Αίτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε από την προηγούμενη βδομάδα η γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ».
Παράλληλα, κατέθεσε και αίτηση προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές, η οποία απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
Η «ΑΓΝΟ» απασχολεί περίπου 340 εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Η επιχείρηση οφείλει επίσης χρήματα στους κτηνοτρόφους από τους οποίους προμηθεύεται το γάλα.
Η γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ» από το 2003 βρίσκεται στην ιδιοκτησία της «Κολιός», η οποία την εξαγόρασε από την Αγροτική Τράπεζα
.
Το κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα με στόχους:
- Καμία συναίνεση στο άρθρο 99.
- Άμεση πληρωμή όλων των καθυστερούμενων δεδουλευμένων.
- Καμία απόλυση – καμία μείωση μισθού και δικαιωμάτων.
- Διασφάλιση όλων των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, όποιες κι’ αν είναι οι εξελίξεις στην επιχείρηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου τονίζει:
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι της "ΑΓΝΟ",
Αυτό που περίμεναν και συζητούσαν όλοι εδώ και καιρό, έγινε:
Η εργοδοσία της Γαλακτοβιομηχανίας "ΑΓΝΟ" κατέθεσε αίτηση για την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 99.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται πολλές εταιρίες, με αποτέλεσμα: Οι εργοδότες να βασιλεύουν και οι εργαζόμενοι να χάνουν δεδουλευμένα, δικαιώματα και θέσεις εργασίας.
Το Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων (στο οποίο είναι μέλη πολλοί συνάδελφοι της "ΑΓΝΟ") ΠΟΤΕ δεν είπε ψέματα, δεν κορόιδεψε, δεν υποχώρησε. Απορρίπτοντας την "υπομονή" στη μη πληρωμή των μισθών, στη μείωση μισθών και τις απολύσεις, συνέβαλε στους αγώνες των ίδιων των εργαζόμενων που εμπόδισαν τις μειώσεις μισθών, οδήγησαν στην ανάκληση απολύσεων συναδέλφων, στο να καταβληθούν όσοι μισθοί δόθηκαν, αποδεικνύοντας ότι λεφτά μπορούν να βρεθούν, μόλις κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι.
Το Σωματείο ενημερώνει:
Ο εκβιασμός των εργοδοτών "στηρίξτε την ένταξη στο 99 γιατί η επιχείρηση θα κλείσει", όπου έγινε δεκτός από τους εργαζόμενους, ΔΕΝ έσωσε επιχειρήσεις και θέσεις δουλειάς:
Το 95% αυτών των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο άρθρο 99 τελικά έκλεισαν.
Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην ανεργία, με απλήρωτους μισθούς, χωρίς αποζημιώσεις, κυνηγημένοι από δάνεια, τράπεζες, εφορίες.
Οι επιχειρηματίες δεν έχασαν τίποτα από την προσωπική τους περιουσία, δεν τους κυνηγά κανένας γιατί έχουν ασυλία από το 99, κάνουν νέες επιχειρήσεις, πλουτίζουν.
Συμφωνία των εργαζομένων για ένταξη στο άρθρο 99 σημαίνει ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της εταιρείας να μειώνει μισθούς, να μην πληρώνει ούτε τους μειωμένους, να απολύει εργαζόμενους, να συρρικνώσει, να πουλήσει, να κλείσει την επιχείρηση. Η εργοδοσία θα "αλωνίζει" για 4 χρόνια, με την ασυλία του άρθρ. 99. Οι συμφωνίες του 50% των πιστωτών (βλ. τράπεζες κλπ.) για "κούρεμα" των χρεών της επιχείρησης αφορούν και τα χρέη στους εργαζόμενους, έστω κι αν αυτοί δεν συμφωνήσουν στο "κούρεμα". Και οι εργαζόμενοι θα έχουν δεμένα τα χέρια.
Ο κοινός εργοδότης των εταιρειών "ΑΓΝΟ" και "ΚΟΛΙΟΣ" σχεδιάζει να "σώσει" το κομμάτι των επιχειρήσεων που άφησε "υγιές" και την περιουσία του, να θυσιάσει την υπόλοιπη επιχείρηση, να γλιτώσει από δάνεια, μισθούς και εργαζόμενους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για την "ΑΓΝΟ" (επιχείρηση και γαλακτοκομική ζώνη) την θέλουν ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι θα ξεφορτωθεί βάρη όπως δάνεια, χρέη σε εργαζόμενους, παραγωγούς, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο. Αυτό σημαίνει απολύσεις, αντικατάσταση παλιών εργαζομένων με νέους των 300 ευρώ, μείωση και μη πληρωμή μισθών, κατάργηση όλων των δικαιωμάτων.
Κάθε εξαγορά και συγχώνευση επιχειρήσεων ένα στόχο έχει: Τη μείωση του "κόστους" των εργαζομένων. Τη δουλειά του "ξεκαθαρίσματος" αναλαμβάνει ο παλιός εργοδότης.
Οι εργαζόμενοι ΔΕΝ είναι "κόστος". Είναι οι μοναδικοί που παράγουν. ΚΟΣΤΟΣ είναι τα κέρδη της εργοδοσίας. Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε και τα χρέη της.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Ακολουθούν τα σκάνδαλα τύπου "λίστας Λαγκάρντ" όταν όσα πλούτη βγήκαν από το πρώτο σκάνδαλο φυγαδεύτηκαν έξω.
Συνάδελφοι στην "ΑΓΝΟ",
Τα ίδια συμβαίνουν στη ΜΕΒΓΑΛ και σε άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις. Ήδη η ΜΕΒΓΑΛ καθυστερεί 2-3 μισθούς. Φημολογείται ότι και αυτές θα ακολουθήσουν το δρόμο της "ΑΓΝΟ".
Προετοιμάζονται αναδιατάξεις επιχειρήσεων στον κλάδο, συγκέντρωση επιχειρήσεων σε ακόμα λιγότερα χέρια, δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων μονοπωλίων που:
Θα τσακίζουν τις τιμές για τους γαλακτοπαραγωγούς, θα τους αφήνουν απλήρωτους.
Θα τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων.
Θα ελέγχουν απόλυτα ποιότητα και τιμή του τελικού προϊόντος στο "ράφι" των αγορών:
Το Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί σε αγώνα με στόχους:
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99.
ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΟΠΟΙΕΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
Στον αγώνα αυτό πρέπει να βρεθούν πλάι – πλάι οι εργαζόμενοι της "ΑΓΝΟ" με τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ και των άλλων επιχειρήσεων γάλακτος και τροφίμων γενικότερα.
Η ενωμένη δύναμή μας μπορεί να δυσκολέψει τις αρνητικές εξελίξεις.
Οι σκέψεις του πρόεδρου του σωματείου της ΜΕΒΓΑΛ για δημιουργία νέας Ομοσπονδίας είναι επιδιώξεις των εργοδοτών: Εργοδοτική Ομοσπονδία για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Να βγάλουν το "αγκάθι στο μάτι τους", την Ομοσπονδία Τροφίμων – Γάλακτος – Ποτών (στην οποία είναι μέλος το σωματείο μας), τη μοναδική που υπέγραψε σύμβαση χωρίς μείωση μισθών και επιδομάτων για παλιούς και ΝΕΟΥΣ.
Να συντονιστούμε με τους κτηνοτρόφους που μένουν απλήρωτοι .
Κοινό μέτωπο με τα άλλα εργατικά σωματεία. Τα μέλη τους, σ’ όποιον κλάδο κι αν ανήκουν, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν.
Να ξεσηκωθούν οι περιοχές που είναι τα εργοστάσια και οι γαλακτοκομικές ζώνες.
Τίποτα δεν μας χωρίζει. Οι κίνδυνοι και ο εχθρός είναι κοινός. Η μοίρα μας θα είναι κοινή :
Ή ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ Ή ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ».