Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Μεγάλο φράγμα-σταθμός για την Αλόννησο

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ* Λύνει τα προβλήματα ύδρευσης-άρδευσης του νησιού

 Του Δημήτρη Βάλλα
Η αφορμή για την επίσκεψη εκεί ήταν το πρόσφατο ταξίδι στα ίχνη του Φιλοκτήτη, όταν σε μια φάση της διαδρομής το ιστιοπλοϊκό «έπιασε» το μικρό λιμανάκι της Στενής Βάλα στην Αλόννησο. Εκεί, αρκετά πιο πάνω στα ορεινά, σε μία περιοχή αθέατη από τη θάλασσα, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια ένα μεγάλο έργο πνοής έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για ένα μεγάλο αρδευτικό-υδρευτικό φράγμα, από τα μεγαλύτερα που έχουν μέχρι σήμερα κατασκευαστεί στα νησιά, και το οποίο μετά από σκληρή δουλειά ετών παραδίδεται μέσα στον μήνα Αύγουστο.
Το έργο έφερε εις πέρας ο Λαρισαίος εργολάβος κ. Αθανάσιος Σανίδας, που με ένα συνεργείο 40 περίπου ατόμων και χωρίς υποστήριξη από μηχανουργεία, συνεργεία, βουλκανιζατέρ κ.ά. εγκαταστάθηκε στα ορεινά της Αλοννήσου παλεύοντας με τις πέτρες και τα βράχια!
Στην επίσκεψη που έγινε στη θέση Καστανιά με τον Λαρισαίο εργολάβο και στον δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη το θέαμα ήταν εντυπωσιακό καθώς ήδη μεγάλες ποσότητες νερού είχαν συγκεντρωθεί και μέσα στα βουνά είχε πλέον δημιουργηθεί μία λίμνη. Για το έργο που αναμένεται να λύσει με την παράλληλη δημιουργία εκεί ταχυδυιλιστηρίου και αγωγών τα χρόνια υδρευτικά και αρδευτικά προβλήματα του νησιού, μιλά στην «Ε» που βρέθηκε στο χώρο φράγματος (λιμνοδεξαμενής), ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Π. Βαφίνης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Πράγματι, η λιμνοδεξαμενή που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης στην Αλόννησο, στη θέση Καστανιά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για τον τόπο μας. Η ύδρευση αλλά και η άρδευση αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η Αλόννησος υδροδοτείται κυρίως από γεωτρήσεις και κατά τη θερινή περίοδο, οπότε αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση, παρατηρείται έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση του έργου της λιμνοδεξαμενής είναι η κατασκευή των εξωτερικών δικτύων μεταφοράς νερού μέχρι τους οικισμούς του νησιού, η κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου και η εγκατάσταση του συστήματος scada, συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ, ένα έργο που καταφέραμε να εντάξουμε στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. 2007-2013 με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ευελπιστούμε να δημοπρατηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με την ολοκλήρωση και των δύο αυτών έργων, είμαστε βέβαιοι ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης της Αλοννήσου, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».
ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ολοκληρώνοντας την όλη παρουσίαση του έργου για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ο Λαρισαίος εργολάβος κ. Αθ. Σανίδας θα μας προσδιορίσει:
«Η λιμνοδεξαμενή Καστανιάς Αλοννήσου, ένα έργο σταθμός στην ιστορία του νησιού, ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Α.Ε. η οποία εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Σανίδα Αθανάσιο και εδρεύει στη Λάρισα.
Η περιοχή του έργου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 km βόρεια του Οικισμού Πατητήρι (το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού) και σε απόσταση περίπου 2 km από το χωριό Διάσελλο. Η σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη την 21η Σεπτεμβρίου του 2006 αλλά οι εργασίες ξεκίνησαν ουσιαστικά τον Μάιο του 2008, μετά από τις καθυστερήσεις για την τακτοποίηση των απαλλοτριώσεων.
Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αλοννήσου και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη προσφέροντας ποιοτικό νερό ύδρευσης σε συνεργασία με την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού που πρόκειται να κατασκευαστεί, αλλά και άρδευσης ικανοποιώντας τις αυξημένες ανάγκες του νησιού ιδιαίτερα κατά τους θερινούς – τουριστικούς μήνες.
Παράλληλα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αποφεύγοντας την υπεράντληση των υπόγειων νερών, που οδηγεί σε υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων και αποτελεί το υπόβαθρο για τη βελτίωση και ανάπτυξη της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής. Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 12.134.207 ευρώ.
Φορέας κατασκευής του έργου είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Προϊστάμενη Αρχή είναι Δ/νση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει έδρα στην Αθήνα.
Η Λιμνοδεξαμενή Καστανιάς στην νήσο Αλόννησο είναι εσωποτάμια Λιμνοδεξαμενή – Φράγμα που διαμορφώθηκε επί της κοίτης του ομώνυμου χειμάρρου. Ο συνολικός όγκος ταμίευσης της Λιμνοδεξαμενής ανέρχεται σε 610.000 m3, ενώ ο νεκρός όγκος ανέρχεται σε 100.000 m3 περίπου και η ωφέλιμη χωρητικότητα της λιμνοδεξαμενής σε 630.000 m3. Η έκταση που καταλαμβάνει όλο το έργο είναι περίπου 120 στρέμματα και το υψόμετρο στέψης φράγματος είναι +208,00m.
Τα τεχνικά έργα της λιμνοδεξαμενής είναι ο υπερχειλιστής, οι αγωγοί εκτροπής, εκκένωσης – υδροληψίας, οι οδοί προσπέλασης, τα τεχνικά έργα οδοποιίας και συγκράτησης φερτών, και το έργο μεταφοράς νερού από τη λιμνοδεξαμενή στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (Ε.Ε.Ν.) η οποία πρόκειται να δημοπρατηθεί και κατασκευαστεί πολύ σύντομα.
Η μεταφορά του νερού από τη λιμνοδεξαμενή στη θέση της Ε.Ε.Ν. υλοποιήθηκε με δύο όμοια αντλιοστάσια εκ των οποίων το πρώτο στην περιοχή του φράγματος περιλαμβάνει και κτίριο δικλείδων και οργάνων ελέγχου. Το εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς του νερού αποτελείται από 5.150 μέτρα περίπου αγωγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger