Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συνέχεια Νέας δίκης για τη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 8η συνεδρίαση, Δευτέρα 19.11.12

Η διαδικασία ξεκίνησε με δηλώσεις των κατηγορούμενων επί της κατηγορίας. Τα μέλη της ΣΠΦ τοποθετήθηκαν με κοινή δήλωση, την οποία διάβασε ένα από τα μέλη της οργάνωσης. Εισαγωγικά η δήλωση περιέγραψε το ιδεολογικό και πολιτικό πρίσμα υπό το οποίο τα μέλη της ΣΠΦ αντιμετωπίζουν τη δίκη:«Επειδή η σιωπή δεν είναι χρυσός και συχνά κουβαλάει πάνω της τη σύγχυση, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι σαν αναρχικοί αντάρτες πόλης που συμμετέχουμε στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Δεν έχουμε πρόθεση να μιλήσουμε ή να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας σε μαριονέτες του συστήματος που κρύβουν τη δειλία τους πίσω απ’ το δικαστικό τους αξίωμα. Εσείς δικάζετε στο όνομα του νόμου και εμείς πράττουμε στο όνομα της αναρχικής συνείδησής μας. Εσείς διαλέξατε για αλήθεια σας μια κοινωνία που τα μνημεία της είναι οι φυλακές, οι τράπεζες, τα αστυνομικά τμήματα, τα υπουργεία και τα δικαστήρια και εμείς έναν κόσμο αξιοπρέπειας, ελεύθερης συνείδησης, αναρχικής εξέγερσης και αυθεντικών νοημάτων και επιθυμιών. Δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκρισης, ούτε διαλόγου. Υπάρχει μόνο η ένοπλη αναμέτρηση ανάμεσα στους ιεροεξεταστές και αυλικούς της υπάρχουσας κοινωνίας και τους αρνητές της. Oπως ο Προμηθέας, κλέβουμε τη φωτιά της αυτοκρατορίας σας και με αυθάδεια και αναίδεια την εξαπολύουμε εναντίον σας για να πυρπολήσει όλα τα είδωλα εξουσίας που εκπροσωπείτε».
 
Στη συνέχεια, έθεσαν το πλαίσιο της συμμετοχής και παρουσίας τους στη διαδικασία: «Οσον αφορά την εμφάνισή μας στο δικαστήριο, αρνούμαστε να παρουσιαζόμαστε ως πειθαρχημένοι και υποτονικοί κατηγορούμενοι που αγωνιούν για την απόφαση των δικαστών τους. Σας έχουμε γραμμένους και ούτε καν σας βλέπουμε… Ομως επειδή σε αυτή τη δίκη κατηγορούνται κι άλλα άτομα που δεν είχαν, ούτε θα μπορούσαν να έχουν καμία σχέση με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, σε κάθε συνεδρία θα παρευρίσκονται κάποιοι σύντροφοι από εμάς για να διακόψουν την παραμικρή πιθανότητα σύγχυσης που θα μπορούσε να δημιουργηθεί… Για αυτό, σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε προς όλους, φίλους και εχθρούς, δικηγόρους και κατήγορους, να περιοριστούν στον νομικό τομέα που τους αναλογεί και μην γίνει οποιαδήποτε αναφορά στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Οι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν για τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι αναρχικοί της πράξης που έχουν νιώσει την ανάσα της εξεγερμένης φωτιάς να ζεσταίνει τα κουκουλωμένα τους πρόσωπα, καθώς βαδίζουν ενάντια στην εποχή τους, κόντρα στον βηματισμό της μάζας».
 
Δήλωση έκανε και ο Θεόφιλος Μαυρόπουλος, τονίζοντας εισαγωγικά: «Στην Πεύκη διεξήχθη ένοπλη συμπλοκή μεταξύ δύο αναρχικών και των δυνάμεων της αστυνομίας. Τα δύο σκυλιά της, ο Λεοντόπουλος και ο Δρόσος προσπάθησαν να συλλάβουν εμένα και τον σύντροφό μου. Η απάντησή μας ήταν η άρνηση παράδοσης μέσω την ένοπλης αντίστασης με σκοπό τη διατήρηση της ελευθερίας μας, που τόσο εκτιμάμε ως αναρχικοί. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, ο σύντροφος διέφυγε κλέβοντας το περιπολικό, ενώ εγώ συνελήφθηκα τραυματισμένος. Μαζί τραυματίστηκαν και οι δύο αστυνομικοί τους οποίους πυροβόλησα πρώτος καταφέρνοντας να τους αιφνιδιάσω. Αναμφίβολα αν οι αστυνομικοί πέθαιναν και εγώ και ο σύντροφός μου ήμασταν αλώβητοι, θα φεύγαμε. Ασχετα επίσης από το γεγονός ότι επιχειρησιακή προτεραιότητά μου ήταν η απεμπλοκή και η διαφυγή, θα ήταν τιμή μου αν παράλληλα είχα το αίμα των δυο αστυνομικών στα χέρια μου, όχι μόνο επειδή πήγαν να με συλλάβουν, αλλά απλά και μόνο επειδή ήταν αστυνομικοί. Κάθε αστυνομικός ως άμεσος φορέας εξουσίας, για όποιον λόγο κι αν έγινε μπάτσος, είναι ένας ζωντανός στόχος για έναν αναρχικό ένοπλο επαναστάτη».
 
Στη συνέχεια, ο Θ. Μαυρόπουλος αναφέρθηκε στη σχέση του με τη ΣΠΦ:«Στα πλαίσια λοιπόν της πολύμορφης αναρχικής δράσης, και συγκεκριμένα του ένοπλου αγώνα, είχα και εγώ την τιμή να γνωρίσω τους μηδενιστές αντάρτες πόλης της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Στις οικείες του Βόλου και της Καλλιθέας, δεν ήμουν παρών γενικά και αόριστα ως σύντροφος. Ημουν έμπρακτα κομμάτι της ραδιουργίας ενάντια στο σάπιο κόσμο της εξουσίας. Είχα κάνει συνειδητά το πέρασμα στην επαναστατική παρανομία μαζί και με άλλους συντρόφους αγνώστους σε εσάς, όπως και με τα καταζητούμενα αδέρφια Γιάννη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Πολίτη».
Κατέληξε λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Η συμπλοκή της Πεύκης ξεκίνησε ως μια τυχαία εξακρίβωση στοιχείων και κατέληξε σε μια, διόλου τυχαία, μάχη ελεύθερων ατόμων με τις δυνάμεις της τάξης, της αναρχίας με την εξουσία, και άλλη μια απόδειξη ότι ο “παντοδύναμος εχθρός” έχει σάρκα και οστά και είναι θνητός. Ηταν μια μάχη, μια συνειδητή επιλογή για την οποία είμαι περήφανος και σίγουρος ότι αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα το ξανάκανα. Αλλωστε το πιο δυνατό όπλο για έναν ανυπότακτο αναρχικό της πράξης δεν είναι άλλο από τη συνείδησή του».
 
Τα μέλη της ΣΠΦ και ο Θ. Μαυρόπουλος στη συνέχεια αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, αφήνοντας –όπως είπαν– δύο άτομα για να παρακολουθούν τη διαδικασία, η οποία συνεχίστηκε με τις εισαγωγικές δηλώσεις των κατηγορούμενων επί της κατηγορίας. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επιμονή της προέδρου να υποβάλει ερωτήσεις στους κατηγορούμενους, δήθεν ζητώντας διευκρινίσεις επί διάφορων στοιχείων. Ερωτήσεις που ανήκουν σε άλλο στάδιο της διαδικασίας, όταν γίνεται εξέταση επί της ουσίας. Το γεγονός στηλιτεύθηκε από τους συνηγόρους Δ. Κατσαρή, Μ. Δαλιάνη και Χ. Λαδή, οι οποίοι αναγκάστηκαν να παρέμβουν για να υπενθυμίσουν στην πρόεδρο ότι σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν μπορεί να γίνονται εξειδικευμένες ερωτήσεις.
 
Ο Γιώργος Καραγιαννίδης δήλωσε ότι είναι αναρχικός και ότι δεν είναι μέλος της ΣΠΦ. Ως αναρχικός, είπε, δεν επικαλούμαι το τεκμήριο αθωότητας. Για όλα τα υπόλοιπα θα τοποθετηθώ στη συνέχεια της διαδικασίας. Ο Αλέξανδρος Μητρούσιας αρνήθηκε την κατηγορία ότι είναι μέλος της ΣΠΦ και απέδωσε την εμπλοκή του στην υπόθεση στον υπερβάλλοντα ζήλο της κατασταλτικής πολιτικής ενάντια στη ΣΠΦ. Οπως είπε, αποδέχεται μόνο την κατηγορία της κατοχής πλαστής ταυτότητας και την οπλοκατοχή. Ο Κώστας Σακκάς αρνήθηκε την κατηγορία της συμμετοχής στη συγκεκριμένη οργάνωση και δήλωσε αναρχικός. Την κατηγορία του μέλους της ΣΠΦ αρνήθηκε και ο Κώστας Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι το «στιλέτο» για το οποίο κατηγορείται ήταν ένας κοινός σουγιάς, που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, ενώ η σιδηρογροθιά (τη σχετική ερώτηση έκανε η πρόεδρος) είναι κάτι που πουλιέται ελεύθερα στο εμπόριο. Τέλος, και η Στέλλα Αντωνίου αρνήθηκε την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ.
 
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο συνήγορος του Χ. Χατζημιχελάκη Σπύρος Φυτράκης χαρακτήρισε καταχρηστική τη δίωξη του εντολέα του για ηθική αυτουργία στην υπόθεση των βομβοδεμάτων και την αναβάθμισή του σε «διευθυντή» της οργάνωσης, ενόσω αυτός ήταν στη φυλακή και με αφορμή ένα κείμενο συμφωνίας με τις ενέργειες της οργάνωσης, που έγραψε. Από τώρα και στο εξής θα διώκονται και όσοι συμφωνούν και μάλιστα θα αναβαθμίζονται σε «διευθυντές», τόνισε.
 
Οι Κ. Ντάλτας και Χ. Λαδής, συνήγοροι των Χρήστου Πολίτη και Δημήτρη Μιχαήλ, υπέβαλαν αίτημα διαχωρισμού της υπόθεσης ως προς τους εντολείς τους και παραπομπής τους στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά συνάφεια με τις εκδικαζόμενες υποθέσεις.
 
Οι υπόλοιποι συνήγοροι (Φρ. Ραγκούσης, Αννυ Παπαρρούσου, Σπ. Φυτράκης, Μαρίνα Δαλιάνη) υπέβαλαν αίτημα συνεκδίκασης των τριών δικογραφιών, διότι αποτελούν μια ενότητα, όπως επεσήμανε ο Φρ. Ραγκούσης. Τη συνεκδίκαση όφειλε να εισηγηθεί ο εισαγγελέας, σημείωσε η Αν. Παπαρρούσου, ενώ ο Σπ. Φυτράκης αναρωτήθηκε γιατί εκδόθηκαν τρία βουλεύματα και όχι ένα. Η συνεκδίκαση είναι ο μόνος δρόμος που έχετε νομικά, σημείωσε η Μ. Δαλιάνη. Με το αίτημα συντάχθηκε και ο Χ. Λαδής, χωρίς να το υποβάλει.
 
Ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας διαπίστωσε ότι η συνάφεια είναι αναμφίβολη και πρότεινε και αυτός τη συνεκδίκαση, διαφορετικά πλήττονται οι αρχές της δίκαιας δίκης, όπως είπε. Πρότεινε επίσης να γίνει δεκτό το αίτημα του διαχωρισμού για τους Χ. Πολίτη και Δ. Μιχαήλ. Ηταν πράγματι μονόδρομος αυτή η πρόταση, μιας όμως και ο κ. Μπάγιας έκανε αναφορά στις αρχές της «δίκαιας δίκης», δε θ’ αποφύγουμε τον πειρασμό να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε δει την ίδια ευαισθησία, όταν η πρόεδρος συνεχώς και αδιαλείπτως τονίζει ότι η δίκη πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε πριν συμπληρωθεί το 18μηνο για δύο από τους κατηγορούμενους, προεξοφλώντας έτσι την ενοχή τους και πλήττοντας βάναυσα το τεκμήριο αθωότητας, που αποτελεί επίσης αρχή της «δίκαιας δίκης», όπως ορίζεται από το αστικό ποινικό δίκαιο.
 
Το δικαστήριο αποφάσισε τη συνεκδίκαση των τριών δικογραφιών και το διαχωρισμό για τους Χ. Πολίτη και Δ. Μιχαήλ (έτσι η υπόθεση θα έχει πλέον δύο κατηγορούμενους λιγότερο), ενώ διέκοψε για την Παρασκευή 23 Νοέμβρη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger