόφαση αξιοποιεί την παρουσία του προέδρου του συνδικάτου στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου - που κλήθηκε λόγω της συμμετοχής του στη διαπαραταξιακή διαπραγματευτική ομάδα - για να προσδώσει στην ενέργεια αυτή ομόφωνο χαρακτήρα.
«Η θέση του Συνδικάτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, την οποία μετέφερε και ο πρόεδρός του στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, είναι η αγωνιστική διεκδίκηση για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, ως μόνη διέξοδο απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εκφράστηκε με την σχεδόν ταυτόχρονη καταγγελία και των τριών συλλογικών συμβάσεων από τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου». Θυμίζει δε ότι μετά το δεύτερο μνημόνιο ο ΟΜΕΔ μπορεί να αποφανθεί μόνο για τους βασικούς μισθούς και πάντα «αφού ληφθούν υπόψη μαζί με τις νομικές διαστάσεις, οι οικονομικές και οι χρηματοπιστωτικές». «Δηλαδή, ξεκαθαρίζει το συνδικάτο, ο ΟΜΕΔ, από όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα κατέληξε ακόμη χειρότερα, καρμανιόλα μισθών και δικαιωμάτων. Θα ήταν αφέλεια αν κάποιος πίστευε ότι η προσφυγή στον ΟΜΕΔ θα φόβιζε τους μεγαλοξενοδόχους, που έχουν πλέον στα χέρια τους όλο εκείνο το νομικό οπλοστάσιο για να σκοτώσουν κάθε προσπάθεια να περισώσουμε τα δικαιώματά μας».
Και καταλήγει: «Μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα. Να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπόθεση των συλλογικών συμβάσεων. Να διεκδικήσουν με την ενότητα και την πάλη τους συλλογικές συμβάσεις χωρίς μειώσεις μισθών».

Ενισχύεται η ανισότιμη προβολή των κομμάτων Δημοσιεύτηκε χτες η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση

Δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας για τους όρους και τις προϋποθέσεις προβολής κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων και υποψηφίων κατά την προεκλογική περίοδο. Στην ΚΥΑ έχει ενσωματωθεί η πρόσφατη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, βάσει της οποίας η κατανομή του χρόνου προβολής στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα γίνεται αναλογικά με την εκλογική δύναμη των κομμάτων, όπως αυτή καταγράφηκε στις εκλογές της 6ης Μάη.
Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ λαμβάνει το 19,574% του συνολικού χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ το 17,425%, το ΠΑΣΟΚ το 13,686%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες το 11,007%, το ΚΚΕ το 8,806%, η Χρυσή Αυγή το 7,238%, η ΔΗΜΑΡ το 6,345%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,043% και ο ΛΑ.Ο.Σ. το 3,011%.
Ο συνολικός χρόνος για τη μετάδοση μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αντιστοιχεί στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ και στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, αντιστοιχεί στο ποσό των 250.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, για την προβολή των κομμάτων που εκπροσωπούνταν στην Βουλή της 6ης Μάη, στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας αντιστοιχεί ποσό περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί στα μη εκπροσωπούμενα στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων με άλλη Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σύμφωνα με απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο δεν ισχύουν οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών, δεδομένου ότι βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, στις εκλογές της 17ης Ιούνη δεν ισχύει ο σταυρός προτίμησης, αλλά η λίστα.
Υπενθυμίζεται ότι με τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Διακομματικής για τις εκλογές, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Π. Μεντρέκας είχε θέσει το ζήτημα της ίσης προβολής των θέσεων και της δραστηριότητας των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και της συμμετοχής τους στις συζητήσεις. Ζήτησε ακόμα τη δραστική περικοπή της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων για τις εκλογές, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να καταργηθεί εντελώς η επιχορήγηση για τις εκλογές στο βαθμό που εξασφαλιστεί η ίση προβολή των κομμάτων.
Πρότεινε επίσης να μην αγοραστεί χρόνος από τα κανάλια για διαφημιστικά σποτ αλλά να υποχρεωθούν να εκχωρήσουν χρόνο δωρεάν στα κόμματα για να προβάλουν τις θέσεις τους. Ζήτησε τέλος να ξεκαθαρίσουν τα κόμματα τη θέση τους γύρω από το ντιμπέιτ και πρότεινε αν γίνει, σ' αυτό να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι ερωτήσεις να είναι κοινές για όλους και οι δημοσιογράφοι να επιλεγούν με ευθύνη της ΕΣΗΕΑ.

ΣΥΡΙΖΑ Συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες

Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν «έκατσε» το σκηνικό της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας που επιχειρήθηκε να στηθεί όταν με έναν -συμπτωματικά;- αξιοσημείωτο συγχρονισμό υπουργείο Εργασίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ ανακίνησαν τα ζητήματα της μετενέργειας και των μειώσεων σε μισθούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασε μέχρι και να ζητωκραυγάζει για την κατάργηση του μνημονίου, εμφανίζεται πως προσγειώνεται ανώμαλα και με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το ΣΕΒ και τους ξενοδόχους επειδή έπραξαν όπως επιτάσσει το ταξικό τους συμφέρον.
«Ο ΣΕΒ (...) και ο σύνδεσμος ξενοδόχων (...) έχουν τη βασική ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας για το πάγωμα της άρσης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων μέχρι τις εκλογές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ευλογάει τα γένια του λέγοντας ότι ο ίδιος «πήρε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το πάγωμα μέχρι τις εκλογές και την κατάργηση μετά από αυτές των αντεργατικών ρυθμίσεων μείωσης μισθών και συντάξεων και βίαιης λήξης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας»! Αλλά και αυτά των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών διαπιστώνοντας «θετική κινητικότητα που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος»! Που, καταλήγει, «συνέβαλαν στο να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την έμπρακτη αμφισβήτηση του μνημονίου»!!!
Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καταγγείλει το μνημόνιο ούτε να πάρει μέτρα που θίγουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεύτερον, αναδεικνύει σε μείζον ένα επιμέρους πρόβλημα, αφού η μετενέργεια είναι παρωνυχίδα μπροστά στη χιονοστιβάδα αντεργατικών μέτρων. Τρίτον, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δάχτυλο για την παρεμπόδιση των μέτρων αυτών. Αντίθετα, μαζί παζαρεύουν μειώσεις μισθών με την εργοδοσία. Τέταρτον, δεν δίνουν καμία προοπτική στους εργαζόμενους, καμία ελπίδα, γιατί ευθυγραμμίζονται πλήρως με την εργοδοσία που πάγιος στόχος της είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

ΒΡΗΚΑΝ ΑΠΑΓΚΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΧΥΛΗ ΑΦΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΕΝ ΝΟΙΆΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣΤΟ ΠΟΙΟ ΦΤΗΝΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ !!

ΚΑΦΕΤΈΡΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΠΟΛΥΤΕΛΕΊΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΝΕΣ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΆΛΗ ΤΥΡΌΠΙΤΑ 1,30 ΠΑΡΑΚΑΛΩ

ΟΛΟΙ Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΗΝ Κυριακή 27- 05- 2012 και ώρα 8:30 μ. μ. στο ξενοδοχείο «ΚΑΒΟΥΡΗΣ»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Κ.Ο.Β. Σκοπέλου ευχαριστεί όλους όσους εμπιστεύτηκαν το ΚΚΕ και με την ψήφο
τους το ανέδειξαν πρώτο κόμμα στο νησί στις εκλογές την 6ης Μαΐου.   
Καλεί τους φίλους και οπαδούς του κόμματος σε συγκέντρωση – συζήτηση για να εκτιμήσουμε
το αποτέλεσμα των εκλογών και να οργανώσουμε από κοινού τη δουλειά μας μπροστά στη νέα
εκλογική μάχη.
Κυριακή 27- 05- 2012 και ώρα 8:30 μ. μ. στο ξενοδοχείο «ΚΑΒΟΥΡΗΣ»
ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ – ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΛΑΟΣ
Κ.Ο.Β. ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΑΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ .ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΤΥΧΙΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΟΧΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΑΝΤΕ ΡΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΟΜΑ Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ !


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Τηλέφωνα: 2424023090, 2424022216, 2424022579
Φαξ: 2424023246
Σκόπελος, 25 Μαΐου 20012
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
για τη μεταφορά της ιλύος της ΕΕΛ Σκοπέλου στον ΧΥΤΑ του Δήμου Σκοπέλου
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σκοπέλου (ΔΕYΑ Σκοπέλου) ενδιαφέρεται να αναθέσει το έργο της μεταφοράς της αφυδατωμένης ιλύος της ΕΕΛ Σκοπέλου στον ΧΥΤΑ του Δήμου Σκοπέλου, με
συγκέντρωση κλειστών προσφορών (πρόχειρος διαγωνισμός) και κριτήριο ανάθεσης την οικονομικά συμφερότερη προσφορά.
1. Αντικείμενο του έργου είναι:
α) Η φόρτωση της ιλύος επί φορτηγού οχήματος. Σημειωτέον ότι η ιλύς είναι συσκευασμένη σε μεγασάκκους διαστάσεων περίπου 0,90 x 0,90 x 1,20 m, βάρους από 500 έως 700 Kg έκαστος. Σε περίπτωση κατά την οποία λόγω φθοράς του υλικού του μεγασάκκου δεν είναι δυνατή η φόρτωσή του, ο Ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει φορτωτή.
β) Η ζύγιση κάθε φορτίου και η παράδοση του ζυγολογίου στην υπηρεσία.
γ) Η εκφόρτωση σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπευθύνων του ΧΥΤΑ
δ) Καθόλη τη διάρκεια της εργασίας ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αποκλειστεί παντελώς η απόρριψη ιλύος ή στραγγιδίων κατά μήκος της διαδρομής μεταξύ σημείων φόρτωσης και εκφόρτωσης.
2. Η συνολική ποσότητα εκτιμάται στους 400 έως 500 τόνους (περίπου 700 μεγασάκκοι) περιεκτικότητας σε στερεά από 15-20%.
3. Η μέγιστη τιμή για τη μεταφορά ορίζεται στα 0,00800 €/Kg βάσει του επισήμου ζυγολογίου του ΧΥΤΑ Σκοπέλου.
4. Πέραν της ποσότητας αυτής ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει τμηματικά, ανάλογα με την
παραγωγή της, με την ίδια τιμή μονάδος, την ιλύ που θα παραχθεί μέχρι και 31.05.2013. Εάν παραστεί ανάγκη μεταφοράς ποσότητας μικρότερης των 8 tn – για ένα και μόνο δρομολόγιο ανά μεταφορική περίοδο – η αμοιβή του δρομολογίου αυτού θα είναι εξήντα ευρώ (60,00 €).
5. Προσφορές δικαιούνται να καταθέσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εργολήπτες δημοσίων έργων ή νομίμως ασκούντες το επάγγελμα του μεταφορέα.
6. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
7. H αμοιβή θα καταβάλλεται τμηματικά μετά την έκδοση του νόμιμου παραστατικού (Απόδειξη ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών). Ο φόρος εισοδήματος βαρύνει τον Ανάδοχο, ο δε ΦΠΑ που αναλογεί βαρύνει την επιχείρηση. Πέραν της αμοιβής και του αναλογούντος ΦΠΑ η επιχείρηση δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση. Η επιχείρηση μονομερώς μπορεί να κάνει περικοπή αμοιβής σε περίπτωση που το εκτελούμενο έργο δεν γίνεται κανονικά.
8. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μέχρι την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 και ώρα 14.30 (ώρα αποσφράγισης των φακέλων) να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας στα γραφεία της επιχείρησης την προσφορά τους σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη: «Προσφορά για τη μεταφορά ιλύος της ΕΕΛ Σκοπέλου».
9. Η προσφορά θα απευθύνεται στη ΔΕΥΑ Σκοπέλου και πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:
α) Αποδεικτικό της νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του μεταφορέα ή εργολήπτη δημοσίων έργων.
β) Υπεύθυνη Δήλωση ότι έλαβαν γνώση και αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους όρους της παρούσας.
γ) Την προσφερόμενη τιμή για τη μεταφορά ανά μονάδα βάρους.
10. Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν από την Επιτροπή Προμηθειών που έχει συσταθεί με απόφαση του ΔΣ, η οποία θα αναδείξει τον ανάδοχο και θα ενημερώσει σχετικά το ΔΣ σύμφωνα με το άρθρο 7.5 του Κανονισμού Προμηθειών της ΔΕΥΑ Σκοπέλου.
11. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν αντίγραφο της προκήρυξης από τα γραφεία της ΔΕYΑ Σκοπέλου, Σκόπελος 370 03, τηλέφωνο: 24240 22 216, τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Αθανάσιος Δ. Φαδάκης

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου