Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΑ Η Βρετανία αναγνωρίζει πλήρως τους αντικαθεστωτικούς

Σκληρές μάχες στη συρο-τουρκική μεθόριο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΣ ΑΛ ΑΪΝ.--
Τα βήματα της Γαλλίας φαίνεται ότι ακολουθεί ο βρετανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκοντας να διασφαλίσει μεγαλύτερη επιρροή στο νέο αντικαθεστωτικό σχηματισμό για τον έλεγχο του οποίου συνεχίζονται και εντείνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας χτες στη βουλή, δήλωσε ότι η Βρετανία «πλέον αναγνωρίζει την Εθνική Συμμαχία ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού».

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ προχώρησε σε αυτήν τη δήλωση λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που ομοφώνως αναγνώρισαν την «Εθνική Συμμαχία» ως «νόμιμο εκπρόσωπο των προσδοκιών του συριακού λαού», αποφεύγοντας τον όρο «μοναδικό», και δεσμεύτηκαν να «την υποστηρίξουν». Ο Χέιγκ μίλησε για «παροχή βοήθειας προς την Εθνική Συμμαχία για να στήσει πολιτικά και ανθρωπιστικά δίκτυα στη Συρία και για αποκατάσταση των υποδομών στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί» - κάτι που, υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχει πράξει η Γαλλία με τις τοπικές διοικήσεις των περιοχών αυτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις, επανέλαβε ότι προς το παρόν «η χορήγηση όπλων δε συζητείται».
Η Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε το βασικό μοχλό πίεσης για τη σύσταση της «Εθνικής Συμμαχίας», την έχει χαρακτηρίσει «νόμιμο εκπρόσωπο» του συριακού λαού αλλά έχει, απροκάλυπτα, δηλώσει ότι «πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε άλλο βήμα θα πρέπει να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος της Συμμαχίας που να είναι αντίθετο με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή».
Σκληρές μάχες
Πυκνή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν, χτες, σε προάστια της Δαμασκού ενώ υπό κλοιό στρατιωτικών δυνάμεων βρισκόταν για πολλοστή ημέρα η γειτονική πόλη Ντεράγια, που είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Υπενθυμίζεται ότι στην Ντεράγια είχαν εντοπιστεί τον Αύγουστο οι σοροί 500 σφαγιασμένων γυναικόπαιδων, ένα έγκλημα που η Δαμασκός απέδωσε σε «τρομοκρατικές ομάδες».
Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί και η βάση αεράμυνας στο Χαζάρ αλ Ασουάντ, κοντά στη Δαμασκό, καθώς δύο ισλαμιστικές ομάδες (οι Ταξιαρχίες Τζουντ Αλλάχ και η Ανσάρ αλ Ισλάμ) μάχονται με συριακά στρατεύματα για τον έλεγχό της. Αργά το απόγευμα, όλμος έπληξε το κτίριο του υπουργείου Πληροφοριών στη Δαμασκό, χωρίς να προκληθούν θύματα, όπως υποστήριζαν οι συριακές αρχές.
Μάχες μαίνονταν και στη βάση αεράμυνας Σεΐκ Σουλεϊμάν, έξω από το Χαλέπι, όπου οι αντικαθεστωτικοί διατείνονται ότι ελέγχουν το ήμισυ. Τέλος, σκληρές συγκρούσεις μαίνονται στην Ρας αλ Αϊν, στα σύνορα με την Τουρκία, ανάμεσα σε ενόπλους των ακραίων ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων Μέτωπο «αλ Νούσρα» και «Γάρμπ αλ Σαμ» και μαχητών των Μονάδων Λαϊκής Αμυνας της Δημοκρατικής Κουρδικής Ενωσης Συρίας. Οι δεύτεροι ζητούν από τους ισλαμιστές - εφόσον έχει απομακρυνθεί ο συριακός στρατός - να φύγουν από την πόλη που κατοικείται κυρίως από Κούρδους κάτι που οι ισλαμιστές δεν δέχονται, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν σκοτωθεί 24 ισλαμιστές ένοπλοι, τέσσερις Κούρδοι μαχητές και ένας τοπικός αξιωματούχος.
«Ετοιμο» το ΝΑΤΟ για «Πάτριοτ»
Τη συμφωνία τους να προμηθεύσουν την Τουρκία με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, Πάτριοτ, δηλώνουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει τέτοιο αίτημα από την πλευρά της Αγκυρας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία θα υποβάλει σχετικό αίτημα για την ανάπτυξη των πυραύλων στο έδαφός της το συντομότερο δυνατό και ότι εφόσον αναπτυχθούν θα είναι «μόνο για αμυντικούς σκοπούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger