Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ Για το φορτίο με τα ραδιενεργά απόβλητα της Χαλυβουργίας



Δεν είχαμε καμιά αυταπάτη ότι μπροστά στα κέρδη η μεγαλοεργοδοσία δεν διστάζει να θυσιάσει και την υγεία ακόμη και τη ζωή των εργατών. Ένα φορτίο με πυρηνικά απόβλητα από τις Χαλυβουργίες του Μάνεση πηγαινοέρχεται ανενόχλητο στην περιοχή από τα εργοστάσια στο Λιμάνι και αντίστροφα, φορτώνεται και ξεφορτώνεται συσκευασμένο σε κοινά σακιά (μπούρδες) χωρίς κανέναν έλεγχο από δημόσιο φορέα, παρά μόνο με μια απλή υπογραφή «ιδιώτη πραγματογνώμονα»!!! Τόσο απλές διαδικασίες για το επικίνδυνο ραδιενεργό Καίσιο 137 !
          Και δεν φτάνει αυτό. Αποθρασσυμένη η εργοδοσία του Μάνεση έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης, προκαλεί ισχυριζόμενη ότι τα απόβλητα υλικά «βρίσκονται κάτω από τα όρια επικινδυνότητας» αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές της Ιταλίας, μόλις διαπίστωσαν τι περιείχε το φορτίο του πλοίου διέταξαν την άμεση διακοπή της εκφόρτωσης και έβαλαν το πλοίο σε καραντίνα έως ότου αναχωρήσει και πάλι για το λιμάνι του Βόλου.
Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι με την επιστροφή του πλοίου ενημερώθηκε τουλάχιστον η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας, ήταν σε γνώση των αρμόδιων φορέων (Λιμεναρχείο, Ο.Λ. Βόλου ΑΕ, Τελωνείο) και παρόλα αυτά το φορτίο ξεφορτώθηκε, πάλι χωρίς έλεγχο και χωρίς να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου και οι λιμενεργάτες για την επικινδυνότητά του και σήμερα είναι αποθηκευμένο – εκτεθειμένο σε χώρο του εργοστασίου και μάλιστα σε κοινή θέα.
Η σιγή ιχθύος που επιβλήθηκε τις τελευταίες δύο μέρες μετά τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο είναι τουλάχιστον ύποπτη! Απαιτούμε να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία σε σχέση με τα απόβλητα, τι μετρήσεις και από ποιους έγιναν πριν και μετά τον εντοπισμό της ραδιενέργειας στην Ιταλία. Επίσης να δοθούν τα στοιχεία του σκραπ που μπήκε στο εργοστάσιο το διάστημα από το προηγούμενο καθαρισμό των φίλτρων. Να γίνουν άμεσα έλεγχοι, να μεταφερθεί αμέσως το επικίνδυνο υλικό με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να γίνουν μετρήσεις στα εργοστάσια και στην περιοχή και να γίνει ιατρικός έλεγχος στους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία. Να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
Η ζωή του λαού της περιοχής δεν είναι αμελητέα ποσότητα και δεν μπορεί να μπαίνει σε κίνδυνο για τα συμφέροντα του κάθε Μάνεση.
Οι εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια να βγάλουν συμπεράσματα κι απ’ αυτή την εξέλιξη. Όχι μόνο να απαιτήσουν συστηματικούς ελέγχους στο σκραπ που δουλεύουν αλλά να σηκώσουν ανάστημα και στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, στον πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων, για καλύτερο μεροκάματο, ενάντια στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Άλλωστε απέναντι σε όλα αυτά έχουν ορθώσει μέτωπο αντίστασης για πάνω από 8 μήνες, σαν μια γροθιά οι συνάδελφοι χαλυβουργοί του Ασπρόπυργου. Μια τέτοια συμπαράταξη χρειάζεται, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

          Βόλος 12 Ιούλη 2012                                               Το Γραφείο Τύπου
                                                                                  της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger