Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κόλαφος για τη λαϊκή οικογένεια

Συγκεκριμένα ο Αντ. Σαμαράς:
1. Επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη θα στηριχθεί σε μισθούς πείνας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη δραστική μείωση όλων των μισθών στα επίπεδα του μειωμένου κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 400 και 500 ευρώ. Θέση της ΝΔ είναι «να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και να παγώσουν στα τωρινά επίπεδα», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, ομολογώντας δηλαδή ότι θεωρεί δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (32% για τους κάτω των 25 ετών) και βέβαια τη μείωση του «μέσου μισθού» σε αυτά τα επίπεδα και ακόμα παρακάτω. Υποκριτικά διακήρυξε ότι «στηρίζουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων», ενώ το κόμμα του έχει ψηφίσει κάθε νόμο που υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις και ενθαρρύνει τις ατομικές και την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Το ίδιο υποκριτική είναι η φραστική διαφωνία «με την ιδέα ότι, για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί», καθώς και η αποκήρυξη του μοντέλου της Βουλγαρίας («η Βουλγαρία δεν είναι... «πρότυπο ανταγωνιστικότητας» και ανάπτυξης», είπε). Ο ίδιος, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα» όταν υπάρχει ανεργία, ενώ έχει εκφράσει το θαυμασμό του στο εργασιακό κάτεργο της «Cosco». Επίσης θέλει να σπείρει παντού Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, δηλαδή ζώνες άγριας υπερεκμετάλλευσης και εργασιακού μεσαίωνα.
2. Διαβεβαίωσε ότι το πακέτο των βάρβαρων μέτρων του Ιούλη, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που τσακίζει τις συντάξεις και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και χωρίς εκπτώσεις. Η χρονική παράταση της εφαρμογής του κατά δύο χρόνια, αν συμφωνηθεί με την τρόικα, δεν πρόκειται βέβαια να προσφέρει καμία ανακούφιση, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για το 2013-14, να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ως το 2016 τουλάχιστον», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «στον επόμενο προϋπολογισμό του 2013, θα θεσπίσουμε περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων κι όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε, αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια». Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει βέβαια ο ισχυρισμός του προέδρου της ΝΔ ότι «η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις». Το ίδιο ισχύει επίσης και για την «πέτσινη» δέσμευσή του ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, αφού κάτι τέτοιο έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Ομως το ίδιο βάρβαρη και αντιλαϊκή είναι η πρόταση του κόμματός του για εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας»». Σύμφωνα με την επαίσχυντη αυτή πρόταση, οι εργαζόμενοι που -σύμφωνα με τη ΝΔ- «πλεονάζουν» στο Δημόσιο, δεν θα απολύονται, αλλά «θα μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον», όπου «θα παίρνουν το βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία τους» και «σε μια τριετία - μέχρι τετραετία - θα μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή, θα απολύονται....
3. Υποσχέθηκε νέες γενναίες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ την ίδια στιγμή θα εντείνονται οι φοροεπιδρομές στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι τον επόμενο κιόλας χρόνο θα προχωρήσει στη «μείωση του φόρου για Νομικά Πρόσωπα -εταιρείες και επιχειρήσεις- στο 15%». Παράλληλα, υποσχέθηκε μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23% που βρίσκεται σήμερα). Επανέλαβε επίσης ότι θα προχωρήσει άμεσα σε «νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», αλλά και σε αποφασιστική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων «και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης», αναφέροντας συγκεκριμένα το σιδηρόδρομο, τα λιμάνια και περιφερειακών αεροδρομίων.
Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι δημαγωγικές υποσχέσεις για «αποκατάσταση των αδικιών» για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τους φτωχούς κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών, παραπέμπονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές, επιβεβαιώνοντας ότι οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ είναι σκέτη απάτη και ασύστολη ψηφοθηρία. Το ίδιο βέβαια ισχύει για την αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων για αστυνομικούς και χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, την επέκταση του επιδόματος της ανεργίας (σ.σ. των 360 ευρώ) κατά ένα ακόμα χρόνο, όπως και τα μέτρα για τους δανειολήπτες, που τους παραδίδει στο έλεος των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger