Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΔΗΜ.ΑΡ. Κυβερνητικός εταίρος με ευρύτερη αποστολή

Η συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνιστά μια ακόμη πράξη στη συνολικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού
Τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επικύρωσε τελικά αργά το βράδυ της Τρίτης η ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ., ύστερα από εισήγηση του Φ. Κουβέλη. Οπως αποφασίστηκε, η ΔΗΜ.ΑΡ. θα συμμετέχει και στη στελέχωση της νέας συγκυβέρνησης, προτείνοντας πρόσωπα της αρεσκείας της, αλλά χωρίς κομματικά στελέχη και βουλευτές. Εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ., ο εκπρόσωπος Τύπου Α. Παπαδόπουλος, δήλωσε χτες «περήφανος» για τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση.
Χτες, ο Φ. Κουβέλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά. Οι δηλώσεις του αμέσως μετά, σκιαγράφησαν το «άλλοθι» με το οποίο η ΔΗΜ.ΑΡ. «ενδύει» τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την κρίση προς όφελος των αστών και σε βάρος των εργαζομένων. Οπως είπε, «συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί (...) να υπάρξουν εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τις ρυθμίσεις και τους όρους του μνημονίου, αλλά και την άρση εκείνων των μέτρων που έχουν ματώσει την ελληνική κοινωνία».
Αναπαράγοντας την προπαγάνδα περί ακυβερνησίας, συμπλήρωσε ότι «η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, πρέπει η Ελλάδα να εκπροσωπείται, πρέπει στην Ελλάδα να ασκηθεί πολιτική αλλά για μας το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το μεγάλο ζητούμενο, είναι η μεγάλη μας διεκδίκηση».
Στο εσωκομματικό πεδίο, ωστόσο, δε λείπουν οι διαφορετικές απόψεις για τη μετεκλογική τακτική της ΔΗΜ.ΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ΚΕ (Μπαγιώργος, Ζορκάδης, Σταυρόπουλος, Νεφελούδης) υπερασπίστηκαν τη θέση για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση, άποψη που φημολογείται ότι έχει μεγαλύτερη απήχηση στα αμέσως παρακάτω όργανα, ιδιαίτερα στις οργανώσεις της περιφέρειας.
Ενστάσεις εξέφρασε και ο Γ. Νικολάου, προερχόμενος απ' την ομάδα των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να διαφανεί ότι στο παρασκήνιο εντείνονται οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Με άρθρο του στο διαδίκτυο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αποχωρήσαμε από το ΠΑΣΟΚ (...) δεν θα επιστρέψουμε στις ίδιες πολιτικές με άλλο όχημα».
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι με την επιλογή της αυτή, η ΔΗΜ.ΑΡ. θα χάσει την ευκαιρία να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας: «Ο ευρύτερος χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς βρίσκεται ήδη σε περίοδο ανακατατάξεων και ανασυνθέσεων. Η περίοδος αυτή δεν τελείωσε στις εκλογές (...) η ανασύνταξη του χώρου δεν μπορεί να γίνει (...) σε συνεργασία με τη συντηρητική παράταξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger