Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία

Έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες ότι έφτασε επιτέλους η ώρα της γενναίας και έμπρακτης αυτοκριτικής για όλα εκείνα τα νοσηρά φαινόμενα που έχουν οδηγήσει στη διάρρηξη των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία. Εκτιμούμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει αναγεννηθεί ιδεολογικά και πολιτικά, δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μόνο εφόσον καταφέρει να αλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό.
Στις σημερινές δραματικές στιγμές για την παράταξη, μετά από μια βαριά και οδυνηρή εκλογική ήττα, αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη να απαλλαγεί ο προοδευτικός χώρος από φαινόμενα που πληγώνουν τη σχέση μας με τους πολίτες και υπονομεύουν κάθε ειλικρινή προσπάθεια δημοκρατικής εξυγίανσης και ανασυγκρότησης. Ο καθεστωτισμός, ο κυβερνητισμός, ο κομματικός παρασιτισμός, ο πελατειασμός, ο παραγοντισμός και η θεσιθηρία στο Δημόσιο, είναι ορισμένα από τα «βαρίδια» και τα συμπτώματα του «άρρωστου» ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να θέσουμε οριστικά στο περιθώριο.
Η σημερινή οργανωτική μορφή του ΠΑΣΟΚ ακυρώνει δυστυχώς κάθε προσπάθεια ιδεολογικού και πολιτικού επαναπροσδιορισμού. Είναι, επομένως, ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της αυτοοργάνωσης και της πρωτοβουλιακής δράσης, που χαρακτηρίζουν ένα αυθεντικό κοινωνικό κίνημα που λειτουργεί με όρους βάσης και όχι με όρους κορυφής και άκαμπτες ιεραρχικές δομές. Οι κομματικές οργανώσεις αποξενώθηκαν από την κοινωνία με αποτέλεσμα απλοί αγωνιστές και δημοκράτες κάθε ηλικίας να αδρανοποιηθούν και να αποστρατευθούν, απογοητευμένοι από την κλειστή και εξουσιαστική λειτουργία των κομματικών κονκλαβίων. Στις συνθήκες αυτές, η επιστροφή στις αξιακές αφετηρίες του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις πρακτικές της συλλογικής αυτοοργάνωσης δεν είναι μια «ρετρό» επιλογή, αλλά η σύγχρονη απάντηση στα ποικίλα αδιέξοδα του πολιτικού μας συστήματος.  Έτσι, θα χτίσουμε σε νέα θεμέλια την παράταξή μας, ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα αποτελεί και το βασικό μοχλό της προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Χωρίς την ηθική και αξιακή αναγέννησή του, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ποτέ το μεγάλο εκείνο πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, που θα εκφράζει την Κεντροαριστερά και θα προωθεί προοδευτικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της πατρίδας μας.
Οι πολιτικές αυτές πρέπει να εκφραστούν στους ακόλουθους τρεις άξονες:
Πρώτον, ριζική αναμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος μέσα από δομικές θεσμικές αλλαγές, που θα βάλουν φρένο στην παρακμή των δημοκρατικών θεσμών. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την άμεση μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το δραστικό περιορισμό του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, την αποκρατικοποίηση των κομμάτων, τον ουσιαστικό έλεγχο του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, το δημοκρατικό έλεγχο των ραδιο-τηλεοπτικών μέσων, που λειτουργούν ως οχήματα εξυπηρέτησης συμφερόντων.
Δεύτερον, προσήλωση στον εθνικό στόχο να μην αυτοεξοβελιστούμε από την Ευρώπη και το ευρώ, τηρώντας τις δανειακές μας δεσμεύσεις, αλλά και αντιδρώντας ενεργητικά στους βάρβαρους όρους του Μνημονίου που επιτείνουν την ύφεση και οδηγούν σε κοινωνική απόγνωση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η σταδιακή απεμπλοκή από το Μνημόνιο θα επιτευχθεί, εάν, μαζί με τον ευνοϊκότερο συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, αξιοποιήσουμε τις ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και όχι σε συντεχνιακά ή παρασιτικά συμφέροντα που απομυζούν το Δημόσιο και τους φορολογούμενους.
Τρίτον, διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού «δικτύου προστασίας και ασφάλειας» για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, μέσα από μια δημοσιονομική πολιτική που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη και τις θυσίες και θα εξασφαλίζει, με τη συνέργεια και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, την παροχή ενός επιπέδου δημοσίων υπηρεσιών, που θα λειτουργούν ως ανάχωμα στην κοινωνική αποσύνθεση.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις και προτάσεις αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία στο Νομό μας, στη Μαγνησία, όπου το ΠΑΣΟΚ, ως τέταρτο κόμμα, παρουσίασε μια πρωτοφανή κάμψη των εκλογικών του ποσοστών –ακόμη πιο δραματική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα- σε τέτοιο βαθμό που να γίνεται λόγος για πλήρη εκλογική κατάρρευση. Το 9,9% σε επίπεδο Νομού, 5 μονάδες κάτω από το μέσο όρο των υπολοίπων θεσσαλικών Νομών, είναι η πρώτη χειρότερη επίδοση στην Περιφέρεια της χώρας και η πέμπτη χειρότερη καταγραφή πανελλαδικά μετά τις τέσσερις εκλογικές Περιφέρειες του λεκανοπεδίου. Το δε 8,7% στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, με το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα, στη Νέα Ιωνία στο 8% «στήθος με στήθος» με τη Χρυσή Αυγή, είναι το πιο αρνητικό ποσοστό πανελλαδικώς σε αστικό κέντρο! Οι αρνητικές αυτές «πρωτιές», πέρα απ’ το να μας θλίβουν και να μας προβληματίζουν, μας οδηγούν στο να συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τη συλλογική μας ευθύνη, προκειμένου να αναλάβουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο, προτού τα πράγματα γίνουν μη αναστρέψιμα και μαραζώσει εντελώς η παράταξή μας στη Μαγνησία.
Η αναλυτική απόδοση των ευθυνών για την εκλογική αυτή καταστροφή είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει με ψύχραιμη και νηφάλια ματιά. Η αναιμική, έως αφανής, παρουσία του κόμματος την τελευταία διετία σε τοπικό επίπεδο, η αδυναμία προβολής θέσεων και πολιτικών τόσο για τα τοπικά ζητήματα όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις, η εντελώς ανεπαρκής πολιτική διαχείριση κρίσεων τοπικού χαρακτήρα (απώλεια Μεσογειακών, αφανισμός Ολυμπιακού, κλείσιμο βιομηχανιών, όξυνση ανεργίας), η έξαρση των φαινομένων πολιτικού και εκλογικού παραγοντισμού, ο αποκλεισμός στελεχών από την εκλογική διαδικασία και η διασάλευση της ενότητας, καθώς και η πλήρης απουσία στελεχικής πολιτικής, είναι μερικές από τις αιτίες αυτής της εκλογικής κατάρρευσης.
Εκείνο, ωστόσο, που προέχει σήμερα είναι να αναληφθούν, χωρίς καμία καθυστέρηση, πολιτικές πρωτοβουλίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να ανακοπεί η αρνητική πορεία της παράταξής μας στη Μαγνησία και να δημιουργηθεί μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική στα ερείπια του κομματικού κατεστημένου που ανήκει πλέον στο παρελθόν. Πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αφενός θα δίνουν με ένα συνεπή τρόπο το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα της Κεντροαριστεράς και αφετέρου θα συνοδεύονται από τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την εκλογική και πολιτική εκπροσώπηση του κόμματος στο Νομό.
Χωρίς αυτές τις πρωτοβουλίες, που θα μας ξαναδώσουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε ξανά ανοιχτά και θαρραλέα με την κοινωνία της Μαγνησίας, εκτιμούμε ότι θα οδηγηθούμε σε νέα ακόμη βαρύτερη εκλογική ήττα. Μια ήττα που θα υπονομεύσει καθοριστικά την ίδια την ύπαρξη της παράταξής μας στο κοντινό μέλλον. Ως μια νέα γενιά ανθρώπων που αγαπούμε την παράταξη και αγωνιούμε για την προοπτική της, εκπέμπουμε «σήμα κινδύνου». Συγχρόνως, δηλώνουμε την καθαρή μας βούληση να συμβάλλουμε δημιουργικά στη συλλογική προσπάθεια για την αναγέννηση του προοδευτικού χώρου.
Με βάση το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που παρουσιάσαμε πιο πάνω, απευθύνουμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Μαγνησίας, που συμμερίζονται τις αγωνίες και τις αναζητήσεις μας για ένα καλύτερο αύριο στη δημοκρατική παράταξη, δυνατό κάλεσμα αυτοοργάνωσης, ενότητας και ελπίδας. Τους καλούμε να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας φωνή για να δημιουργήσουμε απ’ την αρχή ένα ΠΑΣΟΚ υγιές, κεντρο-αριστερό, συλλογικά και δημοκρατικά αυτοοργανωμένο. Τους καλούμε να έρθουν σε επαφή μαζί μας στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση, για να συνυπογράψουν το κείμενό μας και να συγκροτήσουμε μαζί ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ στον τόπο μας. 
Ομάδα Πρωτοβουλίας για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία


1. Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος    Δικηγόρος, πρώην Αντινομάρχης
2. Αλέκος Καπανιάρης            Εκπαιδευτικός
3. Χάρης Σεσκλιώτης         Αγρότης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου
4. Μπάμπης Αραμπατζής    Επιχειρηματίας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου
5. Δημήτρης Παναγιώτου    Επιχειρηματίας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου
6. Δημήτρης Κωστόπουλος    Αρτοποιός, Πλάτανος Αλμυρού
7. Κώστας Πανταζώνας        Έμπορος, Αλμυρός
8. Ηλίας Πάντζιος        Πρόεδρος ΔΕΥ Αλμυρού
9. Γιάννης Τσίγκος        Οδηγός, Πλάτανος Αλμυρού
10. Θοδωρής Τσιατσιάνης     Γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας & Αλμυρού
11. Γιάννης Καρατσώκης     Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αλμυρού
12. Τάσος Σκούρας        Κρεοπώλης-Κτηνοτρόφος, πρώην Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σούρπης
13. Νίκος Πίνας        Αγρότης, Πτελεός
14. Αντώνης Πολίτης        Κοινωνικός Επιστήμονας, Ζαγορά
15. Δήμος Κολιαμήτρας        Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σέσκλου
16. Χρήστος Μπάρδας        Μαθηματικός
17. Θανάσης Καρίνας        Μηχανικός   
18. Γιώργος Παγωνόπουλος    Εκπαιδευτικός, πρώην Πρόεδρος ΝΕΛΕ
19. Δημήτρης Γιολδάσης     Αλιέας, Σκόπελος
20. Γιώργος Κατσικίδης     Επιχειρηματίας, Σκιάθος
21. Στέργιος Στεργίου        Εκπαιδευτικός
22. Έφη Νάνου        ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών
23. Θοδωρής Φελεμέγκας    Επιχειρηματίας
24. Βασίλης Χαλαστάρας    Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΑΓΕΤ




Ηλεκτρονική Διεύθυνση (e-mail):    anagennisipasok@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger