Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ακατάλληλο προσωρινά το νερό στην

Η ΔΕΥΑΜΒ να κάνει έκκληση στους κατοίκους της Αγριάς για χρήση εμφιαλωμένου νερού
Χωρίς νερό έμεινε η Αγριά από το μπουρίνι που ξέσπασε την Τρίτη τα ξημερώματα, και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ και να καταστραφούν τα μοτέρ άντλησης νερού στις δύο γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτείται η Αγριά, «Τρύπιο Λιθάρι» και «Κναβάκι».
Το νερό που τρέχει από τις βρύσες των νοικοκυριών είναι αμφιβόλου ποιότητας και χαμηλής επάρκειας, με τη ΔΕΥΑΜΒ να κάνει έκκληση στους κατοίκους για χρήση εμφιαλωμένου νερού. Χθες το πρωί συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ, προχώρησε στην υδροδότηση της τοπικής ενότητας από τις πηγές της Ανεμούτσας, αλλά η χρήση του νερού της βρύσης συνίσταται αποκλειστικά για λάτρα και μόνο εμφιαλωμένο νερό για πόση ή μαγείρεμα, μέχρι την αποκατάσταση των βλαβών που σημειώθηκαν στα αντλιοστάσια ύδρευσης της περιοχής, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα ξημερώματα της Τρίτης.
Έκκληση στους πολίτες της Αγριάς να μη χρησιμοποιούν για πόση ή μαγείρεμα το νερό της βρύσης και να περιορίσουν την κατανάλωση, απηύθυνε χθες ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Λεωνίδας Μαυρογιάννης.
Το μπουρίνι την Τρίτη τα ξημερώματα, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ και η περιοχή έμεινε για μια ολόκληρη μέρα χωρίς σταγόνα νερό.
Συνεργείο της Επιχείρησης προχώρησε σε σύνδεση των πηγών της Ανεμούτσας με το τοπικό δίκτυο ύδρευσης, προκειμένου οι κάτοικοι να έχουν νερό τουλάχιστον για λάτρα, αλλά και για να μη μείνει το δίκτυο χωρίς νερό, που εγκυμονεί κίνδυνο μεγαλύτερων ζημιών.
Σύμφωνα με τον κ. Λ. Μαυρογιάννη, το νερό από τις πηγές της Ανεμούτσας δεν έχει ελεγχθεί ως προς το μικροβιολογικό και το χημικό του φορτίο, με αποτέλεσμα να μην συνίσταται η χρήση του για πόση ή μαγείρεμα. Δειγματοληψίες για τις αναλύσεις νερού έγιναν μόλις χθες, ωστόσο θα χρειαστεί να περάσουν μερικές ημέρες μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ εργάζονται νυχθημερόν για την αποκατάσταση του προβλήματος που προέκυψε, προκειμένου σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν ποιοτικό και επαρκές νερό.
Προσφυγές και επερωτήσεις για τη ΔΕΥΑΜΒ
Στη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη προσέφυγε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στη διαγραφή χρεών τελών ύδρευσης παρελθόντων ετών ύψους 29.000 ευρώ από την Τοπική Ενότητα Μακρινίτσας, λόγω παρέλευσης πενταετίας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας Χαρ. Ζάχος, Γ. Μουλάς και Ν. Νομικός ισχυρίζονται ότι έγινε κακή ερμηνεία του άρθρου 174 του Ν. 3463/2006 που αναφέρει συγκεκριμένα ότι η  «κύρωση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ορίζεται ότι κάθε είδους χρέη προς τους δήμους και τις κοινότητες μπορούν να διαγραφούν ολόκληρα ή  εν μέρει όταν η εγγραφή στους οριστικούς βεβαιωτικούς καταλόγους δημοτικών ή κοινοτικών φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών έγινε κατά τρόπο προφανώς λανθασμένο ως προς τη φορολογητέα ύλη ή το πρόσωπο του φορολογουμένου ή όταν έγινε κατά λάθος πολλαπλή εγγραφή για το ίδιο είδος εισόδου και για το ίδιο πρόσωπο». Οι σύμβουλοι παραθέτοντας τον κατάλογο με τα τέλη ύδρευσης, επισημαίνουν ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και τέλη ύδρευσης από το 2010 και 2011, άρα δεν έχει παρέλθει ο χρόνος της παραγραφής.
Στο μεταξύ τρεις ερωτήσεις και μία «επισήμανση» κατέθεσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Στη μία περίπτωση ερωτάται ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ πότε θα δημοπρατηθεί το έργο της Αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς καθ’ ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει εξοφληθεί στο τέλος του 2010 από την πρώην επιχείρηση ύδρευσης Κεντρικού Πηλίου, με προϋπολογισμό 534.000 ευρώ.
Επίσης ερωτάται ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ με πόσα χρήματα επιβαρύνεται ετησίως η επιχείρηση για την αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης από τα ΕΛΤΑ και αν θα μπορούσε η συγκεκριμένη εργασία να πραγματοποιηθεί από υπαλλήλους της εταιρείας. Στην τρίτη περίπτωση η μείζονα μειοψηφία ρωτά τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας αν και πότε θα αντικατασταθούν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων που είναι σπασμένοι και αρκετά βρώμικοι σε σημεία της πόλης, καθώς κι αυτοί που απομακρύνθηκαν λόγω φθοράς.
Τέλος ζητείται από τη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας να επιληφθεί ενεργειών για την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων στο 7ο χιλιόμετρο του εθνικού επαρχιακού δικτύου Βόλου – Τσαγκαράδας. Τονίζεται ότι στο σημείο έχουν γίνει τρία θανατηφόρα δυστυχήματα και ισάριθμα με βαρείς τραυματισμούς αλλά και άλλα με πολλές υλικές ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger