Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: Κλείνουμε με την τρόικα και ζητάμε άμεση εκταμίευση της δόσης Η Βρετανία αντιδρά σε κοινή δήλωση των 26 για την τρόικα

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: Κλείνουμε με την τρόικα και ζητάμε άμεση εκταμίευση της δόσης


Την άμεση εκταμίευση ολόκληρης της δόσης, και όχι τμηματικά, ζήτησε ο κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξαγόνταν έως και μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός, που αναμένεται να συναντηθεί το πρωί (τοπική ώρα 9.30) με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός των επομένων ημερών θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μίλησε εκτεταμένα για τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, λέγοντας με έμφαση, πως αυτές φέρνουν αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει εκείνη την ισορροπία που θα της επιτρέψει να συνδυάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και ανέφερε ότι εάν η πρόταση Ρομπάι είχε εφαρμοστεί από την αρχή, τότε και η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει στο σημερινό σημείο.

Η διμερής Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ άρχισε γύρω στις 18:20 (ώρα Ελλάδος), στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα της Συνόδου αυτής δεν είναι το θέμα της Ελλάδας και της Ισπανίας κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου και στο γεύμα που θα ακολουθήσει.

Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε το κλίμα χαμηλών προσδοκιών, λέγοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποφάσεις στο ζήτημα της εποπτείας των τραπεζών και υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη οι «27» να εργαστούν σε βάθος.

Μέρκελ - Ολάντ


Είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ· οι δύο ηγέτες έφθασαν μαζί και από τους τελευταίους στη Σύνοδο.

«Για άλλη μία φορά θα επιμείνουμε στο γεγονός ότι θέλουμε να εργαστούμε γρήγορα και, βεβαίως, εις βάθος. Αυτή δεν θα είναι μια συνοδός στην οποία θα λάβουμε αποφάσεις, αλλά θα προετοιμάσουμε τις αποφάσεις για τον Δεκέμβριο» επισήμανε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, εντούτοις το Παρίσι επιδιώκει να βρεθεί μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ άρχισαν τις εργασίες τους διάρκειας δύο ημερών λίγο μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ προσκάλεσε την Πέμπτη τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της να μεταβούν στο Όσλο για να παραλάβουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ.

«Για να σηματοδοτήσουμε αυτήν την ευκαιρία εορτασμού, ελπίζω ότι όλοι οι αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων θα μπορέσουν να μετάσχουν στους εορτασμούς στο Όσλο το Δεκέμβριο», δηλώνει ο Ρόμπαϊ στον λογαριασμό του στο Twitter, λίγο μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Ειδικά για την Ελλάδα έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα προσδοκιών μετά τη χθεσινή κοινή γραπτή ανακοίνωση των επικεφαλής της τρόικας στην οποία αναφέρεται ότι τα κυριότερα θέματα έχουν κλείσει ενώ παραμένουν ανοιχτά μόνο οι εργασιακές σχέσεις και το θέμα της μείωσης του προσωπικού στον δημόσιο Τομέα.

Πιστεύεται ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη δήλωση στην οποία θα εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και η προσδοκία ότι θα λυθούν τα ανοιχτά θέματα ώστε να δοθούν τα 31,5 δισ. ευρώ της δόσης. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Βρετανία αρνείται να υπάρχει δήλωση των 26 για τα αποτελέσματα των συν ομιλών της τρόικας. Ετσι οι 17 της Ευρωζώνης προσανατολίζονται προς μία δική τους σύσκεψη που θα βγάλει ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρεται η ελπίδα η τρόικα να βρει λύση στα μικρά προβλήματα που παραμένουν στην Ελλάδα.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι η τρόικα είναι και μεταξύ της διασπασμένη κάτι που δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στην θετική ανακοίνωση που περιμένει η Ελλάδα. Επίσης τόνισε ότι η απόφαση της τρόικας θα βγει οπωσδήποτε νωρίτερα από τις 12 Νοεμβρίου, ελπίζετε να είναι θετική έτσι ώστε να μπορούμε την επόμενη ημέρα να εκταμιεύσουμε τη δόση.

Μένει βέβαια πάντα σε εκκρεμότητα η απόφαση για το αν για την εκταμίευση θα χρειαστεί νέα Σύνοδος Κορυφής.

Πιθανολογείται ότι η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ θα γίνει σε μία δόση εντός του Νοεμβρίου. Από το ποσόν αυτό τα 23 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα 7,9 δισ. ευρώ για υποχρεώσεις πληρωμής ομολόγων ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για ταμειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.

Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν, δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για τις δύο χώρες, αύριο Παρασκευή, που τελειώνει η Σύνοδος καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία δεν αποτελούν αυτή τη στιγμή πρόβλημα για το ευρώ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία καθώς η Γερμανία επιθυμεί την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών για την τραπεζική ενοποίηση και την ενίσχυση του Οικονομικού Επιτρόπου κάτι για το οποίο αντιδρά η Γαλλία.

Επίσης στην τραπεζική ενοποίηση είναι γνωστό ότι αντιδρά η Μεγάλη Βρετανία. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση έχει πέσει στο τραπέζι η τραπεζική ενοποίηση μόνο των χωρών μελών της Ευρωζώνης, κάτι όμως που θα οδηγήσει σε Ευρωπαϊκή Ενωση δύο ταχυτήτων.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισημαίνουν στις συζητήσεις τους ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ανάπτυξη και απασχόληση σε όλες τις χώρες μέλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger