Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Χιλιάδες νεκρά γιγάντια καλαμάρια ξεβράστηκαν στις ακτές

Ψάχνοντας για απολιθώματα φάλαινας σε απομονωμένη περιοχή της παραλίας Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια, ο φωτογράφος Κρις Έλμενχερστ, ήρθε αντιμέτωπος με ένα... μακάβριο σκηνικό και ένα επιστημονικό μυστήριο. 
Εκατοντάδες νεκρά γιγάντια καλαμάρια είχαν ξεβραστεί στην παραλία Capitola, ενώ οι γενικές απώλειες υπολογίζονται σε χιλιάδες.

Οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές εξηγήσεις για αυτό το μακάβριο φαινόμενο, οι περισσότερες εκ των οποίων περιλαμβάνουν την αλλαγή του κλίματος και των νερών του πλανήτη, ή διάφορα είδη τοξικών φυκιών που αποπροσανατολίζουν το καλαμάρι, οδηγώντας το στη στεριά.

Επίσης «ύποπτα» είναι και ορισμένα είδη θαλάσσιας άλγης που ενώ φαινομενικά είναι ακίνδυνα, παράγουν τοξίνες μπερδεύοντας και αποπροσανατολίζοντας τα γιγάντια καλαμάρια.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ωστόσο ότι η αιτία είναι πιο άμεση: είναι πιθανό να μην πρόλαβαν την απότομη αλλαγή της παλίρροιας και να ξέμειναν στην ακτή, όπως εξηγεί ο Χενκ Γιαν Χόβινγκ, ερευνητής στο ερευνητικό ινστιτούτο Monterey Bay Aquarium (MBARI) στην Καλιφόρνια.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger