Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Γιατί πληρώνουμε … αυξημένα και ανισοκατανεμημένα Δημοτικά τέλη;

Αγαπητοί μου φίλοι,
Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το Karlanews παρακολουθώ από κοντά κάθε βήμα της δημοτικής μας αρχής. Άλλες φορές χάρηκα με τους εκλεγμένους (τονίζω το «εκλεγμένους») άρχοντες, άλλες στενοχωρήθηκα και άλλες πικράθηκα. Ποτέ όμως δεν ένοιωσα οργή, δεν ένοιωσα ότι με κοροϊδεύουν. Πριν με χαρακτηρίσετε υπερβολικό παρακαλώ διαβάστε με προσοχή το υπόλοιπο κείμενο.
Πρόσφατα λοιπόν, διάβασα το απόσπασμα από το πρακτικό της υπ’ αριθ. 4ης/ 2012 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου – Αριθ. Απόφασης: 58/2012, Απρ 2012, (δείτε την εδώ). Σε αυτό το κείμενο διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή ότι η διαφορά εσόδων – εξόδων ισούται με το ποσό των 360.614,38€. Για μένα, κάποιον που δεν γνωρίζει πως πάνε τα οικονομικά άλλων δήμων, για να συγκρίνω το ποσό και χωρίς να γνωρίζω το αντίστοιχο περσυνό ποσό, αυτό το ποσό μου φαίνεται τεράστιο. Και ως ένα βαθμό έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι μικρότερο.
Αλήθεια χρειάζονται σχεδόν 60.000€ για προμήθεια αναλωσίμων;
Όταν λέμε ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία εννοούμε τους άλλους και όχι τους εαυτούς μας. Πείτε μας τι αγοράσατε με αυτά τα χρήματα. Ίσως εμείς οι δημότες να μπορούμε να σας προτείνουμε πιο φθηνούς προμηθευτές.
Στη συνέχεια διάβασα με πολλή μεγάλη ικανοποίηση ότι μειώνεται κατά 10% το «τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού». Μπράβο στο δήμο. Μπορεί να παρουσιάζει έλλειμμα στα οικονομικά του άλλα παρόλα αυτά βοηθάει τους δημότες του.
Τώρα σας παρακαλώ κάντε μία παύση και φέρτε τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ που πληρώσατε. Εκεί θα δείτε ότι παρόλο που έχουν περάσει έξι μήνες, από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ακόμα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ακόμα πληρώνουμε 1,54€ ανά τμ και όχι 1,39€ ανά τμ όπως συμφώνησαν.
Περιμένω ΑΜΕΣΑ δύο πράγματα από τον δήμο.
Καταρχήν να μας πουν που πήγαν τα επιπλέον χρήματα που μας πήραν. Και εδώ χρειάζεται μια σαφής και ξεκάθαρη απάντηση γιατί «Η γυναίκα το Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια». Αυτό σας το ατόπημα κινείται στα όρια της ανομίας. Και αφού μας δώσετε μία εξήγηση, να μας επιστρέψετε το ποσό της διαφοράς.
Επιπλέον διαπίστωσα κάτι που πρέπει να ομολογήσω ότι δεν το γνώριζα. Ότι δηλαδή υπάρχουν χωριά που βρωμίζουν πολύ τον δήμο οπότε θα πληρώνουν 1,39€ ανά τμ και άλλα που προσέχουν περισσότερο και πληρώνουν 0,65€ ανά τμ. Δηλαδή 50% λιγότερο. Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση που μπόρεσα να δώσω. Αν είναι ποτέ δυνατόν!
Σε ποιον άλλο δήμο της χώρας οι δημότες πληρώνουν διαφορετικά δημοτικά τέλη, ανάλογα με τη γειτονιά ή το χωριό που μένουν;
Δεν ήξερα ότι στο δήμο μας έχουμε πολλές διαφορετικές κατηγορίες πολιτών. Αυτή η απίστευτή αδικία πρέπει να σταματήσει τώρα, αφού βέβαια μας εξηγήσετε πρώτα γιατί το κάνετε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτός ο δήμος συνεχώς μας εκπλήσσει. Όμως αυτή τη φορά με απογοήτευσε και η αντιπολίτευση.
Που είναι; Τι κάνει; Δεν βλέπει;
Γιατί επιτρέπει να γίνονται αδικίες;
Αυτά που έγραψα σήμερα θα έπρεπε να τα είχα ακούσει από αυτούς και να ζητάνε αλλαγές. Τουλάχιστον τώρα περιμένω να ανοίξουν τα μάτια τους και επιτέλους, να αντιδράσουν.
Κύριοι και κυρίες του δημοτικού συμβουλίου δεν είστε μόνοι και δεν μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε.
Τουλάχιστον διευρύνατε σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους, τους τρίτεκνους, τους άπορους και τους μακροχρόνια άνεργους.
Αυτό είναι προς τιμήν σας, αν και εφόσον δεν έχει μείνει στα χαρτιά όπως η μείωση στο τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Περιμένω εγώ και όλος ο κόσμος την απάντησή σας.
Την καλημέρα μου.
http://www.karlanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger