Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πάνω από 100 τα υπό κατάληψη σχολεία σε όλη τη χώρα

Αυξάνεται κάθε εβδομάδα ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων. Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκε χθες η προθεσμία που έχει δοθεί στους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν στα...
ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του συστήματος. Εως χθες είχαν απαντήσει περί τις 12.000 εκπαιδευτικοί. Από την άλλη, προς εξοικονόμηση πόρων ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι θα προωθηθεί το μέτρο της επιστροφής των σχολικών βιβλίων για να χρησιμοποιηθούν από τους επόμενους μαθητές. Κάθε βιβλίο θα χρησιμοποιείται για τρεις χρονιές πριν αποσυρθεί. Ειδικότερα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν τα 100 υπό κατάληψη σχολεία σε όλη τη χώρα, και στελέχη του διοικητικού μηχανισμού του υπ. Παιδείας θεωρούν πιθανή νέα αύξηση περί τα τέλη Οκτωβρίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός βρίσκεται στην Αττική - περίπου 70. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα σχολεία τελούν υπό την ομηρία λίγων παιδιών που έχουν αποφασίσει κατάληψη, ενώ στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν σχολεία που δεν λειτουργούν διότι, παρότι οι μαθητές δεν έχουν αποφασίσει για κατάληψη, τα σχολεία συστεγάζονται με κάποιο άλλο στο οποίο έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Ταυτόχρονα, ήδη υπάρχει κινητοποίηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που ζητεί να μην ψηφιστούν τα κυβερνητικά μέτρα και έχει δηλώσει συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, με χαμηλή συμμετοχή -περίπου 12.000 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων, 7% του συνόλου- ολοκληρώθηκε χθες η προθεσμία που είχαν οι εκπαιδευτικοί για να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των ίδιων. Πλέον θα παρουσιαστεί η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του υπ. Παιδείας για τα κριτήρια αξιολόγησης και θα ακολουθήσει διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Η διαδικασία θα αποκρυσταλλωθεί με την κατάρτιση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος έως το τέλος Δεκεμβρίου ώστε η αξιολόγηση να ξεκινήσει από το 2013.

Επιστροφή βιβλίων

Στην υποχρεωτική εκπαίδευση επίσης, χθες ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε (σε συνέντευξή του στον Real Fm)
ότι εξετάζεται σχέδιο για επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων. «Στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για τρία χρόνια, εμείς γιατί να τα πετάμε, τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξης των 20-30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κάθε οικογένεια θα χρεώνεται το βιβλίο και θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα η οποία δεν κοστίζει τίποτα και δεν μουτζουρώνεται και στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα τα παραδίδουμε στους επόμενους», είπε. Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι παρατηρούνται κρούσματα υποσιτισμού στα σχολεία, τα οποία θα αντιμετωπιστούν με διακριτικότητα και σε συνεργασία με τους δήμους και την Εκκλησία.
Ο υπουργός τόνισε ότι «συγχωνεύσεις σχολείων θα γίνουν μόνο όταν σε γειτνιάζουσες περιοχές υπάρχουν δύο σχολεία όπου το ένα είναι υπερπλήρες και το άλλο δεν έχει μόνο 5-6 μαθητές. Αυτές είναι ελάχιστες περιπτώσεις».
Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν οι πιστώσεις για τη θέρμανση των σχολείων και τη μεταφορά των μαθητών, παρότι οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger