Ανοιχτή επιστολή - καταγγελία των σωματείων για την αποσιώπηση των θέσεών τους από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, μπροστά και στην παναττική απεργία του Σαββάτου
Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτισμό με στόχο την επιτυχία της Παννατικής 24ωρης απεργίας στον κλάδο, το Σάββατο 26 Μάη. Οι γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς βρίσκονται σε εξέλιξη όπως και οι περιοδείες και οι συζητήσεις για την αναγκαιότητα της μαζικής - αποφασιστικής συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητοποίηση. Για να δοθεί απάντηση στους ξενοδόχους και στους επιχειρηματίες στον επισιτισμό που επιχειρούν να επιβάλλουν μειώσεις μισθών, κατάργηση κατακτήσεων που απορρέουν από τις κλαδικές ΣΣΕ κλπ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, μια ιδιαίτερα μαζική συνέλευση εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Σοφιτέλ». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ερωτήματα που ανέδειξαν την ανάγκη να γίνει συστηματική δουλειά για την ανάδειξη της σημασίας αλλά και την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων όπως των ίδιων των κλαδικών συμβάσεων, ακόμα και των γενικών συνελεύσεων. Κατατέθηκαν προβληματισμοί για την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων τόσο για ζητήματα που αφορούν το χώρο τους όσο και για τα συνολικότερα ζητήματα. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία και την περιφρούρησή της με απεργιακές επιτροπές από κάθε τμήμα του ξενοδοχείου.«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω»
Το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας και 18 επιχειρησιακά σωματεία με ανοιχτή επιστολή τους διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τη στάση της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ, που όχι μόνο δεν προβάλλουν τις θέσεις τους για τον τουρισμό και τις επιπτώσεις της κρίσης σε αυτόν, αλλά έχουν επιδοθεί κατά καιρούς σε εκστρατείες συκοφάντησης των όποιων αγώνων έχουμε πραγματοποιήσει, διεκδικώντας την επιβίωση των οικογενειών μας.Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «χωρίς να είμαστε ο μόνος κλάδος που συκοφαντούν, (με την ίδια ένταση συκοφάντησαν τους αγώνες ναυτεργατών, οδηγών ταξί, αγροτών κ.ά.) έχει ξεχωριστή σημασία η επίθεσή τους σε ξενοδοχοϋπάλληλους και επισιτιστές, γιατί καναλάρχες, μεγαλοεκδότες και μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια πρόσωπα.
Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στις παράλληλες με αυτόν δραστηριότητες, έχουν δημιουργήσει ασύλληπτα κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όχι μόνο να βελτιωθεί η ζωή μας, αλλά με ταυτόχρονο γκρέμισμα των δικαιωμάτων μας και των προσδοκιών των οικογενειών μας για καλύτερη ζωή. Οι μισθοί πείνας, τα εξοντωτικά ωράρια, η εκτεταμένη ανασφάλιστη κι απλήρωτη δουλειά την εποχή ακόμα της μεγάλης ανάπτυξης, μας βρήκαν με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης σε πολύ χειρότερη θέση».
Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες στην εστίαση που αξιώνουν σήμερα μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων «είναι αυτοί που αναφέρονται στον τουρισμό ως τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, όταν με τους μισθούς που θέλουν να επιβάλλουν θα αποκλείσουν και το μικρό κομμάτι των εργαζομένων που μπορεί ακόμα να κάνει διακοπές. Ζητούν σπαστά ρεπό και ωράρια ώστε να μην μπορεί κανείς να αξιοποιήσει ένα διήμερο για να ξεκουραστεί, να κάνει αναψυχή. Απαιτούν να παίρνουμε λιγότερη ή και καθόλου άδεια, να μην μπορούμε να αναπληρώσουμε την εργατική μας δύναμη. Να είμαστε αναλώσιμοι εργάτες που θα παράγουν κέρδη για τις επιχειρήσεις τους».
Υπογραμμίζουν ότι: «πάγια θέση του Συνδικάτου και των εργαζομένων του κλάδου είναι ότι όσο οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν πανάκριβο εμπόρευμα και πεδίο δραστηριότητας των μεγάλων μονοπωλίων δεν θα ικανοποιείται η ανάγκη του λαού για τουρισμό, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και θα αδυνατούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες τους». Τονίζουν ότι οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου έχουν συμφέρον να βρεθούν σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι των εργαζομένων για να επιβάλλουν όλοι μαζί ένα δρόμο ανάπτυξης που θα ωφελεί όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και όσους σήμερα δεν μπορούν αντικειμενικά να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια και τις μεγάλες αλυσίδες.
Ανάπτυξη που θα έχει ως κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες για πολιτισμό, τουρισμό, αναπλήρωση της εργατικής μας δύναμης μέσα από φτηνές, ποιοτικές διακοπές. Κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο τα μεγάλα ξενοδοχεία και οι αλυσίδες του επισιτισμού ανήκουν σε μια χούφτα πλουτοκράτες που εκμεταλλεύονται χιλιάδες εργαζόμενους και την ανάγκη τους για ξεκούραση και αναψυχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου