Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ Προκλητικό φορο-πλιάτσικο

Η συγκυβέρνηση αυξάνει τόσο τους συντελεστές φορολόγησης των μικρών επαγγελματιών, όσο και το χαράτσι «επιτηδεύματος»

Σε απόλυτο αδιέξοδο και οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων τους οδηγεί η συγκυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, με τις ρυθμίσεις που προωθεί για το φορολογικό.
Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα από επαγγελματική δραστηριότητα και η αύξηση του περιβόητου τέλους επιτηδεύματος, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για πολλές χιλιάδες βιοτέχνες, μικροεπαγγελματίας και μικρεμπόρους. Σε μια εποχή που ειδικά τα μικρά καταστήματα ρημάζουν από την αναδουλειά, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υιοθετώντας τα πλέον ακραία σενάρια ενός φιλομονοπωλιακού φορολογικού συστήματος, αποφάσισαν:
Πρώτον: Να αυξήσουν το φορολογικό συντελεστή με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με τη φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει:
  • για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ ο φόρος εισοδήματος θα είναι 26%
  • το εισόδημα πάνω από τις 50.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 33%.
Δεύτερον: Να αυξήσουν το χαράτσι που επιγράφεται ως «τέλος επιτηδεύματος», από τα 500 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα στα 650 ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 30%.

Αν παρακολουθήσει κάποιος το πώς αυτοί οι αριθμοί επιδρούν στην οικονομική επιβάρυνση που θα έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι από το φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη χρονιά, εύκολα διαπιστώνει ότι η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα θα γίνει ακόμα πιο δυσβάστακτη και αφόρητη.
Ο σχετικός πίνακας είναι αποκαλυπτικός:
Κατ' αρχήν αναπαράγει την αυθαιρεσία που καθιερώθηκε από πέρσι με το χαράτσι και σύμφωνα με την οποία καθορίστηκε ότι το απαράδεκτο αυτό χαράτσι του «τέλους επιτηδεύματος» υποχρεούνται να το πληρώσουν ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν εισόδημα. Με αυτή την έννοια, όλοι όσοι έχουν καταγραφεί στην εφορία ως «επαγγελματίες», βρέξει - χιονίσει, δηλαδή έχουν δεν έχουν κέρδη, ακόμα και αν έχουν δεν έχουν εισπράξεις, θα κληθούν να το πληρώσουν. Αυτό αμέσως σημαίνει μια επιβάρυνση της τάξης των 650 ευρώ, αυξημένη, όπως σημειώνεται και παραπάνω κατά 150 ευρώ ή κατά 30%.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, με τη νέα κλίμακα οι ελευθεροεπαγγελματίες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ που θα θεωρηθεί έσοδο. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κανένα αφορολόγητο όριο.
Στο σχετικό πίνακα εμφανίζεται από κοινού ο φόρος εισοδήματος και το χαράτσι που θα πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι, με βάση το εισόδημά τους. Στην τελευταία στήλη του πίνακα απεικονίζεται η επιβάρυνση που θα έχει ο κάθε ΕΒΕ, ανάλογα με το εισόδημα.
Στην κατηγορία των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ που ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, η επιβάρυνση φτάνει μέχρι τα 2.990 ευρώ, που αφορούν ένα εισόδημα της τάξης των 26.000 ευρώ. Κάποιος επαγγελματίας, δηλαδή, με εισόδημα 26.000, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 7.410 ευρώ, έναντι 4.420 που είχε πληρώσει πέρσι. Η αύξηση του φόρου είναι της τάξης του 67,6%!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger