Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Συνέχεια Νέας Δίκης για τη ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ , πακέτο με άλλες υποθέσεις - 12η συνεδρίαση, Δευτέρα 10.2.12

Eνα λογικό και δίκαιο αίτημα, που έπρεπε να γίνει δεκτό χωρίς πολλά-πολλά, προκάλεσε και πάλι μια απαράδεκτη όξυνση από πλευράς έδρας του τρομοδικείου. Το αίτημα υπέβαλε ο Σπ. Φυτράκης εκ μέρους του εντολέα του Χ. Χατζημιχελάκη. Ζήτησε να διακοπεί η δίκη μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να συναντήσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης για να συνδιαμορφώσουν την απάντηση που θα δώσουν οι τελευταίοι στον εισαγγελέα Σ. Μπάγια. Γιατί μετά την αγόρευση του εισαγγελέα την περασμένη Δευτέρα οι ανθρωποφύλακες άρχισαν απανωτές στάσεις εργασίας (μέχρι και την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη) και έτσι κατηγορούμενοι και συνήγοροι δεν μπόρεσαν να συναντηθούν προκειμένου να χαράξουν τη γραμμή τους έναντι της αγόρευσης-πρότασης του εισαγγελέα.
 
Αντί, όμως, το αίτημα να γίνει αμέσως δεκτό, η πρόεδρος Μ. Τζανακάκη άρχισε να ανακρίνει έναν-έναν τους παριστάμενους συνηγόρους, ρωτώντας εάν και αυτοί δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους. Κάποιοι από τους συνηγόρους άρχισαν ν’ απαντούν ότι και αυτοί δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους εντολείς τους. Με τη στάση της η πρόεδρος έδειξε, με προκλητικό τρόπο μάλιστα, ότι θεωρεί πως οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι εφαρμόζουν παρελκυστική τακτική για να παραταθεί η χρονική διάρκεια της δίκης, να περάσουν τα δεκαοκτάμηνα και κάποιοι κατηγορούμενοι να αποφυλακιστούν. Εχουμε και άλλη φορά γράψει, ότι με αυτή τη στάση της η πρόεδρος παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο αθωότητας, θεωρώντας εκ προοιμίου ενόχους τους κατηγορούμενους. Με τη σημερινή της στάση έδειξε ότι τους θεωρεί και ψεύτες που μηχανεύονται διάφορα προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος διεξαγωγής της δίκης.
 
Το λέμε, γιατί μετά την ανάκριση των συνηγόρων και ενώ ήταν φανερό ότι δεν υπήρξε επικοινωνία όλων τους συνηγόρων με τους εντολείς τους, η πρόεδρος ρώτησε εάν κάποιος από τους παριστάμενους συνηγόρους θέλει να αγορεύσει! Εκανε αυτή την ερώτηση ενώ είχε ήδη ενημερωθεί από το ΔΣ του σωματείου ανθρωποφυλάκων και είχε διαβάσει την ανακοίνωσή τους για τις στάσεις που είχαν κηρύξει από την Τρίτη 4 Δεκέμβρη, έως την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη. Η φανερά προκλητική στάση της προέδρου ήταν επόμενο να αγανακτήσει το μέλος της ΣΠΦ Μ. Νικολόπουλο, ο οποίος της είπε: Τι παραπάνω επιβεβαίωση θέλετε για το ότι δεν έχουμε επικοινωνήσει με τους συνηγόρους μας;
 
Προσπαθώντας να απαντήσει στο αίτημα των συνηγόρων για διακοπή της δίκης μέχρι την Παρασκευή, η πρόεδρος αναρωτήθηκε φωναχτά τι έχουν να πουν οι κατηγορούμενοι επί νομικών ζητημάτων!Απευθυνόμενη δε σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της φρουράς, που κάθονται στα έδρανα της πολιτικής αγωγής, ρώτησε σαν νέα και άπειρος πρωτοδίκης εάν καθόταν εκεί κάποιος από τους δεσμοφύλακες, όταν ακόμη και ένας άπειρος ασκούμενος δικηγόρος γνωρίζει, ότι μέσα στη δικαστική αίθουσα δεν παρίστανται δεσμοφύλακες. Η πρόεδρος έστειλε εμμέσως πλην σαφώς και απειλητικό μήνυμα στους διορισμένους συνηγόρους που απουσίαζαν χωρίς να ενημερώσουν το δικαστήριο.
 
Ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας δεν έκανε μεν πολλές παρεμβάσεις όμως κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. Αυτός που δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για τις αρχές της «δίκαιας δίκης» αμφισβήτησε επίσης τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης ότι δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους εντολείς τους και ζήτησε να έχει και αυτός ενημέρωση από τους «σωφρονιστικούς» υπάλληλους. Αρχικά πρότεινε να διακοπεί η δίκη για την προσεχή Τετάρτη και στη συνέχεια, την ώρα που το δικαστήριο συσκεπτόταν επί της έδρας για ν’ αποφασίσει, διέκοψε και ζήτησε να κάνει συμπληρωματική τοποθέτηση. Η πρόεδρος, αφού πρώτα θύμισε στον εισαγγελέα ότι συσκέπτονται, στη συνέχεια του έδωσε το λόγο. Με την κίνησή του αυτή ο εισαγγελέας θέλησε να στείλει μήνυμα στο δικαστήριο (και όχι μόνο), ότι αυτός είναι ο βασικός παίκτης και κουμανταδόρος σ’ αυτό το τρομοδικείο.
 
Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger