Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ανακύκλωση εγκαταλειμμένων οχημάτων η Σκόπελος

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους ιθύνοντες των νησιών στην περισυλλογή και απομάκρυνση παλαιών οχημάτων, τα οποία βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε διάφορα σημεία, απομακρυσμένα και μη. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης εγκαταλειμμένων οχημάτων έχει ήδη αποδώσει καρπούς, που μεταφράζονται αριθμητικά σε εκατό και πλέον αυτοκίνητα για την Σκιάθο, ενώ δυναμικά εισέρχονται στο ίδιο πεδίο η Σκόπελος και η Αλόννησος. Σε πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκοπέλου συζητήθηκε εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα, ενώ το σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί προς έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται ήδη στην Σκιάθο και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Διολέττας, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας «αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα οχήματα στην Σκιάθο, διότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει περισυλλεγεί περίπου το 85% του συνολικού όγκου, τα οποία δόθηκαν για ανακύκλωση». Το πρόβλημα ήταν έντονο πριν από μερικά χρόνια κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διολέττας «όπου υπήρχαν ερημικές περιοχές, εντοπίζονταν εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα. Ακόμη και στο δάσος της Κεχριάς, προσθέτει ο ίδιος, εντοπίσαμε παλαιότερα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο μέσα σε θάμνους».
Σύμφωνα με την διαδικασία που ορίζει ο νόμος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σκιάθου εντοπίζουν τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι και τοποθετείται ειδοποιητήριο από την Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου να απομακρυνθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τους ιδιοκτήτες. Σε διαφορετική περίπτωση, και εφόσον αποδειχθεί ότι είναι όντως εγκαταλειμμένα, οδεύουν προς ανακύκλωση, με την φροντίδα ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο.
Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στον γειτονικό Δήμο Σκοπέλου, όπου επίσης υπάρχουν εγκαταλειμμένα οχήματα, διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του νησιού. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης των συγκεκριμένων οχημάτων θα εφαρμοστεί μόλις εγκριθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την περιφέρεια και υπογραφεί, στην συνέχεια, η σύμβαση με εταιρία ανακύκλωσης. Αξίζει μάλιστα να υπογραμμιστεί ότι παράλληλα προωθείται η ανακύκλωση πλαστικού, χαρτιού και αλουμινίου. «Υπάρχουν αρκετά εγκαταλειμμένα οχήματα και ήδη ο κόσμος ενδιαφέρεται να δοθούν για ανακύκλωση» υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Φύβγας. «Στο μεταξύ, προσθέτει ο ίδιος, συγκεντρώνουμε αιτήματα συμπολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να δοθούν για ανακύκλωση παλαιά οχήματα και μόλις προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, θα απομακρυνθούν από το νησί».
Ομοίως και στην Αλόννησο έχει ξεκινήσει πρόσφατα το πρόγραμμα εντοπισμού, καταγραφής και περισυλλογής εγκαταλειμμένων, επί σειρά ετών σε διάφορα σημεία του νησιού, οχημάτων. «Για την απόσυρσή τους ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία, έχουμε υπογράψει σύμβαση με εταιρία και προχωρούμε παράλληλα και στην ανακύκλωση άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών, προωθώντας, στο μεταξύ, την ανακύκλωση και άλλων υλικών, που επιβαρύνουν το περιβάλλον» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger