Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

«Ενημέρωση για τη λύσσα»


Λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την παρουσία της λύσσας στα Βαλκανικά Κράτη (Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία κ.α.) και στην Τουρκία και ειδικότερα στις γεωγραφικές ζώνες των περιοχών που συνορεύουν με τη χώρα μας σας τονίζουμε τα ακόλουθα:
Η λύσσα είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ.133 (ΦΕΚ Α’ 66/13.04.1992).
Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το καθεστώς της «ελεύθερης από λύσσα χώρας» από το 1987. Παρά το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδεχόμενη είσοδος του ιού στη χώρα μας από τα γειτονικά  βαλκανικά κράτη, στα οποία ενδημεί η νόσος, μέσω της άγριας πανίδας (ιδιαίτερα αλεπούδων, τσακαλιών και λύκων) που θεωρείται η πιθανότερη δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση.
Για τη δημιουργία βιολογικού φραγμού κατά της λύσσας και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας, επιβάλλεται ο προληπτικός εμβολιασμός όλων των σκύλων και γατών άνω των 3 μηνών.
Ειδικά τη περίοδο αυτή, που μετακινούνται τα κοπάδια των αιγοπροβατοτρόφων και των αγελαίων βοοειδών στις θερινές βοσκές, οι οποίες βρίσκονται σε γεωγραφικές ζώνες πλησίον των συνόρων της χώρας, ο εμβολιασμός των σκύλων πρέπει να γίνεται 21 ημέρες πριν τη μετακίνησή τους.
Επιπλέον, οι εμβολιασμοί είναι ιδιαιτέρα επιβεβλημένοι στους κυνηγητικούς σκύλους, επειδή έρχονται σε επαφή με την άγρια πανίδα.
Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός που πρέπει να γίνεται ετησίως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καταγράφεται στο βιβλιάριο υγείας/διαβατήριο του ζώου και πραγματοποιείται από κτηνιάτρους με αντιλυσσικά εμβόλια εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της παρασκευάστριας εταιρίας και με δαπάνη των ιδιοκτητών. Συγχρόνως, τοποθετείται μεταλλική κονκάρδα σε εμφανές σημείο του περιλαιμίου, η οποία δηλώνει ότι το ζώο είναι εμβολιασμένο.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή, ενημέρωση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακολουθώντας τις νεότερες εξελίξεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόσο στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και στην ευρύτερη Ελληνική Επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger