Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Εκπαιδευτικός σχολικός λαχανόκηπος

ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 13ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Είκοσι τέσσερα είδη οπωροκηπευτικών φιλοξενεί ο εκπαιδευτικός σχολικός λαχανόκηπος του 13ου Γυμνασίου στις εγκαταστάσεις λαχανόκηπων του Δήμου Λαρισαίων. Το σχολείο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του δημάρχου για δημιουργία λαχανόκηπου μετά την έντονη επιθυμία πολλών μαθητών και την έγκριση για τη συμμετοχή τους από τη μεριά των γονέων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποφάσισαν τη συμμετοχή του σχολείου, το οποίο απέχει πολύ λίγο από τις εγκαταστάσεις του δημοτικού λαχανόκηπου και η πρόσβαση γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.
Στο σχεδιασμό του προγράμματος για τη φροντίδα του λαχανόκηπου συμμετέχουν εκατό περίπου μαθητές και το σύνολο των εκπαιδευτικών, χωρίς να χάνονται καθόλου τα μαθήματα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν για πρώτη φορά με αντικείμενα όπως: καλλιέργεια και προετοιμασία εδάφους, λίπανση, σπορά, φύτευση, ιδιαίτερος τρόπος καλλιέργειας φυτών, όπως φράουλας, αγγουριάς, κολοκυθιάς, τρόποι στήριξης των φυτών, κατασκευή πλαισίων περίφραξης, κατασκευή συστήματος ποτίσματος, τρόποι ανάπτυξης των φυτών, ξεβοτάνισμα, συγκομιδή, κλπ.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τα υψηλά επίπεδα βιωματικής μάθησης για τους μαθητές μεταξύ των οποίων επικρατεί ενθουσιασμός. Ήδη έχουν συλλεχθεί οι πρώτοι καρποί του λαχανόκηπου και μοιράζονται στους μαθητές σύμφωνα με το πρόγραμμα της Διεύθυνσης του σχολείου, ενώ ένα μέρος αυτών θα διατεθεί για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Επιπλέον, οι μαθητές έχουν αποκτήσει νέους φίλους αφού την ομάδα υπηρεσίας την αποτελούν καθημερινά μαθητές διαφορετικών τάξεων και τμημάτων.
Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν πάντα τα παιδιά στον λαχανόκηπο φροντίζουν μετά από κατάλληλη προετοιμασία και πληροφόρηση να μεταφέρουν στα παιδιά επιστημονικές, γεωπονικές-εδαφολογικές γνώσεις τις οποίες επιμελείται ο υποδιευθυντής του σχολείου, γεωπόνος - γεωλόγος στην ειδικότητα.
Ο λαχανόκηπος κόστισε ελάχιστα χρήματα, ενώ τον αρδευτικό σχεδιασμό επιμελήθηκαν η Διοίκηση του σχολείου και οι μαθητές που σε αυτή τη φάση της παραγωγής, καλούνε μαθητικές ομάδες που επιθυμούν να επισκεφθούν τον λαχανόκηπο, να τις ξεναγήσουν και να τις ενημερώσουν σχετικά, μετά από επικοινωνία με το 13ο Γυμνάσιο. 
eleytheria 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger