Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Την αναστολή της ένταξης των Ταμείων υγείας τραπεζών (που πλέον είναι μέρος του ΤΑΥΤΕΚΩ) στον ΕΟΠΥΥ αποφάσισε στις 8 Ιούνη το υπουργείο Εργασίας. Η απόφαση λήφθηκε σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει ο ίδιος ο νόμος 4075/2012 του μαύρου μετώπου και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα πιέσεων, όπως θέλει να εμφανίσει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που θέλει να αναδείξει το αγωνιστικό της προσωπείο, αλλά ούτε και λύση για τους ασφαλισμένους.
Η αναστολή ισχύει μέχρι 31 Δεκέμβρη 2012. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα άρθρα 7 και 8 του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ 3029/2002. Δηλαδή να μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΑΕ) που θα προσφέρουν υπηρεσίες υγείας ή και συντάξεις.
Γίνεται φανερό ότι και οι δύο περιπτώσεις - ένταξη των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ ή μετατροπή τους σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΑΕ) είναι επώδυνες και σε βάρος των εργαζομένων. Πρόκειται για «επιλογές» στις οποίες εκβιαστικά οδηγούνται οι ασφαλισμένοι στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης Υγείας και Ασφάλισης.
Η κρατική χρηματοδότηση αντιστοιχεί μόλις στο 14% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ο οποίος χρηματοδοτείται βασικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων και αντιμετωπίζει ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από την άλλη, ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μηχανισμό περικοπών στις δημόσιες παροχές Υγείας και προώθησης του ελάχιστου «βασικού πακέτου παροχών».
Το ΤΑΕ είναι ένα ταμείο που έχει ως βασικό όρο λειτουργίας ότι είναι καθορισμένων εισφορών αλλά όχι παροχών. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι ξέρουν τι θα δώσουν αλλά όχι τι υπηρεσίες θα πάρουν και αν πάρουν... Επίσης, λειτουργεί με ατομικές μερίδες. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε μέλος του, έχει να λαμβάνει ανάλογα με το τι εισφορές δίνει. Επομένως η ποιότητα των παροχών εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε μέλους, αλλά και από τη συνολική οικονομική κατάσταση του ταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια ταμεία, που ήδη λειτουργούν, έχουν χάσει μέρος των επενδύσεών τους, ενώ σημειώνονται σοβαρά σκαμπανεβάσματα στο είδος, την ποσότητα και την ποιότητα των παροχών που προσφέρουν.
Ομως το πιο σημαντικό είναι και οι δύο περιπτώσεις -και ο ΕΟΠΥΥ και τα ΤΑΕ- έρχονται να υποκαταστήσουν την υποχρέωση του κράτους να προσφέρει δωρεάν καθολικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό. Η υποκατάσταση γίνεται με το συνήθη πλέον τρόπο. Να βάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και αφορούν στην ίδια τους τη ζωή.
Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ βγήκε να πανηγυρίσει σημειώνοντας ότι η απόφαση του υπουργείου Εργασίας είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που οφείλεται στη δική της επίμονη προσπάθεια... Και μιλά, καλλιεργώντας αυταπάτες, για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων κρύβοντας ότι θα είναι ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Από τη μεριά των ταξικών δυνάμεων, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» κατήγγειλε την τακτική της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ που επικεντρώνοντας τις διεκδικήσεις της σε «συνεννοήσεις» με υπουργούς και «εξαιρέσεις» βάζει πλάτη στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, την καθυστέρηση και την αποδυνάμωση των αγώνων τους. Ταυτόχρονα, κάλεσε σε αγωνιστική δράση ενάντια στην πολιτική που «συγχωνεύει» τους κλάδους Υγείας των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, με στόχο τις διαρκείς περικοπές, τόνισε τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν για τους εργαζόμενους και τα δύο ενδεχόμενα. Ανέδειξε πόσο επιτακτική είναι η ενίσχυση της πάλης για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων (που δημιουργήθηκαν και από το «κούρεμα») από το κράτος, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτά και κυρίως να δυναμώσει η ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger