Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

«Αέρας» αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ


-- Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιέχεται και αύριο, περιλαμβάνει επανακρατικοποίηση ορισμένων οργανισμών. Δηλαδή ΟΤΕ, το υπόλοιπο της ΔΕΗ. Αυτά δεν νομίζω ότι σας βρίσκουν αντίθετους, εκτός αν πιστεύετε ότι δε θα τα κάνει.
-- Δεν τα πιστεύουμε, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολιτική με βάση το τι πιστεύω. Εμείς κοιτάμε τι θα πει. Ετσι κάνουμε πάντα. Δεν μπορούμε να πάμε στο επίπεδο πιστεύεις - δεν πιστεύεις. Αλλο ότι κοροϊδεύει το λαό.
Να σας πω, λοιπόν: Οταν θέλει να κρατικοποιήσει τον ΟΤΕ πρέπει να εξηγήσει στο λαό πρώτα πώς θα τον κρατικοποιήσει και δεύτερο, για να μπορέσει ο ΟΤΕ να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, για να έχουμε φθηνές τηλεπικοινωνίες, όπως και για να έχουμε φθηνό νερό, φθηνό ρεύμα, πρέπει να μην υπάρχουν άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα.
Μετά τι θα κάνει; Θα αποζημιώσει τους Γερμανούς μετόχους; Και ποιος θα τους πληρώσει, ο ελληνικός λαός; Μήπως κρατικοποιήσει τις ζημιές, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ που πήρε όλες τις προβληματικές; Γιατί άλλο είναι η κοινωνικοποίηση και φιλολαϊκή πολιτική, δεν μπορεί να υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, διότι θα βρεθούμε πάλι στην ίδια κατάσταση, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.
Βεβαίως, εμείς θέλουμε ο ΟΤΕ να ανήκει 100% στο Δημόσιο. Να μας πει όμως, θα αποζημιώσει τους μετόχους, τι θα κάνει; Ο ΟΤΕ έχει και θυγατρικές επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ τι γίνεται; Εδώ είναι να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες. Που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι μονοπώλιο. Αυτά τα μέτρα συνεπάγονται: `Η θα είσαι μέσα στην ΕΕ ή θα αποδεσμευτείς πλήρως και με κοινωνικοποιημένο τομέα στηρίζεις την ανάπτυξη. Με κοινωνικοποιημένα όχι μόνο τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.λπ.
Αυτά, λοιπόν, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξουν να είναι αέρας. Και όχι μόνο. Αυτά όλα θα ξεσηκώσουν την ΕΕ, διότι δεν θέλει κρατικό μονοπώλιο, θέλει ελεύθερη αγορά και να συνυπάρχουν ανταγωνιστικά όλες οι επιχειρήσεις που θέλουν στην Ελλάδα να κάνουν τις δικές τους επενδύσεις.
-- Η πολιτική σας σε αυτήν την προεκλογική περίοδο έχει μια αδυναμία. Η αδυναμία της είναι ότι δεν δίνει απάντηση στην αγωνία του Ελληνα για την επόμενη μέρα που είναι πολύ μεγάλη λόγω της κρίσης.
-- Μα ακριβώς δίνουμε απάντηση στην αγωνία. Καταρχήν, με ρωτήσατε για τα συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση στην αγωνία είναι να ετοιμαστεί ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει το δίκιο του. Αυτή είναι η απάντηση.
-- Λέω ότι γίνεται μια συζήτηση για το τι κυβερνητικές λύσεις θα υπάρξουν την επόμενη μέρα, για να βγούμε από την κρίση.
-- Δεν υπάρχει λύση.
-- Σε αυτή τη συζήτηση το ΚΚΕ απέχει.
-- Τι λέτε;
-- Τι λέει το ΚΚΕ; Με χρειάζεστε γιατί είμαι η καλύτερη αντιπολίτευση. Με χρειάζεστε, γιατί ποιος θα σας υπερασπιστεί όταν είτε έτσι είναι η κυβέρνηση είτε αλλιώς θα σας ξαναπάρουν τους μισθούς...
-- Θα σας απαντήσω. Δε διορθώνεται αυτή η πολιτική με τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση. Το αντίθετο. Ακυρώνεται ο ρόλος του ΚΚΕ στο να μπει φρένο σε αυτήν την πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για λύσεις. Δεν γίνεται. Πώς θα διορθωθεί αυτή η πολιτική. Σας λέω: Θα δεχτούμε τη στρατηγική της ΕΕ 2020; Θα δεχτούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα; Τι θα δεχτούμε; Για να μπούμε στην κυβέρνηση πρέπει να τα δεχτούμε και εμείς αυτά. Είναι φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να μπούμε στην κυβέρνηση με το δικό μας πρόγραμμα που δεν συμφωνεί κανένα κόμμα. Πώς θα γίνει;
Επομένως, εμείς διεκδικούμε από επιδόματα ανεργίας που να μπορεί να ζήσει ο άλλος, διεκδικούμε θέματα που έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, που αν δε χρηματοδοτηθεί καταρρέει. Εχουμε συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Αν μπούμε στην κυβέρνηση πρέπει να τα ακυρώσουμε. Δεν μπορεί εμείς να είμαστε στην κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, όπως έκανε η ΝΔ με τους τέσσερις υπουργούς. Αν θα μπούμε σε μια κυβέρνηση, αναγκαστικά θα πρέπει ένα μέρος του προγράμματός μας που αφορά το αύριο, που λέτε εσείς, δε μιλάμε για το πρόγραμμά μας, την προοπτική, πρέπει να το ακυρώσουμε. Καθαρά πράγματα.
Κοιτάξτε, η ΕΕ έχει πρόγραμμα για την Ελλάδα και το διαβάζουμε. Λέει καθαρά: Η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσω τολμηρής εσωτερικής υποτίμησης. Δηλαδή, με μείωση τιμών και κόστους παραγωγής έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς και με τη στροφή από την κατανάλωση στις εξαγωγές. Σε ποιους κλάδους της βιομηχανίας προβλέπονται επενδύσεις; Αυτά δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σε άλλη κυβέρνηση που θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, όχι μόνο θα είμαστε, θα είμαστε βασική δύναμη και στη δουλειά, και στις θυσίες, και στα βάρη. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουμε το λαό και να μπούμε σε μια κυβέρνηση, η οποία, θα σας πω, πόση βιωσιμότητα θα έχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger