Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Λίγα λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ και πως Δεσμεύεται για αντιπολίτευση με όρους συμπολίτευσης

Γρηγοριάδης Κώστας
Οι μετεκλογικές δηλώσεις των στελεχών του δίνουν το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στη νέα συγκυβέρνηση

Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, «ορκίστηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ασκεί «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και πως θα κάνει το παν για να κρατήσει το λαό στη γωνία, βοηθώντας αντικειμενικά τους αστούς να ξελασπώσουν απ' την κρίση τους, διαδικασία που περνάει μέσα απ' την ισοπέδωση του λαού και των δικαιωμάτων του.Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας, αν και αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, έκλεισε το μάτι στη ΝΔ και στην αστική τάξη, δηλώνοντας ότι υπάρχουν «σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, επαναδιαπραγμάτευσης που (...) δεν πρέπει να σπαταληθούν. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του»!
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε ό,τι αφορά αυτές τις δυνατότητες, «εμείς δεν θα βρεθούμε εμπόδιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει το βασικό επιχείρημα της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, όταν ασκούσαν αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, ότι τα μέτρα σε βάρος του λαού είναι αποτέλεσμα κακής «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα, και όχι στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης και των συμμάχων της. Αρα, λέει, τα δεινά του λαού είναι συνέπεια μιας «λάθος» διαχείρισης.
Στη βάση αυτή καλλιεργεί ανοχή και αυταπάτες ότι μια κυβέρνηση, που παίρνει τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση Παπαδήμου, έχει τη δυνατότητα να κάνει «καλύτερη» διαπραγμάτευση, αρκεί να θέλει. Σ' αυτήν τη διαπραγμάτευση, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο! Σαν να πρόκειται κάτι καλό να προκύψει από τις διαβουλεύσεις και τα παζάρια που γίνονται στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό στόχο να προσαρμοστεί καλύτερα η συμφωνία με την τρόικα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που προκαλεί το βάθεμα της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
Δεν αρκέστηκε, όμως, σ' αυτό, αλλά πίεζε και με ιδιαίτερο ζήλο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, για την οποία προεξοφλούν ότι θα εφαρμόσει με πυγμή τα αντιλαϊκά μέτρα. Δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας: «Είμαι απόλυτα αντίθετος με λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος. Πιστεύω ότι κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί με πυρήνα τη ΝΔ (...) Τώρα όμως πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Και πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε τον θεσμικό, ουσιαστικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να την ελέγχουμε»!
Διαπιστευτήρια και εκτός
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» περιέγραψε τη μετεκλογική τακτική του κόμματός του, καθιστώντας σαφές ότι στόχος τους είναι να ασκήσουν συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης και να συμβάλουν στην «κοινωνική συνοχή», κηρύσσοντας από τη μια την ταξική συνεργασία και παρεμβαίνοντας από την άλλη για μέτρα ανακύκλωσης και διαχείρισης της βαθιάς φτώχειας του λαού.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «θα προετοιμαστούμε πολύ καλύτερα προκειμένου να ασκήσουμε μια πιο μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και, προφανώς, να οργανωθούμε, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση όταν εμφανιστεί η ευκαιρία». Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα επικεντρώνεται στην προβολή του σαν καλύτερου διαχειριστή και διαπραγματευτή με την ΕΕ και μ' αυτό το «ατού» θα διεκδικήσει στο μέλλον τη διακυβέρνηση.
«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίους και αποφασιστικούς ηγέτες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οργή του λαού μας (...) ως ένα όπλο για να διαπραγματευτούν για το καλό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας το «καλό» των αστών με αυτό των εργαζομένων και του λαού.
Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους σαν δύναμη ενσωμάτωσης της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - την ντόπια αστική τάξη και τους συμμάχους της ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας». Ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά αξιώνει απ' το εργατικό λαϊκό κίνημα να καταθέσει τα όπλα και να εναποθέσει όλες τις ελπίδες για λύση στα οξυμένα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.
Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι «ο ρόλος μας είναι να είμαστε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, να χειροκροτούμε κάθε τι θετικό, να καταδικάζουμε όλα τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις», καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη συγκυβέρνηση που τώρα συγκροτείται και τις διαβουλεύσεις εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ο ίδιος είπε ότι θα επικεντρώσουν στη δημιουργία «μιας ασπίδας προστασίας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο», επαληθεύοντας την εκτίμηση ότι στόχος τους είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
Ανάπτυξη επιχειρηματιών
Αυτά τα αποκαλυπτικά, για το ρόλο που θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, συμπληρώθηκαν από παρεμβάσεις άλλων στελεχών του. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, δήλωσε μέσα στη βδομάδα: «Εμείς θα καλωσορίσουμε και θα δουλέψουμε, εάν έρθουμε στην κυβέρνηση, για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Με ποιους όρους όμως; Με τους όρους του σεβασμού στην εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία - αν και η εργατική νομοθεσία πάει να ξηλωθεί από τη ρίζα της μέσα στην πορεία του μνημονίου».
Ενα το κρατούμενο από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο στόχος τους να φέρουν ανάπτυξη με ιδιωτικές επενδύσεις. Αρα, ανάπτυξη με μοχλό το κεφάλαιο, όπως λένε επίσης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι άλλοι. Τα περί σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, είναι για λαϊκή κατανάλωση, αφού αυτή δεν τσαλακώθηκε μόνο με το μνημόνιο, αλλά χτυπιέται αλύπητα από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτούς τους αντεργατικούς νόμους, ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα δε λέει τίποτα και περιορίζει την κριτική του σ' αυτούς που ψηφίστηκαν μόνο στη διάρκεια του μνημονίου.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Δ. Παπαδημούλης ξεσκόνισε τα κιτάπια του απ' την προεκλογική περίοδο του 2009 και όπως τότε δήλωνε για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε: «Η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι υπεύθυνη και μαχητική. Δηλαδή, όχι μόνο να κριτικάρει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά να καταθέτουμε και εμείς προτάσεις (...) Το 27% του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει εκ των πραγμάτων την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας»!
Οι προτάσεις μιας αντιπολίτευσης δεσμευμένης στην ΕΕ, που δηλώνει ότι σέβεται τις αντιλαϊκές ευρωενωσιακές συνθήκες και θεωρεί υποχρεωτική για τη χώρα την εφαρμογή τους, μιας αντιπολίτευσης που δεν αμφισβητεί την παντοκρατορία των μονοπωλίων, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν την ελάχιστη ανακούφιση του λαού.
ΡΙΖΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger