Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΦΟΡΟ-ΕΠΙΔΡΟΜΗ 2012 Αντιλαϊκή σκυτάλη στη «νέα» συγκυβέρνηση

Ασήκωτα χαράτσια και φόροι με τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας. Απειλούν με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Νέα επιδρομή με χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία και στο πετρέλαιο θέρμανσης
Με τις μαζικές αποστολές των φετινών πολυεκκαθαριστικών της Εφορίας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα συνολικά, στο κάθε ξεχωριστό λαϊκό σπίτι, συνεχίζεται η κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, πολιτική που σήμερα έχει αναλάβει να εφαρμόσει η «νέα» συγκυβέρνηση. Ασήκωτοι φόροι και άλλα χαράτσια μπαίνουν ξανά στην καθημερινότητα του λαού, διαμορφώνουν την πραγματικότητα από την επόμενη κιόλας μέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Η καταλήστευση που εξελίσσεται τις μέρες αυτές αποτελεί την αδιάλειπτη συνέχεια των εφαρμοστικών και άλλων νόμων που ψήφισαν οι ταγοί της εξουσίας του κεφαλαίου στην αμέσως προηγούμενη περίοδο. Ερχονται τώρα να τους περπατήσουν στην πράξη, να διαμορφώσουν συνθήκες απόγνωσης στα λαϊκά νοικοκυριά, να συμπληρώσουν από την πλευρά του κράτους των καπιταλιστών, την καταλήστευση του ανθρώπινου μόχθου που συντελείται στο εργοστάσιο, στο γραφείο, σε κάθε χώρο δουλειάς.
Με εκβιασμούς και απειλές για κατάσχεση του μισθού και της σύνταξης επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει από τα λαϊκά στρώματα τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χαράτσια και τα άλλα εμφανιζόμενα χρέη προς την Εφορία. Με το νομικό πλέγμα που θεσμοθέτησαν μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ, και οι οποίες δεν έχουν μπει σε κάποια «ρύθμιση», όπως για παράδειγμα αυτή για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη». Απειλούν με κατασχέσεις απευθείας στις μισθοδοσίες των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων. Το μέτρο, που αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις, είναι «καρπός» της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Και την τελευταία δεκάρα που αρπάζουν από το λαϊκό εισόδημα την προορίζουν για τους μεγαλοδανειστές του αστικού κράτους, κάτι που «μεταφράζεται» σε νέα προνόμια, τρανταχτές φοροαπαλλαγές κ.ά. για τα μονοπώλια, τις μερίδες της πλουτοκρατίας.
Ληστεία του Λαού
Στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος - πέρα και πάνω από τη ληστεία που συντελείται με το ΦΠΑ και τους άλλους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση - πάντα σύμφωνα με τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων:
Το κουτσουρεμένο επίσημο αφορολόγητο (στα 5.000 από 12.000 ευρώ) ισχύει για το σύνολο των μισθών και συντάξεων που καταβλήθηκαν στο 12μηνο του 2011. Το διέλυσαν με διαδοχικούς νόμους, αρχικά από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια από τα 8.000 στα 5.000 ευρώ. Η παρακράτηση φόρου για το α' εξάμηνο του 2011 έχει υπολογιστεί με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και για το β' εξάμηνο με 8.000 ευρώ. Με την εκκαθάριση των δηλώσεων θα το μαζέψουν αναδρομικά με βάση το ισχύον σήμερα (5.000 ευρώ). Ερχονται από φέτος να φορολογήσουν τη φτώχεια, εισοδήματα από 357 ευρώ το μήνα! Για εισόδημα στα 12.000 ευρώ (857 ευρώ το μήνα) που μέχρι πέρυσι ήταν αφορολόγητο βάζουν φόρο 700 ευρώ!.. Μισθωτός με 2 προστατευόμενα παιδιά και εισόδημα στα 15.000 ευρώ - αφορολόγητο μέχρι πέρσι - θα τους πληρώσει για πρώτη φορά 840 ευρώ! Για 3 παιδιά και για εισόδημα στα 23.500 ευρώ, επίσης για πρώτη φορά φέτος, επιβάλλουν φόρο που φτάνει στα 2.595 ευρώ!
Ταυτόχρονα ισχύουν και θα υπολογιστούν με την εκκαθάριση τα διογκωμένα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης. Από φέτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους ακόμα και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Με το κόλπο των «τεκμηρίων», ο καθένας υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα 3.000. Αν ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών για κάθε τετραγωνικό υπολογίζεται άλλο τεκμήριο 40 ευρώ στο τετραγωνικό, δηλαδή για ολόκληρο το σπίτι 3.200. Αυτός ο φορολογούμενος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα εισόδημα πέρσι, θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση τα δύο τεκμήρια, δηλαδή τις 3.000 και τα 3.200 ευρώ, άρα για 6.200, που με συντελεστή 10% σημαίνει φόρο 620 ευρώ.
Εχουν πετσοκόψει και τις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Η επιπλέον κλοπή θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά της Εφορίας:
Νοίκια: Μέχρι τώρα έδιναν «έκπτωση φόρου» στα 240 ευρώ. Τώρα κι αυτό το καρατομούν στα 100 ευρώ, μαζεύοντας δηλαδή πρόσθετα χαράτσια από 140 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό που μένει στο νοίκι. (Επιπλέον για εκείνα τα λαϊκά νοικοκυριά που παίρνουν το όποιο ευτελές επίδομα για νοίκι, καταργούν ολοκληρωτικά κάθε «ελάφρυνση» για τη δαπάνη, δηλαδή σε σχέση με τις περσινές δηλώσεις σ' αυτές τις περιπτώσεις αρπάζουν 240 ευρώ)...
Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζουν και τις δαπάνες για τα φροντιστήρια των παιδιών, όπου η παρεχόμενη έκπτωση μπορεί να φτάσει το πολύ στα 100 ευρώ, από 240 ευρώ μέχρι πέρσι. Ετσι, από κάθε λαϊκή οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο - και μόνο από αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών - αρπάζουν από 280 ευρώ (140 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα).
Τόκοι στεγαστικών δανείων: Πετσοκόβουν στο μισό την έκπτωση φόρου στο 10% από 20% για τα δάνεια μετά το 2003 και έναντι έκπτωσης για ολόκληρο το ποσό από το εισόδημα για τα παλαιότερα δάνεια, που ίσχυε στις περσινές δηλώσεις.
Περικόπηκε (στα 2.000 από 2.400 ευρώ) η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία πάνω από 67% και δίνεται με τη μορφή προσαύξησης του αφορολόγητου.
Αναγκάζουν οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να μαζεύουν μεγαλύτερης αξίας αποδείξεις, στο 25% του εισοδήματος. Ετσι, όχι μόνο καταργούν κάθε επιστροφή φόρου, αλλά βάζουν και ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα! Για παράδειγμα, αν η απαιτούμενη αξία των αποδείξεων είναι 6.000 ευρώ και η προσκομιζόμενη στα 4.000 ευρώ, πάνω στη «διαφορά» (2.000 ευρώ) επιβάλλουν και πρόστιμο 10%, δηλαδή 200 ευρώ! Εν προκειμένω βάζουν χαράτσια πάνω σε ανύπαρκτες καταναλώσεις, για τα παραγόμενα εμπορεύματα των καπιταλιστών που τους έχουν ξεμείνει απούλητα στο ράφι!
Και το χαράτσι...
Μαζί με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας θα στείλουν τα χαρατσόχαρτα με το «τέλος αλληλεγγύης» που αφορά στα λαϊκά εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρσι (μέσα στο 2011). Από την 1η Γενάρη φέτος (εισοδήματα 2012) μαζεύουν το συγκεκριμένο χαράτσι μήνα με το μήνα απευθείας από τις μισθοδοσίες των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων. Φέτος δηλαδή το συγκεντρώνουν εις τριπλούν: Τις δόσεις που τρέχουν για τα εισοδήματα του 2010, το χαράτσι που θα στείλουν για το 2011 μαζί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ταυτόχρονα με τη μήνα - το μήνα παρακράτηση που διενεργούν για το 2012 πέρα και πάνω από τη μηνιάτικη παρακράτηση για το φόρο εισοδήματος. Το λεγόμενο «τέλος αλληλεγγύης» υπολογίζεται με συντελεστή 1% στην κλίμακα από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ και με 2% στα εισοδήματα από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ και το υπολογίζουν πάνω στο μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει, τεκμαρτό ή πραγματικό. Αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο «τέλος επιτηδεύματος». Για το 2012 (στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες) φτάνει στα 500 ευρώ (από 300 ευρώ το 2011) και στα 400 ευρώ (από 300) για τους επαγγελματίες με έδρα σε μικρότερες πόλεις.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση στις πρώτες παρτίδες που αφορούν σε περίπου 1,4 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:
-- Καθένας από τους περίπου 936.000 παραλήπτες των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.500 ευρώ, που μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε τρεις μηνιάτικες δόσεις.Για λόγους διαχείρισης, προκειμένου να καταφέρουν να μαζέψουν και την επόμενη σοδειά με τα χαράτσια -όπως αυτά πάνω στη λαϊκή κατοικία που μέχρι τώρα μάζευαν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ- εξετάζουν την πληρωμή τους σε περισσότερες δόσεις.
-- Οι 2 στους 3 (67%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις.
-- Ο καθαρός φόρος (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν εξαϋλωθεί) φτάνει στα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης και που αφορούσε σε 5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.
Μόνο η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης απομένει προκειμένου αμέσως μετά να μαζέψουν και τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που μέχρι τώρα άρπαζαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ακόμα, από τον Οκτώβρη φέτος, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, κλιμακώνουν παραπέρα την επίθεσή τους με την εξίσωση του συντελεστή των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών με το πετρέλαιο κίνησης. Μετά τις τρανταχτές ανατιμήσεις των ειδικών φόρων από τα 21 ευρώ (για το 2010) στα 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο (2011) κλιμακώνουν με την εκτόξευση στα 412 ευρώ (!) από το φθινόπωρο του 2012.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger