Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η χρήση κοινόχρηστου χώρου πληρώνεται ακριβά

KOINOXRHSTOI XOROIΝέα τέλη για χρήση κοινόχρηστων χώρων όπως τέλος για χρήση πεζοδρομίων οδών ήπιας κυκλοφορίας ή για τοποθέτηση αυτόματων μηχανών πώλησης εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ, μικρές διαφοροποιήσεις και στρογγυλοποιήσεις των υπαρχόντων κυρίως για το Πολεοδομικό Συγκρότημα, αλλά και επιβολή των γνωστών στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα όπου μέχρι τώρα δεν επιβάλλονταν, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.  
Η φιλοσοφία είναι να υπάρξει εξισορρόπηση μεταξύ των τελών που πληρώνουν όλες οι δημοτικές ενότητες, να γίνουν διορθώσεις βάση της νομοθεσίας και γενικότερα ένας εξορθολογισμός επισήμανε η πρόεδρος της επιτροπής Νατάσσα Οικονόμου.  
Ωστόσο η κ. Οικονόμου διαφοροποίησε τη στάση της σε ορισμένες προτάσεις της υπηρεσίες για τον καθορισμό των τελών, γεγονός που επικρίθηκε από τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γ. Μουλά, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να περάσετε την πολιτική βούληση μέσα από τις υπηρεσίες σας. Κι όταν υπάρχει τέτοια διαφωνία είναι ομολογία αποτυχίας», ενώ την αποκάλεσε πιο «χαρατσοβόρα» από τις υπηρεσίες. Η κ. Οικονόμου εξήγησε ότι λόγω των καταλήψεων των δημοτικών κτιρίων οι υπάλληλοι εργάστηκαν πολύ γρήγορα και εκείνη θεώρησε καλό να κάνει στη συνέχεια της παρατηρήσεις της, τις οποίες και παρουσίασε σήμερα.  


Αλλαγές που πρότεινε η Νατάσσα Οικονόμου
Ειδικότερα η κα Οικονόμου πρότεινε τη δημιουργία νέας ζώνης, που θα περιλαμβάνει πεζόδρομοι και πλατεία των Παλαιών και η επιβολή τέλους να είναι 38 ευρώ/τ.μ. ανά έτος. Επίσης εισηγήθηκε αντί για 30ευρώ/τ.μ./έτος που προβλέπεται στην κατηγορία πεζοδρόμιο οδών ήπιας κυκλοφορίας, να ορισθεί 48ευρώ όπως οι είναι το τέλος για τους πεζοδρόμους. Για τις υπόλοιπες Δ.Ε. στην Πορταριά, Άλη Μεριά, Κατηχώρι, Σταγιάτες που η υπηρεσία εισηγούνταν 6 ευρώ το τ.μ. και στην Αγριά 4,5ευρώ το τ.μ., εισηγήθηκε να ορισθεί 5ευρώ και να είναι ίδιο με τις άλλες δημοτικές ενότητες.
Όσον αφορά στον καθορισμό της τιμής τέλους για τα οικοδομικά υλικά η πρότασή της Αντιδημάρχου είναι στην Α’ ζώνη της Δ.Ε. Βόλου να είναι 6 ευρώ το τ.μ. το μήνα και στον υπόλοιπο δήμο και Δ.Ε. να είναι 5 ευρώ /τ.μ./μήνα. Όσον αφορά στην επιβολή τέλους για τα τελάρα οπωρολαχανικών σε πεζοδρόμια, η κ. Οικονόμου, εισηγήθηκε στις ζώνες Ε’ και ΣΤ’ που ααφορούν ορισμένες περιοχές του Δ.Ε. Βόλου από 4ευρώ τ.μ./έτος και 17ευρώ τ.μ./έτος αντίστοιχα που προτείνει η υπηρεσία να διαμορφωθεί γι αυτές τις δύο ζώνες στα 15ευρώ/τμ.
Για τον καθορισμό των τελών, για χρήση πρατηρίων υγρών καυσίμων, η Αντιδήμαρχος εισηγήθηκε οι τιμές που προβλέπονται για τα πρατήρια του Βόλου να είναι ίδιες και στη Ν. Ιωνία, δηλαδή, είσοδος – έξοδος πρατηρίων 9ευρώ τεμ./έτος, αντλίες καυσίμων στο πεζοδρόμιο 161ευρώ/τεμ/έτος αντί για 150ευρώ/τεμ/έτος που εισηγούνταν η υπηρεσία για τα πρατήρια στη Ν. Ιωνία και δεξαμενές καυσίμων στο υπέδαφος των πεζοδρομίων 20ευρώ/κυβ/έτος. Για τις άλλες Δ.Ε. το κόστος, εισηγήθηκε να ανέλθει στο 70% των τιμών που προβλέπεται για τα πρατήρια του Βόλου και σε πρατήρια του εθνικού δικτύου καταβάλλεται τέλος 20%πάνω από τις τιμές που προβλέπονται για τα πρατήρια του Βόλου.
Διαφημιστικά πλαίσια στεγάστρων και αυτόματοι πωλητές
Επίσης, αυξάνονται τα τέλη για τα διαφημιστικά πλαίσια των στεγάστρων του Αστικού ΚΤΕΛ που στη Νέα Ιωνία, Αγριά, Αρτέμιδα, Αισωνία και Ιωλκό που από μηδέν που είναι σήμερα προτείνεται να είναι 150 ευρώ, ενώ οι αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων έκδοσης εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ από μηδέν που είναι σήμερα προτείνεται να γίνει 300 ευρώ.
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να μπει φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων σε Άνω Βόλο, Μακρινίτσα και Ιωλκό, που μέχρι σήμερα δεν είχαν, με κλιμάκιο 0,07, ενώ για την Πορταριά ο φόρος μειώνεται σε 0,25, από 0,39 που ίσχυε. Τέλος, αποφασίστηκε, στη Δημοτική Ενότητα Διμηνίου (όπου περιλαμβάνεται και η Βιομηχανική Περιοχή) ο φόρος να αυξηθεί σε 0,25. Την απόφαση καταψήφισε η ΛΑΣ.
Κατά πλειοψηφία, τέλος, εγκρίθηκε να ισχύσει ενιαία τιμή σε όλες τις ενότητες του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, ανά κατηγορία διαφήμισης,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger