Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Χ. Θεοχάρης: Προσοχή στα «αδρανή μπλοκάκια»


Την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων, καθώς έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 200.000 φορολογικές δηλώσεις και ο φόρος που προκύπτει είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, αποστέλλει τις επόμενες ημέρες η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως ανέφερε μιλώντας στη ΝΕΤ ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων, Χ. Θεοχάρης. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και για τα «αδρανή μπλοκάκια» αν δεν γίνει διακοπή εργασιών. Όλες οι εκκρεμότητες γύρω από τα φορολογικά ζητήματα, καθώς και η πορεία των εσόδων, θα εξετασθούν σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γιώργο Ζανιά.

Το 65% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί είναι χρεωστικές λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που συνεπάγονται η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η μείωση των εκπτώσεων δαπανών και κυρίως η εφαρμογή των αυξημένων (έως και 70%) τεκμηρίων.

Ο κ. Θεοχάρης απέδωσε τους αυξημένους φόρους στον τρόπο παρακράτησης που εφαρμόστηκε πέρυσι και ο οποίος δεν «παρακολούθησε» όλες τις φορολογικές αλλαγές, αλλά και στα τεκμήρια.

Όσον αφορά στην αποστολή των φορολογικών εντύπων, είπε ότι έχει αποσταλεί το 80% των εντύπων και απομένει ένα 20%, λόγω τεχνικών δυσκολιών, που πάντως αντιμετωπίστηκαν.

Από βδομάδα αρχίζει και η αποστολή των υπολοίπων εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυτά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011.

Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα σταλούν επιστολές σε περίπου 240.000 ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους 110.000 υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις και 130.000 ήταν αδρανείς, προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία τους και να αποφύγουν την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Όπως διευκρίνισε, οι επιτηδευματίες που θέλουν να κάνουν διακοπή εργασιών, μπορούν να το κάνουν έως τις 6 Ιουνίου.

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Θεοχάρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών (λήγουν στις 15 Ιουνίου για μισθωτούς και συνταξιούχους) εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.



Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger