Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ?


ΑΥΤΗ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΙΡΕΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΞΕΝΟΣ ΑΛΟΔΑΠΟΣ  ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ
Στην Σκόπελο μπορεί κανείς να διακρίνει δυο βασικούς αρχιτεκτονικούς τύπους: Τη λαϊκή αρχιτεκτονική στην οποία ανήκουν ο Μακεδονικός και ο Αγροτικός τύπος και την Νεοκλασική αρχιτεκτονική.
Η επαφή των κατοίκων του νησιού με το Πήλιο, καθώς και οι μακεδόνες μετανάστες, επηρέασαν τις νησιωτικές κατοικίες και έτσι χτίστηκαν διώροφα ή τριώροφα λιθόκτιστα σπίτια με ξύλινες στέγες σκεπασμένες με πλάκες. Τα σπίτια που χτίστηκαν σύμφωνα με τον αγροτικό τύπο είναι λιθόκτιστες κατοικίες με ένα, δυο ή τρία πατώματα, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχουν μεγάλα μπαλκόνια, που στεγάζονται με προέκταση της στέγης, το γνωστό «κουκλέντο».
Μετά την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, το 1829, η αρχιτεκτονική των σκοπελίτικων σπιτιών δέχεται την επιρροή της Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Έτσι έχουμε ογκώδης κατασκευές και λιθόκτιστα διώροφα ή τριώροφα σπίτια με όμορφες προσόψεις, μαρμάρινα μπαλκόνια με περίτεχνες σιδεριές, πλούσια διακοσμημένα και στο εσωτερικό τους υπάρχουν περίτεχνα έπιπλα, πορσελάνες και ακριβά αντικείμενα που έφερναν οι ναυτικοί επιστρέφοντας μετά από κάποιο μακρινό ταξίδι τους.
Ο Νεοκλασικισμός θα διατηρηθεί στο νησί μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Στην συνέχεια τον διαδέχτηκε η σύγχρονη αρχιτεκτονική ή αλλιώς η αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου.
Το αξιόλογο βιβλίο "Σπίτια της Σκοπέλου: Επισημάνσεις σε μία λαϊκή αρχιτεκτονική", του γνωστού αρχιτέκτονα Marc Held, αφιερωμένο στους τεχνίτες και τους χωρικούς που έπλασαν το νησί μέσα στους αιώνες, προσφέρει μιαν εποπτεία του πυρήνα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger