Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η Σκιάθος που χάνεται

IMG_0070 IMG_0022 IMG_0030 67870_2 Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των Σκιαθιτών για την ομιλία  της Ιστορικού-Αρχαιολόγου κας Συραϊνώς  Κορωνιού-Διονυσίου, με θέμα  «Η Σκιάθος που χάνεται»
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου, βασισμένη σε πρόταση της κας Δεληγάννη Άννας, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου.
Η κα Κορωνιού-Διονυσίου, παρουσίασε την μελέτη που είχε εκπονήσει για τα μνημεία ιδιαίτερης Τέχνης του κοιμητηρίου, ένα ιδιαίτερο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου.
Πρόκειται για Νεοκλασικά μνημεία της εποχής που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τα μέσα του 19 έως τις αρχές του 20 αι. που είναι η εποχή της ανάπτυξης της αστικής τάξης και της επικράτησης  στην Τέχνη, του ρεύματος του  Νεοκλασικισμού, που ονομάστηκε έτσι γιατί  οι εικαστικές Τέχνες ακολουθούν πρότυπα της κλασικής εποχής  των5ου και 4ου π.Χ.αι.
Η κα Κορωνιού-Διονυσίου ανέλυσε τους συμβολισμούς των μνημείων και την προέλευσή τους  προεκτείνοντας τη σημειολογία τους στις κοινωνικές διαστάσεις της εποχής.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν τόσο η προβολή της άγνωστης, σε πολλούς, πλευράς των Κοιμητηρίων, αυτήν δηλαδή, του Μουσείου νεοελληνικής γλυπτικής και η  ευαισθητοποίησή τους ,με σκοπό την προστασία των σημαντικών αυτών μνημείων, για τη Σκιάθο.
Αξίζει να αναφερθεί πως από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», σε συνεργασία με την κα Κορωνιού-Διονυσίου, έχει αποστείλει αίτημα προς την 5η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων , προκειμένου αυτά να κυρηχθούν διατηρητέα.
Αποτελεί προτεραιότητα για το Σύλλογό μας, η προστασία των εν λόγω μνημείων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία απειλούνται,αφενός από την άγνοια των διαχειριστών του χώρου και αφετέρου από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να αντικαθίστανται με νέα.
Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά, το Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και, ιδιαίτερα, την κα Κορωνιού-Διονυσίου, για την  ανταπόκριση και τη συνεργασία, αφού, στις μέρες μας, όσο υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η κα Κορωνιού-Διονυσίου, «Η Σκιάθος δεν θα χάνεται».
Παρακάτω το βιογραφικό της κας Συραϊνώς  Κορωνιού-Διονυσίου. Η κα Συραϊνώ  Κορωνιού-Διονυσίου γεννήθηκε στη Σκιάθο, όπου τελείωσε το Δημοτικό, στη συνέχεια, τελείωσε το Γυμνάσιο στο Βόλο, εσωτερική στο Ελληνογαλλικό σχολείο  ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ και, ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , γράφτηκε στη φιλοσοφική σχολή απ όπου πήρε το πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος. Διορίστηκε, ως φιλόλογος, στη μέση Εκπ/ση και υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Βελεστίνου, στο Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, στο Δεύτερο Λύκειο Βόλου, στο Ελληνικό Λύκειο Augsburg της τότε Δ. Γερμανίας, στο Πρώτο Λύκειο Βόλου, στο  Εκκλησιαστικό Λύκειο Βόλου, στο Αβερώφειο Γυμνάσιο- Λύκειο Αλεξανδρείας Αιγύπτου και στο Έκτο Λύκειο Βόλου, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Μιλάει και γράφει τη Γερμανική και Γαλλική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στην Ιεραποστολή της Κένυας, όπου διδάσκει, εθελοντικά, την Ελληνική γλώσσα στους Ιεροσπουδαστές του Θεολογικού Σεμιναρίου, Μακάριος ο Γ΄, στο Ναϊρόμπι.
Έχει συντάξει, μεταξύ άλλων,  αρχαιολογικές μελέτες για την εκκλησία της Παναγίας Λιμνιάς, για το εξωκλήσι Παναγία Ντουμάν και για άλλα μνημεία. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger