Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Οταν βλέπεις γεμάτο μαγαζί, μην απορείς γιατί το δικό σου είναι άδειο. Κάποια λάθη κάνεις. Γέμισέ το κι εσύ το φετεινό καλοκαίρι.

          Η δηµιουργία νέων προτύπων εστίασης βασισµένης πάνω στην τοπική παραδοσιακή  µεσογειακή κουζίνα, απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας από  µέρους των ιδιοκτητών του τοµέα εστίασης και εκπαίδευση του προσωπικού. Δες τι κάνει ο ΠΑΣΚΕΔΙ για σένα και το προσωπικό σου.  Η Ελλάδα θεωρείται πλέον ακριβός τουριστικός προορισµός.  Το κόστος διατροφής για τους επισκέπτες είναι ιδιαίτερα υψηλό και οι προσφερόµενες υπηρεσίες πολύ χαµηλά,  δηµιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις και πολύ χαµηλή αξία υπηρεσιών,  για τις τιµές που χρεώνεται ο πελάτης.  Η εκπαίδευση τόσο των ιδιοκτητών όσο και των υπαλλήλων,  στον τοµέα εστίασης,  δεν κοστίζει αλλά παράλληλα µπορεί να δηµιουργήσει αυξανόµενες υπεραξίες υπηρεσιών, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ικανοποίηση των πελατών.  Η εκπαίδευση,  ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του γαστρονοµικού τουρισµού, παραδειγµατικά µπορεί να γίνει στους πιο κάτω τοµείς και αφορά:


Α) ΤΟΥΣ Ι∆ΙΟΚΤΗΤΕΣ

Επιλογή ειδικευµένου προσωπικού σάλας
          Το  µεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι ίδιοι οι επιχειρηµατίες είναι η επιλογή ανειδίκευτου προσωπικού σάλας ή κουζίνας, µε αποτέλεσµα ναι µεν να έχουν χαµηλό λειτουργικό κόστος αλλά  µακροπρόθεσµα, η δυσαρέσκεια του πελάτη από την κακή εξυπηρέτηση και ποιότητα, να λειτουργεί τελικά αρνητικά για την επιχείρηση, οδηγώντας τη σε µία φθίνουσα πορεία.
          Χρήση του διαδικτύου  µε site της επιχείρησης σε δυο γλώσσες, µε όλα τα βασικά πληροφοριακά, λειτουργικά στοιχεία και έµφαση στο  µενού και την παρουσίαση της φιλοσοφίας της επιχείρησης στον τοµέα εστίασης.
Οι περισσότεροι πελάτες πριν επισκεφτούν κάποια περιοχή,  φροντίζουν να ενηµερώνονται τόσο για τα αξιοθέατα όσο και για τα εστιατόρια, τοπικές σπεσιαλιτέ τοπικά παραδοσιακά προϊόντα κλπ. Η παρουσίαση του εστιατορίου, η θέση του, η χρήση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων και το µενού µαζί µε παρουσίαση πιάτων λειτουργούν θετικά στην πρώτη επικοινωνία του επισκέπτη.  Ίσως εάν βρει αισθητικά και πληροφοριακά ικανοποιητικό το site να επισκεφτεί το εστιατόριο.  Ο ΠΑΣΚΕΔΙ, σας έχει την πλέον δυνατή και οικονομικότατη πρόταση για δυναμική ιστοσελίδα, που μπορείτε φυσικά να δείτε υπόδειγμα και στο site μας. Δε νοείται σήμερα, που η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, εμείς να μένουμε στάσιμοι. Μην μου πει κανείς ότι έχω σελίδα στο facebook, διότι άλλη δουλειά κάνει εκείνη και άλλη η κανονική ιστοσελίδα, που πατώντας κάποιος στην αναζήτηση της google, να βγαίνει πρώτο το μαγαζί σου, σοβαρό και αξιοπρεπές, χωρίς τα χαχαχα και χουχουχου του facebook. Δεν αναλογίζεστε γιατί όλες οι εταιρίες που είναι στο facebook, έχουν και τις κανονικές ιστοσελίδες τους;
Σωστή διαχείριση, κοστολόγιο, τεχνικές πωλήσεων, µάρκετινγκ.
          Η διαχείριση αφορά την επιλογή των α’  υλών,  τον όγκο των παραγγελιών, την σωστή διαχείριση του προσωπικού, την παραγωγή της κουζίνας, προβλέψεις εσόδων–εξόδων, αποθήκες, απογραφές κλπ.
Η σωστή κοστολόγηση των πιάτων λαµβάνοντας υπ’  όψη τα τεστ απόδοσης των α’ υλών  µας καθοδηγεί στην σωστότερη διαµόρφωση της προβλεπόμενης  τιµής πώλησης.  Μας δείχνει επίσης το περιθώριο κέρδους,  το οποίο  µπορεί να διαµορφωθεί ανάλογα για ειδικές περιπτώσεις,  όπως π.χ σε  µεγάλα γκρουπς πελατών και σε  µαζικές εστιάσεις.
          Οι τεχνικές πωλήσεων  µας δίνουν την δυνατότητα να κατευθύνουµε έµµεσα τις επιλογές των πελατών, όχι απαραίτητα στα ακριβότερα πιάτα, αλλά σε αυτά που  µας αφήνουν  µεγαλύτερο περιθώριο ακαθάριστου κέρδους. Φυσικά οι τεχνικές πωλήσεων αφορούν και την εκπαίδευση του προσωπικού στη σάλα,  το οποίο θα πρέπει να ενηµερώνεται άµεσα για τις προτεραιότητες που έχουµε θέσει στις πωλήσεις µας.
∆ιαµόρφωση αυτόνοµης προσωπικότητας για την δηµιουργία κατάλληλης εικόνας, για καλύτερη αναγνωρισιµότητα απέναντι στον ανταγωνισµό.
          Σε πάρα πολλές περιπτώσεις συµβαίνει πολλά καταστήµατα να αντιγράφουν το πιο επιτυχηµένο της περιοχής.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να χάνουν την προσωπικότητά τους και να είναι πάντα ουραγοί στις εξελίξεις. Η δηµιουργία πρωτότυπων πιάτων και η έµφαση σ’ αυτό που αντικειµενικά µπορούµε να κάνουµε καλύτερα, µας δίνει την δυνατότητα να διαφοροποιηθούµε ασχέτως εάν η βάση της κουζίνας είναι η ίδια.  Οι γκουρού του εστιατορικού  µάρκετινγκ αναφέρουν πώς δεν πρέπει απλώς να είσαι πολύ καλός σ’  αυτό που προσφέρεις στον πελάτη. Πρέπει να είσαι µοναδικός.  
Σωστή επικοινωνία  µε τους πελάτες  µέσα από την κάρτα του  µενού που θεωρείται βασικό εργαλείο πωλήσεων. 
          Πολλές φορές αφήνουµε την διαδικασία των πωλήσεων στο προσωπικό της σάλας.  Οι πωλήσεις είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό για να αφεθεί στη διάθεση προσωπικού,  που δεν είναι εκπαιδευµένο και τις περισσότερες φορές ικανό µόνο να µεταφέρει πιάτα από την κουζίνα προς τον πελάτη. Η κάρτα λοιπόν θα πρέπει σήµερα να καλύπτει την απουσία σωστών επαγγελµατιών στο σέρβις.  Θα πρέπει να είναι γραµµένη σε γλώσσα εύκολα κατανοητή από τον πελάτη, περιγραφική τόσο όσο χρειάζεται να σχηµατίσει ο πελάτης την βασική εικόνα του πιάτου στο µυαλό του, κάτι που τελικά θα τον βοηθήσει να κάνει πιο εύκολα και γρήγορα τις επιλογές του.  Η σωστή καταγραφή των πιάτων δίνει την δυνατότητα καλής επικοινωνίας  µε τον πελάτη, λιγότερα λάθη και παρεξηγήσεις, ταχύτητα στην επιλογή των πιάτων και λήψη της παραγγελίας.
Στήσιµο της κάρτας  µε τέτοιο τρόπο ώστε διακριτικά να επιβάλλουµε πωλήσεις που επιθυµούµε.
          Μέσα από  µελέτες έχει αποδειχτεί ότι ο  µέσος άνθρωπος ανοίγοντας ένα έντυπο έχει συγκεκριµένη συµπεριφορά.  Τα  µάτια του εστιάζουν σε βασικά σηµεία του εντύπου. Με τον ίδιο τρόπο εστιάζουν και οι πελάτες στον κατάλογο.  Τα σηµεία εστίασης των πελατών στον κατάλογο είναι γνωστά και χρησιµοποιούνται για να επιβληθούν έµµεσα στους πελάτες πιάτα τα οποία θέλουµε να πουλήσουµε,  γιατί  µας φέρνουν συγκριτικά µε τα υπόλοιπα µεγαλύτερα ακαθάριστα κέρδη.
∆ιαχείριση προµηθειών και πρώτων υλών.
          Επιλέγουµε πρώτες ύλες και προµηθευτές, ποιοτική και ποσοτική παραλαβή παραγγελιών,  πότε πρέπει να παραγγέλνουµε ανάλογα  µε τα  υπάρχοντα αποθέµατα στην αποθήκη,  συντήρηση των πρώτων υλών κλπ.) Επαφή  µε τις νέες τάσεις και τεχνολογίες στην  µαγειρική και την γαστρονοµία. (Νέοι τρόποι  µαγειρέµατος,  συντήρησης,  αναγέννησης ήδη παρασκευασµένων φαγητών, εξέλιξη της τεχνολογίας σε  µηχανήµατα κουζίνας κλπ)
ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
          Γνώση και εφαρµογή του  µοντέλου της  µεσογειακής διατροφής  µέσα στην επαγγελµατική κουζίνα.  Γνώση των  µεσογειακών α’  υλών,  διατροφική τους αξία,  χειρισµός και συµπεριφορά των υλικών  µέσα από τις διάφορες  µεθόδους µαγειρέµατος, γευστικοί συνδυασµοί, δηµιουργία πιάτων ανάλογα µε την εποχικότητα των συστατικών.
 Σωστή επαγγελµατική συµπεριφορά στον χειρισµό,  προετοιµασία και παρασκευή των εδεσµάτων βάσει των προτύπων h.a.c.c.p. που επιβάλλει ο ΕΦΕΤ. (Βάσει των προδιαγραφών υγιεινής που ορίζει δηλαδή ο νόµος) Παρουσίαση εδεσµάτων µε προοπτική την αισθητική αναβάθµισής τους. Η εικόνα του πιάτου,  τα χρώµατα που περιέχει,  οι γεωµετρικές φόρµες των συστατικών του πιάτου και πώς αυτά είναι τοποθετηµένα στο πιάτο, παίζουν πολλές φορές ρόλο στην επιλογή ή απόρριψη κάποιου πιάτου από τον πελάτη.  Πολλοί πελάτες πριν δώσουν παραγγελία παρακολουθούν τους σερβιτόρους οι οποίοι  µεταφέρουν πιάτα από την κουζίνα σε άλλα τραπέζια. Εάν κάποιο πιάτο τους τραβήξει την προσοχή αρχίζουν τις ερωτήσεις και προσπαθούν να το εντοπίσουν  µέσα στον κατάλογο.  Το συγκεκριµένο πιάτο εάν ταιριάζει γευστικά  µε τις προτιµήσεις τους έχει πλέον πωληθεί.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΛΑΣ
Σωστή παρουσίαση και προσωπική υγιεινή.  
          Καθαρά ρούχα,  δροσερή αναπνοή,  η αύρα της δροσιάς και της καθαριότητας που ο καθένας προσωπικά από εµάς φέρει πάνω του, είναι ενδείξεις πολιτισµού και σωστής προσωπικής περιποίησης. Βασικά λοιπόν χαρακτηριστικά του σερβιτόρου,  ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο να προσεγγίσει τον πελάτη και να τον εξυπηρετήσει και να του πουλήσει αυτά που διαθέτει η επιχείρηση. Το προσωπικό στη σάλα αντικατοπτρίζει, µε την σωστή παρουσίαση και συµπεριφορά του,  την φιλοσοφία ή την εικόνα που ο επιχειρηµατίας θέλει να περάσει στον πελάτη του.
Τρόποι υποδοχής, εξυπηρέτησης και επικοινωνίας µε τον πελάτη.  
1. Η συµπεριφορά του προσωπικού,  είναι ο σηµαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τη γνώµη του πελάτη για την ποιότητα και την αξία ενός εστιατορίου.  Από την πρώτη προσέγγιση που κάνει ο υπάλληλος του εστιατορίου στον υποψήφιο ή εν δυνάµει πελάτη, έχει κερδίσει κατά το ήµισυ ή έχει χάσει τελείως τις εντυπώσεις. ∆ιακριτικότητα, σοβαρότητα, ευγένεια,  διάθεση για εξυπηρέτηση,  ανεξάρτητα από την πώληση, χαµόγελο,  άµεσες και σωστές πληροφορίες,  σεβασµός στην οντότητα του πελάτη ανεξάρτητα από ηλικία,  φύλο,  εθνικότητα,  θεωρούνται βασικά στοιχεία επαγγελµατικής συµπεριφοράς άµεσα αντιληπτά από τον πελάτη,  δυνάµενα να δηµιουργήσουν  µια σχέση αξιοπιστίας και εµπιστοσύνης.

2. Γνώση των πιάτων,  σωστή πληροφόρηση,  πωλήσεις  µέσα από την δυνατότητα προτάσεων.
Βασικά στοιχεία που συνηγορούν  µεταξύ άλλων στην αύξηση της κατανάλωσης και εµπορικής απόδοσης του εστιατορίου.
3) Γνώση οινολογίας και προτάσεις για συνδυασµούς γεύσεων πιάτων, κρασιών. (Γνώση των ποικιλιών,  οινοποίησης,  γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του κάθε κρασιού που υπάρχει στην κάρτα και βάσει των χαρακτηριστικών του,  πώς συνδυάζεται σαν ολοκληρωµένη γευστική πρόταση µε τα πιάτα της κάρτας).
4. Γνώση των τοπικών υλικών, περιγραφή τους, γνώση και προώθηση των τοπικών πιάτων, έµφαση στη χρήση αγνών υλικών.
5. Σωστή διαδικασία σερβιρίσµατος.
           Όταν ο σερβιτόρος δεν  µεταφέρει σωστά τα πιάτα στον πελάτη ή τα αφήνει στο πάσο για αρκετή ώρα µε αποτέλεσµα να κρυώνει το φαγητό, το σίγουρο είναι ότι ο τελικός αποδέκτης θα  µείνει απογοητευµένος από την επιλογή του εστιατορίου που έκανε.
 ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ,  ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟ∆ΙΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Η ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
1. Ενηµέρωση των επιχειρηµατιών για ειδικά προγράµµατα επιµόρφωσης και ενηµέρωσης (π.χ.  υγιεινής στα πλαίσια του προγράµµατος haccp, επιχειρηµατικότητας κ.ά).
2. Επικρότηση πρωτοβουλιών .
3. ∆ιοργάνωση τοπικών φεστιβάλ γαστρονοµίας για τη διάδοση παραδοσιακών συνταγών και προϊόντων.
Μέσα από τις σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας οι καταναλωτές θα γνωρίσουν τα προϊόντα  µικρών παραγωγών και θα ενισχυθεί η προσπάθεια των επιχειρηµατιών εστίασης για προσφορά αγνών πρώτων υλών.
4. Υποστήριξη των  µικρών τοπικών παραγωγών και οινοπαραγωγών,  έτσι ώστε να  µην εκτοπίζονται από τις  µεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τροφίµων και ποτών. Αναµφίβολα η παρακίνηση για τη διάθεση τοπικών προϊόντων από τα εστιατόρια,  τα cafes  ή τα ξενοδοχεία,  έστω και  µε υψηλότερο κόστος, αναβαθµίζει το τουριστικό προϊόν  µίας περιοχής και συµβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.
5. Επιβράβευση,  από τους τοπικούς φορείς,  των εστιατορίων και τουριστικών  µονάδων εστίασης, µε βάση τον υποδειγµατικό τρόπο λειτουργίας τους και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών προς τους πελάτες.
6.  Έκδοση και δωρεάν διανοµή τοπικών τουριστικών γαστρονοµικών οδηγών, έτσι ώστε ο καταναλωτής – ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο – να µπορεί να πληροφορηθεί,  πού  µπορεί να γευτεί ποιοτικά την τοπική κουζίνα και να γνωρίσει τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου που επισκέπτεται.
Η εκπαίδευση φυσικά είναι ένα κοµµάτι που αφορά ευρύτερα την εστίαση.
          Για να λειτουργήσουν όλα συνδυαστικά  µε τον καλύτερο τρόπο απαιτείται φυσικά και η απαραίτητη υποδοµή σε κτίρια,  πρόσβαση,  εγκαταστάσεις,  εξοπλισµό. Όλα συµβάλλουν κατάλληλα για να δηµιουργηθεί η εικόνα της επιχείρησης,  µέσω της οποίας θέλουµε να προσεγγίσουµε τον µελλοντικό µας πελάτη. Μέσα από την εικόνα που θέλουµε να προβάλλουµε, αντικατοπτρίζεται η φιλοσοφία µας,  ο τρόπος  µε τον οποίο αντιµετωπίζουµε τον πελάτη,  η αισθητική  µας,  η ένταξή  µας σε ένα σωστό επαγγελµατικό πλαίσιο,  ο σεβασµός  µας στο χώρο και το περιβάλλον διότι συνήθως οι πελάτες του γαστρονοµικού τουρισµού είναι ιδιαίτερα συνειδητοποιηµένοι περιβαλλοντολογικά. Το σηµαντικότερο όλων είναι ότι όλοι  µαζί,  ανεξαρτήτως της θέσης που κατέχουµε σε αυτήν την πυραµίδα που λέγεται εστίαση,  θα πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι η καλύτερη πρέσβειρα για τον ελληνικό τουρισµό και την διάδοση της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας µας είναι η γαστρονοµία!
Ας επικεντρωθούµε όλοι στην προώθηση και ανάπτυξή της  µέσω σωστών τρόπων και σωστά εκπαιδευµένων ανθρώπων, θέτοντας ως υψηλό στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσµιο πρότυπο γαστρονοµικού τουριστικού προορισµού!

ΕΓΕΡΘΗΤΙ!!!!!!!!!

          Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, σε Δελτίο Τύπου που έστειλε σε όλα τα ΜΜΕ, αποκαλούσε τους πολιτικούς ‘’Νεοδημαρπάχτρες και Σοσιαληστές’’, ρίχνοντάς τους ‘’πόρτα’’ από όλα τα μαγαζιά του κλάδου. Έκτοτε, χωρίς να αλλάξουμε τίποτε από αυτά που είπαμε, διατηρήσαμε σταθερές απόψεις και ιδέες.
Θεωρούμε βέβαιο πως στις πρόσφατες εκλογές της 6ης Μαϊου¨ φάγανε ‘’πόρτα’’ κι απ’ τον Λαό.

          Ήταν επόμενο, μετά απ’ αυτό, πως κάποια νέα πολιτική Δύναμη θα ανέτειλε. Αυτή ήταν η Χρυσή Αυγή. Ποιος την έφερε; Ποιος την ανέδειξε; Μα είναι απλό. Η ανυπαρξία τους, οι ψευτιές τους, οι κλεψιές τους, το πούλημα της πατρίδος, των ιδανικών, των ηθών και εθίμων, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της οικογένειας, της θρησκείας, της παιδείας, της υγείας και προπάντων της Δημοκρατίας της Ελλάδος κι όχι της πάρτης τους.

          Εσείς κ.κ. Δημοσιογράφοι που ήσασταν 37 χρόνια; Ζούσατε σε άλλη Χώρα; Δεν τα βλέπατε όλα αυτά που γίνονταν; Ή μήπως επειδή συμμετείχατε κι εσείς στο τσιμπούσι την κάνατε την δουλειά γαργάρα; Μας δώσανε έναν Τσοχατζόπουλο κι αυτό ήταν; Τα άλλα πρωτοκλασάτα ονόματα που είναι; Ή μήπως ήταν κουλοί αυτοί και δεν μπορούσαν να βουτήξουν στους λέβητες με το μέλι; Άσε που και χωρίς χέρια να ήταν, με τα ποδάρια θα βούταγαν.
Τώρα στα ξαφνικά, γενήκατε όλοι πατριώτες ορέ και σας πειράζουν μόνο οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής;
          Σας πείραξε το ‘’εγέρθητι’’. Κι αυτοί θα σας πουν κι εμάς ρε μας πείραζε το ‘’ρίχτα μου και κάνω μόκο’’, αλλά εσείς τα παίρνατε χοντρά. Σας πείραξε ο χαιρετισμός. Κι αυτοί θα σας πουν, ναι ρε μάγκες, καλύτερα το χέρι ψηλά, παρά κάτω απ’ το τραπέζι ή μέσα στο μέλι.

          Εγέρθητι ρεεεεεεε!!! Όλος ο Λαός εγέρθητι, μας γονάτησαν. Εγέρθητι!!!

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων


Ν. Λυγερός
 Στην εφήμερη ζωή μας σπάνια ξέρουμε αν ένας αγώνας αξίζει. Παλεύουμε από ανάγκη δίχως να γνωρίζουμε αν υπάρχει ένα αξιολογικό στοιχείο που αποδεικνύει με έναν αντικειμενικό τρόπο την ορθολογία της στάσης μας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας ανήκει σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η ανθρωπιά αγγίζει άμεσα την ανθρωπότητα. Ο αγώνας αυτός έχει αξία ανεξάρτητα από τους αγωνιστές του. Όταν ένας ολόκληρος λαός έπεσε θύμα της απανθρωπιάς, είναι η ίδια η ανθρωπότητα που πληγώθηκε. Το ίδιο ισχύει και για τη γενοκτονία των Ποντίων. Δεν είναι μόνο ένα τοπικό πρόβλημα που αφορά μια μειονότητα. Ο Πόντος ως ελληνικό στοιχείο και ως ακριτική οντότητα του πολιτισμού μας είναι μια από τις ιδιομορφίες που χαρακτηρίζει την πολλαπλότητά μας. Συνεπώς δεν πρέπει να απομονώσουμε το Ποντιακό ούτε ως ιστορικό γεγονός ούτε ως στρατηγικό στόχο. Αντιθέτως πρέπει να ενσωματώσουμε την τεχνογνωσία που έχουμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το παράδειγμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι και ενδεικτικό και αποτελεσματικό διότι οι ενδιάμεσοι στόχοι που επιτεύχθηκαν δεν οφείλονται σε κρατικούς θεσμούς μα σε lobbies. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1987, η Αρμενία ως κράτος ανεξάρτητο δεν υπήρχε ακόμα. Άρα το κρατικό πλαίσιο δεν είναι απαραίτητο και κατά συνέπεια δεν αποτελεί μια δικαιολογία της αδράνειας. Το παράδειγμα της ευρωπαϊκής αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόβλημα της Ίμβρου το 2004 είναι θεαματικό διότι πολλοί Έλληνες θεωρούσαν ότι ήταν μόνο και μόνο μια από τις χαμένες πατρίδες. Όμως το πιο αποτελεσματικό παράδειγμα στο προσωπικό επίπεδο είναι ο πρόσφατος κυπριακός αγώνας στον τομέα των μαζικών προσφυγών εναντίον της Τουρκίας. Διότι σε αυτό το επίπεδο κάθε πρόσφυγας συμβάλλει στην έμμεση απελευθέρωση της πατρίδας του μετατρέποντας ένα ηθικό και ανθρώπινο πρόβλημα σε ένα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως οικονομικό και στρατηγικό. Μέσω της στρατηγικής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι Κύπριοι απέδειξαν ότι η οικονομία μπορεί να ερμηνευτεί ως η δυναμική της ηθικής. Συνολικά όλα αυτά τα ιστορικά παραδείγματα αποτελούν στην ουσία τα βασικά στοιχεία ενός στρατηγικού mix που με συντονισμένες κινήσεις αποδεικνύει ότι είναι ένα ισχυρό όπλο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων. Οι Πόντιοι δεν είναι μόνοι σε αυτόν τον αγώνα της αναγνώρισης διότι και άλλοι λαοί υπέφεραν και υποφέρουν ακόμα από το διαχρονικό στρατριωτικό καθεστώς της Τουρκίας. Έχουν όμως και εμπειρίες και επιτυχίες σε δύσκολες υποθέσεις και αυτές πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε δυναμικά μέσα σε ένα στρατηγικό πλαίσιο όπου το συναισθηματικό και παραδοσιακό στοιχείο δεν επαρκούν. Αυτός ο αγώνας πρέπει να οργανωθεί και σε ατομικό επίπεδο με τις προσφυγές αλλά και μέσω εξειδικευμένων lobbies στο ομαδικό επίπεδο.

Καταγγελία για τις εκλογές στο σωματείο μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας”

Το παρακάτω κείμενο αφορά καταγγελία συνδικαλιστικής παράταξης που συμμετέχει στις εκλογές του κλαδικού σωματείου ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ του οποίου η διοίκηση ελέγχεται από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Η ΕΑΚ απέσυρε τελικά το ψηφοδέλτιότ ης από την εκλογική διαδικασία για λόγους που αναφέρει παρακάτω, ζητώντας παράλληλα την επανάληψη των εκλογών.
Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές σε “ταξικά” συνδικάτα οι μέθοδοι αλλαγής των συσχετισμών δεν διαφέρουν από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί συστηματικά και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Αλλά η σταλινική σχολή έχει υιοθετήσει δεκαετίες τώρα μια ηθική ξένη προς εμάς, ότι δηλ. “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Παρατίθεται η καταγγελία της παράταξης και στο τέλος παρατίθεται ένα απόσπασμα του Τρότσκι για τη διαλεκτική σχέση σκοπού και μέσων από το βιβλίο του “η Ηθική τους και η Ηθική μας”

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εκλογική παρωδία είναι ο ελαφρύτερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη 16 Μάιου σχετικά με την ανάδειξη νέας διοίκησης στο συνδικάτο μέταλλου “Μήτσος Παπαρηγας”
Η Εργατική Αριστερή κίνηση κατέβηκε με δικό της ψηφοδέλτιο πιστεύοντας ότι μέσα από τις μέρες της βαρβαρότητας και της ανήλετης επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη με σκοπό να απολέσει τα δικαιώματα και τα κεκτημένα που με τόσους αγώνες κατέκτησε, κάποιοι θα είχαν κατανοήσει και θα είχαν πάρει τα μηνύματα των καιρών κάνοντας το βήμα που απαιτείται και αφήνοντας πίσω τα μικροκομματικά οφέλη θα έκαναν τα βήματα αυτά που απαιτούνται στη  κατεύθυνση της ανασυγκρότησης των συλλογικών εργατικών οργάνων..
Μια ανασυγκρότηση   ώστε  οι  αηδιασμένοι από την ξεπουλημενη γραφειοκρατία (Γ.Σ.Ε.Ε-Ε.Κ.Β) εργαζόμενοι ή οι απογοητευμένοι από την ηγεμονική στάση του μεγαλοεργολάβου και αποκλειστικού αντιπρόσωπου της ταξικής πάλης (Π.Α.Μ.Ε), αγκαλιάσουν πάλι τα  συνδικάτα-σωματεία ώστε να  πορευτούν μέσα από αυτά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και των απαιτήσεων τους.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν διέψευσαν τις προσδοκίες μας αυτές και έδειξαν για μια φόρα ακόμη ποσό αδίστακτοι είναι κάποιοι προκειμένου να κερδίσουν μερικά εκατοστά εξουσίας. Για να γίνουμε ακριβέστεροι παραθέτουμε τα παρακάτω γεγονότα .
Οι εκλογές αποφασίστηκαν στην γενική συνέλευση που έλαβε χώρα στο χώρο του Ε.Κ.Β. τη 10/5/2012 με ημερομηνίες διεξαγωγής 16/5-19/5(τέσσερις μέρες), επίσης αποφασίστηκε να γίνει περιφορά της κάλπης κατά τη πρώτη μέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Από το σημείο αυτό ξεκινάει η φαρσοκωμωδία που εξελίσσεται ακόμη, μια ανακοίνωση που αναγράφονται τα ωράρια ψηφοδοσιας με την σφραγίδα του συνδικάτου μπαίνει επιλεκτικά σε κάποιους εργασιακούς χώρους. Στην ανακοίνωση αυτή επίσης αναγράφονται οι ώρες περιφοράς της κάλπης (αναφέρεται γενικά ότι θα είναι μεταξύ 10.00-14.30 στην Α’-Β’ Β.Ι.Π.Ε), η εν λόγω ανακοίνωση ποτέ δεν έρχεται σε γνώση του συνδυασμού μας παρ μόνο όταν έχει φτάσει η 12.00 π.μ και η διαδικασία εξελίσσεται,επίσης το μυστικό δρομολόγιο μένει κρυφό ακόμη και από μέλη του απερχόμενου Δ.Σ.
Έτσι κατά την περιφορά του”επιταφίου” στην νεκρώσιμη ακολουθία βρίσκονται μονό μέλη του “ταξικού”ψηφοδελτίου στηριζόμενο  από το Π.Α.ΜΕ.
Τα ευτράπελα όμως συνεχίζονται μιας και από τα τρία μέλη της εφορευτικής στην διαδικασία βρίσκεται μονό ένας, έτσι στο εργοστάσιο “ΣΤΕΦΑΝΟΥ” αναλαμβάνει χρέη γραμματειακής υποστήριξης της εφορευτικής ένας υποψήφιος του συνδυασμού με την ανοχή του δικαστικού εκπροσώπου και η αδιάβλητη διαδικασία ολοκληρώνεται στο Ε.Κ.Β.  όταν για να πραγματοποιηθεί η απογευματινή διαδικασία, η κάλπη εμφανίζεται χωρίς την παρουσία δικαστικού εκπρόσωπου στα χέρια πάλι υποψηφίου του ιδίου συνδυασμού.
Μέτα από όλα αυτά η Εργατική Αριστερή Κίνηση αποφασίζει να αποσύρει τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού, καταγγέλλει  και ζητάει να ακυρωθεί η διαδικασία ώστε να πραγματοποιηθούν εκ νέου με τους όρους της ισονομίας των υποψηφίων συνδυασμών επαναληπτικές εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Υ.Γ.
Τα μέλη της Ε.Α.Κ έχοντας πραγματική εργατική συνείδηση δεν θα προσφύγουν στην αστική δικαιοσύνη για ότι καταγγέλλουν ώστε να επαναληφθεί η ψηφοφορία, αφού πιστεύουν ότι οι εργατικές διαφορές δεν λύνονται στα αστικά δικαστήρια, καλούν όμως έστω και την ύστατη στιγμή το συνδικάτο να σεβαστεί το εαυτό του και ότι εκπροσωπεί, να ακυρώσει την διαδικασία και να προχωρήσει σε νέα.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν συγχαίρει εκ των προτέρων το στηριζόμενο από το Π.Α.Μ.Ε. συνδυασμό για την μεγάλη “ταξική” του νίκη και αφήνει στη κρίση των εργαζομένων να δουν πως αντιλαμβάνονται κάποιοι τα πράγματα και ποιους θεωρούν αντιπάλους μέσα στο κίνημα.
ΟΥΤΕ Γ.Σ.Ε.Ε – ΟΥΤΕ ΚΑΙ Π.Α.ΜΕ. ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ.
Το απόσπασμα του Λ. Τρότσκι

Δια­λε­κτι­κή Αλ­λη­λε­ξάρ­τη­ση Σκο­πού και Μέ­σων

Έ­να μέ­σο μπο­ρεί να δι­καιο­λο­γη­θεί μό­νο α­πό το σκο­πό του. Μα ο σκο­πός, με τη σει­ρά του, χρειά­ζε­ται να δι­καιο­λο­γη­θεί κι αυ­τός. Α­πό την ά­πο­ψη του μαρ­ξι­σμού, που εκ­φρά­ζει τα ι­στο­ρι­κά συμ­φέ­ρο­ντα του προ­λε­τα­ριά­του, ο σκο­πός δι­καιο­λο­γεί­ται αν ο­δη­γεί στην αύ­ξη­ση της κυ­ριαρ­χί­ας της αν­θρω­πό­τη­τας πά­νω στη Φύ­ση και στην κα­τάρ­γη­ση της κυ­ριαρ­χί­ας του αν­θρώ­που πά­νω στον άν­θρωπο.
«Μ’ αυ­τό θέ­λε­τε να πεί­τε ό­τι στην ε­πι­δί­ω­ξη αυ­τού του σκο­πού το κα­θε­τί ε­πι­τρέ­πε­ται;», ρω­τά­ει σαρ­κα­στι­κά ο φι­λι­σταί­ος, α­πο­δεί­χνο­ντας ό­τι δεν κα­τά­λα­βε τί­πο­τα. Ε­πι­τρέ­πε­ται, α­πα­ντά­με, μό­νο ε­κεί­νο που πραγ­μα­τι­κά ο­δη­γεί στην α­πε­λευ­θέ­ρω­ση της αν­θρωπότητας. Κι α­φού αυ­τός ο σκο­πός μπο­ρεί να ολο­κλη­ρω­θεί μό­νο με την ε­πα­νά­στα­ση, η α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή η­θι­κή του προ­λε­τα­ριά­του εί­ναι α­να­γκα­στι­κά προι­κι­σμέ­νη μ’ έ­ναν ε­πα­να­στα­τι­κό χα­ρακτήρα. Α­ντι­τί­θε­ται α­συμ­φι­λί­ω­τα ό­χι μο­νά­χα στο θρη­σκευ­τι­κό δόγ­μα, αλ­λά και στα κά­θε εί­δους ι­δε­ο­λο­γι­κά φε­τίχ, τους φι­λο­σο­φι­κούς αυ­τούς χω­ρο­φύ­λα­κες της άρ­χου­σας τά­ξης. Συ­νά­γει τους κα­νό­νες της συ­μπε­ρι­φο­ράς του α­πό τους νό­μους α­νά­πτυ­ξης της κοι­νω­νί­ας, και πρω­ταρ­χι­κά α­πό την πά­λη των τά­ξε­ων, που εί­ναι ο νό­μος ό­λων των νό­μων.
Αλ­λά ο η­θι­κο­λό­γος ε­πι­μέ­νει: «Αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι στον τα­ξι­κό α­γώ­να ε­νά­ντια στους κα­πι­τα­λι­στές ε­πι­τρέ­πο­νται ό­λα τα μέ­σα: το ψέ­μα, η συ­νω­μο­σί­α, η προ­δο­σί­α, ο φό­νος και ού­τω κα­θε­ξής;». Ε­πι­τρε­πό­με­να και α­να­γκαί­α, α­πα­ντά­με, εί­ναι ε­κεί­να και μό­νο ε­κεί­να τα μέ­σα που συ­νε­νώ­νουν το ε­πα­να­στα­τι­κό προ­λε­τα­ριά­το, γε­μί­ζουν την καρ­διά του με α­συμ­φι­λί­ω­τη ε­χθρό­τη­τα στην κα­τα­πί­ε­ση, του δι­δά­σκουν την πε­ρι­φρό­νη­ση στην ε­πί­ση­μη η­θι­κή και τα δη­μο­κρα­τι­κά της φε­ρέ­φω­να, το δια­πο­τί­ζουν με τη συ­νεί­δη­ση της ι­στο­ρι­κής του α­πο­στο­λής και δυ­να­μώ­νουν το θάρ­ρος του και το πνεύ­μα αυ­το­θυ­σί­ας στον αγώ­να. Απ’ αυ­τά α­κρι­βώς βγαί­νει ό­τι δεν ε­πι­τρέ­πο­νται ό­λα τα μέ­σα. Ό­ταν λέ­με πώς ο σκο­πός α­γιά­ζει τα μέ­σα, τό­τε το συ­μπέ­ρα­σμα που βγαί­νει για μας εί­ναι ό­τι ο με­γά­λος ε­πα­να­στα­τι­κός σκο­πός α­πο­κρού­ει πε­ρι­φρο­νη­τι­κά ε­κεί­να τα χυ­δαί­α μέ­σα και τους τρό­πους που στρέ­φουν έ­να τμή­μα της ερ­γα­τι­κής τά­ξης ε­νά­ντια σ’ άλ­λα τμή­μα­τα της, ή που ε­πι­χει­ρούν να κά­νουν τις μά­ζες ευ­τυ­χι­σμέ­νες χω­ρίς τη δι­κή τους συμ­με­το­χή, ή ε­λατ­τώ­νουν την πί­στη των μα­ζών στον ε­αυ­τό τους και στην ορ­γά­νω­σή τους, α­ντι­κα­θι­στώ­ντας την με τη λα­τρεί­α των «αρ­χη­γών». Πρω­ταρ­χι­κά και α­συμ­φι­λί­ω­τα, η ε­πα­να­στα­τι­κή η­θι­κή α­πορ­ρί­πτει τη δου­λο­πρέ­πεια α­πέ­να­ντι στην μπουρ­ζουα­ζί­α και την υ­πε­ρο­ψί­α α­πέ­ναντι στους ερ­γα­ζό­με­νους, δη­λα­δή α­πορ­ρί­πτει ε­κεί­να τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά στα ο­ποί­α οι μι­κρο­α­στοί σχο­λα­στι­κοί και η­θι­κο­λό­γοι εί­ναι βου­τηγ­μέ­νοι ως το λαιμό.
Τα κρι­τή­ρια αυ­τά δεν προ­σφέ­ρουν, φυ­σι­κά, μια έ­τοι­μη α­πά­ντη­ση στο ε­ρώ­τη­μα τι ε­πι­τρέ­πε­ται και τι δεν ε­πι­τρέ­πε­ται σε κά­θε ι­διαί­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση. Δεν μπο­ρεί να υ­πάρ­χουν τέ­τοιες αυ­τό­μα­τες α­πα­ντή­σεις. Τα προ­βλή­μα­τα της ε­πα­να­στα­τι­κής η­θι­κής εί­ναι συ­νυ­φα­σμέ­να με τα προ­βλή­μα­τα της ε­πα­να­στα­τι­κής στρα­τη­γι­κής και τα­κτικής. Η ζω­ντα­νή πεί­ρα του κι­νή­μα­τος κά­τω α­πό το φως της θε­ω­ρί­ας προ­σφέ­ρει τη σω­στή α­πά­ντη­ση σε αυ­τά τα προ­βλή­μα­τα.
Για το δια­λε­κτι­κό υ­λι­σμό δεν υ­πάρ­χει δυ­ϊ­σμός α­νά­με­σα στα μέ­σα και το σκοπό. Ο σκο­πός α­πορ­ρέ­ει φυ­σιο­λο­γι­κά α­πό το ι­στο­ρι­κό κί­νη­μα. Ορ­γα­νι­κά τα μέ­σα εί­ναι υ­πο­ταγ­μέ­να στο σκοπό. Ο ά­με­σος σκο­πός γί­νε­ται το μέ­σο για έ­να πα­ρα­πέ­ρα σκοπό. Στο θε­α­τρι­κό του έρ­γο «Φρα­ντς φον Ζίκι­γκεν» ο Φερ­ντι­νά­ντ Λα­σά­λ βά­ζει τα πα­ρα­κά­τω λό­για στο στό­μα ε­νός α­πό τους ή­ρω­ές του:
«Δείξε μου το σκοπό, μα δείξε και το δρόμο.
Τόσο σφιχτοδεμένος είναι ο δρόμος με το σκοπό,
Που η αλλαγή του ενός σημαίνει αλλαγή και τ’ άλ­λου,
Κι οι νέοι δρόμοι πάντα νέους σκοπούς ανοίγουν».
Οι στί­χοι του Λα­σά­λ κά­θε άλ­λο πα­ρά τέ­λειοι εί­ναι. Και το χει­ρό­τε­ρο εί­ναι ό­τι στην πρα­κτι­κή πο­λι­τι­κή ο ί­διος ο Λα­σά­λ ξέ­φυ­γε α­πό το πα­ρα­πά­νω α­ξί­ω­μα –εί­ναι αρ­κε­τό να θυ­μη­θού­με ό­τι έ­φτα­σε στο ση­μεί­ο να κά­νει μυ­στι­κές συμ­φω­νί­ες με τον Μπί­σμαρ­κ! Μα η δια­λε­κτι­κή αλ­λη­λε­ξάρ­τη­ση α­νά­με­σα στα μέ­σα και το σκο­πό εκ­φρά­ζε­ται ο­λό­τε­λα σω­στά στους πα­ρα­πά­νω στί­χους. Πρέ­πει να σπαρ­θούν σπό­ροι στα­ριού για να φυ­τρώ­σουν στάχυα.
Η α­το­μι­κή τρο­μο­κρα­τί­α, λό­γου χά­ρη, ε­πι­τρέ­πε­ται ή δεν ε­πι­τρέ­πε­ται α­πό την ά­πο­ψη της «κα­θα­ρής η­θι­κής»; Στην α­φη­ρη­μέ­νη αυ­τή μορ­φή το ζή­τη­μα δεν υ­πάρ­χει κα­θό­λου για μας. Ο συ­ντη­ρη­τι­κός Ελβετός μπουρ­ζουάς α­κό­μα και τώ­ρα ε­γκω­μιά­ζει δη­μό­σια τον τρο­μο­κρά­τη Γου­λιέλ­μο Τέλο. Οι συ­μπά­θειές μας στρέ­φο­νται α­μέ­ρι­στα προς τους Ιρ­λαν­δούς, Ρώ­σους, Πο­λω­νούς ή Ιν­δούς τρο­μο­κρά­τες στον α­γώ­να τους ε­νά­ντια στην ε­θνι­κή και πο­λι­τι­κή κα­ταπίεση. Ο δο­λο­φο­νη­μέ­νος Κί­ροφ, έ­νας βά­ναυ­σος σα­τρά­πης, δεν γεν­νά­ει κα­μιά συ­μπάθεια. Η σχέ­ση μας με το δο­λο­φό­νο πα­ρα­μέ­νει ου­δέ­τε­ρη μό­νο για­τί δεν ξέ­ρου­με τα κί­νη­τρα που τον κα­θο­δή­γη­σαν. Αν α­πο­δει­χνό­ταν ό­τι ο Νι­κο­λά­γιεφ ε­νήρ­γη­σε σαν συ­νει­δη­τός τι­μω­ρός για τα ερ­γα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα τα πο­δο­πα­τη­μέ­να α­πό τον Κί­ροφ, οι συ­μπά­θειές μας θά ’ταν ο­λο­κλη­ρω­τι­κά με το μέ­ρος του δο­λο­φό­νου. Ω­στό­σο, ε­κεί­νο που για μας έ­χει α­πο­φα­σι­στι­κή ση­μα­σί­α δεν εί­ναι το ζή­τη­μα των υ­πο­κει­με­νι­κών κι­νή­τρων, αλ­λά το ζή­τη­μα των α­ντι­κει­με­νι­κών α­πο­τελεσμάτων. Τα δο­σμέ­να μέ­σα εί­ναι πράγ­μα­τι ι­κα­νά να μας ο­δη­γή­σουν στο σκο­πό; Σε σχέ­ση με την α­το­μι­κή τρο­μο­κρα­τί­α, τό­σο η θε­ω­ρί­α ό­σο και η πεί­ρα α­πο­δεί­χνουν ό­τι δεν συμ­βαί­νει αυτό. Λέ­με στον τρο­μο­κρά­τη: εί­ναι α­δύ­να­το να α­ντι­κα­τα­στή­σεις τις μά­ζες. Μό­νο μέ­σα στο μα­ζι­κό κί­νη­μα μπο­ρείς να βρεις α­πο­τε­λε­σμα­τι­κή έκ­φρα­ση του η­ρω­ι­σμού σου. Ω­στό­σο, μέ­σα στις συν­θή­κες του εμ­φυ­λί­ου πο­λέ­μου, η δο­λο­φο­νί­α με­μο­νω­μέ­νων κα­τα­πιε­στών παύ­ει να εί­ναι πρά­ξη α­το­μι­κής τρο­μο­κρα­τίας. Αν, ας πού­με, έ­νας ε­πα­να­στά­της τί­να­ζε με μια βόμ­βα στον α­έ­ρα τον στρα­τη­γό Φράν­κο και το ε­πι­τε­λεί­ο του, αυ­τή του η πρά­ξη πο­λύ δύ­σκο­λα θα προ­κα­λού­σε η­θι­κή α­γα­νά­κτη­ση α­κό­μα και στους δη­μο­κρα­τι­κούς ευ­νούχους. Μέ­σα στις συν­θή­κες του εμ­φυ­λί­ου πο­λέ­μου μια πα­ρό­μοια πρά­ξη θα ήταν πο­λι­τι­κά πέ­ρα για πέ­ρα δι­καιο­λο­γη­μέ­νη. Έ­τσι, α­κό­μα και στο ο­ξύ­τε­ρο ζή­τη­μα –το σκό­τω­μα αν­θρώ­που α­πό άν­θρω­πο– τα α­πό­λυ­τα η­θι­κά α­ξιώ­μα­τα α­πο­δείχνο­νται μά­ταια. Οι η­θι­κές ε­κτι­μή­σεις, μα­ζί με τις πο­λι­τι­κές, βγαί­νουν α­πό τις ε­σω­τε­ρι­κές α­νά­γκες του α­γώ­να.
Η α­πε­λευ­θέ­ρω­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων δεν μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί πα­ρά μό­νο α­πό τους ί­διους. Γι’ αυ­τό δεν υ­πάρ­χει με­γα­λύ­τε­ρο έ­γκλη­μα α­πό το να ε­ξα­πα­τάς τις μά­ζες, να πα­ρου­σιά­ζεις τις ήτ­τες για νί­κες, τους φί­λους για ε­χθρούς, να ε­ξα­γο­ρά­ζεις τους ερ­γα­τι­κούς η­γέ­τες, να φτιά­χνεις θρύ­λους, να σκη­νο­θε­τείς ψεύ­τι­κες δί­κες, με μια λέ­ξη να κά­νεις ό,τι κά­νουν οι σταλι­νικοί. Τα μέ­σα αυτά έ­να μό­νο σκο­πό μπο­ρούν να υ­πη­ρε­τή­σουν: να πα­ρα­τεί­νουν την κυ­ριαρ­χί­α μιας κλί­κας που έ­χει ή­δη κα­τα­δι­κα­στεί α­πό την ιστο­ρί­α. Μα δεν μπο­ρούν να συ­ντε­λέ­σουν στην α­πε­λευ­θέ­ρω­ση των μα­ζών. Να για­τί η Τέ­ταρ­τη Διε­θνής κά­νει α­γώ­να ζω­ής και θα­νά­του ε­νά­ντια στο σταλινισμό.
Οι μά­ζες, φυ­σι­κά, δεν εί­ναι κα­θό­λου α­να­μάρ­τη­τες. Η ε­ξι­δα­νί­κευ­ση των μα­ζών μάς εί­ναι ε­ντε­λώς ξέ­νη. Τις εί­δα­με κά­τω α­πό διάφορες συν­θή­κες, σε διά­φο­ρες φάσεις και ε­πι­πρό­σθε­τα στους με­γα­λύ­τε­ρους πο­λι­τι­κούς συ­γκλονισμούς. Έ­χου­με πα­ρα­τη­ρή­σει τις δυ­να­τές και τις α­δύ­να­τες πλευ­ρές τους. Η δυ­να­τή τους πλευ­ρά –α­πο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, αυ­το­θυ­σί­α, η­ρω­ι­σμός– βρή­κε πά­ντο­τε την πιο κα­θα­ρή της έκ­φρα­ση σε ε­πο­χές ε­πα­να­στα­τι­κής α­νό­δου. Σ’ αυ­τή την πε­ρί­ο­δο οι μπολ­σε­βί­κοι βρί­σκο­νταν ε­πι­κε­φα­λής των μα­ζών. Κα­τό­πιν, ά­νοι­ξε έ­να δια­φο­ρε­τι­κό ι­στο­ρι­κό κε­φά­λαιο, ό­ταν πέ­ρα­σε στο προ­σκή­νιο η αδύ­να­τη πλευ­ρά των κα­τα­πιε­ζο­μέ­νων: α­νο­μοιο­γέ­νεια, πο­λι­τι­στι­κή κα­θυ­στέ­ρη­ση, στε­νό­τη­τα πα­γκό­σμιας προο­πτικής. Οι μά­ζες, κου­ρα­σμέ­νες α­πό την έ­ντα­ση, κα­τα­λαμ­βά­νο­νται α­πό την α­πο­γο­ή­τευ­ση, χά­νουν την πί­στη στον ε­αυ­τό τους –και στρώ­νουν το δρό­μο για τη νέ­α αριστο­κρατία. Σ’ αυ­τή την ε­πο­χή οι μπολ­σε­βί­κοι («τρο­τσκι­στές») βρέ­θη­καν α­πο­μο­νω­μέ­νοι α­πό τις μά­ζες. Πρα­κτι­κά μι­λώ­ντας, πε­ρά­σα­με μέ­σα α­πό δυο με­γά­λους τέ­τοιους ι­στο­ρι­κούς κύ­κλους: 1897-1905, χρό­νια πλημ­μυ­ρί­δας, 1907-1913, χρό­νια α­μπώ­τι­δας, 1917-1923, πε­ρί­ο­δος α­νό­δου χω­ρίς προ­η­γού­με­νο στην ι­στο­ρί­α, τέ­λος, μια νέ­α πε­ρί­ο­δος α­ντί­δρα­σης που δεν τέ­λειω­σε α­κό­μα μέ­χρι σή­μερα. Μέ­σα σ’ αυ­τά τα τε­ρά­στια γε­γο­νό­τα οι «τρο­τσκι­στές» δι­δά­χτη­καν το ρυθ­μό της ι­στο­ρί­ας, δη­λα­δή τη δια­λε­κτι­κή του τα­ξι­κού α­γώ­να. Δι­δά­χτη­καν α­κό­μα, κα­θώς φαί­νε­ται, κι ως έ­να βαθ­μό μ’ ε­πι­τυ­χί­α, πώς να υ­πο­τάσ­σουν τα υ­πο­κει­με­νι­κά τους σχέ­δια και προ­γράμ­μα­τα σ’ αυ­τόν τον α­ντι­κει­με­νι­κό ρυθμό. Μά­θα­νε να μην α­πελ­πί­ζο­νται μπρο­στά στο γε­γο­νός ό­τι οι νό­μοι της ι­στο­ρί­ας δεν ε­ξαρ­τώ­νται α­πό τα α­το­μι­κά τους γού­στα και δεν υ­πο­τάσ­σο­νται στα δι­κά τους η­θι­κά κριτήρια. Μά­θα­νε να υ­πο­τάσ­σουν τις α­το­μι­κές τους δια­θέ­σεις στους νό­μους της ιστο­ρί­ας. Μά­θα­νε να μην τρο­μά­ζουν μπρο­στά στους πιο ι­σχυ­ρούς ε­χθρούς ό­ταν η δύ­να­μη των τε­λευ­ταί­ων βρί­σκε­ται σε α­ντί­φα­ση με τις α­νά­γκες της ι­στο­ρι­κής α­νάπτυξης. Ξέ­ρουν πώς να κο­λυ­μπά­νε ε­νά­ντια στο ρεύ­μα με τη βα­θιά πε­ποί­θη­ση ό­τι η νέ­α ι­στο­ρι­κή πλημ­μυ­ρί­δα θα τους φέ­ρει στην α­ντι­κρι­νή ό­χθη. Δεν θα φτά­σουν ό­λοι σ’ αυ­τή την ό­χθη, πολ­λοί θα πνι­γούν. Μα το να συμ­με­τέ­χεις σ’ αυ­τό το κί­νη­μα με α­νοι­χτά τα μά­τια και με α­δά­μα­στη τη θέ­λη­ση –αυ­τό μό­νο μπο­ρεί να δώ­σει την πιο υ­ψη­λή η­θι­κή ι­κα­νο­ποί­η­ση σ’ έ­να σκε­πτό­με­νο ον!
Κο­γιο­α­κάν, 16 του Φλε­βά­ρη 1938
http://marxists.org/ellinika/archive/trotsky/works/1938/morals/moral2.htm
http://ergatis.wordpress.com

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, οι μέρες που μεσολάβησαν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου μέχρι σήμερα και ιδίως η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και των διαβουλεύσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέδειξαν την πραγματική φυσιογνωμία των κομμάτων, την πραγματική στρατηγική τους και την πραγματική αντοχή τους σε σχέση με αυτά που με ευκολία υποσχέθηκαν προεκλογικά.

Νομίζω ότι τώρα ο πολίτης έχει ένα στέρεο κριτήριο με βάση το οποίο μπορεί να αξιολογήσει τα εύκολα προεκλογικά λόγια. Από τη διαδικασία αυτή, το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε ως η κατ’ εξοχήν δύναμη της ευθύνης και της σταθερότητας. Κινηθήκαμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Με μόνο κριτήριο την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας, την ασφάλεια της πατρίδας, για να γίνει η κατάσταση καλύτερη και φυσικά όχι χειρότερη για τους Έλληνες πολίτες.

Όπως ξέρετε, υποστηρίξαμε προεκλογικά, με ειλικρίνεια, με σθεναρό τρόπο την ανάγκη συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Κι αμέσως μετά τις εκλογές με σεβασμό στις επιλογές και τα μηνύματα του ελληνικού λαού, ταχθήκαμε υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη στάση των πολιτικών κομμάτων απέναντι στη δανειακή σύμβαση, απέναντι στο λεγόμενο μνημόνιο, γιατί θεωρούσαμε ότι μπορούν να βρεθούν κοινοί παρονομαστές, οι οποίοι να ενεργοποιήσουν όλες τις εθνικές δυνάμεις προς μια κατεύθυνση που θα ήταν θετική για την ανάπτυξη, θετική για κάθε ελληνική οικογένεια.

Υιοθετήσαμε αμέσως τη λεκτική παραλλαγή της δικής μας πρότασης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δηλαδή την πρόταση για μια οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που αποδέχονται ως όριο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και που έχουν ως στόχο την οριστική υπέρβαση του λεγόμενου μνημονίου, την απαγκίστρωση, την επαναδιαπραγμάτευση. Σημασία δεν έχουν οι όροι, σημασία έχει μια γενική κατεύθυνση, η οποία είναι λίγο ή πολύ ίδια και στην οποία θα αναφερθώ.

Και εξαντλήσαμε την πολιτική μας ευθύτητα και γενναιοδωρία ζητώντας από το ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ να σχηματίσουν, εάν θέλουν και εάν μπορούν, δική τους κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της παραδοσιακής και κομμουνιστογενούς αριστεράς με τη στήριξη ή την ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά οδηγήθηκαν σε απόλυτο αδιέξοδο επειδή είτε κάποιοι είχαν εξ αρχής τη στρατηγική της επανάληψης των εκλογών, γιατί το μόνο που μπορούν να λένε με ευκολία είναι «εκλογές και ξανά εκλογές και ίσως ξανά εκλογές», γιατί δεν είναι εύκολο να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό παρά μόνο εάν εμείς πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Και βεβαίως γιατί απεδείχθη ότι όταν καλείς κάποιες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης και να δοκιμάσουν στην πράξη τα λόγια τους, αυτές «λακίζουν», ακόμη και στη φάση του σχηματισμού της εκλογικής κυβέρνησης. Μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου, όταν ήταν βέβαιο ότι πηγαίνουμε για εκλογές και έπρεπε να αποφασίσουμε ποιος θα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης τις τριάντα ημέρες της προεκλογικής περιόδου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με φθηνά κομματικά παιχνίδια.

Ταχθήκαμε υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει ο κ. Παπαδήμος τα καθήκοντά του ως καθαρά υπηρεσιακός πρωθυπουργός, γιατί έχει τη γνώση, την εμπειρία, δεν πρέπει να δημιουργηθεί κενό. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρόταση ενός κόμματος για πολιτικό πρωθυπουργό, μια πρόταση που είχε κατά τρόπο αλαζονικό και προκλητικό τα χαρακτηριστικά μιας μικροκομματικής συναλλαγής.

Κάποιοι κατέθεσαν στο τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας ως πρόταση με θεσμικά χαρακτηριστικά ένα κομματικό ρουσφέτι, ένα κομματικό αντάλλαγμα. Αυτό ήταν μια προσβολή για τα άλλα κόμματα, για την διαδικασία, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και τελικά φυσικά αποδειχτήκαμε η συνταγματικά προβλεπόμενη λύση του Πρωθυπουργού Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου που αυτή τη στιγμή οδηγεί τη χώρα στις εκλογές, μια χώρα όμως ουσιαστικά ακυβέρνητη, πολιτικά ακυβέρνητη, υπό την τυπική ευθύνη υπηρεσιακών προσώπων που επιτελούν ένα εθνικό καθήκον -είμαι βέβαιος με υψηλό φρόνημα και με τις ικανότητες που έχουν που είναι μεγάλες- αλλά δεν έχουν ούτε πολιτική ευθύνη, ούτε φυσικά την υποχρέωση απέναντι στον τόπο, απέναντι στο έθνος να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία εκκρεμούν.

Χάνουμε χρόνο! Αυτή η διαδικασία είναι απώλεια ιστορικού χρόνου για την πατρίδα, για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους, για τους νέους μας.

Η χώρα πηγαίνει σε εκλογές, γιατί δυστυχώς κάποιες πολιτικές δυνάμεις που έπρεπε να φερθούν υπεύθυνα δεν φέρθηκαν υπεύθυνα, δεν θέλησαν να αναλάβουν την αυξημένη ευθύνη που τους αναγνώρισε το εκλογικό σώμα. Κι αυτό ο Έλληνας πολίτης καλείται να το αξιολογήσει, ή μάλλον καλείται να το επαναξιολογήσει τώρα ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ο φόβος μπροστά στην ανάληψη της ευθύνης συμβαδίζει με την πρόωρη αλαζονεία. Φόβος απέναντι στην ευθύνη και αλαζονεία λόγω του εκλογικού αποτελέσματος είναι ένας κακός, ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Πρέπει η χώρα και αυτές τις μέρες, μέχρι το σχηματισμό υπεύθυνης νομιμοποιημένης κυβέρνησης, να προστατευθεί. Πρέπει να μάθουμε επιτέλους οι Έλληνες να διαβάζουμε σωστά και να κατανοούμε τα μηνύματα από το εξωτερικό.

Πρέπει να αντιληφθούμε αυτό που έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η Ευρώπη είναι ένας πολύπλοκος και αντιφατικός μηχανισμός που δε λειτουργεί ούτε ορθολογικά, ούτε οργανωμένα, όσο νομίζουν κάποιοι. Υπάρχουν κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται από αδράνεια, γιατί το τυχαίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και γιατί όταν έχεις 27 κυβερνήσεις, 27 κοινοβούλια, 150 κόμματα, έχεις τυχαία πολιτικά γεγονότα σε κάθε χώρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο όλα αυτά να τα υποτάξεις σε ορθολογικούς και διαφανείς κανόνες λειτουργίας που σου επιτρέπουν πρόγνωση με ασφάλεια.

Αυτό το λέω πολύ φιλικά σε κάποιους που με έναν ευρωπαϊκό μικρομεγαλισμό ψαχουλεύουν τώρα το ευρωπαϊκό φαινόμενο νομίζοντας ότι το γνωρίζουν ή ότι το κατανοούν. Αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που είναι πράγματι αυτή που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς, όπως φάνηκε και στη Γαλλία με την εκλογή του François Hollande. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η δική μας πολιτική οικογένεια. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την άλλη εβδομάδα, την άλλη Τετάρτη στις 23 του μηνός, οργανώνεται στις Βρυξέλλες συνάντηση των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα έχω την ευκαιρία εκεί να συναντηθώ με σημαντικούς κρίκους, με τον επικεφαλής του SPD, του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με το νέο Γάλλο Πρωθυπουργό και με άλλους ομολόγους μου, με τους οποίους θα συζητήσουμε ακριβώς πώς μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα παλέψουν στα φαντασιακά «μαρμαρένια αλώνια» κατευθείαν με την κα Merkel ή με όποιον άλλον εκφράζει τη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, ζουν απλώς ένα μικρό όνειρο, τίποτε περισσότερο. Δεν είναι αυτό η ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε επανάληψη των εκλογών. Έκανε ό,τι μπορούσε και περισσότερα απ’ όσα μπορούσε, προκειμένου να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Αποδεχόμαστε φυσικά την πρόκληση των εκλογών που μας επέβαλλαν κάποιοι άλλοι, παραβιάζοντας τη βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί ο ελληνικός λαός, παρ’ ό,τι στις 6 Μαΐου δεν έδωσε καθαρή εντολή, είπε καθαρά μερικά πολύ απλά και θεμελιώδη πράγματα: Ότι δεν ήθελε εκλογές αλλά ήθελε συνεργασία, ότι ήθελε και θέλει την Ελλάδα στο ευρώ και ότι φυσικά θέλει η κατάστασή του να γίνει καλύτερη και όχι χειρότερη. Θέλει βελτίωση σε ατομικό, καθημερινό επίπεδο, αλλά μέσα σε μια χώρα ευρωπαϊκή, ασφαλή, που προκόβει, που τείνει προς την αποκατάσταση της αυτοδυναμίας και της ανεξαρτησίας της και όχι σε μια χώρα που είναι διαρκώς ένας «ζήτουλας» μέσα στην Ευρώπη. Μας είπε πράγματα αξιοπρεπή, υπερήφανα και συγκεκριμένα ο ελληνικός λαός. Και φοβούμαι ότι κάποιοι τον παρερμηνεύουν συστηματικά.

Πηγαίνουμε λοιπόν σε εκλογές. και πηγαίνουμε σε εκλογές έχοντας την υποχρέωση να πούμε ποια είναι η δική μας πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου την επομένη των δεύτερων εκλογών. Εμείς λοιπόν πηγαίνουμε σε εκλογές προτείνοντας στους Έλληνες πολίτες την επομένη των εκλογών, μια κυβέρνηση της υπεύθυνης Κεντροαριστεράς, μια κυβέρνηση με κορμό τη υπεύθυνη Κεντροαριστερά.

Ανοίγουμε μέτωπο με τη Δεξιά βεβαίως, που οδήγησε τη χώρα στις εκλογές, αιχμαλωτισμένη στην ψευδαίσθηση της δήθεν κομματικής αυτοδυναμίας. Τήρησε επί καιρώ, επί δυόμισι χρόνια, μια ανεύθυνη και αντιφατική στάση σε σχέση με τη διαχείριση της εθνικής κρίσης. Τοποθετήθηκε απέναντι στα πράγματα χωρίς ίχνος αυτοκριτική, χωρίς συνείδηση ευθύνης και τροφοδότησε με τη στάση της όλο αυτό το διάστημα τη δημαγωγία και τον τυχοδιωκτισμό, θύμα του οποίου σε μεγάλο βαθμό έπεσε και η ίδια.

Ανοίγουμε μέτωπο με όλες τις εκδοχές της Ακροδεξιάς, της ακραίας και γραφικής φιλοναζιστικής. Αλλά βεβαίως, έχουμε και άλλη εκδοχή της Ακροδεξιάς, η οποία φάνηκε απολύτως ανεύθυνη και απαράσκευη στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και των διαβουλεύσεων.

Και βέβαια, ανοίγουμε καθαρό και σαφές μέτωπο με την ανευθυνότητα, τη δημαγωγία και το λαϊκισμό που εμφανίζεται ως δήθεν αριστερός ή προοδευτικός.
- Δεν είναι Κεντροαριστερά το παιχνίδι με τη φωτιά.
- Δεν είναι προοδευτική στάση το εμπόριο ψευδαισθήσεων.
- Δεν είναι πατριωτική και υπεύθυνη στάση να δοκιμάσουμε τα ακραία όρια αντοχής της χώρας για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροκομματικούς, επειδή ζούμε τον οίστρο μιας εκλογικής επιτυχίας, η οποία όμως τοποθετείται σ’ ένα άλλο πλαίσιο, σ’ ένα άλλο κομματικό σύστημα, σε άλλο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
- Δεν είναι κεντροαριστερή ή προοδευτική, αλλά βαθιά συντηρητική, η αντίληψη της απόλυτης ακινησίας, η αντίληψη που θέλει να μη γίνει τίποτα, να μην αλλάξει τίποτα.
- Δεν είναι προοδευτικό, αλλά συντηρητικό, το να εκπροσωπείς τον πιο κραυγαλέο κρατισμό, ένα διογκωμένο, αντιαναπτυξιακό, αντιπαραγωγικό, σπάταλο κράτος που τελικά απομυζά τις δυνάμεις της οικονομίας και στρέφεται κατά του απλού Έλληνα, του πιο φτωχού, του πιο αδύναμου, κατά της μεσαίας τάξης.
- Και βεβαίως είναι βαθιά συντηρητικό και επικίνδυνο, στο όνομα της απεξάρτησης από τη δανειακή σύμβαση και της καταγγελίας της μονομερούς της δανειακής σύμβασης, τελικά να οδηγείς τη χώρα στη διαρκή εξάρτηση, να την κάνεις έναν «ζήτουλα» επί δεκαετίες, γιατί δε θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και φυσικά δε θα μπορέσει ποτέ να βγει στις αγορές.

Η επάνοδος της χώρας στις περιβόητες αγορές είναι στοιχείο συνυφασμένο με την αυτοδυναμία της και με τη διαπραγματευτική ικανότητά της μέσα στην Ευρώπη, με τη θεσμική και πολιτική ισοτιμία της χώρας μέσα στην Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που μπορεί ν’ αλλάξει, που μπορούμε να την αλλάξουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

Αυτός είναι λοιπόν ο εκλογικός μας στόχος σε σχέση με τη διακυβέρνηση: Κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά.

Είναι εξίσου καθαρή η στάση μας σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση. Η δανειακή σύμβαση ήταν απολύτως αναγκαία -και ιδίως η δεύτερη ζωτική- για να πετύχουμε μια σειρά από πράγματα, χωρίς τα οποία δεν είχαμε προοπτική, δε μπορούσαμε να πάμε καλύτερα σε ατομικό επίπεδο για τον Έλληνα πολίτη, για το νοικοκυριό, για την επιχείρηση.

Από τη δανειακή σύμβαση, κρατάμε όλα τα θετικά:
- Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέσα στο ευρώ όρθια, τη δραστική μείωση του χρέους. Ποιο είναι το επονείδιστο χρέος που ακούω, το επαχθές χρέος; Τι είναι τα 106 δισ. ευρώ χρέος που διαγράψαμε; Ποιος άλλος έχει διαγράψει τόσο μεγάλο μέρος του χρέους; Ποια χώρα; Σε ποια εποχή; Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα του Τρίτου Κόσμου και της Λατινικής Αμερικής, που να έχει βγάλει από πάνω της τόσο μεγάλο μέρος του χρέους. Ποιος τολμά να μιλά στο ΠΑΣΟΚ για επονείδιστο και επαχθές χρέος; Εμείς είμαστε αυτοί που βγάλαμε το χρέος από τις πλάτες του ελληνικού λαού χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι. Με απόλυτη ασφάλεια.
- Διασφαλίσαμε επίσης, μια διεθνώς πανθομολογούμενη και αναγνωρισμένη βιωσιμότητα του χρέους.
- Μειώσαμε τους ετήσιους στόχους, μειώσαμε δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα.
- Ελαφρύναμε τους Έλληνες που πληρώνουν τους τόκους κάθε χρόνο, μειώνοντας τα επιτόκια, μεγαλώνοντας τη διάρκεια εξυπηρέτησης του χρέους. Η Ελλάδα πληρώνει 2% επιτόκιο όταν η Ιταλία πληρώνει 6% αυτή την εποχή, την εποχή της κρίσης. Αυτό είναι αδιάφορο για τον φορολογούμενο, για τον επιχειρηματία, για τον άνεργο που περιμένει να πάρει επίδομα από τον προϋπολογισμό, για το συνταξιούχο που θέλει επιχορήγηση του Ταμείου του από τον κρατικό προϋπολογισμό; Είναι αδιάφορο για τις δαπάνες υγείας; Είναι αδιάφορο για τις δαπάνες υγείας; Είναι αδιάφορο για τα σχολεία; Είναι αδιάφορο για τα νοσοκομεία;
- Εμείς, με τη δανειακή σύμβαση παίρνουμε όλα τ’ αναγκαία κεφάλαια για την προστασία των τραπεζών, δηλαδή των καταθέσεων. Και δε μπορώ ν’ ακούω το θρασύ επιχείρημα ότι «δεν πειράζει αν κάθε μέρα φεύγουν από τις Τράπεζες 800 εκατομμύρια ευρώ, ένα και πλέον δισ. ευρώ, επειδή τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια έφυγαν 70 δισ. ευρώ». Εάν πάμε σε τέτοιο ρυθμό σε καθημερινή βάση, πηγαίνουμε βέβαια σε ένα πρόβλημα το οποίο δε θέλω ούτε να το φανταστούμε. Και μπορούμε να το αποφύγουμε και θα το αποφύγουμε, επειδή εμείς διατηρούμε υπεύθυνη στάση και προεκλογικά, προστατεύοντας την οικονομία, τις καταθέσεις, τους πολίτες. Αλλά δε μπορούμε μόνοι μας.
- Το ίδιο ισχύει για τη ρευστότητα, για τα 50 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά για επενδύσεις, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, για τα μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Ενώ λοιπόν κρατάμε όλα τα θετικά -κι ας βγει ένας να σηκώσει το χέρι του και να πει «εγώ δε θέλω να κρατήσουμε αυτά τα θετικά», να το εξηγήσει στον ελληνικό λαό- αλλάζουμε όλα τ’ αρνητικά. Γιατί τώρα μπορούμε ν’ αλλάξουμε όλα τ’ αρνητικά. Έχουμε τη βάση, έχουμε το κεκτημένο, έχουμε την ασφάλεια, χάρις στις προσπάθειές μας και κυρίως χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Αυτά που προτείνουμε, είναι τα μόνα συγκεκριμένα, τα μόνα υπεύθυνα, τα μόνα εφικτά και τα πιο διεκδικητικά. Μόνο για λόγους πολιτικής γενναιοδωρίας και εθνικής ευθύνης δεχόμαστε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση, για απαγκίστρωση και όλα αυτά. Είναι αστεία κατά βάθος όλα αυτά. Διότι Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ένα διαρκές γήπεδο διαπραγμάτευσης. Δανειακή σύμβαση σημαίνει διαρκής αξιολόγηση, αναθεώρηση, διαπραγμάτευση. Όποιος δεν ξέρει τι σημαίνει διαπραγμάτευση, τι σημαίνει Ευρώπη, μπορεί να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση, επειδή δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει διαρκής διαπραγμάτευση.

Και επαναλαμβάνω ότι δεν δέχομαι μαθήματα διαπραγμάτευσης από κανέναν, γιατί κάναμε και έκανα προσωπικά τη σκληρότερη διαπραγμάτευση. Επαναλαμβάνω ότι από το δικό μου γραφείο έφυγε στο τέλος Αυγούστου του 2011 η Τρόικα, όταν έδωσα και προσωπικά τη μάχη στο όνομα της ανάπτυξης, εναντίον της ύφεσης, εναντίον εισοδηματικών περικοπών, που τροφοδοτούν την ύφεση. Αλλά δεν υπήρχε εθνικό μέτωπο, δεν υπήρχε η αναγκαία διορατικότητα και συστράτευση.

Άρα, αν κάποιοι νομίζουν ότι επειδή τα καταφέραμε εμείς, δεν ισχύουν πλέον τα διλήμματα του «μέσα ή έξω από το ευρώ», του «ευρώ ή δραχμή», κάνουν πολύ μεγάλο λάθος, γιατί παρερμηνεύουν το πώς λειτουργεί και το πώς εκφράζεται το διεθνές οικονομικό σύστημα. Και ας μην το αντιμετωπίζουν ως φοβισμένο ή ως φίλο τους, δυστυχώς. Γιατί δεν είναι έτσι. Εκεί μέσα δεν υπάρχουν μόνο κράτη, δεν υπάρχουν μόνο Κυβερνήσεις, δεν υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί. Εκεί υπάρχουν οι κερδοσκόποι, οι αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης, εκεί υπάρχουν οι πραγματικοί αντίπαλοι όλου του συστήματος της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, που είναι ανάπηρο και ανίκανο να προστατεύσει λαούς, κράτη και Κυβερνήσεις.

Απευθυνόμαστε προσωπικά εμείς στον κάθε Έλληνα πολίτη με βάση την κοινωνική του ιδιότητα και λέμε στον κάθε Έλληνα πολίτη με βάση τον πόνο του και την προτεραιότητά του, να αξιολογήσει τις δικές μας προτάσεις, με βάση και τη δική μας ευθύνη για το παρελθόν, σε σύγκριση με τις προτάσεις άλλων που ας μην έχουν ή ας μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το παρελθόν.

Δεν υπάρχει ανεύθυνος για το παρελθόν και όποιος έκανε πολιτικό συνδικαλισμό στο όνομα του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων, έχει τη δική του ευθύνη. Τα παλιά μεγάλα κόμματα έχουν τη δική τους, τα παλιά κόμματα της Αριστεράς έχουν τη δική τους, αλλά ας το δεχτούμε κι αυτό για τις ανάγκες της συζήτησης.

Απευθυνόμαστε λοιπόν στον άνεργο. Το ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργων και δυστυχώς οι πολύ περισσότεροι άνθρωποι που φοβούνται για τη δουλειά τους, φοβούνται μήπως γίνουν άνεργοι, τι βρίσκουν μέσα στις προτάσεις των κομμάτων που επαγγέλλονται την εύκολη και άμεση λύση, που δεν θα έρθει ποτέ; Τι ενδιαφέρον για τον άνεργο υπάρχει σε αυτά τα κείμενα, σε αυτές τις προτάσεις; Πώς θα δοθεί δουλειά στον άνεργο; Πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις; Πώς θα γίνουν οι επενδύσεις; Πώς θα αυξηθεί η απασχόληση; Πώς θα έρθει το μεροκάματο στο σπίτι; Εμείς λοιπόν ναι, απευθυνόμαστε στους ανέργους.

Και απευθυνόμαστε και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αυτούς, που κανείς δεν τους εκπροσωπεί, αυτοί που δεν είναι στην πραγματικότητα συνδικαλισμένοι, αυτοί που δεν έχουν κανονισμούς εργασίας, αυτοί που δουλεύουν κυρίως στη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση και βλέπουν την αγωνία και τον αγώνα του εργοδότη τους και δίνουν κοινό αγώνα ζωής.

Εμείς λοιπόν τους λέμε ότι «ναι, σε εσένα τον άνεργο, σε εσένα τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα τον απροστάτευτο, εμείς έχουμε να προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα».
- Γιατί όταν λέμε 50 δισ. ευρώ ρευστότητα μέσα από το Ταμείο Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης, εσένα έχουμε στο μυαλό μας.
- Όταν λέμε ότι οι υπερχρεωμένοι επαγγελματίες με 25.000 ευρώ χρέος μπαίνουν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εσένα έχουμε στο μυαλό μας.
- Όταν λέμε ότι πρέπει να ισχύσουν νέοι κανόνες για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εσένα έχουμε στο μυαλό μας.
- Όταν λέμε ότι πρέπει να μειωθούν 10% τουλάχιστον οι ασφαλιστικές εισφορές για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους ή να διατηρούν εργαζόμενους, εσένα έχουμε στο μυαλό μας, εσένα τον άνεργο και τον μισθωτό του ιδιωτικού τομέα, που αγωνίζεσαι και αγωνιάς.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις, για το μεγάλο όγκο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Για τη ρευστότητα, για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
- Πώς θα επιστραφεί ο ΦΠΑ αν δεν μπουν λεφτά από τη δανειακή σύμβαση στο Ταμείο;
- Πώς θα πληρωθούν στην αγορά τα 6,5 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, για να μπορέσει και η επιχείρηση να πληρώσει εργαζόμενους, προμηθευτές, πιστωτές;
- Πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση εάν δεν λειτουργεί το κράτος μέσα από τα προγράμματα για τις καινοτόμες επιχειρήσεις; Μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης;

Απευθυνόμαστε στο συνταξιούχο, εμείς ναι. Εμείς, που αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπή στις υψηλότερες συντάξεις και πολύ μικρή περικοπή λόγω του Δώρου στις μικρότερες συντάξεις. Ναι, αλλά εμείς το κάναμε αυτό για να έχει το ταμείο λεφτά, για να μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν τις συντάξεις. Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία δεν θα έχουν μέλλον εάν δεν εξυγιανθούν. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα Ταμεία κύριας ασφάλισης που χρηματοδοτούνται και από το κράτος, αφορά και τα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης, που χρηματοδοτούνται από εργαζόμενους και εργοδότες και όχι από το κράτος παρ' ό,τι υπολογίζονται στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης και στο στόχο του ελλείμματος.

Τι να το κάνεις αν μπορεί να δοθεί η σύνταξη μόνο για ένα μήνα, εάν δεν υπάρχει προοπτική για τον επόμενο μήνα; Δεν κινδυνολογούμε, απλώς ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για μια αγωνιώδη προσπάθεια, η οποία περνάει μέσα από μια χώρα, η οποία σέβεται τις κατακτήσεις της και τις θυσίες της.

Εμείς λοιπόν απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς. Στους αγρότες.
- Είναι κανείς διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα για το αγροτικό πετρέλαιο;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή όλων των αγροτικών εφοδίων στο χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα από εμάς για τις νέες μορφές οργάνωσης των αγροτών και εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε ευθεία σχέση με το καταναλωτή, ξεπερνώντας τα εμπόδια των μεγάλων αλυσίδων;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα για την οργάνωση της επιστροφής των νέων στην ύπαιθρο;
- Έδωσε κανείς εύπορη αγροτική γη δωρεάν στους νέους, που δεν είμαστε εμείς και δεν τον ξέρουμε ποιος είναι; Στους νέους απευθυνόμαστε, για να τους προσφέρουμε ευκαιρίες δημιουργίας και όχι απλώς διέξοδο στην οργή τους, που τη σεβόμαστε και την καταλαβαίνουμε. Αλλά είναι άλλο πράγμα η οργή και άλλο πράγμα η οργανωμένη ευκαιρία για να ζήσεις και να δημιουργήσεις κάτω από τον ήλιο της πατρίδας σου.

Φίλες και φίλοι, ξεκινάει η προεκλογική εκστρατεία. Και τίθεται όλο το Κίνημα, όλη η Παράταξη και εσείς οι νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε διάταξη μάχης. Η εκλογική μας καμπάνια, η εκλογική μας εκστρατεία ξεκινάει από το σημείο μηδέν. Όλα τα κόμματα ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου βρίσκονται στο ίδιο σημείο εκκίνησης, στην ίδια αφετηρία.

Και θέλετε να μιλήσω και με αριθμητικούς όρους; Η απόσταση που χωρίζει τα τρία πρώτα Κόμματα, είναι μόλις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Πέντε ποσοστιαίες μονάδες! Σε απόλυτους αριθμούς θα θέσουμε τους στόχους μας. Για κάθε εκλογική Περιφέρεια θα έχουμε στόχο σε απόλυτο αριθμό εκλογέων. Θέλουμε να φέρουμε πίσω τους δικούς μας ανθρώπους που απείχαν από τις εκλογές, τους δικούς μας ανθρώπους που εκφράστηκαν με οργή, με πόνο και μας τιμώρησαν και δεχόμαστε την τιμωρία.

Αλλά, κατανοούμε το μήνυμα και τους προτείνουμε συστράτευση με όρους τιμής, ειλικρίνειας, αλήθειας, ισοτιμίας για το καλό της πατρίδας και για το καλό του κάθε Έλληνα και της οικογένειάς του.

Στόχοι εκλογικοί, μετρημένοι σε απόλυτους αριθμούς για κάθε εκλογική Περιφέρεια. Είναι η πρώτη φορά που Βουλή διαλύεται μέσα σε δυο μέρες, ποτέ δεν έχει γίνει αυτό μεταπολεμικά (ακόμη και το 1963 η Βουλή διατηρήθηκε για 40 περίπου μέρες).
- Έχουμε στόχο σε κάθε Περιφέρεια, αρχής γενομένης από τις 20 Περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπείται σε αυτή τη θνησιγενή Βουλή, να μην υπάρχει περιφέρεια στην επόμενη Βουλή που το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει βουλευτή.
- Έχουμε στόχο σε όλες τις μονοεδρικές, σε όλες τις διεδρικές, σε όλες τις τετραδικές και είναι καθοριστικός ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των βουλευτών, αλλά και ο ρόλος των υποψηφίων.

Γιατί θέλουμε στην επόμενη Βουλή να είμαστε πολύ περισσότεροι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μια γροθιά, ενιαία, ομαδικά, με παρουσία η οποία είναι παρουσία της παράταξης σε κάθε δήμο, σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο δουλειάς με τους Γραμματείς και τις επιτροπές μας, περιφερειακές, νομαρχιακές, δημοτικές. Αλλά συμπληρωμένες επιτροπές με ανθρώπους της κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, με διανοούμενους, με πανεπιστημιακούς, με δυναμικούς επιχειρηματίες, με νέους ανθρώπους, με γυναίκες που θέλουν να εκφραστούν στο δημόσιο βίο.

Αυτή είναι η αναγέννηση της παράταξης. Κάνουμε δυο εκστρατείες ταυτόχρονα: Προεκλογική εκστρατεία και εκστρατεία αναγέννησης της παράταξης, ώστε να σχηματίσουμε τη μεγάλη κεντροαριστερά και είμαστε, το επαναλαμβάνω, ανοιχτοί για άμεσο, ισότιμο, ανοιχτό και απροκατάληπτο διάλογο και με άλλες πολιτικές δυνάμεις που τοποθετούνται με αξιοπιστία στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Πρέπει λοιπόν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, μέσα στις επόμενες 29 ημέρες, να ανατρέψουμε τα πάντα και να προσφέρουμε στον τόπο λύση. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής και ο καταλύτης αυτών των διαδικασιών. Εάν το ΠΑΣΟΚ είχε μεγαλύτερη εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη, τώρα η χώρα δεν θα έχανε χρόνο. Και το επαναλαμβάνω: Δεν είμαστε κολλημένοι στην εξουσία, δεν θέλουμε να σηκώνουμε συνεχώς το σταυρό της διαχείρισης της κρίσης με κόστος, με φθορά. Αλλά έχουμε εθνική, ηθική, πολιτική υποχρέωση να συμβάλουμε. Και μπορούμε να συμβάλουμε. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δοθεί λύση. Θα δοθεί από το ΠΑΣΟΚ η λύση.

Πάμε λοιπόν με υπεύθυνο, μετρημένο, ρεαλιστικό στόχο κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά, πάμε να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν, πάμε να κατοχυρώσουμε τα κεκτημένα που είναι ζωτικά για την πορεία της χώρας, με ασφάλεια στο μέλλον. Αυτό είναι το συγκεκριμένο, αισιόδοξο και ρεαλιστικό μήνυμά μας.

Σας ευχαριστώ.

Ανεύρεση πτώματος ανδρός στο Ηράκλειο– Μηχανική βλάβη Ι/Φ στη Μύκονο – Τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο – Σύλληψη παράνομου αλλοδαπού στην Πάτρα

Η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, από λουόμενο για την ύπαρξη πτώματος στη θαλάσσια περιοχή «ΛΙΝΤΟ» και συγκεκριμένα σε απόσταση 40 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 3 μέτρων.
Άμεσα στο σημείο έσπευσαν πλωτό περιπολικό Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ., άνδρες ΕΜΑΚ και ιδιώτες δύτες οι οποίοι ανέσυραν το πτώμα, διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για αλλοδαπό ηλικίας 28 ετών.
Η σορός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

================

Η Λιμενική Αρχή Μυκόνου ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τον Κυβερνήτη του Ι/Φ «CLAIR DE LUNE» σημαίας Αγγλίας για βλάβη στη μηχανή πρόωσης ενώ έπλεε 3 ν.μ. βορειοανατολικά του νέου λιμένα Μυκόνου, με τρεις (03) αλλοδαπούς επιβάτες καλά στην υγεία τους.
Άμεσα στο σημείο έσπευσαν πλωτό περιπολικό Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και τα Ρ/Κ «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» Ν.Π. 2664 και «ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ 10» Ν.Π. 3472, το οποίο και ρυμούλκησε το Ι/Φ στο νέο λιμάνι.
Από το Λιμεναρχείο Μυκόνου απαγορεύθηκε ο απόπλους του «CLAIR DE LUNE» μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομισθεί βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το σκάφος Νηογνώμονα.

================

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, επί της παραλιακής οδού Νεάρχου Ηρακλείου, όταν τρία οχήματα, με οδηγούς ηλικίας 41, 45 και 40 ετών αντίστοιχα, συγκρούσθηκαν μεταξύ τους.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του 45χρονου ο οποίος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» Νοσοκομείο, απ’ όπου εξήλθε αυθημερόν.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

================

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες σήμερα, στον επιβατικό σταθμό νοτίου λιμένα Πατρών, από προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας / Τμήμα Αλλοδαπών, 32χρονος αλλοδαπός διότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.

Με "τοπικό πυρηνικό πόλεμο" απειλεί ο Ν.Μεντβέντεφ τις ΗΠΑ αν κτυπήσουν Συρία, Ιράν!


H Ρωσία προειδοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο τη Δύση και ειδικότερα τις ΗΠΑ με πυρηνικό πόλεμο καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντφ κάλεσε τους δυτικούς «να μην υποθάλπουν βιαστικούς και επιπόλαιους πολέμους», εννοώντας την Συρία και το Ιράν, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος «να εξελιχθούν σε τοπικούς πυρηνικούς πολέμους». «Οι συνέπειες επιπόλαιων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ξένα κράτη συνήθως φέρνουν τους σκληροπυρηνικούς στην εξουσία. Κάποιες φορές οι πράξεις αυτές - που υπονομεύουν την κρατική κυριαρχία - μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός τοπικού πολέμου, ακόμη και την χρήση, χωρίς να θέλω να τρομάξω κανέναν, πυρηνικών όπλων» είπε ο Μεντβέντεφ σε εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του G8, στο Καμπ Ντέιβιντ, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Πάντως η Ρωσία "ετοιμάζεται για όλα" στην περίπτωση που οι Δυτικοί αποφασίσουν να κτυπήσουν στο Ιράν, αφού θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου μια δυτική επέμβαση να επεκταθεί και στον Καύκασο.
Πριν από μέρες, ο Πρόεδρος της Γενικής Ακαδημίας Επιστημών και Γεωπολιτικής της Ρωσίας, Leonid Ivashov, δήλωσε ότι: «Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν, ουσιαστικά θα είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ρωσίας», ενώ δεν δίστασε να καλέσει σε μια πολιτική και διπλωματική Συμμαχία την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Leonid Ivashov, τα όσα έχουν σκοπό να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουν ως απώτερο σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή ώστε η κρίση αυτή αρχικώς να πλήξει και δευτερεύων μεταφερθεί στα σύνορα της Κίνας, της Ρωσίας και στο εσωτερικό της Ευρώπης.

«Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν εκτός τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα πάρει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα επεκταθεί στον Καύκασο με στόχο να αποδυναμώσει τη θέση της Ρωσίας στην Κασπία Θάλασσα»,
επισημαίνει ο Leonid Ivashov.

Τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια Kavkaz-2012 που ετοιμάζει η Ρωσία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάπτυξη των μέσων και του προσωπικού έχει ξεκινήσει κυρίως λόγω του ευμετάβλητου γεωστρατηγικού κλίματος στην περιοχή εξαιτίας της  επαπειλούμενης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν.
Νέα συστήματα και εξοπλισμός επικοινωνιών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα στόχευσης από το ρωσικό δορυφορικό σύστημα GLONASS έχει εγκατασταθεί στην περιοχή που θα εξελιχθεί η άσκηση (Νότιος Καύκασος).
Η ρωσική Αεροπορία του νότιου στρατιωτικού συγκροτήματος (ΝΣΣ) έχουν επανεξοπλιστεί πλήρως στο 100% της δύναμής τους με νέα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα. Να σημειωθεί πως στην αντίστοιχη άσκηση Kavkaz-2008 οι ασκήσεις αυτές επέτρεψαν στο ρωσικό Στρατό να αναπτύξει μυστικά δυνάμεις στην περιοχή –κάτω από την κάλυψη της άσκησης- δυνάμεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην εμπλοκή με τη Γεωργία. Οι πρώτοι 1.300 ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν στο ΝΣΣ στις 16 Ιανουαρίου.
Μονάδες στην Απχαζία, την Οσσετία, την Τσετσενία και το Βόλβογκραντ έχουν επανεξοπλιστεί με άρματα T-90A και T-72BM.
Οι ίδιες μονάδες έχουν παραλάβει τουλάχιστον 7000 βαρέα όπλα πεζικού.Ο διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας (VDV) στρατηγός Vladimir Shamanov ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Αρμενία θα ενισχυθούν με νέες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, για την διενέργεια αεραποβάσεων.  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ανασύρθηκε πτώμα άνδρα από τη θάλασσα

Ανασύρθηκε πτώμα άνδρα από τη θάλασσα, στα δυτικά του ΗρακλείουΜία ημέρα μετά την ανάσυρση του πτώματος του ...
57χρονου που βρέθηκε στη θάλασσα, στο βόρειο λιμενοβραχίονα, στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένα ακόμη πτώμα «ξέβρασε» η θάλασσα, αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά του Ηρακλείου. Το λιμεναρχείο ενημερώθηκε για το πτώμα και έσπευσε στο σημείο, ενώ ταυτόχρονα σήμανε συναγερμός σε όλες τις υπηρεσίες. Στο σημείο έσπευσε δύναμη του λιμενικού, αστυνομία και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Μετά από ώρα αναζητήσεων, το πτώμα που ανήκει σε έναν άνδρα, αγνώστων, προς το παρόν, στοιχείων, ηλικίας περίπου 35 ετών, ανασύρθηκε, ωστόσο το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν το έχει ακόμη παραλάβει. Στο σημείο βρίσκεται και ο ιατροδικαστής.

ΑΣΟΕΕ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Το βράδυ 16 προς 17 Μαΐου, λίγο πριν ξεκινήσει η καταμέτρηση των Φοιτητικών Εκλογών του Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, τριάντα περίπου αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εισέβαλαν στο προαύλιο της σχολής. Στη συνέχεια μπήκαν στο κεντρικό κτίριο, όπου τραμπούκισαν και κυνήγησαν φοιτητές, αναποδογυρίζοντας και χτυπώντας τραπέζια και καρέκλες. Ταυτόχρονα χτύπησαν άγρια φοιτητή, που βρισκόταν έξω από τη σχολή στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο.
Η πρωτοφανής αυτή καταπάτηση του Ασύλου και η παρεμπόδιση των Φοιτητικών Εκλογών, είναι χαρακτηριστικό στοιχείο φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής.
Η καθημερινή παρουσία από διμοιρίες ΜΑΤ και κλούβες έξω από τη σχολή, όπως και στις υπόλοιπες σχολές του κέντρου, το καθημερινό κυνηγητό των μεταναστών και οι ασφαλίτες που εδώ και καιρό πηγαινοέρχονται μέσα στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, προετοίμαζαν το έδαφος για αυτή την επίθεση. Η σημερινή όμως καταπάτηση του Ασύλου είναι το «κερασάκι στην τούρτα»!
Το Άσυλο, οι διαδικασίες και η οργάνωση του φοιτητικού κινήματος είναι «αγκάθι» για το σύστημα και κάνει τα πάντα για να τα διαλύσει και να σπείρει την τρομοκρατία, καθώς ξέρει καλά ότι ο λαός έχει τη δύναμη και γι'αυτό θέλει να μας αφοπλίσει.
Όσο και αν προσπαθούν να καταργήσουν τα όργανα του κινήματος με νόμους-πλαίσια και Μνημόνια, τόσο θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Τις κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας δεν τις παζαρεύουμε και θα τις υπερασπιζόμαστε με αγώνες, όπως ακριβώς κερδήθηκαν!
Όσες κοινοβουλευτικές μανούβρες και κωλοτούμπες κάνουν, έχουν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνησή τους θα μας θυσιάσει για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και θέλουν να δώσουν τέλος σε ό,τι δυναμώνει και τροφοδοτεί τη λαϊκή αντίσταση.
Δε θα χαρίσουμε τίποτα! Δεν τρομοκρατούμαστε, αλλά πεισμώνουμε ακόμα περισσότερο!
Καλούμε τους Συλλόγους να καταδικάσουν αυτή την επίθεση και να πάρουν άμεσα αποφάσεις αγώνα.
• Κάτω τα χέρια από το Άσυλο! Το Άσυλο ανήκει σε όλο το λαό!
• Υπερασπιζόμαστε τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες και τα όργανα του κινήματος!
• Η τρομοκρατία δε μας σταματά!


Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η «κυβερνώσα αριστερά»...

Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο γίνεται ολοένα και πιο φανερή. Η «κυβερνώσα αριστερά» διαβεβαιώνει ότι θα κάνει το παν για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Πριν λίγο καιρό έκαναν προτάσεις περί «κοινωνικοποίησης των τραπεζών», προτάσεις που ούτε και αυτές έθιγαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οσο περνάνε οι μέρες και αναγκάζονται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι τόσο αποκαλύπτονται.
***
Ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» (15/5) διαβεβαιώνει την πλουτοκρατία ότι τα περί «κοινωνικοποίησης των τραπεζών» που έλεγαν, δεν θα είναι για αυτήν την τετραετία αλλά για το απώτερο μέλλον, ίσως και μετά από 20 χρόνια!!!

Υποστηρίζει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να δοθεί ζεστό χρήμα στις τράπεζες και ένας θολός δημόσιος έλεγχος που αφήνει ανοικτό το τι σημαίνει. Ο Γιάννης Δραγασάκης υπόσχεται ότι το ζεστό χρήμα στις τράπεζες θα συνεχίσει να το παρέχει το κράτος. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι αφού δεν έχει το κράτος χρήματα θα καταφύγει σε νέα δάνεια ή θα αποδεχτεί τα ήδη υπάρχοντα. Ολα αυτά πρακτικά σημαίνουν νέες αιματηρές θυσίες από τον λαό για το συμφέρον των τραπεζών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων.
***
Να τι λέει χαρακτηριστικά :
Δημοσιογράφος :
«Εσείς μιλάτε για ενός είδους κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Σας κατηγορούν ότι θέλετε να τις κάνετε ΔΕΚΟ της δεκαετίας του '80; Τι εννοείτε ακριβώς;
Γιάννης Δραγασάκης :
«...οι τράπεζες έχουν χάσει κεφάλαια ...έχουν απαξιωθεί οι διάφορες αξίες που είχαν οι μετοχές... άρα στις τράπεζες πρέπει να μπει χρήμα.. το χρήμα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το βάλουν οι ιδιώτες, άρα θα το βάλει το Δημόσιο, το κράτος, το οποίο και αυτό δεν έχει τα χρήματα, θα τα δανειστούμε, θα συνάψουμε, το έχουμε συνάψει ήδη ένα δάνειο 50 δισεκατομμύρια ευρώ... θα χρεωθούμε λοιπόν ένα δάνειο 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες. Εμείς λέμε τα εξής: δημόσιο χρήμα για εμάς σημαίνει δημόσιος έλεγχος, δεν μπορούμε να δώσουμε χρήμα και να μην υπάρχει δημόσιος έλεγχος... αφήνουμε ανοικτό το πώς θα ασκηθεί αυτός ο δημόσιος έλεγχος».
«...τι κάνουμε μετά; ...Μετά από 10 χρόνια, 15... 20 χρόνια, όποτε βγούμε από την κρίση...εκεί λοιπόν έχουμε θέση, εκεί μιλάμε για ένα σύστημα τραπεζών κοινωνικού χαρακτήρα, κοινωνικοποιημένο, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον...θέλουμε τράπεζες ειδικού σκοπού θέλουμε και συνεταιριστικές τράπεζες...
Υπάρχει μια συζήτηση σε όλη την αριστερά... εκεί είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο... δεν έχουμε πρόβλημα να ακούσουμε και άλλες απόψεις... μιλάμε πάντως για το μέλλον και ίσως να είναι το απώτερο μέλλον... θέματα που δεν είναι του αύριο το πρωί αλλά είναι της επόμενης δεκαετίας, γιατί να μην ανοίξουμε ένα διάλογο να τα συζητήσουμε...».
***
Φανταστείτε τι θα λένε και κυρίως τι θα κάνουν αν βγουν και κυβέρνηση.

Συμβαίνει τώρα Χωρίς ρεύμα οι Σποράδες


Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές των Σποράδων  έχει προκαλέσει η κακοκαιρία, επιτείνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η τουρίστες
Η πιο σοβαρή βλάβη, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή ηλεκτροδότησης των Σποράδων εντοπίζεται στην Αλόννησο , ενώ διακοπές ρεύματος γίνονται επίσης στην Σκόπελο θα σας ενημερώνουμε συνεχώς όταν μπορούμε

Να μην εκδοθούν στην Ιταλία οι πέντε αγωνιστές της ΣΠΦ


Οι διωκτικές αρχές της Ιταλίας με ένταλμά τους ζητούν να εκδοθούν οι Χ. Χατζημιχελάκης, Γ. Νικολόπουλος, Γερ. Τσάκαλος, Χρ. Τσάκαλος και Π. Αργυρού, για το δέμα που είχε σταλεί στον Μπερλουσκόνι. Αυτό το ένταλμα, ακόμα και με τον αντιδραστικό νόμο 3251/2004 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, δεν πρέπει να γίνει δεκτό για δυο πολύ σοβαρούς λόγους: Πρώτον, το «αδίκημα» έγινε σε ελληνικό έδαφος. Δεύτερον, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην Ελλάδα και δεν επιτρέπεται να δικαστούν δυο φορές για το ίδιο «αδίκημα»

Επειδή υπάρχει κίνδυνος οι μηχανισμοί καταστολής να κουρελιάσουν ακόμα κι αυτόν τον αντιδραστικό νόμο και να ικανοποιήσουν το αίτημα των Ιταλών εκδίδοντας τους πέντε αγωνιστές, πρέπει ν’ αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης για ν’ αποτρέψουμε την έκδοσή τους.

Προσοχή σήμερα αναμένετε μεγάλη κακοκαιρία στην Σκόπελο

 

και διακοπές ρεύματος είχαμε πριν λίγο από αργά το βράδυ θα είναι ποιο έντονα τα φαινόμενα

«Σκάνδαλο» στην ΕΛ.ΑΣ με 60 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ

Αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ από μαζικό κρούσμα απειθαρχίας αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.
Περίπου 60 εποχούμενοι αστυνομικοί συνεπλάκησαν, στις μία το βράδυ της Τετάρτης, με φοιτητές στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου παρά τις αντίθετες εντολές από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ και από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς.
Οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν με κλομπ πολλούς φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που τους θεώρησαν υπεύθυνους για την ρίψη μπουκαλιών -λίγη ώρα νωρίτερα- εναντίον μοτοσικλέτας της ομάδας ΔΙΑΣ. Κι όλα αυτά όταν οι υπεύθυνοι αξιωματικοί... φώναζαν στους ασυρμάτους να φύγουν από το σημείο εκείνο οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και να μην συμπλακούν με τους φοιτητές.
Ηδη έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ ενώ αυτό το κρούσμα «μαζικής ανυπακοής» θεωρείται ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν στην λειτουργία της ομάδας μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο χρονικό διάστημα...
Σύμφωνα, λοιπόν, με αστυνομικές πηγές το περιστατικό ξεκίνησε λίγο πριν τη μία το ξημέρωμα της Τετάρτης όταν δυο εποχούμενοι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, που κινούντο στην οδό Πατησίων, δέχθηκαν ένα δύο αντικείμενα από άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Οι δυο αστυνομικοί φαίνεται ότι στάθηκαν σε εκείνο το σημείο και δεν απαντούσαν στους ασυρμάτους της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό προκάλεσε ανησυχία στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ αλλά και σε άλλους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ που έσπευσαν μαζικά επί τόπου.
Τουλάχιστον 30 μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ παρατάχθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ και παρά τις αντίθετες εντολές του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικοί εφόρμησαν στον πανεπιστημιακό χώρο. Σύμφωνα με αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ «για τουλάχιστον 20 λεπτά ουδείς υπάκουσε στις εντολές. Τους διατάζαμε να φύγουν αμέσως από εκεί, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος γενίκευσης των επεισοδίων, όμως εκείνοι δεν άκουγαν κανέναν...».
Το απόγευμα της Πέμπτης από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ διατάχθηκε διοικητική έρευνα για το περιστατικό.
tovima.gr

Χαλαρά ο Γιώργος με τον Βαγγέλη Σκόπελος βραδάκι!


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Καταγγέλλουν την ποινικοποίηση του αγώνα των χαλυβουργών

Την προσπάθεια ποινικοποίησης του ηρωικού αγώνα των απεργών χαλυβουργών με τις μηνύσεις που κατέθεσαν (προχτές) εναντίον του ΔΣ του Σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» διευθυντικά στελέχη του Μάνεση και ελάχιστοι απεργοσπάστες, ζητώντας την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους συνδικαλιστές, καταγγέλλουν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και οι διοικήσεις των σωματείων της δύναμής του (Μετάλλου, Οδηγών, Εμποροϋπαλλήλων, ΚΑΡΦΟΥΡ, Οικοδόμων, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργών - Δέρματος, Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Λογιστών, Ιδιωτικών Κλινικών, Καθαριστριών, Ηλεκτρολόγων, Ξυλουργών, Πλαστικών).
Στην ανακοίνωση - καταγγελία αναφέρουν: «Οσα μέσα και μεθόδους και να επιστρατεύσουν ο βιομήχανος Μάνεσης, ο μηχανισμός του και οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, για να πλήξουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Θα βρουν μπροστά τους τοίχο όλους τους εργάτες και τα ταξικά συνδικάτα, όλης της χώρας. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, απαιτούμε να γυρίσουν πίσω οι 119 απολυμένοι και δουλειά με πλήρεις μισθούς και δικαιώματα. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν!».
Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στην οποία καταγγέλλει το ρόλο των αστικών ΜΜΕ που προσφέρουν υπηρεσίες στην εργοδοσία και έχουν μετατραπεί σε μόνιμο βήμα προβολής των απεργοσπαστών και μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Το ΠΑΜΕ τονίζει προς όλους αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να συκοφαντούν, να λασπολογούν και να απειλούν το ΠΑΜΕ, ότι θα πάρουν απάντηση. Ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών. Καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τα ΔΣ των εργατικών σωματείων και κάθε μαζικού φορέα να υπερασπιστούν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και τη Διοίκηση του σωματείου τους».

ΛΑΡΙΣΑ Προβλήματα στην ιατροδικαστική υπηρεσία

Από τις 20 Δεκέμβρη 2011 - επί πέντε μήνες - η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω προβλήματος στη θέση του νεκροτόμου! Η μία και μοναδική νεκροτόμος που υπάρχει είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας περιοχής με πάνω από ένα εκατομμύριο πληθυσμό. Πολύ περισσότερο που έχει και χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία την οδηγούν στην ανάγκη να παίρνει πολύ συχνά αναρρωτικές άδειες, στη διάρκεια των οποίων δε γίνονται καθόλου νεκροψίες - νεκροτομές.
Το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης «κωφεύει» και δεν απαντά στο αίτημα για λύση του προβλήματος, με αποτέλεσμα οι σοροί που χρειάζονται κεκροψίες - νεκροτομές να ταξιδεύουν χιλιόμετρα για τη Θεσσαλονίκη, ή την Κοζάνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες των θανόντων. Εκτός από το ψυχικό κόστος που «πληρώνουν» αναμένοντας την επιστροφή των σορών από τις μακρινές ιατροδικαστικές υπηρεσίες, οι συγγενείς των νεκρών επιβαρύνονται με πρόσθετο οικονομικό κόστος, στο οποίο με δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν.

Ακατάλληλο προσωρινά το νερό στην

Η ΔΕΥΑΜΒ να κάνει έκκληση στους κατοίκους της Αγριάς για χρήση εμφιαλωμένου νερού
Χωρίς νερό έμεινε η Αγριά από το μπουρίνι που ξέσπασε την Τρίτη τα ξημερώματα, και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ και να καταστραφούν τα μοτέρ άντλησης νερού στις δύο γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτείται η Αγριά, «Τρύπιο Λιθάρι» και «Κναβάκι».
Το νερό που τρέχει από τις βρύσες των νοικοκυριών είναι αμφιβόλου ποιότητας και χαμηλής επάρκειας, με τη ΔΕΥΑΜΒ να κάνει έκκληση στους κατοίκους για χρήση εμφιαλωμένου νερού. Χθες το πρωί συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ, προχώρησε στην υδροδότηση της τοπικής ενότητας από τις πηγές της Ανεμούτσας, αλλά η χρήση του νερού της βρύσης συνίσταται αποκλειστικά για λάτρα και μόνο εμφιαλωμένο νερό για πόση ή μαγείρεμα, μέχρι την αποκατάσταση των βλαβών που σημειώθηκαν στα αντλιοστάσια ύδρευσης της περιοχής, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα ξημερώματα της Τρίτης.
Έκκληση στους πολίτες της Αγριάς να μη χρησιμοποιούν για πόση ή μαγείρεμα το νερό της βρύσης και να περιορίσουν την κατανάλωση, απηύθυνε χθες ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Λεωνίδας Μαυρογιάννης.
Το μπουρίνι την Τρίτη τα ξημερώματα, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ και η περιοχή έμεινε για μια ολόκληρη μέρα χωρίς σταγόνα νερό.
Συνεργείο της Επιχείρησης προχώρησε σε σύνδεση των πηγών της Ανεμούτσας με το τοπικό δίκτυο ύδρευσης, προκειμένου οι κάτοικοι να έχουν νερό τουλάχιστον για λάτρα, αλλά και για να μη μείνει το δίκτυο χωρίς νερό, που εγκυμονεί κίνδυνο μεγαλύτερων ζημιών.
Σύμφωνα με τον κ. Λ. Μαυρογιάννη, το νερό από τις πηγές της Ανεμούτσας δεν έχει ελεγχθεί ως προς το μικροβιολογικό και το χημικό του φορτίο, με αποτέλεσμα να μην συνίσταται η χρήση του για πόση ή μαγείρεμα. Δειγματοληψίες για τις αναλύσεις νερού έγιναν μόλις χθες, ωστόσο θα χρειαστεί να περάσουν μερικές ημέρες μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ εργάζονται νυχθημερόν για την αποκατάσταση του προβλήματος που προέκυψε, προκειμένου σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν ποιοτικό και επαρκές νερό.
Προσφυγές και επερωτήσεις για τη ΔΕΥΑΜΒ
Στη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη προσέφυγε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στη διαγραφή χρεών τελών ύδρευσης παρελθόντων ετών ύψους 29.000 ευρώ από την Τοπική Ενότητα Μακρινίτσας, λόγω παρέλευσης πενταετίας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας Χαρ. Ζάχος, Γ. Μουλάς και Ν. Νομικός ισχυρίζονται ότι έγινε κακή ερμηνεία του άρθρου 174 του Ν. 3463/2006 που αναφέρει συγκεκριμένα ότι η  «κύρωση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ορίζεται ότι κάθε είδους χρέη προς τους δήμους και τις κοινότητες μπορούν να διαγραφούν ολόκληρα ή  εν μέρει όταν η εγγραφή στους οριστικούς βεβαιωτικούς καταλόγους δημοτικών ή κοινοτικών φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών έγινε κατά τρόπο προφανώς λανθασμένο ως προς τη φορολογητέα ύλη ή το πρόσωπο του φορολογουμένου ή όταν έγινε κατά λάθος πολλαπλή εγγραφή για το ίδιο είδος εισόδου και για το ίδιο πρόσωπο». Οι σύμβουλοι παραθέτοντας τον κατάλογο με τα τέλη ύδρευσης, επισημαίνουν ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και τέλη ύδρευσης από το 2010 και 2011, άρα δεν έχει παρέλθει ο χρόνος της παραγραφής.
Στο μεταξύ τρεις ερωτήσεις και μία «επισήμανση» κατέθεσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Στη μία περίπτωση ερωτάται ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ πότε θα δημοπρατηθεί το έργο της Αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς καθ’ ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει εξοφληθεί στο τέλος του 2010 από την πρώην επιχείρηση ύδρευσης Κεντρικού Πηλίου, με προϋπολογισμό 534.000 ευρώ.
Επίσης ερωτάται ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ με πόσα χρήματα επιβαρύνεται ετησίως η επιχείρηση για την αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης από τα ΕΛΤΑ και αν θα μπορούσε η συγκεκριμένη εργασία να πραγματοποιηθεί από υπαλλήλους της εταιρείας. Στην τρίτη περίπτωση η μείζονα μειοψηφία ρωτά τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας αν και πότε θα αντικατασταθούν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων που είναι σπασμένοι και αρκετά βρώμικοι σε σημεία της πόλης, καθώς κι αυτοί που απομακρύνθηκαν λόγω φθοράς.
Τέλος ζητείται από τη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας να επιληφθεί ενεργειών για την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων στο 7ο χιλιόμετρο του εθνικού επαρχιακού δικτύου Βόλου – Τσαγκαράδας. Τονίζεται ότι στο σημείο έχουν γίνει τρία θανατηφόρα δυστυχήματα και ισάριθμα με βαρείς τραυματισμούς αλλά και άλλα με πολλές υλικές ζημιές.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ


Ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου ούτε του Ιουνίου μπορεί να θεωρηθεί, όποιο κι αν είναι αυτό, ότι καταργεί το μνημόνιο και τη δανειακή συνθήκη. Πολύ περισσότερο που το κάθε κόμμα που παίρνει τις α ή β ψήφους δίνει και μια διαφορετική ερμηνεία στο περιεχόμενο της ψήφου. Άρα για να καταργηθεί το μνημόνιο και η δανειακή συνθήκη πρώτα πρέπει να καταργηθεί με απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής και μετά να κοινοποιηθεί η απόφαση στα όργανα της ΕΕ. Όποιος διακηρύσσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυτόματα καταργεί συνθήκες, το χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα για να μη φέρει το θέμα στη Βουλή και για να πάει να διαπραγματεύεται στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, μια νέα δανειακή συνθήκη στα όργανα της ΕΕ. Λέει συνειδητά ψέματα. Αν ο λαός πχ αποφασίσει τα επόμενα χρόνια την αποδέσμευση από την ΕΕ – μπορεί πχ να την αποφασίσει με ένα δημοψήφισμα – και πάλι πρέπει να επικυρωθεί με απόφαση της Βουλής. Όλοι ξέρουμε πώς κινείται το πολιτικό σύστημα, ή γενικότερα πώς γίνεται ο χειρισμός τέτοιων μεγάλων ζητημάτων.
Θέλω να κάνω και ένα δεύτερο σχόλιο. Κατεβαίνουν διάφορα κόμματα στην εκλογική μάχη και λένε το εξής πράγμα: Δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Συμπεριφέρονται ως εξής: Είναι σαν να μας λένε ότι έχουμε το τυρί στα χέρια μας, δεν έχουμε το ψωμί, θα μας δώσει το ψωμί για να φάμε ψωμοτύρι. Ο λαός έχει χάσει και το ψωμί και το τυρί και ο λαός για να μπορέσει να αντέξει πρέπει να πάρει και αυξήσεις. Είναι θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν στις εκλογές για να ξέρει ο καθένας αν το τιμόνι πάει προς τα αριστερά ή πάει προς τα δεξιά. Γιατί κοιτάξτε, η ΝΔ, η κεντροδεξιά, δεξιά θα πάει το τιμόνι. Αλλά και η αριστερά, όπως εμφανίζεται, εμφανίζεται με συνθήματα αριστερά αλλά το τιμόνι θα το στρίψει δεξιά, ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας. Αυτά για εμάς είναι το α και το ω. Όλες οι άλλες συζητήσεις είναι περιττές. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρχει ένα αντίβαρο μέσα στο κοινοβούλιο και πάνω απ’ όλα μέσα στο λαό, γιατί τα πράγματα μετεκλογικά, είτε κεντροδεξιά είτε κεντροαριστερά έχουμε, το τιμόνι θα στρέφει συνεχώς όλο και πιο δεξιά για το λαό. Δεν εξισώνουμε τα κόμματα, αλλά αυτός ο παράγοντας που οδηγεί στην εξίσωση τελικά είναι η πολιτική στο πεδίο της οικονομίας, απέναντι στην ΕΕ, απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θέλουν να ανακάμψει η κερδοφορία τους με ανεργία, με λιτότητα, με φτώχεια, σχετική και απόλυτη εξαθλίωση του λαού.


ΑΘΗΝΑ 17/5/2012 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ενίσχυση χρηματοδότησης για επενδύσεις αλιέων

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έβγαλε στον «αέρα» η Περιφέρεια Θεσσαλίας για επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.
Στις 19 Απριλίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης - χρηματοδότησης για ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο Μέτρο 1.3 «Επενδύσεις επί αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.
Οι υπαγόμενες πράξεις στο συγκεκριμένο μέτρο αφορούν σε ενέργειες των παρακάτω Δράσεων: βελτίωση της ασφάλειας επί του σκάφους, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, βελτίωση της υγιεινής των προϊόντων, βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, βελτίωση της επιλεκτικότητας, αντικατάσταση κινητήρα, αντικατάσταση αλιευτικών εργαλείων, άλλες επενδύσεις επί αλιευτικών σκαφών.
Στο πλαίσιο του μέτρου χορηγείται δημόσια ενίσχυση για εργασίες σε αλιευτικά σκάφη ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών, υπό τον όρο ότι δεν θα αυξάνεται η δυνατότητα των σκαφών αυτών να αλιεύουν ιχθείς, ούτε η χωρητικότητα των χώρων αποθήκευσης των αλιευμάτων.
Οι φορείς / δυνητικοί δικαιούχοι ενίσχυσης χρηματοδότησης υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης – χρηματοδότησης και το σχετικό φάκελο ενίσχυσης της πράξης στις κατά τόπο αρμόδιες υπηρεσίες Αλιείας, ως εξής:
- από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης και μέχρι 30-6-2012, επανεκδήλωση ενδιαφέροντος (με πλήρη φάκελο), για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από 1-1-2007 έως 31-12-2009 στη Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2000-2006 και δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης πιστώσεων και εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της ΚΥΑ.
- από 1-07-2012 και μέχρι την 30-9-2012 για νέες αιτήσεις.
Επιλέξιμη θεωρείται κάθε δαπάνη που πραγματοποιείται από το δικαιούχο της πράξης από 1-1-2007. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας & Σποράδων, Τρικάλων καθώς και στην ιστοσελίδα: www.alieia.gr.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου