Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Nέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια («Αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας των εφοπλιστών δίνει η νέα κυβερνητική παρέμβαση)


Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας

Αύξηση κατά 2,4% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της οικονομικής θέσης και ναύλα οχημάτων και εμπορευμάτων, προβλέπει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση που προσφέρει η συγκυβέρνηση στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Η νέα αύξηση τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Οκτώβρη, δηλαδή το περασμένο Σάββατο και προβλέπεται σε σχετική απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες με μορφή ... «ενημερωτικού σημειώματος».Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αύξηση ως και 25% που επέβαλαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από την 1η του περασμένου Απρίλη και δίνει ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στο λεηλατημένο πενιχρό λαϊκό εισόδημα, στη ζωή στα νησιά.
Στο ενημερωτικό σημείωμα όπου περιέχεται το κείμενο της υπουργικής απόφασης, αναφέρεται προκλητικά ότι: «Με την υπ' αριθμό 3323.1/01/08/19-03-2008 (Β΄509) απόφαση Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ορίστηκε ότι οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, (....) αναπροσαρμόζονται την 1η Μαΐου κάθε έτους σε ποσοστό αντίστοιχο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Δ.Τ.Κ.) των μηνών Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, όπως αυτό επίσημα προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Με την εν λόγω απόφαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 01-05-2008, οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές (....) αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξεως του 8%, για την περίοδο 01/05/2008 - 30/04/2009. Εκτοτε, οι τιμές των ναύλων διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα επίπεδα τιμών της περιόδου 01/05/2008 - 30/04/2009»! Που σημαίνει ότι οι απανωτές αυξήσεις που είδαν από τότε οι επιβάτες, με τελευταία αυτή του κατά 25% τον περασμένο Απρίλη, δεν ... «πιάνονται» και δεν θεωρούνται αρκετές, επειδή δεν αποφασίστηκαν από το υπουργείο!
Η αύξηση αφορά και τις λεγόμενες άγονες γραμμές, αυτές που για να δρομολογήσουν οι εφοπλιστές τα καράβια τους επιδοτούνται με ζεστό χρήμα που κάθε χρόνο φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις γραμμές «ελεύθερης δρομολόγησης», με βάση το νομοθετικό έκτρωμα 2932/2001, με το οποίο εναρμονίστηκε ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (άρση του καμποτάζ), με την ελληνική νομοθεσία, οι τιμές των εισιτηρίων καθορίζονται ελεύθερα από τους εφοπλιστές. Τώρα με τη νέα αύξηση που τους εξασφάλισε η συγκυβέρνηση μέσω του υπουργού Ναυτιλίας, είναι προφανές ότι οι τιμές των εισιτηρίων και στις ελεύθερες δρομολογήσεις θα εκτιναχθούν ακόμα περισσότερο στα ύψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger