Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Αλόννησος: Υποβρύχιο μουσείο με ναυάγια μεγάλης ιστορικής αξίας

Φωτογραφία από το σημαντικότερο ναυάγιο στην περιοχή που μετέφερε
4.000 αμφορείς με κρασί και βυθίστηκε στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα
Αρχαία (4ου και 5ου αιώνα π.Χ.) βυζαντινά και σύγχρονα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί στο βυθό του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, καθιστούν την περιοχή μία από τις σημαντικότερες διεθνώς σε υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πλούτο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη λειτουργία στην περιοχή Υποβρύχιου Μουσείου μέχρι το 2015, στοχεύοντας στο ολοένα και αυξανόμενο παγκόσμια ρεύμα του καταδυτικού τουρισμού, καθώς τα πλοία βρίσκονται σε βάθη που μπορεί να γίνουν επισκέψιμα. 
Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα οκτώ αρχαία και βυζαντινά καθώς και πάνω από 30 σύγχρονα ναυάγια.  
Η μετατροπή των Βορείων Σποράδων σε θεματικό τουριστικό προορισμό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάδειξη και προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Σε επίπεδο υποδομής απαιτείται ένα σημείο απόπλου - κατάπλου των σκαφών (προτείνεται η Στενή Βάλλα Αλοννήσου και ο Αγνώντας Σκοπέλου), ένα Κέντρο Ναυτικής Αρχαιολογίας, σήμανση των ναυαγίων και των καταδυτικών πάρκων καθώς και υποβρύχιες κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής εικόνας τόσο στο Κέντρο Επισκεπτών όσο και σε Μουσεία του εξωτερικού. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 1,5 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταδύσεων (European Underwater Federation), στην Ευρώπη ζουν 3,5 εκατομμύρια αυτοδύτες, από τους οποίους το 70% επιλέγουν τη Μεσόγειο και ξοδεύουν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στις "εξορμήσεις" τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger