Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ

Παρατείνεται το θρίλερ για τα εργασιακά

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις των τριών πολιτικών αρχηγών άρχισαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με το πακέτο των μέτρων, μετά την επιμονή της Δημοκρατικής Αριστεράς να καταψηφίσει τα εργασιακά, παρά τις βελτιωμένες προτάσεις που δέχτηκε η τρόικα.

Παρατείνεται το θρίλερ για τα εργασιακά
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία των τριών αρχηγών μέχρι αύριο το πρωί.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε απόψε το βράδυ, είναι αδύνατο να ψηφίσει τα εργασιακά. Αφησε, πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτή κάποια «χαραμάδα» να τα ψηφίσει, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.
Ο κ. Βενιζέλος, στη συνέχεια, ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη συνομιλία του με τον κ. Κουβέλη. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Παρατείνεται το θρίλερ για τα εργασιακά
Ωστόσο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από αύριο, καθώς ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί το πρωί για τις ΗΠΑ. Προτίθεται, πάντως, προτίθεται να συνεχίσει τις «μεσολαβητικές» προσπάθειές του μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών από εκεί που θα βρίσκεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος μετά τις βελτιώσεις που πέτυχε το υπουργείο Εργασίας, κατά την διαπραγμάτευση με την τρόικα, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες.
Οπως μετέδωσε νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, είχε προηγηθεί επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός ενημέρωσε για τις νέες συμβιβαστικές προτάσεις στα εργασιακά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα φέρεται να μην συζητά περαιτέρω βελτιώσεις σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τις αποζημιώσεις απόλυσης και τον βασικό μισθό. Οι ίδιες πηγές διεμήνυαν ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα πως θα κλείσει το ζήτημα, καθώς μέχρι αύριο το πρωί θα πρέπει η συμφωνία με την τρόικα να έχει ολοκληρωθεί, ενόψει της συνεδρίασης του Euro Working Group.
H τρόικα, σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα αναφέρει ότι υπάρχει «διαφωνία» έστω και για ένα σημείο, με ορατό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την τρόικα, οι αποζημιώσεις απόλυσης για τα πρώτα 16 χρόνια εργασίας διατηρείται ως έχει και δίνονται 12 μισθοί. Για τα υπόλοιπα έτη -μέχρι τα 28- οι παλαιοί εργαζόμενοι θα παίρνουν έως και 12 μισθούς με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.
Η τρόικα απαιτούσε, επίσης, μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης και συγκεκριμένα από τους 6 στους 3 μήνες. Ο χρόνος αποζημίωσης ορίζεται, πλέον, στους 4 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger