Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, τη διάβαση της Αφροδίτης από τον ηλιακό δίσκο. Το 2004 είχε λάβει χώρα για τελευταία φορά μια τέτοια διάβαση. Επειδή οι διαβάσεις της Αφροδίτης συμβαίνουν ανά ζεύγη με 8 χρόνια διαφορά ανάμεσα στις διαβάσεις του ζεύγους αλλά περισσότερα από 100 χρόνια διαφορά ανάμεσα στα ζεύγη, αν χάσουμε τώρα την ευκαιρία θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2117 για το επόμενο ζεύγος διαβάσεων!
Η Ελλάδα δε βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου καθώς αυτό θα αρχίσει κατά τη διάρκειας της νύχτας. Η ανατολή του ήλιου θα βρει το φαινόμενο μετά τη μέση της διάβασης και κατά συνέπεια θα παρατηρήσουμε κάτι λιγότερο από το μισό φαινόμενο βλέποντας όμως την έξοδο της Αφροδίτης (αν και σε σχετικά χαμηλό ύψος). Πάντως, το φαινόμενο θα είναι όμορφο και εύκολα ορατό και προτείνεται η παρατήρηση από όλους καθώς δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.

Ο ήλιος στις 6/6 ανατέλλει λίγο μετά τις 6 το πρωί στα βορειοανατολικά, περίπου στις 60 μοίρες αζιμούθιο (αλλά ποικίλλει για διάφορες περιοχές της χώρας). Η παρατήρηση του φαινομένου για εμάς στην Ελλάδα αρχίζει με την ανατολή του ήλιου. Για την παρατήρηση του φαινομένου θα απαιτηθεί καθαρός ορίζοντας στα βορειοανατολικά. Το φαινόμενο θα τελειώσει με την έξοδο της Αφροδίτης στις 8 παρά 5 το πρωί με τον ήλιο σε ύψος 20 μοιρών.

Με τον όρο "επαφές" περιγράφουμε τα χρονικά σημεία όταν ο δίσκος της Αφροδίτης θα εφάπτεται με τον ηλιακό δίσκο. Από την Ελλάδα δε θα δούμε τις πρώτες δύο επαφές (είσοδος) ωστόσο θα δούμε τις τελευταίες δύο, την εσωτερική και την εξωτερική κατά την έξοδο. Εσωτερικά η Αφροδίτη θα έρθει σε επαφή με τον ήλιο στις 7:37 και εξωτερικά στις 07:55 που σημαίνει και τη λήξη του φαινομένου. Τα σημεία των επαφών είναι τα πιο περιζήτητα για παρατήρηση και φωτογράφηση.

Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά φίλτρα στα τηλεσκόπια, τα κιάλια και τις φωτογραφικές μηχανές σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε παρακάτω. Η παρατήρηση του ήλιου, ακόμα και στην ανατολή όταν είναι χαμηλά, χωρίς ειδικά φίλτρα, είναι επικίνδυνη! Εναλλακτικά μπορεί να γίνει παρατήρηση με προβολή του ήλιου σε λευκό πέτασμα. Φίλτρα χρειάζονται και για τη φωτογράφηση του φαινομένου. Προειδοποιούμε να μη χρησιμοποιηθούν αυτοσχέδια φίλτρα κανενός είδους καθώς είναι επικίνδυνα αλλά να γίνει χρήση μόνο ειδικών αστρονομικών φίλτρων. Ελπίζω να μην έχει συννεφιά το πρωί
Από εδώ στη Σκόπελο θα υπάρχουν δυο τηλεσκόπια για την παρατήρηση του φαινομένου όποιος θέλει μπορεί να έρθει στα δωμάτια της ΑΛΕΚΑΣ στο δρόμο προς το ΓΛΥΣΤΕΡΙ και αυτό γιατί θα είναι ορατό το φαινόμενο από το συγκεκριμένο μέρος, μόνο που πρέπει να είναι εδώ  6 η ώρα το πρωί, δηλαδή στη ανατολή.
ΠΗΓΗ ASTROVOX
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Μέλος της Εταιρείας και Διαστήματος Βόλου

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ:

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρατηρούμε τον ηλιακό δίσκο με το μάτι, με κιάλια ή τηλεσκόπια, χωρίς να παρεμβάλλονται στην πορεία των ακτίνων κατάλληλα προστατευτικά φίλτρα.
Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης και σοβαρής βλάβης των ματιών.
Μην καταφεύγετε σε "πρακτικές" λύσεις όπως μαυρισμένα γυαλιά, εμφανισμένα φιλμ, γυαλιά οξυγονοκόλλησης, cd κλπ.
Απευθυνθείτε σε ειδικά καταστήματα με αστρονομικά είδη, που πουλούν τα κατάλληλα φίλτρα για την παρατήρηση του Ήλιου.
Αν δεν είστε σίγουροι ότι ένα φίλτρο είναι εγκεκριμένο και ασφαλές ή εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ΜΗΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger