Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Τι θα φέρει νέο ν/σ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις στην Σκόπελο!

Ανατροπές θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και περίπου 700.000 αγρότες.

Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα, ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές που καταργούνται είναι οι τόκοι των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία, το ενοίκιο για την πρώτη κατοικία και για τα παιδιά που σπουδάζουν.
Επιπλέον, τα δίδακτρα φροντιστηρίων, οι δωρεές και οι χορηγίες, όπως και οι δαπάνες για τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά διατηρούνται οι απαλλαγές για τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και θα εκπίπτει το μέρος που ξεπερνά το 10% του φορολογητέου εισοδήματος.
Επίσης, οι απαλλαγές για τη διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (κύριας και επικουρικής) και τα ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας και προσωπικών ατυχημάτων.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το 2013 με συντελεστή 26% για κέρδη ως 40.000 ευρώ και από εκεί και πάνω η φορολογία θα είναι 33%.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, καθώς όλα τους τα εισοδήματα θα προκύπτουν με βάση τα βιβλία τους, δηλαδή με βάση τα έσοδα και τα έξοδα που πραγματοποιούν μέσα σε ένα έτος.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από το 2014 να επιβάλει στους κατ’ επάγγελμα αγρότες να φορολογούνται βάσει των βιβλίων τους με κατάργηση του αφορολογήτου και φορολόγηση με συντελεστή 13% επί των κερδών τους.
Από την άλλη, επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τις οικογένειες με παιδιά, καθώς καταργείται το αυξημένο αφορολόγητο των 7.000 ευρώ για όσους προστατεύουν ένα παιδί, 9.000 ευρώ για 2 παιδιά, 13.000 ευρώ για τρία παιδιά κ.ο.κ., ενώ παραπάνω φόρους θα πληρώσουν εκείνοι που κάθε χρόνο εμφάνιζαν τόκους στεγαστικών δανείων για δάνειο κύριας κατοικίας, ενοίκια για κύρια κατοικία των ίδιων ή των παιδιών τους που σπουδάζουν, δίδακτρα για φροντιστήρια, πραγματοποιούσαν δωρεές - χορηγίες κ.λπ.
Μετά από εντολή της τρόικας καταργείται η έκπτωση φόρου 10% από τις παραπάνω δαπάνες.
Αντίθετα, φαίνεται να διασώζονται φοροαπαλλαγές, όπως είναι τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία, τα ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, προσωπικών ατυχημάτων κτλ.
Τέλος, εξετάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα για συλλογή αποδείξεων ώστε οι πολίτες να τις ζητούν από καταστήματα και επαγγελματίες για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger