Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

μπλακάουτ την Δευτέρα


Το FBI προειδοποίησε πως την Δευτέρα 9 Ιουλίου, 360.000 υπολογιστές Windows σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο λόγω μόλυνσης με το κακόβουλο λογισμικό DNS Changer.
Τα μολυσμένα συστήματα χρησιμοποιούνταν από απατεώνες του Διαδικτύου προκειμένου να βομβαρδίζουν τους χρήστες με παράνομες διαφημίσεις, μέχρι που η σπείρα εξαρθρώθηκε τον Νοέμβριο του 2011.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι τα μολυσμένα PC επικοινωνούν με διακομιστές που είχαν στήσει οι χάκερ προκειμένου να συνδεθούν σε οποιονδήποτε δικτυακό τόπο. Το FBI έθεσε εκτός λειτουργίας αυτούς τους διακομιστές και τους αντικατέστησε με μη μολυσμένους σέρβερ, οι οποίοι επιτρέπουν στα μολυσμένα συστήματα να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.
Στις 9 Ιουλίου, το FBI θα θέσει εκτός λειτουργίας αυτό το εφεδρικό σύστημα, οπότε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον Παγκόσμιο Ιστό.
Ο Τομ Γκράσο, πράκτορας του FBI, αναφέρει: «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, επειδή αν βγάζαμε από την πρίζα τις υποδομές των εγκληματιών και τους κλείναμε όλους στη φυλακή, τα θύματα της απάτης θα έμεναν χωρίς Διαδίκτυο. Ο μέσος χρήστης θα άνοιγε τον Internet Explorer και θα έβλεπε το μήνυμα "η σελίδα δεν βρέθηκε"».
Οι χρήστες υπολογιστών Windows καλούνται τώρα να επισκεφθούν τις σελίδες dcwg.org και dns-ok.us, όπου μπορούν να ελέγξουν αν είναι μολυσμένοι και πώς μπορούν να απαλλαγούν από το DNS Changer.
Η σπείρα κυβερνοεγκληματιών, κατάφερε αρχικά να μολύνει με το DNS Changer περίπου 580.000 υπολογιστές, από τους οποίους περίπου 200.000 εκτιμάται ότι έχουν πλέον καθαριστεί.
Για να προστατεύσει τους χρήστες από το διαδικτυακό μπλακάουτ, το FBI συνεργάστηκε με την εταιρεία Internet Systems Consortium για την εγκατάσταση δύο νέων διακομιστών DNS, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται ακόμα και τώρα οι υπολογιστές των θυμάτων.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ενέκρινε τη χρήση των διακομιστών αυτών μέχρι τις 9 Ιουλίου, οπότε το εφεδρικό σύστημα θα τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ο Τομ Γκράσο του FBI λόγω της επικείμενης διακοπής δήλωσε: «βρισκόμαστε σε αγώνα δρόμου για να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger