Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Στο Συμβούλιο Επικρατείας η Σκόπελος

Εντείνονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε η Υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι ΔΟΥ σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Σκοπέλου και στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου και αποφασίστηκε ο ορισμός δικηγόρου για την σύνταξη και κατάθεση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Σ.τ.Ε κατά της Υπουργικής Απόφασης για την κατάργηση της ΔΟΥ της Σκοπέλου. Ο Δήμος Σκοπέλου ευθυγραμμίζεται με την απόφαση 16 νησιωτικών Δήμων, οι οποίοι αντιτίθενται στην προοπτική συγχώνευσης ή κατάργησης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, και ως εκ τούτου θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η Σκόπελος συμπορεύεται με τις θέσεις των υπόλοιπων νησιωτικών Δήμων, οι οποίοι αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το μέτρο. Στην συγκεκριμένη διαδικασία συμμετέχουμε και εμείς, ως Δήμος Σκοπέλου και αποφασίσαμε να κάνουμε προσφυγή» υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Σκοπέλου, Γιώτα Αγγελέτου, αρμόδια για οικονομικά ζητήματα. Η δημιουργία φορολογικού ΚΕΠ, εκτιμάται ότι δεν θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στο Βόλο, διότι «οι αρμοδιότητες των φορολογικών ΚΕΠ είναι διαφορετικές σε σχέση με τις ΔΟΥ» υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Σκοπέλου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ανάλογος προβληματισμός διατυπώνεται και από την Ένωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου, που έστειλε αντίστοιχη επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων : «θα υποχρεώνονται οι κάτοικοι των νησιών να ταξιδεύουν στον Βόλο, για να λύσουν θέματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις τα έχουν δημιουργήσει η κακή οργάνωση της πολιτείας με την τόση δαιδαλώδη γραφειοκρατία και πολυνομία.
Οι κάτοικοι και επαγγελματίες των νησιών θα πρέπει να διανυκτερεύουν εάν απαιτείται στον Βόλο για την επίλυση των θεμάτων, αυτό σημαίνει μακριά από την οικογένεια, εργασία και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε περιόδους τόσο μεγάλης ανεργίας, οικονομικής ύφεσης, ανασφάλειας των εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες με τις λιγοστές συγκοινωνίες και πολλές φορές με τον κίνδυνο του αποκλεισμού λόγου απαγορευτικού του απόπλου των πλοίων».
Κοινή θέση, παράλληλα, των νησιωτικών περιοχών που αντιτίθενται στην συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση είναι ότι «η παρουσία ΔΟΥ σε κάθε περιοχή εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών αγορών, ταυτόχρονα δε, την εξυπηρέτηση των κατοίκων νησιωτικών Δήμων, οι οποίοι δικαιούνται ισότιμη αντιμετώπιση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες». Σε πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου υπογράφτηκε από τους παριστάμενους το ψήφισμα που εξέδωσαν οι νησιωτικές περιοχές που θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην συνέχεια επικυρώθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, οι πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger