Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ-Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρη Βίτσα από την Κέρκυρα 25/10/2012 16:09 ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Κάλεσμα Αντίστασης, Αλληλεγγύης, Ελπίδας,
σε μια πορεία ανάτασης της χώρας και της κοινωνίας
Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρη Βίτσα από την Κέρκυρα

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ της Κέρκυρας, ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού, Δημήτρης Βίτσας, αναφέρθηκε στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα και στην εναλλακτική πρόταση που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τον επετειακό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και με τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.
«Τα μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού, ύψους 13 δις ευρώ, που πλήττουν τα εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις και την περιουσία του ελληνικού λαού, έχουν κλείσει. Αν οι κυβερνώντες και η τρόικα θεωρούν ότι έχουν επιτύχει κάτι, θα πρέπει να μάθουν ότι τώρα αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση της πολιτικής των Μνημονίων, της πολιτικής της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τα λαϊκά και κοινωνικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνιστεί ώστε αυτά τα μέτρα, ακόμη και αν τελικά φτάσουν στη Βουλή, ο λαϊκός ξεσηκωμός να αποτρέψει την ψήφισή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης, παθητικής και ενεργητικής ανυπακοής, ώστε αυτά τα μέτρα να μην εφαρμοστούν».

Όσον αφορά στην ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα, ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για μία οργανωτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία συζήτησης, αλληλεπίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και εκείνου του κομματιού του λαού που κατανοεί ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να παρακολουθεί την ιστορία, αλλά πρέπει να γράψει νέες σελίδες ιστορίας «σε μια Ελλάδα που θα επιχειρήσει την μεγάλη ανατροπή και θα συμβάλλει, συγχρόνως, σε βαθιές αλλαγές στην Ευρώπη».

Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Ελπίδα, μέσα από ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και οικονομικής ανάπτυξης, είναι τα τρία βασικά στοιχεία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επικεντρώνει την προσπάθειά του. Συναντά, όμως, το τείχος της τρόικας και της τροϊκανής κυβέρνησης που διαθέτουν ισχυρά όπλα, κεφάλαια, διεθνή στήριξη, αλλά και το «τρίγωνο της αμαρτίας»: πολιτικό σύστημα, τραπεζικό σύστημα και ΜΜΕ. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ως σύμμαχο την πραγματικότητα, την ελληνική κοινωνία και τις κοινωνίες της Ευρώπης. Η αγωνιστική διάθεση του λαού συνεχώς μεγαλώνει και είναι δυνατόν να επιβάλει την άποψή του.

Όσον αφορά στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, ο Δ. Βίτσας εκτίμησε ότι όλο το πολιτικό σύστημα έχει βαλθεί να συγκαλύψει τις σοβαρές πολιτικές και ποινικές ευθύνες όσων το υπηρέτησαν και οδήγησαν τη χώρα και το λαό της στην σημερινή κατάσταση «και με βάση την κατάθεση πρότασης για εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο και πώς διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό χρέος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όταν με τη συναίνεση του λαού γίνει κυβέρνηση, θα σκάψει μέσα σ’ αυτή την όζουσα κατάσταση για να βρει του φταίχτες και θα τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για να τους τιμωρήσει».

Από την Κέρκυρα, ο Δημήτρης Βίτσας κάλεσε τον ελληνικό λαό να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να συμβάλλει σε μια πορεία ανάτασης της χώρας, της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας.

Ερωτώμενος σχετικά με τον εορτασμό της εθνικής επετείου, σημείωσε ότι ο λαός θα πρέπει να συνδέσει το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της αντίστασης απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό με τις σημερινές ανάγκες. «Και οι ανάγκες του σήμερα είναι να πει ‘‘ΟΧΙ’’ στην τρόικα και στα Μνημόνια, να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση και να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές οργανώσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην επέτειο με κοινές δράσεις με τους κοινωνικούς φορείς που με μαζικό, μαχητικό και ειρηνικό τρόπο εκδηλώνουν την αντίθεση τους στη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Στα πιθανά μέτρα καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων ανήμερα της επετείου, ο Δ. Βίτσας εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ακόμη και το Ελληνικό Σύνταγμα. «Ο λαός έχει δικαίωμα να διαδηλώνει τα αιτήματά του, τιμώντας, έτσι, με τον καλύτερο τρόπο τα επιτεύγματα της γενιάς της Αντίστασης», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου, ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού ανέφερε: «Το νεοφασιστικό φίδι ξανάβγαλε το κεφάλι του. Η Χρυσή Αυγή θεωρεί ‘‘μίασμα’’ για τον ελληνικό λαό το γεγονός ότι ο Μ. Γλέζος υπέστειλε την ναζιστική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. Αυτή η λογική θα ανατραπεί από τους λαϊκούς αγώνες».

Σχετικά με την κριτική που άσκησε στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανος Σαμοΐλης για το νέο ‘‘κώλυμα’’ που επικαλέστηκε στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας, ο Δ. Βίτσας δήλωσε: «Η Βουλή δε λειτουργεί. Έως τώρα, η νομοθετική εργασία που έχει προσφέρει η κυβέρνηση περιορίζεται την αλλαγή ορισμένων άρθρων του νόμου Διαμαντοπούλου. Όλα τα άλλα που έρχονται, είναι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίζονται χωρίς στην ουσία να έχει προηγηθεί συζήτηση και με ένα άρθρο, όπως έγινε και στη συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο Πρωθυπουργός έχει να εμφανιστεί στη Βουλή απ’ τις προγραμματικές δηλώσεις και οι υπουργοί με επιλεκτικό τρόπο απαντούν στις Ερωτήσεις. Η διαδικασία της συζήτησης την Παρασκευή έχει απαξιωθεί. Είναι ένας νέος τρόπος ώστε να μην εμφανίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ανέργων και όσον θίγονται βάναυσα από την παρούσα κυβερνητική πολιτική. Ακολουθούν, στην ιεραρχία, τα ζητήματα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι όποια διαθέσιμα υπάρχουν θα πρέπει να κατευθυνθούν σ’ αυτούς τους τομείς, έως ότου αρχίσει να λειτουργεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. «Υπ’ αυτή την έννοια, δε μου προκαλεί εντύπωση ότι ο κ. Λυκουρέντζος αποφεύγει να απαντήσει, γιατί τότε θα προκαλούσε την οργή του κερκυραϊκού λαού. Εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως να υπάρχει νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κέρκυρα και σε όλη την Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, δε θα μείνουμε στο ότι δε μας έχει απαντήσει, θα συνεχίσουμε -μέσω του Στέφανου Σαμοΐλη- τη δράση μας μέσα στη Βουλή, κυρίως όμως θα συνεχίσουμε με την πρωταγωνιστική δραστηριότητα του βουλευτή μας στην Κέρκυρα στη διαμόρφωση ενός κινήματος υπεράσπισης αυτών των δικαιωμάτων».


Το Γραφείο Τύπου 25/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger